Joop

PvdA-icoon Ed van Thijn (87) overleden

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
ANP-437818511

© AMSTERDAM - Ed van Thijn. Koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte aan de onthulling van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op deze plek zijn de namen, geboortedata

PvdA-icoon Ed van Thijn is overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat meldt de NOS , na berichtgeving van de naaste familie. Van Thijn was jarenlang burgemeester van de hoofdstad. Van Thijn leed aan de zeldzame ziekte polyneuropathie waardoor hij gedeeltelijk verlamd was. Hij werd 87 jaar oud.
Vanaf eind jaren 60 tot begin jaren 80 van de vorige eeuw maakte Van Thijn deel uit van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Tijdens het kabinet-Den Uyl in de jaren 70 was hij fractievoorzitter van de partij. Begin jaren 80 volgde een kort ministerschap van Binnenlandse Zaken, waarna hij de overstap maakte naar het burgemeesterschap van Amsterdam. Die functie vervulde hij van 1983 tot en met 1994. Tussen 1999 en 2007 zat hij nog als PvdA-senator in de Eerste Kamer. In 2005 vond daar de roemruchte “Nacht van Van Thijn” plaats. Onder Van Thijn stemde de PvdA-fractie het wetsvoorstel voor een gekozen burgemeester weg, wat uiteindelijk de val van D66-minister Thom de Graaf inluidde.
Over het burgemeesterschap van Van Thijn schrijft de Volkskrant :
"Als burgemeester kwam Van Thijn pas echt goed tot zijn recht. Zijn democratisch optreden en warmte maakten hem geliefd. Racisme, vreemdelingenhaat, Van Thijn bestreed het fel. Discotheken die aan de deur discrimineerden, pakte hij aan. Toen zijn chauffeur na een hersen­infarct was opgenomen in een revalidatiekliniek, bezocht Van Thijn hem wekelijks. ‘Hij heeft een hart in zijn donder’, zeiden ze in Amsterdam."
Het Parool vult aan:
"Zijn tijd als eerste burger van de hoofdstad was net zo kleurrijk als zijn karakter. Als burgemeester ontsnapte hij in 1985 aan een aanslag door krakers, probeerde hij de Olympische Spelen van 1992 naar de stad te halen en verklaarde hij schrijver Willem Frederik Hermans persona non grata na een bezoek aan Zuid-Afrika tijdens de culturele boycot."
De in 1934 geboren Van Thijn groeide op in Amsterdam, maar verhuisde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog na een bominslag naar Bussum. In 1942 stuurde de Duitse bezetter het gezin Van Thijn terug naar Amsterdam, een jaar later werd Van Thijn samen met zijn moeder vanwege hun joodse afkomst opgesloten in kamp Westerbork waar zij dankzij een list van Van Thijns vader uit wisten te ontsnappen en konden onderduiken.
In een reactie op het overlijden van Van Thijn heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laten weten:
"Van Thijn heeft Amsterdam door roerige perioden geleid, van krakersrellen tot de Bijlmerramp, rechtvaardigheid en rechtstatelijkheid waren altijd zijn leidraad. Ik bewonderde hem daar diep om. […]Ed van Thijn ademde de stad. Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend. Door zijn belezenheid, charme en zijn diepgevoelde verlangen om het goede te doen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Sand dunes
Sand dunes20 dec. 2021 - 12:13

Ongetwijfeld een goede PvdA politicus. Alleen jammer dat hij dacht W.F. Hermans de toegang tot de stad te kunnen ontzeggen, verder leek het me wel een sympathiek iemand.

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist20 dec. 2021 - 15:12

W.F. Hermans de toegang ontzeggen? Omdat hij Zuid-Afrika een prachtig land vond? Dan had van Thijn zeker nooit zijn roman “Ik heb altijd gelijk” gelezen, triest…

frankie48
frankie4820 dec. 2021 - 11:00

Een toffe Amsterdamse burgemeester, die zo nu en dan ook zijn uitglijertjes had als het om de inwoners van zijn toffe Mokumse volksbuurten/probleemwijken ging!

Break on through
Break on through20 dec. 2021 - 8:14

Een van de betere politici en burgemeesters van dit land is met Ed van Thijn heen gegaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2021 - 6:38

Je kon je in die tijd geen leven voorstellen zonder Ed van Thijn. Een tijd dat de PvdA nog de PvdA was en meer, waar hij een niet te veronachtzamen gezicht van was. Bedachtzame mens, bedachtzaam politicus, zo vind je er geen meer.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator20 dec. 2021 - 8:53

@ Minoes - mooi geschreven. Zó goed, dat ik mij graag bij jouw overwegingen aansluit. Moge Ed van Thijn in vrede rusten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2021 - 2:59

Inderdaad Moge hij ruste in vrede en sterkte voor de nabestaanden. Ik vraag me af; iedere keer als deze, ik mag wel zeggen, intellectuele mensen, mensen met een diepgang, sterven, voel ik me ook een beetje nabestaande, nabestaande van een tijd, met een gezicht dat niet meer terugkomt, dat mensen nu niet meer kennen, We leven nu in een tijd van oeverloos gebabbel met de snelheid van het licht, waarvan het lijkt of de mensen niet meer nadenken over wat ze allemaal zeggen maar het belangrijker vinden dat ze aan het woord zijn.

EUpiet
EUpiet20 dec. 2021 - 0:12

Een PvdAer uit de tijd dat de PvdA nog werkelijk sociaal democratisch was. Heb altijd een zwak voor de heer van Thijn gehad. Iemand met een enorm bewogen geschiedenis en het hart op de juiste plaats.

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 21:44

Ik ken hem vooral van PvdA-verkiezings-bijeenkomsten eind jaren zestig, begin zeventig, die ik in mijn jonge jaren nog wel bezocht. En van zijn boeiend geschreven Dagboek van van een onderhandelaar. En natuurlijk omdat ik Amsterdammer ben. Wij hebben in Amsterdam sinds Van Hall een lang reeks van uitstekende burgemeesters gehad, van wie hij er één was. Zeer beminnelijk, rechtvaardig en scherpzinnig.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 22:11

Hier zijn verhaal over Westerbork. https://youtu.be/Yov_nvpzZvk

OlavM
OlavM20 dec. 2021 - 16:42

Wat ik het meest waardeerde in het optreden van Ed van Thijn, was zijn niet aflatende inzet tegen alle vormen van discriminatie, en met name wegens ras, etniciteit, enz.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 dec. 2021 - 20:16

Een prominente pvda ér heen gegaan, rust in vrede.

Robert Follon
Robert Follon19 dec. 2021 - 20:10

Integere man, goede burgemeester en een onvergetelijk accent... :) https://youtu.be/KZrlLu2l2p0

Ben  Liberaal
Ben Liberaal19 dec. 2021 - 20:00

RIP Ed

spelregeltoerist
spelregeltoerist19 dec. 2021 - 19:49

Wist niet dat hij onderdoken gezeten had. Doet mij denken aan mijn grootvader, die had op de boerderij drie Engelse piloten op zolder.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2021 - 7:40

Evenals de grootouders van mijn man. Dat waren parachutisten. Later is alsnog de boerderij afgebrand; brandstichting! Nooit achterhaald wie dat gedaan heeft maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waren het NSB-ers. Het is bekend dat er mensen zijn die het weten maar in het dorp doet men tot op de dag van vandaag het zwijgen ertoe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2021 - 16:39

spelregeltest Hij heeft wel in een kamp gezeten!