Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA: Geef werknemers het recht na werktijd met rust gelaten te worden

  •  
14-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
Person_looking_at_smartphone_in_the_dark_(2)
Werknemers die in hun vrije tijd met rust gelaten worden door hun werkgever. Als het aan de PvdA ligt wordt het recht daarop wettelijk vastgelegd. PvdA-Kamerlid noemt het buiten werktijd bereikbaar blijven ‘een van de grootste ziekmakers’ van deze tijd en komt met een voorstel.
De timing van indienen is niet geheel toevallig: deze week is het de Week van de Werkstress. Volgens Van Dijk is het hoog tijd dat de Arbeidstijdenwet – waarin een recht op 11 uur rust per dag staat vastgelegd – wordt gemoderniseerd. Buiten werktijd moeten werknemers volgens de PvdA het recht krijgen niet meer te reageren op e-mails, telefoontjes of bijvoorbeeld WhatsApp-berichten van de werkgever of van collega’s. Dergelijke afspraken zijn in landen als België, Duitsland en Frankrijk al wettelijk verankerd, maar volgens Van Dijk wordt ‘het probleem in Nederland niet erkend’.
Lodewijk Asscher. Dat plan werd echter door de Tweede Kamer gezien als ‘te betuttelend’. Onderzoeksinstituut TNO berekende dit jaar dat 22 procent van de verzuimdagen in Nederland veroorzaakt worden door psychische klachten als overspannenheid of een burn-out. Volgens Van Dijk is het bespreekbaar maken daarvan ‘best een taboe’: ‘Als je bij je werkgever aangeeft “ik loop vast”, is het vaak al te laat en heb je al bijna een burn-out. In 2017 probeerde de PvdA dat recht al eens eerder in de wet vast te leggen, destijds via toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het plan van Van Dijk is naar eigen zeggen een vervolg op het plan van Asscher.
Bron: NOS / cc-foto: SA 2.0
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.