Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA, GroenLinks, D66: Bleker moet gewoon Hedwige ontpolderen

  •  
30-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
ANP-HenkBleker300.jpg
[Live vanaf 15.30] Debat met staatssecretaris Bleker (Landbouw)
De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met staatssecretaris Henk Bleker over het lot van de Hedwigepolder. De polder zou onder water worden gezet, maar de staatssecretaris is hier nu op teruggekomen. De Belgen hebben al verklaard dat dit onacceptabel is, de ontpoldering is onderdeel van een verdrag met de zuiderburen. Maar ook de Tweede Kamerfracties van PvdA, GroenLinks en D66 hebben grote bezwaren tegen de nieuwe plannen van Bleker. Hij heeft andere natuurgebieden aangewezen om onder water te zetten.
Nederland en België maakten in 2005 afspraken over uitdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden. Om de schade aan de natuur te compenseren zou de Hedwigepolder onder water worden gezet worden. In Zeeland is daar echter altijd veel protest tegen geweest. Het kabinet kwam vervolgens met een alternatief : de ontpoldering van twee andere polders bij Vlissingen. Hiermee zou het minderheidskabinet zich van de steun van de SGP, CDA-dissident Ad Koppejan en het Zeeuwse Statenlid Robesin hebben verzekerd. 
De Belgen hebben hierop al gezegd dat deze optie “onaanvaardbaar” is, omdat die een strop van 250 miljoen euro voor het land zou betekenen. Maar ook de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zien niets in de nieuwe plannen van Bleker.
GroenLinks wil de Hedwigepolder teruggeven aan de natuur. Dat is volgens de partij ook de snelste en goedkoopste optie. Blekers alternatief voor ontpoldering is onhaalbaar en zal sneuvelen in juridisch getouwtrek en internationale conflicten, aldus GroenLinks. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
Wat een slim dealtje leek om Tweede Kamerlid Koppejan, Statenlid Robesin en de SGP aan boord te krijgen, is nu een internationaal conflict. En de Zeeuwen zitten nog steeds in onzekerheid. Dat is schadelijk en beschamend. Het gaat erom wat de handtekening van Nederland onder een verdrag waard is. Onze internationale reputatie is blijkbaar minder belangrijk dan de dissidenten en de gedogers van deze coalitie. Dat is ernstig.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat Bleker geen onomkeerbare besluiten neemt over de Hedwigepolder voordat alle financiële en juridische gevolgen in kaart zijn gebracht. 
Volgens D66 is het prijskaartje dat aan Blekers alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder hangt alles behalve helder. De meerkosten zijn in ieder geval 75 miljoen euro, rekent de partij voor. Maar dit bedrag kan oplopen, nu Nederland het verdrag met Vlaanderen niet nakomt en zodoende de Belgische bijdrage van 70 miljoen euro op de tocht staat. Daarbovenop komen de onbekende kosten voor natuurcompensatie van de Westerschelde Container Terminal (WCT). Van Veldhoven:
Het is bizar dat het kabinet kort op sociale werkplaatsen en het persoonsgebonden budget, maar wel miljoenen over heeft voor drie vierkante kilometer aardappelpolder. En er wordt nog steeds ontpolderd, alleen een ander stukje. Dat is met het oog op de huidige overheidsfinanciën niet te verkopen aan Nederland.
Ook de PvdA vindt dat Bleker zich moet houden aan de gemaakte afspraken. De partij heeft zich in de afgelopen maanden geërgerd aan de plotselinge koerswijziging van het kabinet en vooral ook over het uitblijven van een onderzoeksrapport naar de effecten van ontpoldering. Twee weken geleden riep de fractie riep premier Rutte hierom al naar de Tweede Kamer.
De coalitiepartijen CDA en VVD, gedoogpartner PVV, maar ook de SP zijn voor behoud van de Hedwigepolder voor de landbouw.
Om 15.30 is hier het Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Bleker te volgen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Harmen2
Harmen230 jun. 2011 - 12:11

Toch geweldig hoor...heette dit nou"achterkamertjespolitiek"?

Joaquim
Joaquim30 jun. 2011 - 12:11

Waarom wil de oppositie zo graag boeren pesten? Deze hele kwestie is weer een brandpunt geworden waar milieuclubs en boeren tegen elkaar worden opgezet. En dat terwijl dit kabinet zowel het milieu als de boeren de nek omdraait. Behalve de allergrootste boeren hebben de boeren niets aan de grotere en grotere marktwerking die het CDA op tafel blijft leggen maar de discussie blijft steeds hangen in symbolisch landjepik. Ja het CDA beschermt de polder maar aan de andere kant gaan er per week 7 boeren failliet. Waarom zien milieu mensen niet in dat juist dat de grootste ramp voor ons milieu is? Wat we terugkrijgen voor een poldertje natuur is massale monocultuur!

247Erik
247Erik30 jun. 2011 - 12:11

Ontpolderen in Zeeland is het idee van een dwaas. Gewoon de dijken handhaven

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2011 - 12:11

Hebben ze in de kamer nu echt niet iets belangrijkers te doen?

hasp52
hasp5230 jun. 2011 - 12:11

Zijn eigen paard heeft Bleker al een trap onder z'n kont gegeven. Als dit nieuwe zinloze plan van Bleker toch wordt doorgezet gaat ons dat heel veel geld kosten. Wanneer dringt dat toch eens tot die botte hersens van dit rariteiten kabinet en al haar aanhangers door.

Alexander4
Alexander430 jun. 2011 - 12:11

Is de SP tegen ontpolderen? Waar slaat dat nou weer op? Zien ze niet in dat het plan van Bleeker veel meer gaat kosten dan die polder waard is? Dat geld kunnen we beter besteden. Trouwens: deze discussie is al gevoerd. Zo blijf je bezig...

wvdstraat
wvdstraat30 jun. 2011 - 12:11

Afspraak is afspraak en trouwens, het is maar een heel klein stukje. Met de landbouwoverschotten lijkt natuurbehoud - want meer dan compensatie is het niet - pure winst ! Starks begint een SGP'er in de buurt van Vlissingen (alternatief gebied) weer te muiten, begint het van voren af aan, met daarbij nog een Belgische claim aan de broek.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jun. 2011 - 12:11

Ik dacht juist dat de heer Bleker alles van God krijgt als hij het maar vraagt en aan het eind Amen zegt. Ik dacht dat een beleid voor een maatschappij manen is een kwestie van 1,2,3 en klaar is Kees, althans als ik hoor Bleker God smeekt voor de overwinning!

bobbono
bobbono30 jun. 2011 - 12:11

bleker is moedwillig een ramp voor de natuur ! Bij alle besluiten gaat hij voor de show even alle belanghebbende organisaties bij langs maar gaat gewoon liefst tegen de wensen van deze organisaties zijn eigen gang. Hij is en blijft een boer & als een boer de natuur mag beheren dan krijg je keurig gemaaide cda-natuur. Hierbij wordt totaal niet gekeken naar internationale afspraken en verdragen maar zijn cda-voorganger balkellende had daar ook als 'schijt aan' !? Zonder echt verstand van zaken te hebben wordt gezegd dat de reeen volgens die optiek gerust kunnen leven in de mais !? En zo wordt moedwillig werk van meer dan 20 jaar teniet gedaan door het cda als we kijken naar de aanleg van de EHS !! Natuurbeheer is een geheel ander vak die je niet moet laten beheren door een boer ! Hier geldt duidelijk: "Schoenmaker blijf bij je leest !!" Maar zolang het machtsgeile cda macht in enerlei vorm heeft blijven we niets dan 'gesnoeide natuur' houden in Nederland.......

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2011 - 12:11

Ik wil toch nog wel even een een-tweetje met die knol van hem. Wegens wanprestatie.

1 Reactie
Soupkip
Soupkip30 jun. 2011 - 12:11

hahaha.... *ding* 1e ronde.

bakkwast
bakkwast30 jun. 2011 - 12:11

kunnen we niet een of ander beschermd diertje loslaten in die polder? case closed

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat30 jun. 2011 - 12:11

blekerponies ?

Dehnus
Dehnus30 jun. 2011 - 12:11

Erm.. en jij denkt dat dat Bleker stopt? Nee dat diertje dien je los te laten in de polder die je WILT ontpolderen ;). Want dan gaat hij er gelijk achter aan om hem te slachten en op te vreten. :"Elk dier is geschapen door god om de mensheid te DIENEN!", want zo'n persoontje is Blekertje wel ;).

DikBrix
DikBrix30 jun. 2011 - 12:11

Ik vind dat hele 'ontpoldering idee' sowieso nogal bedenkelijk. Waarom een boerenlandchap met productie, wat deels net zo goed natuur is per se moet worden ontpolderd is mij onduidelijk. Overal in NL worden industrieterreinen ontwikkeld, huizen gebouwd, etc, maar een paar km2 polder moet nu ineens onder water worden gezet als ruil voor de Schelde? Het is een moderne politieke hype, die wordt uitgevochten op de vierkante km met natuurorganisties en de EU, de rest doet er blijkbaar niet toe.

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 jun. 2011 - 12:11

Mja...we hebben hierover een verdrag met de belgen gesloten, wie zijn wij om onze beloftes niet na te komen?

DikBrix
DikBrix30 jun. 2011 - 12:11

Nog vergeten: Die zogenaamde 'afspraak is afspraak' van de oppositie-partijen komt bij mij vooral over als een wraakactie tegen de deal van Rutte/GW met Robesin. Een net zo bedenkelijke actie.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat30 jun. 2011 - 12:11

samenzweerders mogen best ontmaskerd worden, hoor....

JoopSchouten
JoopSchouten30 jun. 2011 - 12:11

Ik ga tegen de wens van mijn partij de SP in. 'Zij' zijn vóór het behoud van de Hedwigepolder. Ik niet. Ik kan me namelijk een stuk herinneren uit de VK over de Hedwige polder. (Ik kan het niet zo snel terug vinden.) Er stond in dat na wetenschappelijk onderzoeken (...) is gebleken dat de Hedwigepolder-optie inderdaad de beste zou zijn als plek waar het water de meest effectieve (...) stroming heeft waardoor je minder hoeft te baggeren (...) en eco-systemen aan elkaar blijven grenzen (...). Zowel Antwerpen als de natuur is dus beter af met de Hedwigepolder-optie. De Zeeuwse nuchterheid blijkt sentimenteel dorpsgebral. Het is wat hier werd gezegd; 'Het is bizar dat het kabinet kort op sociale werkplaatsen en het persoonsgebonden budget, maar wel miljoenen over heeft voor drie vierkante kilometer aardappelpolder' Amateurs.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink30 jun. 2011 - 12:11

Heel goed, maar meldt dit ook even aan Emieleke zelf. Hij moet er toch een plasje over doen, net als destijds bij Jan! Vertel dan ook maar over die andere blooper, bijv. die van verplicht 35% Nederlandstalig op Radio 2. Wat een giller.