Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op wegens #MeToo

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
818 keer bekeken
  •  
Debat in Tweede Kamer over minimumuurloon

© DEN HAAG - Pvda-kamerlid Gijs van Dijk, tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn initiatief tot de wijziging van de Wet invoering minimumuurloon. ANP BART MAAT

De PvdA brengt deze verklaring uit:
De afgelopen dagen zijn bij de PvdA verschillende meldingen binnengekomen over het Kamerlid Gijs van Dijk. Deze klachten betreffen ongewenst gedrag in de privésfeer. Naar deze klachten zal onafhankelijk, extern onderzoek worden gedaan. Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen.
Gijs van Dijk: ‘De afgelopen jaren heb ik met veel trots mijn Kamerlidmaatschap voor de PvdA vormgegeven. In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie.’
Update: Anders dan de verklaring meldt, beperkte het ongewenste gedrag van Van Dijk zich niet tot de privé-sfeer. In oktober 2018 deed zich een incident voor met Cornelia Klaster, oud-kandidaat in Gelderland voor de Provinciale Staten. Klaster verklaarde dit weekend tegenover Joop dat Van Dijk haar tijdens een bezoek aan zijn werkkamer onverwacht vastgreep. Hij liet haar direct weer los toen er een medewerker binnenstapte. Een jaar later stond er opnieuw een ontmoeting met Van Dijk gepland. Klaster appte zijn medewerker dat Van Dijk uit haar buurt moest blijven. Dat deed hij niet en gaf haar bij wijze van begroeting twee zoenen.
Klaster diende daarop een klacht in tegen Van Dijk bij partijleider Lodewijk Asscher en partijvoorzitter Nelleke Vedelaar. Er volgde volgens haar aanvankelijk geen reactie waarop ze dreigde naar de politie te stappen. De partij liet de klacht behandelen door het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP). Klaster zegt dat Van Dijk dat zelf voorgesteld heeft en was zeer ontstemd over de wijze waarop het onderzoek werd verricht. Het gesprek met een medewerker van CAOP vond ze intimiderend. Ze had het idee dat er amper naar haar geluisterd werd en er geen rekening werd gehouden met haar geestelijke gezondheid. Klaster zegt als slachtoffer van seksueel misbruik in haar jeugd aan CPTSS te lijden. Ook werden getuigen die ze aandroeg niet gehoord.
Op 13 maart 2020 werd Klaster schriftelijk meegedeeld dat haar klacht was afgewezen. Ze protesteerde daartegen via berichten op Facebook waarin ze vertelde wat haar overkomen was. Vier dagen later werd ze door de partij geroyeerd. Vijf maanden later startte de PvdA met een rechtszaak tegen haar. Die werd op het laatste moment ingetrokken omdat Klaster haar berichten op Facebook verwijderde.
Een ander slachtoffer van Van Dijk is kunstenares Tinkebell. Zij had heeft maandagavond een klacht ingediend tegen Van Dijk. In haar column in Het Parool schreef ze vorige week:
"Wie is opgegroeid met gevaarlijke mannen en gewend is die mannen ondanks dat gevaar te blijven beschermen, belandt vaak in een patroon. Ook ik. Onlangs weer: precíes zo’n man. Het was voor mij altijd heel logisch me uit te spreken over grote ver van mij afstaande misstanden. Vanaf nu geldt dat ook voor wat dichtbij is. Dat heb ik besloten. Zijn naam hoeft niet in de krant. Maar de mensen die het aangaat, die zullen van me horen."
Van Dijk is afkomstig van de FNV en zat sinds 2017 in de Tweede Kamer. Hij werd binnengehaald door Lodewijk Asscher en stond in een concept-kandidatenlijst zelfs op de derde plaats. In de Kamer hield hij zich bezig met onder meer sociale zaken. Hij wordt opgevolgd door Songül Mutluer uit Zaandam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.