Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA kan door CETA laten zien wat hun rood-groene belofte waard is

  •  
11-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2241 keer bekeken
  •  
40959061920_3c03bd6682_k

© cc-foto: Global 2000 / Christopher Glanzl

pojo

Ilse Oldenburg, Elise Renkema, Iris Vergeer, Xenia Minnaert

Dinsdag wordt er in de Eerste Kamer over CETA gestemd. Het kabinet is nog niet zeker van een meerderheid voor dit vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie (EU). In de Eerste Kamer heeft de coalitie namelijk maar 32 van de benodigde 38 zetels. Een partij die het kabinet aan een meerderheid kan helpen, is de Partij van de Arbeid (PvdA). Laat dat nou net de partij zijn die de afgelopen tijd een rood-groene koers heeft hervonden en meent te strijden voor een ‘schone, duurzame en eerlijke koers’ op klimaatbeleid. 

DWARS, GroenLinkse Jongeren en PINK! zijn van mening dat deze idealen niet te rijmen zijn met CETA. CETA is namelijk verschrikkelijk nieuws voor het klimaat, dierenwelzijn, én voor Nederlandse boeren. 

Een wereldwijd vrijhandelssysteem past ten eerste niet bij de circulaire economie en kringlooplandbouw, waar het kabinet wel met grote woorden over spreekt, en strookt niet met de klimaatdoelen die Nederland gezegd heeft te willen halen. Daarnaast zou instemmen met CETA een dolk in de rug zijn voor Nederlandse boeren, die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie vanuit Canada. In Canada gelden minder strenge regels over dierenwelzijn, landbouwgiffen en arbeidsomstandigheden. Daardoor kunnen Nederlandse boeren weggeconcurreerd worden door spotgoedkoop, dieronvriendelijk en onduurzaam Canadees vlees. Zo mogen varkens hun hele leven in een ligbox doorbrengen, iets wat binnen de EU verboden is.

De Partij van de Arbeid heeft in 2019 laten weten niet in te zullen stemmen met CETA. Helaas is PvdA-senator Ruud Koole, die in de Eerste Kamer over CETA gaat, helemaal niet zo overtuigd tegenstander van CETA. Na de Eerste Kamerverkiezingen zal de PvdA in één fractie samengaan met GroenLinks. GroenLinks is juist overtuigd tegenstander van CETA. Dit is dus hét moment voor de PvdA om te laten zien dat samenwerking daadwerkelijk kan zorgen voor een donkerrood én felgroen’ beleid, zoals klimaat woordvoerders Suzanne Kröger (GL) en Joris Thijssen (PvdA) verwoorden.

Nederland heeft een historische kans om tegen CETA tegen te houden, en de PvdA staat hierbij op een cruciaal kruispunt. Door tegen te stemmen zou de PvdA van Nederland één van de weinige landen maken die milieueisen en duurzaamheid boven vrijhandelsverdragen stelt, wat een stap in de goede richting zou zijn voor het het milieu, dierenwelzijn, en voor Nederlandse boeren. Hiermee komen we een stap dichter bij de wereld die GroenLinks en de PvdA samen nastreven. DWARS en PINK! roepen daarom de Eerste Kamerfractie van de  PvdA en senator Ruud Koole daarom in het bijzonder op: bewijs jezelf, stem tegen!

Xenia Minnaert (voorzitter PINK!)
Iris Vergeer (voorzitter DWARS)
Ilse Oldenburg (bestuurslid PINK!)
Elise Renkema (bestuurslid DWARS)

cc-foto: Global 2000 / Christopher Glanzl 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (61)

Gio Servas
Gio Servas12 jul. 2022 - 11:24

Dat wordt nog wel leuk, het enige wat Amerikaanse multinationals nu nog hoeven te doen is een dochteronderneming te openen in Canada en dan kunnen zij ook aanspraak maken op de CETA rechten. Momenteel hebben meer dan 5000 van de 8000 Amerikaanse bedrijven in Nederland dit al, dus is CETA eigenlijk een open deur voor TTIP. Ik ben benieuwd hoe snel de miljarden van de EU daar naar toe zullen stromen elke keer dat er een "groene" wet wordt aangenomen.

Jopie666
Jopie66612 jul. 2022 - 10:33

Regeren betekent pijnlijke beslissingen maken of beslissingen die niet altijd goed zijn. GroenLinks wilt regeren dus zullen ze moeilijke beslissingen moeten gaan nemen. Of anders aan de zijkant blijven staan zoals de mislukte SP en andere splinter partijtjes met principes en alles aan partijen zoals VVD, Volt en D'66 overlaten. Er is een enorme kans voor een links blok nu in het huidige versplinterende politieke veld. Maak daar gebruik van of anders verdwijn binnen 10 a 15. Dit is het lot voor de SP, Dierenpartij en whatever. Rechtse populistische partijen met sociaal sausje zullen die teleur gestelde kiezers graag opslokken. Welkom in de wereld van politiek. Terwijl een links blok naast hun vaste kiezers ook nog een flink aantal strategische stemmen kan binnenhalen. In de gemeenten waar een lijst PvdA Groenlinks was zagen we dit al bij de laatste gemeenteraad verkiezingen. Een gezamenlijke lijst werd gezien als een lokale partij trouwens.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet12 jul. 2022 - 10:58

U doelt op het CDA wat bijna verdwenen is terwijl ze toch altijd zo bereid zijn om te gaan regeren? U doelt op de PvdA die ook altijd zo graag wil regeren en 9 zetels over heeft gehouden? Uw vlieger gaat niet op. Overigens is er weinig links meer aan je als je bereid bent tot concessies zoals CETA.

Pater
Pater16 jul. 2022 - 14:16

@Jopie Groot gelijk: als je wilt regeren moet je compromissen sluiten en dat geldt ook voor GL. Maar ik vind het heel onverstandig je standpunten in te leveren als je een meerderheid hebt (met de PvdA erbij was die er) en als je niet in de regering zit.

Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 5:52

@Frans Roundup, en dat het er niet in staat, is juist het probleem. Een tribunaal is onnodig als je het gewoon kunt regelen in de normale rechtstaat, het feit dat het wordt ingesteld, betekent alles buiten de democratie afspeelt. Ja, ik weet wat planschade is en als ik die ondervind, is er geen ondemocratisch systeem waar ik die schade kan verhalen. Dat geeft de buitenlandse handel meer rechten dan de normale binnenlandse handel, en dan ook nog buiten het oog van diezelfde democratie. Het is belachelijk dat er bedrijven zijn, die hun verlies van winst kunnen afwentelen op de belastingbetaler. Dit heeft in Zuid Amerika of Midden Amerika al tot schadevergoedingen geleid die hoger waren dan de jaarlijkse begroting van het desbetreffende land. Het ging om het verbieden van tabaksplanten voor de sigaretten industrie, omdat het land dat verbood. Daarmee bemoeide de industrie zich met de interne politiek en de onafhankelijkheid van dat land. Daarmee plaatste de multinationals zich boven de soevereiniteit van dat land.

1 Reactie
Frans Akkermans
Frans Akkermans12 jul. 2022 - 20:10

Heb uw feiten op een rij. Roundup is in de EU niet verboden, wel omstreden. Dat soort sentimenten speelt ook in Canada. En wat heeft Roundup trouwens met voedselveiligheid te maken? U gelooft ook alles kennelijk van de anti-glysofaatlobby. Er is nergens een tabaksfabrikant die zijn claim toegewezen heeft gekregen vanwege anti-rookbeleid. Scheidsgerechten zijn alom tegenwoordig en gewoon om zakelijke conflicten op te lossen buiten de rechtbank om. Het is zo treurig dat de tegenstanders van CETA niet verder komen dan wat agitatie en verdraaiing van de feiten.

TwoTone
TwoTone11 jul. 2022 - 23:11

Probleem is dat de PvdA onvoorwaardelijkpro EU is Terwijl de EU zo rechts is als je maar kan bedenken:alles staat in het teken en is ondergeschikt aan de gemeenschappelijke markt. Progressief links zou een behoorlijk andere EU moeten nastreven. - lokale productie - lokaal de mensen aan het werk - weinig/minder reis- en transportbewegingen - kleine sociale gemeenschappen deels zelfvoorzienend - energieopwekking per huis of dorp - weinig arbeidsconcurrentie Etc etc Dat staat allemaal haaks op de gemeenschappelijke markt van de EU en de megalomane plannen van Timmermans….

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 jul. 2022 - 7:37

"Progressief links zou een behoorlijk andere EU moeten nastreven. - lokale productie - lokaal de mensen aan het werk - weinig/minder reis- en transportbewegingen - kleine sociale gemeenschappen deels zelfvoorzienend - energieopwekking per huis of dorp - weinig arbeidsconcurrentie ' Progressief links moet weer terug naar de middeleeuwen of de jaren 50 toen alles nog zo lekker overzichtelijk was? Waarom denk jij te weten wat progressief links is? De EU is in veel dingen inderdaad een groot neo liberaal bolwerk maar terug achter het veilige dorpshekje slaat echt nergens op. Moet progressief Nederland de gulden ook maar weer invoeren volgens jou?

EenMening3
EenMening311 jul. 2022 - 22:08

De PvdA heeft groot gelijk. Samenwerken met Canada en andere bondgenoten op militair en economisch gebied is na 24 februari van het allergrootste belang. Alles wat bijdraagt aan een betere samenwerking moet ingezet worden, CETA hoort hier ook bij. GL c.s. blijven vasthouden aan principes, die vanwege de geopolitieke situatie veel minder relevant zijn geworden.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 jul. 2022 - 7:41

Wat een onzin. Het land moet volgens jou maar helemaal hun autonomie weggeven aan de multinationals met alle nadelen voor de bevolking. Omdat de geopolitieke situatie hier nu omvraagt? Wat bedoel je daar precies mee? Wat is dan zo belangrijk dat we alles aan het grootkapitaal moeten verkwanselen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jul. 2022 - 22:06

Niet te geloven, jongeren van groen links en de partij van de dieren op de bres voor boeren die in oorlog met Jan en alleman zijn, van mij mogen die rotzakken nog meer CETA’s voor hun kiezen krijgen, boeren met kiespijn, kunnen onze bouwprojecten eindelijk van de grond komen.

EUpiet
EUpiet11 jul. 2022 - 21:56

Gelukkig zijn er nog een paar landen die het kunnen tegenhouden. Laten we daar maar op hopen. Wil je weten wat er met CETA wordt binnengehaald, lees dan deze link. https://www.milieurecht.nl/nieuws/ceta-in-strijd-met-grondwet

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 jul. 2022 - 20:07

Gimli Welke bestrijdingsmiddelen zijn in Canada toegestaan en in Europa niet? Wat staat er in het verdrag over bestrijdingsmiddelen? Wat is het verschil tussen zon'n scheidsgerecht en een gewone rechtbank als het om het democratisch gehalte gaat? U weet wat planschade is?

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 6:28

Als de rechten niet evenredig verdeeld worden, krijg je misbruik. Dat heeft geleid tot het Toeslagschandaal en de gaswinning schade, en dat leidt tot lobby werkzaamheden om Uber ingevoerd te krijgen, waar oud politici een dikke boterham mee verdienen. Dat breekt het vertrouwen af in de maatschappij en in de politiek in het algemeen. Als iets niet zuiver op de graad is, en met heel veel woorden moet worden geregeld, zoals in het verleden de EU grondwet, kun je verwachten dat het democratisch gehalte nadelig beïnvloed wordt, maar daar heb jij geen problemen mee. Zo lang de democratie voor een kleine groep werkt en die ervan profiteert, kan de rest hun democratie op hun buik schrijven. Dat is geen democratie maar misbruik maken van een autocratisch systeem.

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jul. 2022 - 19:06

Hier de redenen van Koole uit eerste hand. PvdA-senaatsfractie: Ceta is goed voor een krachtig Europa en duurzame handel https://www.volkskrant.nl/a-b4f0fd4b

4 Reacties
Pater
Pater12 jul. 2022 - 3:19

Dat is wel erg gemakkelijk Martin: niet ingaan op argumenten, gewoon de onzin van Koole herhalen. Ik ben beter van je gewend. Lees dit eens, over de absurditeit van de 'private' rechtspraak van CETA buiten alle normale rechtssystemen om: https://www.ftm.nl/artikelen/eerste-kamer-stemt-over-handelsverdrag-ceta-wat-staat-er-op-het-spel?share=yA9aN1Ahml6Vtb5Bfm3KXUuItEdshy87hNudBgDwnt5xRJIOOtKbJ%2FsF7wGu%2BYc%3D

LaBou
LaBou 12 jul. 2022 - 5:33

Dat vindt Koole. Heel veel anderen zien dat heel anders.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jul. 2022 - 13:14

Pater, ik weet wat de nadelen zijn. Het gaat om de afweging, een verdrag goedkeuren dat niet perfect is of een verdrag afkeuren waardoor er helemaal niets geregeld wordt. Ik laat Koole aan het woord omdat niemand anders dat doet. Je hoort alleen maar interpretaties van zijn argumentatie. Koole zelf ziet het verdrag niet als definitief maar als startpunt en basis voor nieuwe verdragen. Het getuigt van moed, realisme en onafhankelijk denken dat de PvdA deze beslissing neemt. Voor de oppositie partijen is dit een beslissing die ze zonder nadenken en met twee vingers in de bus nemen. Een vorm van noblesse oblige maar dan met weinig noblesse.

Pater
Pater14 jul. 2022 - 17:55

@Martin Spijtig dat je dit onafhankelijk denken noemt. Het is het tegendeel: Koole blijft voorstander van de neoliberale vrije wereldmarkt.m De zogenaamde afgedwongen concessies stellen niks voor, de NL-boeren kunnen hun afzet uit de bui-industrie weer uitbreiden, in de eerste plaats de bedrijven worden bediend, milieu- en arbeidsvoorwaarden zijn marginaal, een rechtspraak t.b.v. de bedrijven is een absurde tegemoetkoming aan hun belang, de sociaal-democratie onwaardig.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman11 jul. 2022 - 18:31

Klaar, ze gaan gewoon voorstemmen, ze hebben namelijk een inlegvelletje geregeld. Goed gedaan, de PVDA daar heb je wat aan. Senator Ruud Koole schrijft in de Volkskrant een stuk dat erop neerkomt dat iedereen die tegenstander is van CETA (o.a.: de Tweede Kamerfractie van de PvdA) wappies zijn. Bovendien heeft Koole hoogstpersoonlijk bij Justin Trudeau en Ursula von der Leyen een inlegvelletje geregeld: "Dit klachten­mechanisme met aangescherpte procedures en bindende termijnen was er nog niet in 2020, en is nu op nadrukkelijk verzoek van de fractie van de PvdA in de Eerste Kamer door de Europese Commissie vastgelegd. Het geldt niet alleen voor Ceta, maar voor alle EU-­handelsverdragen." Nou dan komt het natuurlijk goed, Ruud.

Bert712
Bert71211 jul. 2022 - 17:28

Nou we zijn benieuwd morgen .

Sam V
Sam V11 jul. 2022 - 16:08

De voorstanders van verdere Europese integratie zullen de EK-fractie van de PvdA toch wel begrijpen? Het gaat dhr. Koole immers om het instandhouden en versterken van de band met Canada en daarmee ook de internationale rechtsorde versterken. Het instrument is een handelsverdrag. Net de totstandkoming van de E.U.. Dat het handelsverdrag negatieve gevolgen heeft voor linkse stokpaardjes en vooral eenzijdig aan de kant van de E.U. liggen, is een kleine prijs voor een stabiele internationale rechtsorde. Bezie het in het grotere geheel der dingen. We willen nu na Rusland toch ook niet Canada nog als vijand? Of hoe werkt zo’n kronkel in een PvdA-hoofd?

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195512 jul. 2022 - 6:36

Zo lang alles wordt teruggebracht tot handelsverdragen en poen, hoef je geen inhoudelijke principiële keuze van het falende systeem te verwachten. Alles wordt teruggebracht tot poen en het optimaal profiteren van het financiële systeem. Schrap alle andere factoren en je kunt alles zonder gevoel en emotie recht praten, daarmee is ook het Toeslagschandaal en gaswinning schade ontstaan, het buitensluiten van ideologieën en principes. Daarom is er geen wezenlijk verschil meer tussen de neoliberale partijen, die in verschillende grootte en samenstelling al 40 jaar regeren. Het is teruggebracht tot managen van de problemen, waarbij het verdienmodel leidend is. De homo managist heeft de macht overgenomen en alles is toegestaan, zolang er geld verdiend kan worden door de industrie. De burger is teruggebracht tot consument en pinautomaat.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jul. 2022 - 16:05

Ik ga hier niet over, maar zou mijn eigen versie van de kop boven dit artikel willen presenteren: PvdA moet door CETA laten zien wat haar rood-groene belofte waard is. (Ik schrijf zelf in 16 punts, en voor pakkende titels wordt dat 24 pts.) Wat is in Godsnaam een rood-groene belofte waard als de belovers zelf vóór CETA stemmen? Niets. (een kind kan hier de was doen)

Vervatte
Vervatte11 jul. 2022 - 16:01

Twee zinnen waarin onze boeren met een dolk in de rug worden gestoken en te worden weggeconcurreerd als argument tegen de CETA. En als PVDA tegen stemt "wat een stap in de goede richting zou zijn voor het het milieu, dierenwelzijn, en voor Nederlandse boeren" Dus.... de boeren doen het hier zo slecht nog niet? Volgens mij heb ik dat ook al eerder bepleit, dat hier minder vee, betekent dat er elders meer vee komt. De bevolking groeit en er moet meer voedsel komen. Wellicht is het dan beter om hier een iets minder paarse heide te hebben, dan vlees van een ander deel van de wereld.

Gio Servas
Gio Servas11 jul. 2022 - 15:18

De genuanceerde opmerkingen hieronder zijn stuitend. CETA is een gevaar voor ons allen. Internationals worden de baas van de EU voorzover ze dat al niet zijn, maar kunnen nu ongestoord hun "werk" doen en als ze iets in de weg gelegd wordt, mogen wij allen zorgen voor de boetes en daar begint het nog maar mee.

Olav Meijer
Olav Meijer11 jul. 2022 - 14:06

Helemaal mee eens. Als de PvdA-fractie in de Eerste Kamer voor CETA stemt, begaat ze een historische blunder met verregaande gevolgen. Mogelijk zelfs de ondergang van de partij. Want dit zal niet vergeten worden.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 16:43

Olav Meijer Blijkbaar hebben ze niets geleerd, omdat ze niet anders zijn dan VVD light. De PvdA kent vele stake-holders! Passender kan ik het niet zeggen.

badgast
badgast11 jul. 2022 - 17:40

Wel, ik denk niet dat de PvdA zo heel veel slechter zal gaan scoren. De killer die iedereen, inclusief Han van der Horst, de schellen van de ogen deed vallen was natuurlijk ons aller Diederik, die heel veel tegen rechts rotbeleid had. Tenminste, als de PvdA niet had meegeholpen met dat rotbeleid.

MarcusLucas
MarcusLucas11 jul. 2022 - 12:13

De activisten gaan steeds niet in op het feit dat in Duitsland de SPD én Die Grünen ook akkoord gaan met CETA. Zij doen alsof het allemaal enkel en alleen afhangt van de PvdA. Ze leggen de verantwoordelijkheid voor CETA volledig bij één partij. Dat is misleidend en vals. Die partijpolitieke spin maakt hun inhoudelijke tegenwerpingen ongeloofwaardig. Immers, als het hen echt te doen is om de inhoudelijke punten, dan gelden die niet alleen voor de PvdA, maar voor álle partijen die instemmen met CETA. Het lijkt hier te gaan om gelegenheidsargumentaties voor een aloud partijpolitiek potje PvdA-bashen, in plaats van oprechte inhoudelijke kritiek op CETA als geheel.

14 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 13:23

@MarcusLucas We wonen in Nederland en we spreken sinds 1945 weer Nederlands. Dat betekent dat onze EK moet stemmen over het CETA verdrag, daar hebben de Duitse politici helemaal niets over te zeggen sinds 1945. In Nederland kan de PvdA het verschil maken tussen voor of tegen stemmen, Dat betekent dat het volledig afhangt van de PvdA, waarbij de TK en erg veel leden nu overtuigd zijn dat het een slecht verdrag is. Dat is geen bashen, maar feiten. Dat is geen misleiding, maar feitelijk het geval en vals is een emotionele uitroep, die geen inhoudelijk argument behelst. Er zijn genoeg inhoudelijke argumenten genoemd, waaronder het gebruik van vele bestrijdingsmiddelen in Canada, die hier verboden zijn. Daarnaast is manier waarop de multinationals naar een oncontroleerbaar en niet democratisch tribunaal kunnen gaan om een claim te leggen door mogelijk gederfde winsten, die de landen dan moeten betalen. Dan staan de multinationals boven de democratische wetten en controle van de individuele staten. Het ISDS is een ondemocratisch en oncontroleerbaar systeem, wat de belastingbetaler (burger) een hoop geld kan gaan kosten. Er is al een Canadees bedrijf dat wil boren onder de Waddenzee, en kan dan een miljarden claim neerleggen. Is dat inhoudelijke kritiek, waarom Ceta een heel slecht idee is? Ik denk het wel.

Pater
Pater11 jul. 2022 - 13:26

Beste Marcus, je betoog mist elke logica. Wat er in Duitsland gebeurt onttrekt zich aan de invloed van Dwars & Pink. Zij wenden zich tot de partijen die ze wel kunnen beïnvloeden: de Nederlandse PvdA. Dat heeft helemaal niks te maken met partijpolitieke spin. Slecht bedacht.

EUpiet
EUpiet11 jul. 2022 - 13:45

Dus omdat ze in andere landen akkoord zijn gegaan met CETA mogen we in Nederland geen kritiek meer hebben op partijen die ook akkoord gaan met CETA, of ze proberen er van te overtuigen CETA niet te steunen. Een beetje rare redenatie, denkt u ook niet? De activisten gaan overigens juist wel inhoudelijk in op waarom CETA geen goed idee is.

ZonderNaam2
ZonderNaam211 jul. 2022 - 14:11

De inhoudelijke punten zijn voor alle partijen hetzelfde, maar veel van wat in het artikel (mijns inziens terecht) als nadelen gezien worden van CETA zullen partijen als VVD en D66 wel als voordelen zien. PvdA is bij mijn weten de enige Eerstekamer fractie die van plan is anders dan hun Tweedekamer fractie te stemmen en vormt daarmee ook nog eens de beslissende stem. Dus dan is het niet gek om speciaal naar de PvdA te kijken in deze kwestie.

Pietje Puk139
Pietje Puk13911 jul. 2022 - 14:19

Ze leggen de verantwoordelijkheid voor CETA volledig bij één partij. Dat is misleidend en vals. Volgens mij heb ik nog niet zo lang geleden ergens gelezen dat: als 1 land het CETA verdrag afkeurt, GAAT HET NIET DOOR. Dus, inderdaad, de verantwoordelijkheid ligt bij die ene partij, die er voor gaat zorgen dat dit verdrag doorgaat. Een verdrag dat er uiteindelijk voor zorgt dat de internationale ondernemingen nog veel meer macht krijgen dan ze nu al hebben. Een nachtwakersstaat is een staat waarin de regering alleen voor politie en leger zorgt. Het idee van een nachtwakersstaat wordt aangehangen door liberale politici en minaristen. Dus jullie willen weer terug naar 200 jaar geleden? Dat kan. Gewoon wéér op een rechtse partij stemmen. Wij wensen jullie kinderen en kleinkinderen veel succes.

Karingin
Karingin11 jul. 2022 - 14:20

Alle lidstaten moeten afzonderlijk akkoord gaan, anders gaat het feest niet door slimmerik

Jansen7
Jansen711 jul. 2022 - 15:20

Sterker nog: Obama himself was voor TTIP, de Amerikaanse variant en Trump was tegen. Iedereen die zich links en progressief noemt moet dus voor CETA zijn.

vdbemt
vdbemt11 jul. 2022 - 15:23

Het is wat Karingin zegt. Natuurlijk hebben in Duitsland de SPD en de Grünen ook hun verantwoordelijkheid. Maar als die akkoord gaan, is het des te belangrijker dat de PvdA vasthoudt aan haar standpunt niet akkoord te gaan. Dat misleidend en vals noemen, is nogal misleidend (en vals??)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 16:46

Zelfs in Amerika zijn ze NIET akkoord gegaan destijds en het verdrag ging gewoon door zonder. Dat zegt toch wel wat dacht ik. De rechtsstaat Nederland wordt uitgeschakeld, zo ook de democratie uitgehold..

MarcusLucas
MarcusLucas11 jul. 2022 - 17:07

Meerdere reacties die stellen dat zij geen invloed hebben op de Duitsers, maar hier wel de samenwerking met PvdA ter discussie kunnen stellen om dit onderwerp. Dat is onwaar. GroenLinks zit met Die Grünen in dezelfde fractie in het Europees Parlement. Als ze consequent zouden zijn in deze kritiek dan zouden ze die samenwerking ook ter discussie stellen. Ik hoor of lees nergens dat Dwarsers of GroenLinksers de band met Die Grünen ter discussie willen stellen vanwege hun steun voor Ceta. Natuurlijk niet. Ze zijn trots op het succes van de Duitse Groenen, associëren zich daar graag mee, en ze nemen de steun voor Ceta van de Duitse Groenen op de koop toe.

badgast
badgast11 jul. 2022 - 17:43

@Jan7: waarom denk je dat Obama links is? Als je hem op Nederland projecteert kom je ergens tussen de linkerflank van de VVD en D66 terecht. Pakweg, een Joris Voorhoeve of zo.

ZonderNaam2
ZonderNaam211 jul. 2022 - 19:07

@ Jansen7 Dus als Trump tegen is dan moet je voor zijn? Lijkt me een beetje kort door de bocht. Bij ons is extreemrechts ook tegen (PVV, FvD, JA21,..). Maar dat is niet omdat ze goed nagedacht hebben over de zaken die in dit artikel genoemd worden, dat interesseert ze waarschijnlijk niet eens. Zij zijn bij voorbaat tegen alles dat met internationale verdragen te maken heeft. Maar als je tegenstander niet nadenkt over zijn standpunt betekent dat niet dat jij dan ook niet meer hoeft na te denken en blind het tegenovergestelde kan doen.

Pater
Pater12 jul. 2022 - 3:16

@Marcus De Groene fractie in het europarlement is tegen CETA en tegen het aparte systeem van 'rechtspraak'. Lees dit eens: https://www.ftm.nl/artikelen/eerste-kamer-stemt-over-handelsverdrag-ceta-wat-staat-er-op-het-spel?share=yA9aN1Ahml6Vtb5Bfm3KXUuItEdshy87hNudBgDwnt5xRJIOOtKbJ%2FsF7wGu%2BYc%3D De Groenen kennen natuurlijk geen absolute fractiediscipline.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2022 - 8:42

MarcusLucas Prima dat je vindt dat GL tekeer moet gaan tegen de Groenen in Duitsland. Maar dat staat natuurlijk niet tegenover de pogingen om nu op dit moment de PvdA van voorstemmen af te houden. Als de PvdA-fractie zwicht voor de druk vanuit andere partijen en maatschappelijke organisaties dan wordt het daadwerkelijk moeilijk om het handelsverdrag te implementeren. Jouw bijdrages lijken er vooral op gericht om dat te voorkomen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jul. 2022 - 11:55

De dames auteurs hebben gelijk - en het is een eenvoudig en waarachtig gelijk. De PvdA heeft al veel te lang twee heren gediend; heren met haaks op elkaar staande opvattingen. Ik zeg dit nog te netjes, vind ik. Je kunt niet het ene prediken (om steun te verwerven), en het andere doen.

8 Reacties
MarcusLucas
MarcusLucas11 jul. 2022 - 12:33

Dat geldt dan ook voor de SPD en Die Grünen in Duitsland, die CETA ook goedkeuren. Als men consequent zou zijn.

Gimli1955
Gimli195511 jul. 2022 - 13:25

@Marcus Ja, dat klopt, als de politiek consequent is wel, maar dat is de politiek nooit, en ook niet logisch, en ook niet rechtvaardig en ook niet betrouwbaar.

Pater
Pater11 jul. 2022 - 13:28

Als er in Duitsland één partij is die gewend is van twee walletjes te eten is het de SPD wel. Natuurlijk geldt de argumentatie van Pink en Dwars zich ook tegen Duitse standpunten. Daar hebben ze echter geen invloed op.

Xenia Minnaert
Xenia Minnaert11 jul. 2022 - 15:12

Fijn dat je het eens bent! Maar "dames" auteurs? Is dat anders dan "normale" auteurs? Wat is het verschil?

Jansen7
Jansen711 jul. 2022 - 15:22

@MarcuLucas: zie mijn reactie hierboven ook en verder. Tja, Schroder was ook dikke vrienden met Poetin.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 jul. 2022 - 15:24

@ MarcusLucas - ik heb het niet over SPD en Grünen; wel over de PvdA in eigen land. Wat wil je nu zeggen? Als mijn opinie ook voor sociaaldemocraten elders geldt (en dat is zo), dan keur ik het onvoorwaardelijk af als die met CETA instemmen. Ik ga verder: wie vóór zo een gedrocht stemt, die kan onmogelijk sociaal zijn; en omdat CETA (net als TTIP toentertijd) toxisch is voor de democratische rechtsstaat, kan een supporter van het verdrag ook geen democraat genoemd worden. Wat dan wel? Een meeloper van een inhumane doctrine.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 16:51

"Je kunt niet het ene prediken (om steun te verwerven), en het andere doen." Wij leren steeds dat het wel kan want het gebeurt waar we bijstaan. Hoe vaak kun je stemmers nog voor de gek houden. Zelfs PvdA prominenten doen een dringende oproep in de NRC om niet te tekenen. Wat zegt dit over Koole? Kok is al lang dood maar niet heus, hij is nog springlevend!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert12 jul. 2022 - 5:48

@ Xenia Minnaert - dank voor je reactie. Ik schreef "dames auteurs" omdat ik een tekst zie die door vier vrouwen opgesteld is. Dat deed ik op intuïtie en uit hoffelijkheid. Verder is elk categoriseren en etiketteren me vreemd. In een ander geval had ik "heren auteurs" gezegd. Ik hoop dat ik je tot genoegen kon antwoorden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jul. 2022 - 11:44

Koole gaf een afdoende reden om Ceta te akkoorderen: de sociaal economische eenheid binnen het westers democratisch bondgenootschap prevaleert boven vermeende milieuproblemen.

7 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jul. 2022 - 13:37

Bovendien is er geen alternatief. Zonder Ceta geen waarborgen op het gebied van milieu, arbeids- en vakbondsrecht. Het is dit of helemaal niets.

Pater
Pater11 jul. 2022 - 13:54

Hoezo vermeend? Op de site van het rijk staat o.a.: " Verdragspartijen spreken af bestaande milieuwetgeving te handhaven en dat zij bestaande beschermingsniveaus niet zullen verlagen. CETA zal dus niet leiden tot het verlagen van standaarden. Wat een logica. Als de Canadese standaarden nu lager zijn dan de Europese blijft dat zo, met dit verschil dat Canadese landbouw-)producten onder Ceta onbelemmerd ingevoerd gaan worden. Ceta bevat echter geen harde eisen aan respect voor mensenrechten, milieu of het garanderen van goede arbeidsomstandigheden bij het produceren of importeren van goederen. Het aparte rechtssysteem van Ceta, Investment Court System, buiten de normale rechtspraak om, verplicht het betalen van vergoedingen aan betreffende bedrijven bij aanscherping van regels. Canada huisvest vele zeer grote, zeer vervuilende bedrijven. Saillant detail daarbij is dat zo'n 80% van de Amerikaanse bedrijven actief in de EU een dochteronderneming heeft in Canada, waardoor ze kunnen profiteren van alle voordelen die CETA te bieden heeft. Vrijhandel heeft voor-, maar ook nadelen, daar zijn we in de coronacrisis dubbel & dwars achter gekomen. Het is dom om de oude neoliberale koers unverfroren voort te zetten. https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/politiek-en-lobby/handelsverdragen/argumenten-tegen-ceta-op-een-rijtje/

Pater
Pater11 jul. 2022 - 14:03

@Martin CETA gaat niet over sociale vraagstukken maar over de economische. Het is moeilijk in te zien dat niet-ondertekenen VETA (NL is trouwens niet het enige land waar de discussie volop wordt gevoerd en nog niet heeft ondertekend) ook maar in de verste verte enige afbreuk doet aan de kwaliteit van de samenwerking of aan kracht & macht van de NAVO. Dat zijn gelegenheidsargumenten van de vleugel in de PvdA die als vanouds, na Den Uyl, centrumpolitiek wenst te bedrijven. Trouwens, de veeteelt in Canada vreest de ondergang als het gesubsidieerde goedkopere Europees rund- en varkensvlees vrij mag worden ingevoerd. Zulke Europese export betekent vooral een versterking van de bio-industrie.

LaBou
LaBou 11 jul. 2022 - 16:31

"Zonder Ceta geen waarborgen op het gebied van milieu, arbeids- en vakbondsrecht. Het is dit of helemaal niets." Kortom, helemaal niets dus. Overigens kan CETA na ratificatie door een ambtelijke werkgroep naar believen worden aangepast zonder dat die wijzigingen opnieuw aan welk parlement dan ook moeten worden voorgelegd. Dat heet in fraaie woorden een "levend akkoord". Koole lult dus uit zijn nek, evenals alle voorstanders van dit ondemocratische monster.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2022 - 16:55

Ceta zonder speciaal gerecht buiten onze democratie en rechtsstaat om, functioneert nu ook prima. Met sociaal heeft het al helemaal niets te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2022 - 8:23

Martin van der Linde Het is juist andersom. Ceta ondermijnt de waarborgen die wij wensen cq. inbouwen, democratisch besloten hebben. Zeggen wij dierenwelzijn is erbij gebaat dat er een maximum aantal uren gesteld moet worden aan vervoer van dieren bijvoorbeeld, dan is het zo dat de Canadese norm hier de praktijk kan worden, hetzij direct of indirect. Dit omdat in Canada de norm nog steeds 36 uur is voor vervoer dieren. Dat gaat dus ook op voor de klimaatmaatregelen. Daar kunnen procedures voor opgestart worden als onze import daarvan afhankelijk wordt gemaakt en de maatregelen verschillen. Willen wij producten van dieren die 36 uur lang vervoerd mogen worden? Zo nee, welke rechtszaken hangen ons dan boven het hoofd waar wij democratische gezien nul komma nul invloed op kunnen uitoefenen. Zo ook met klimaat en milieuregels die wel degelijk van invloed zijn op de handel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2022 - 21:27

Een systeem van recht voor grootconcerns boven de nationale wetgeving zorgt uiteraard dat van nu af aan de wetgeving de verkeerde kand zal opgaan. Dat de landen van nu het eens zijn over de huidige wetgeving is niet relevant. Relevant is het verschil van waar de macht light van nu af aan.

Mokker
Mokker11 jul. 2022 - 11:37

Deze reactie is verwijderd