PvdA: illegalenwet moet menselijker
• 06-11-2013
• leestijd 3 minuten
Partijvoorzitter Hans Spekman: basisrechten voor illegalen in gevaar als de afspraak met de VVD blijft bestaan
Net op het moment dat de PvdA heeft besloten definitief in te stemmen met de komst van de JSF’s, komt de partij met een advies over nóg een gevoelig onderwerp: de illegalenwet.
Update onderaan:
Het wetsvoorstel dat illegalen strafbaar stelt, moet worden aangepast. Dat zegt PvdA partijvoorzitter Hans Spekman. Een
speciale werkgroep van de PvdA heeft een advies gepresenteerd waarin staat dat de nieuwe omstreden maatregel humaner moet worden. Dat schrijft
Trouw woensdag. Spekman, die de werkgroep leidde en ooit zelf woordvoerder asielzaken was in de Tweede Kamer, vindt dat de de basisrechten voor illegalen zoals onderwijs en medische zorg in gevaar komen als de nieuwe maatregel blijft bestaan. Zo staat in het rapport te lezen:
Wie bang is om als illegaal opgepakt te worden, durft dadelijk niet meer naar school of niet meer naar een ziekenhuis. Dat mag nooit gebeuren.
De werkgroep wil dat de partij garanties afdwingt bij het kabinet. Ze vindt dat illegale kinderen ook onder de nieuwe regels het recht moeten hebben om naar school te gaan, te studeren en stage te lopen. Bovendien mag de politie scholen en instellingen niet inzetten om illegalen op te sporen.
Toen begin dit jaar met de VVD werd afgesproken illegaliteit strafbaar te stellen, laaide er een felle discussie op. Binnen de PvdA was veel weerstand tegen de afspraak. Veel leden waren en zijn nog steeds tegen.
Wat er met het advies gaat gebeuren is nog de vraag. Volgens Spekman is het niet ‘verplichtend voor de fractie’, maar hij noemde het ook niet vrijblijvend.
Sander Terphuis Eerder dit jaar stemde het overgrote deel van de PvdA-leden voor een motie van de vroegere Iraanse vluchteling en PvdA-lid Sander Terphuis waarin werd gesteld dat de strafbaarstelling leidt tot een inhumaan vreemdelingenbeleid. Partijleider Diederik Samsom en de Tweede Kamerfractie van de PvdA werden in de motie opgeroepen alles te doen om te voorkomen dat de wet er zou komen. Een aantal prominenten, waaronder oud-partijleider Job Cohen, ondertekende de petitie. In totaal haalde Terphuis ruim 7.000 handtekeningen binnen. Ondanks de petitie kwam de maatregel er toch.
Het advies van de werkgroep komt op het moment dat de PvdA definitief om is en heeft besloten in te stemmen met de JSF. Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag. In het AD wordt ‘een prominent Kamerlid’ geciteerd:
De beslissing is niet zo moeilijk. We willen het beste spul voor het minste geld. Dan kom je vanzelf bij de JSF uit.
De JSF en de Illegalenwet zijn twee hoofdpijndossiers bij de PvdA. Beiden hebben geleid tot filnke interne discussies en verdeeldheid. Nu de partij definitief groen licht heeft gegeven voor de JSF, is de vraag: is het advies van de werkgroep om de illegalenwet te versoepelen gepresenteerd om de JSF-pijn te verzachten?
Update 11:30
Woensdag heeft Vluchtelingenwerk Nederland de nieuwe jaarlijkse publicatie ‘Vluchtelingen in getallen’ vrijgegeven. Daarin staat de overzichten met de belangrijkste cijfers over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland.
De landen waaruit de meeste vluchtelingen komen zijn onder andere Afghanistan, Iraken Somalië. Daar is nu Syrië bijgekomen, nu het daar zo slecht gaat. Ieder jaar vluchten er wereldwijd tien miljoen mensen uit hun land.
De meeste vluchtelingen vragen asiel aan in Duitsland, bijna een kwart van alle aanvragen wordt daar gedaan. En het aantal aanvragen in Nederland daalt al sinds het begin van deze eeuw, na de invoering in 2000 van de strengere vreemdelingenwet van toenmalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen (PvdA). Van 5,5 procent in 2010 naar 3,9 procent in 2012.
De NOS meldt woensdag dat er in Rotterdam steeds meer vluchtelingen op straat leven. De
Pauluskerk luidt de noodklok: het aantal vluchtelingen op straat in de havenstad is het afgelopen half jaar verdubbeld van 160 naar 320. Het gaat om mensen die Nederland moeten verlaten, maar door hun land van herkomst worden geweigerd. Omdat deze mensen niet worden opgesloten en er geen opvang voor ze is geregeld, komen de meesten op straat terecht.
Update 12:15
In reactie op het advies van de PvdA werkgroep laat de VVD woensdag aan
RTL Nieuws weten dat de afspraken in het regeerakkoord blijven staan.