Update: PvdA-leden dienen motie in tegen JSF... PvdA-kamerleden: JSF wordt erdoor gedrukt
De voorgenomen aankoop van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen splijt de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Een deel van de fractie zou het gevoel hebben voor een voldongen feit te zijn gesteld, zo schrijft de Volkskrant donderdag. Woensdag zat minister Timmermans aan tafel bij Pauw & Witteman. Hier probeerde hij de keuze voor de JSF’s te verdedigen en de draai die hij heeft gemaakt ten opzichte van de aankoop van de toestels.
Video vanaf 4.00
Kamerleden benadrukken dat de fractie nog geen besluit heeft genomen, maar hebben de indruk dat partijleider Samsom geen open debat meer wil, zo schrijft de Volkskrant. Zij willen het onbehagen hierover morgen aan de orde stellen tijdens een extra fractievergadering. Enkele PvdA-Kamerleden overwegen een stemming aan te vragen in de fractievergadering van morgen.
De Algemene Rekenkamer komt donderdag met een kritisch rapport over de aanschaf van de JSF. “Dit bevat veel munitie voor de criticasters”, zegt een ingewijde tegen de Volkskrant. PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink en andere fractieleden hebben altijd gezegd dat het Rekenkamerrapport nog meetelt in de besluitvorming. Enkele fractieleden zeggen dat Eijsink nu voor is, terwijl zij jarenlang tegen was.
Update 15.00 uur: Leden dienen zaterdag motie in tegen JSF
PvdA-leider Diederik Samsom krijgt zaterdag tijdens de ledenraad van de PvdA nog een flinke kluif aan de JSF. De Utrechtse afdeling van de partij gaat een motie indienen om uit het JSF-project te stappen. De motie zou, gezien de grote weerstand onder de leden tegen de aanschaf van het peperdure gevechtsvliegtuig, best eens een meerderheid kunnen krijgen.
RTL Nieuws bemachtigde de motie waarin Samsom eraan wordt herinnerd dat de Tweede kamer vorig jaar nog een motie van de PvdA heeft aangenomen tégen de JSF. De Utrechtse motie roept de PvdA-fractie op:
– alle noodzakelijke stappen te zetten om uit het JSF-project te stappen, conform de vorig jaar aangenomen PvdA-motie; – op dit moment niet akkoord te gaan met de aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16; – door middel van verregaande samenwerking binnen de EU te bekijken hoe de verantwoordelijkheid van Nederland vorm kan krijgen en welk materieel daarbij past; – pas als hieruit blijkt dat de aanschaf van gevechtsvliegtuigen noodzakelijk is, deze te zijner tijd ‘van de plank’ te kopen, zonder dat daarbij sprake is van een voorkeur voor de JSF.
Overigens toonde ook de Rekenkamer zich vandaag kritisch over de JSF-plannen. De financiële onderbouwing van de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16 is ‘niet helemaal compleet’, stelt de Rekenkamer.