Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-Kamerlid Nijboer gooit Shell met ‘kop en kont’ zijn kamer uit

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
14151666364_12cd5d3d96_z
Woest is PvdA-Kamerlid Henk Nijboer over de lobby-spelletjes van Shell. En dat liet hij weten ook, vrijdag. Shell, voor vijftig procent eigenaar van de Nederlandse Aardgas maatschappij NAM, benaderde Nijboer met het verhaal dat als ze minder gas mogen winnen in Groningen, ze ook minder willen betalen voor de versterking van de huizen daar. Dat schoot het Tweede-Kamerlid volledig in het verkeerde keelgat.
Schermafbeelding-2016-04-22-om-15.53.22
Shell had in een brief aan Kamerleden geschreven dat de ‘economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dreigt te worden weggehaald’ als het bedrijf nog minder mag boren naar gas.
Het versterkingsplan in het aardbevingsgebied in Groningen is vanaf 1 januari van start gegaan omdat huizen en gebouwen constructieproblemen hebben door de aardbevingen. Meer dan vijftienhonderd huurwoningen moeten worden versterkt, zes van de tien scholen verstevigd vanwege de nadelige gevolgen van de gasboringen. Tienduizenden woningen hebben schade opgelopen, ook daar moet iets aan worden gedaan. Shell probeert daar nu dus onderuit te komen omdat de gaswinning wegens aardbevingsrisico’s is teruggeschroefd naar 27 miljard kuub.
RTVNoord zegt dat lobbyisten van Shell in de brief, die de omroep mocht inzien, het volgende hebben gesteld:
"Verdere productiebeperking levert marginale verbetering op in de veiligheidssituatie, maar kost veel. Overhaaste beslissingen tot versneld verlagen van de productie in Groningen vernietigt potentieel zo’n honderd miljard nationaal inkomen, dat gepaard zal gaan met dure gas-importen en dus een verslechterde betalingsbalans."
Vertaald naar wat eenvoudiger taalgebruik komt dat dus neer op iets als: “Als we minder naar gas mogen boren wordt de situatie er amper veiliger op in Groningen. Maar we gaan wél minder verdienen.” Je voelt het dreigement dat erin verscholen ligt: ‘als wij minder geld krijgen, dan willen we ook minder geld geven.’
Henk Nijboer van de PvdA vindt het een schande dat het bedrijf dit durft te zeggen. Tegen RTVNoord zegt hij vrijdag:
"Het deugt van geen kant. Deze lobby en dit soort brieven toont aan hoe verziekt dit bedrijf is."
De brief van Shell werd afgelopen week aan ook de Kamer gestuurd en Shell-Lobbyisten zouden Kamerleden hebben bezocht in een poging ze bewerken, aldus Nijboer:
"Shell dreigt aan alle kanten. Als het gaat om geld, dan is de lobby maximaal om zoveel mogelijk gas te winnen. Dat lijkt natuurlijk nergens op. Ik heb ze bij kop en kont gepakt en mijn kamer uitgezet."
In zijn woede verwijst Nijboer naar de populaire Netflix serie House of Cards: “Was het maar House of Cards. Dan was dit fictie. Maar dit is echt.”
Het interview met Henk Nijboer staat op de website van RTVNoord.

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.