Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

PvdA Friesland luidt noodklok

  •  
01-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pvda_frieland2.png
Friese PvdA'ers 'volstrekt ongeschikt' voor moderne politiek … Het rode Noorden zoekt nieuwe politici..
Het gaat niet goed met de PvdA. Werd dinsdag nog bekend dat de helft van de PvdA-kiezers spijt heeft van hun keuze, vandaag luidt de PvdA uit PvdA bolwerk Friesland de noodklok.
D e Volkskrant beschrijft wat er mis is in Friesland. In een intern rapport, ‘De PvdA en de toekomst van het Rode Noorden’, dat is gemaakt door drie PvdA’ers in opdracht van het gewest Friesland, worden grote zorgen geuit over de toekomst van de PvdA in Friesland. Een van de opstellers van het rapport is Tweede Kamerlid Jaques Monasch, die eerder campagnes bedacht voor de partij.
Als er niet nagedacht wordt over de lokale en landelijke koers, blijft er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weinig over van de unieke positie die de PvdA in Friesland heeft in vergelijking met de rest van het land, staat in het rapport te lezen.
In de interne tekst staat onder andere dat de gemeenteraadsverkiezingen van maart landelijk het slechtste resultaat opleverden in de naoorlogse geschiedenis van de PvdA. In Friesland was het iets minder dramatisch, maar ook daar kwam de PvdA veel slechter uit de bus.
Monasch en de andere twee schrijvers van het rapport stellen voor dat de PvdA in Friesland een nieuw kenniscentrum opstelt dat de inhoudelijke agenda van de partij aldaar moet gaan bepalen. Onder de naam ‘De Rode Werkplaats’ moeten de beste mensen van de PvdA een op Friesland toegespitste agenda gaan opstellen en de partij gaan vernieuwen.
Nu vinden de opstellers de Friese politici niet goed genoeg. De schrijvers:
Ze zijn voor de moderne politiek volstrekt ongeschikt.
De overige kritiek is ook niet mals. De vrijwilligers in de partij worden steeds ouder, er wordt niet goed samengewerkt tussen afdelingen, de jonge aanwas voelt zich niet gehoord en lokale politici zijn vaak niet herkenbaar als PvdA-lijsttrekker.
Landelijke houding De schrijvers van het rapport wijten het verlies ook aan de landelijke houding van de partij. Zo laten de opstellers weten dat de PvdA zich te weinig heeft ingezet voor positie van bijvoorbeeld ouders, huurders en gebruikers van allerlei voorzieningen. De lokale PvdA-politici weten niet meer hoe ze die landelijke koers van de partij aan de kiezers moeten uitleggen.
CC foto: PvdA

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

minten
minten1 okt. 2014 - 9:51

wat er zonder de PVDA in deze regering allemaal was weg bezuinigt,is moeilijk uitteleggen,en zomaar wat schreeuwen alla wilders,waar schijnbaar vele mensen,gevoelig voor zijn,en dat zien als de waarheid en de weg verder?,tegen fantasy politiek,in het torentje van het luchtkasteel,daar kan een partij met een CV, met veel sociale wetten niet tegen opbieden,nu is het goede moment om voor de jongere in de PVDA plaats te maken,ze kunnen alleen maar winnen

Jensbos
Jensbos1 okt. 2014 - 9:51

Ze moeten geen nieuwe politici zoeken maar een nieuwe (neo-sociale) politiek, m.a.w. de afgeschudde sociale veren terugplakken.

Bernie2
Bernie21 okt. 2014 - 9:51

Dit is ook niet meer uit te leggen. De PvdA heeft haar kiezers en ook haar gedachtegoed verraden en is gaandeweg scherp afgezwaaid naar rechts. De PvdA is er mede verantwoordelijk voor dat het sociale gezicht van Nederland tot een beschamend niveau werd vervlakt en uitgehold. Dit moet heel triest zijn om aan te zien voor de ware socialisten van het eerste uur.

meijerlahn
meijerlahn1 okt. 2014 - 9:51

Sociaal democratie en solidariteit zijn uit, neoliberalisme (gebaseerd op hebzucht en egoïsme) zijn in. De burger laat zich bedotten door genoegen te nemen met spiegeltjes, kraaltjes en leugens. Maar die spiegeltjes en kraaltjes, die raken op: De groei van het aantal miljardairs in Nederland is gestegen van 20 in 2013 tot 25 in 2014. Europa is met 775 het werelddeel met de meeste miljardairs. Wanneer deze miljardairs samenwerken kunnen zij met hun vermogen iedere regeringsleider voor hun karretje spannen. Onafhankelijke naties kunnen zij opkopen en regeringsbeleid van democratisch gekozen regeringen moeiteloos beïnvloeden.

Bakoe
Bakoe1 okt. 2014 - 9:51

Huh, waarom? PvdA Friesland heeft een hoog ouderdomsgehalte, met lieden die bestaan uit kwebbelende koffieleuten waar niets uit komt. Ik zou zeggen ga gewoon door met koffieleuten en kwebbelen, en maak je niet druk om een merk wat allang zijn glans heeft verloren. Niemand merkt het verschil.

José
José1 okt. 2014 - 9:51

De PvdA heeft haar sociaaldemocratische waarden verkwanseld, en het is niet meer dan terecht dat ze daarvoor afgestraft worden. Maar dieperliggend kun je je de vraag stellen: als we nog maar over 0,6 % van de begroting zeggenschap hebben, maakt het dan nog echt wezenlijk verschil op welke partij je stemt? http://www.groene.nl/artikel/folklore

farmacie
farmacie1 okt. 2014 - 9:51

Friezen laten zich niet in de luren leggen door campagnes. Eind zeventiger jaren, toen linkse praters, rechtse zakenvullers de partij bevolkten, zegden Friezen in grote getale hun PvdA lidmaatschappen op.' Figuren als Diederik, Asscher, en Dijsselbloem, hebben elke geloofwaardigheid verloren, voor sociaal democraten.

flaco
flaco1 okt. 2014 - 9:51

Och, het restant pvda-friesland zou gewoon eens Erwin Lamme moeten uitnodigen. Die kan haarfijn uitleggen dat het aan de pvda te danken is dat de zegeningen niet meer te tellen zijn. komt het vast goed...

flaco
flaco1 okt. 2014 - 9:51

De pvda doet me denken aan de VolksUnie van pakweg 70 jaar geleden. 'O wat vervelend nou, de vijand heeft gewonnen,,,, Laten we maar met de vijand, die eigenlijk best wel ok is, gaan samenwerken, om de scherpe randjes er vanaf te slijpen". Was ook een fenomenaal succes....

blues boy
blues boy1 okt. 2014 - 9:51

De voorzitter van de PvdA is undercover afgereisd naar Friesland. http://2.bp.blogspot.com/-mSiA80POOO4/UOf_l0_t4MI/AAAAAAAAG1Q/fJXNePTZYDo/s1600/C.jpg Helaas is hij aan de kleding herkend.

Puin Ruimer
Puin Ruimer1 okt. 2014 - 9:51

"De lokale PvdA-politici weten niet meer hoe ze die landelijke koers van de partij aan de kiezers moeten uitleggen. " Nou met dat uitleggen, dat zal wel meevallen, die kunst wordt iedere dag gedemonstreerd door Samsom. Het probleem is meer dat er geen zakdoekken te vinden zijn die groot genoeg zijn om de tranen op te vangen van de teleurgestelde kiezers die niet meer weten waar ze het zoeken moeten nu ze zo in de steek gelaten zijn. Is het woord verraad hier op zijn plaats? Ja, het woord veraad is op zijn plaats door het uitwisselingsakkoord met de VVD waarin alle sociale verworvenheden weggegeven zijn alsof de Arbeidersbeweging en de daardoor bereikte sociale welstand nooit bestaan hebben. Van Rijn, Van Rijn, Van Rijn zijn naam is klein en zijn daden benne ook klein. Nou moet ikzelf aan de zakdoek. PvdA: 'Huilen met de pet op.' En het had zo mooi kunnen zijn.

meijerlahn
meijerlahn1 okt. 2014 - 9:51

Kan Nederland inmiddels niet heel goed zonder PvdA? Bert Wagendorp http://www.volkskrant.nl/dossier-bert-wagendorp/kan-nederland-inmiddels-niet-heel-goed-zonder-pvda~a3760294/

CliffClavin1993
CliffClavin19931 okt. 2014 - 9:51

Er is niemand die de landelijke koers van de PvdA aan de kiezers kan uitleggen. De ene tegemoetkoming richting hard kapitalisme volgt de andere op, en de partij schijnt zich keer op keer met een kluitje in het riet te laten sturen. Als je de houding van Hans Spekman, en het feitelijke handelen van zijn partij, als Venn-diagrammen zou weergeven, zou er geen overlap zijn. De mensen prikken daar doorheen, en zijn moe. Moe van de Partij die vooraan stond bij de uitverkoop van het publieke goed. Die akkoord ging met de behandeling van uitkeringsgerechtigden als moderne slaven. Die moestuintjes wel een leuke pleister vindt voor bejaarden die ze eerst kaalgeplukt heeft. Op zijn best is de PvdA nog een club voor 'nette mensen', carrièrepolitici die een Kamerlidmaatschap beschouwen als een kortstondig doorgangshuis, een springplank naar de grote poet. Leed en ellende, kortom.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 okt. 2014 - 9:51

Da's dan vast de reden dat we geen columns/artikelen van Spekman/Samsom meer krijgen. En nauwelijks van andere PvdAers.... Valt toch op?

neutralist
neutralist1 okt. 2014 - 9:51

De PvdA heeft het licht gezien en weet dat de oude tijden voorbij zijn. Maar de aanhang is zover nog niet en schuilt bij de SP die de jaren 80 terug wil. Tijd voor een nieuw sociaal gezicht van de PvdA maar met een onvermijdelijk neoliberaal tintje. Zelfredzaamheid mag verwacht worden van gezonde mensen. Dat is eigenlijk niet neoliberaal maar heel oudnormaal. Daar moet toch een programma op te schrijven zijn? Tussen de rechtse VVD en de SP in? Hoe moeilijk kan dat nou zijn?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos1 okt. 2014 - 9:51

"heeft het licht gezien" Nee, de tunnel, maar schuift het einde van die tunnel -neo-liberaal correct, the race to the bottom-, steeds verder voor zich uit.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet1 okt. 2014 - 9:51

Het is wel een grappig fenomeen dat als de PvdA en de VVD in één regering zitten, dat dat altijd ten koste van de PvdA gaat. Betekent dat dat de VVD slimmer is in het uitonderhandelen van een regeerakkoord, waardoor VVD-standpunten meer tot hun recht komen in de coalitie? Of betekent het dat PvdA-stemmers gewoon absoluut geen begrip hebben voor het feit dat bij een coalitie de partners allemaal water bij de wijn moeten doen? Ik ben bijna geneigd tot de laatste overtuiging.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

"Of betekent het dat PvdA-stemmers gewoon absoluut geen begrip hebben voor het feit dat bij een coalitie de partners allemaal water bij de wijn moeten doen? Ik ben bijna geneigd tot de laatste overtuiging." Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Het heeft met hetzelfde te maken dat linkse politici ook tot onmogelijke mensen maakt die maar blijven heronderhandelen over bereikte compromissen: ze voeren politiek vanuit het idee dat ze het gelijk aan hun kant hebben, het morele gelijk nog wel. De VVD is een stuk pragmatischer: die zien politiek als wat die in wezen ook is, namelijk een proces waarin verschillende belangen worden behartigd. Dus moet je een beetje geven en nemen, proberen eruit te slepen wat erin zit en de ander ook wat gunnen, omdat dat een sfeer schept waarin je ook wat makkelijker iets terug krijgt. De achterban van de VVD staat er voor een groot deel net zo pragmatisch in. Kennelijk zijn die iets meer gewend aan situaties waarin onderhandeld moet worden in plaats van op hoge toon geëist. De achterban van de PvdA is eerder geneigd overal een morele kwestie van te maken, zelfs als het om centen en procenten gaat: zij hebben daar recht op en het enig mogelijke morele standpunt is om hen hun zin te geven en met dat geld over tafel te komen. Het gevolg van dat verschil in benadering is dat voor de VVD-aanhang alles dat wordt binnengesleept als winst wordt gezien, terwijl voor de PvdA-aanhang alles waarin ze niet hun zin krijgen alsof de PvdA alleen regeert en onverkort haar verkiezingsprogram kan uitvoeren wordt gezien als een onoverkomelijk en moreel hoogst verwerpelijk verlies. Om het maar niet meteen verraad te noemen.

lembeck
lembeck1 okt. 2014 - 9:51

Dat water in de wijn heeft de wijn ondrinkbaar gemaakt. Transparante rode wijn zonder smaak. Je kunt dus ook te veel water bij de wijn doen en dat is wat hier gebeurd is volgens mij. De zucht naar regerings'verantwoordelijkheid' was groter dan de partij aan kon en aan KAN.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

Je hebt de verkeerde tekst. Dit is het correcte Friese volkslied: Frysk bloed tsjoch op! Ik moat sa noadich pisje It wetter stiet my oan 'e knibbels ta It moat d'r út as sil't in daalder kostje Sa`n hege wetterstân kenne wy net ha Suster, o suster, helje my de pot Helje de griene, want de reade is kapohohohohot...

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
flaco
flaco1 okt. 2014 - 9:51

a, heel bizar nietwaar Erwin? Zo'n succesvol beleid, maar liefst 100-duizenden banen verkwanselt mede dankzij pvda-beleid, dan de ww verkorten zodat ook de nieuwe baanlozen wat eerder mogen meegenieten van dat 'pro-actieve' beleid. En de kiezers willen er maar niet dankbaar voor zijn... De zorg op maat! Prachtig toch? Moeten de gemeenten doen, met veel minder geld. Briljant idee! Zou de pvda toch minstens 40 zetels moeten opleveren, niet? De op maat gesneden zorg wordt wel minder en duurder, maar je krijgt dan wel een hele zwik ambtenaren over de vloer die jouw situatie komen beoordelen. Krijgen die zorgbehoevenden ook eens iemand op bezoek! 2 vliegen in 1 klap! Uit pure dankbaarheid zouden die toch allemaal de volgende keer op de pvda moeten stemmen, niet? Moestuinen! Joh, groener kan het niet! Voor je het weet zijn het wel 50 zetels! Jammer dat niemand dat snapt, behalve jij en de jouwen dan. En dat verhaal nog maar een keer uitleggen van Diederik, verdorie, dat slaat ook maar niet aan. Ik zou zeggen, hou moed...

Bakoe
Bakoe1 okt. 2014 - 9:51

Gelukkig worden boekhouders de aankomende 15 jaar ook weg geautomatiseerd.

Simbro
Simbro1 okt. 2014 - 9:51

"Je blijft je soms verbazen. PvdA en VVD regeren samen met D66, SGP en ChristenUnie beter dan ooit. Rutte zei het zelf al tijdens de beschouwingen..." Dat Rutte dat zei verbaast mij niks.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

Sociale voorzieningen kunnen alleen door de Staat worden gerealiseerd. Daarom zijn socialisme en nationalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verwerpt men het laatste, dan draait men het eerste de nek om.

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

"Daarom zijn socialisme en nationalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden." Dat klinkt verdomde eng.

flaco
flaco1 okt. 2014 - 9:51

dan heb je nooit iets van socialisme begrepen...

Gogol
Gogol1 okt. 2014 - 9:51

"Sociale voorzieningen kunnen alleen door de Staat worden gerealiseerd. Daarom zijn socialisme en nationalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verwerpt men het laatste, dan draait men het eerste de nek om." Non sequitur. Je stelt hier om te beginnen botweg dat de staat gelijk is aan de natie-staat. Dat is je reinste flauwekul. Nationalisme is verbonden aan de idee dat een staat een natie-staat dient te zijn: 'één volk, één staat'. Nationaal-socialisme is een idealistische politieke filosofie die het ideaal van een natie-staat wil bewerkstelligen. Die 'sociale voorzieningen' waar jij het over hebt gelden dan alleen voor het 'eigen volk'. Andere inwoners gelden als tweederangs burgers, als ze al als burgers meetellen. Voor hen gaan die sociale voorzieningen niet op. Dit is in strijd met de idealen van het socialisme (en, het moge duidelijk zijn, met mijn idealen). Verder is het nationaal-socialisme een duidelijke top-down ideologie. Het socialisme is politieke filosofie die de bevrijding en emancipatie van alle volken wil bewerkstelligen, ongeacht staatsgrenzen. Vandaar ook het credo: 'arbeiders aller landen, verenigt u!' Het ideaal is een statenloze (=grenzenloze) maatschappij waarin burgers op alle vlakken van de maatschappij (dus niet alleen op het politieke vlak) elkaar bijstaan en sámen (dus democratisch) de belangrijke (o.a. politieke) beslissingen nemen. Duidelijk bottom-up. Er is in het socialisme maar één volk: Heel De Mens en in principe geen behoefte aan aparte staten. In het socialisme speelt nationalisme geen enkele rol. Waarom kunnen sociale voorzieningen alleen via de natie-staat worden geregeld? Welke argumenten heb je om die bewering te onderbouwen? Er zijn genoeg voorbeelden uit de praktijk die het tegendeel bewijzen: de VS regelt sommige voorzieningen per staat, andere federaal. In de EU, een natie (en dus nationalisme) overstijgende organisatie, worden ook subsidies verstrekt aan individuele bewoners zonder dat de Nederlandse staat daar bij betrokken is. Gemeentelijke overheden regelen tegenwoordig veel van de sociale voorzieningen op lokaal niveau, daar komt nationalisme en de idee van een natie-staat in de verste verte niet bij kijken. Kortom: je en strooit wat met begrippen als nationalisme en socialisme zonder ook maar enig idee van waar die begrippen naar verwijzen. Vervolgens trek je daar een conclusie uit en om je zelf nog meer te kakken te zetten beweer je ook nog dat als je jouw bewering omdraait het omgekeerde ook waar is.

Woeki Hypo
Woeki Hypo1 okt. 2014 - 9:51

PvdA Friesland luidt noodklok. Links en rechts. Structuur en persoon. Binnen een neoliberale economie ((extreem) radicaal rechtse structuur) is een sociaal democratie (midden linkse structuur) niet mogelijk. En een midden maatschappij ook niet. Een sociaal democratie is zelf al een compromis tussen linkse (sociale) en rechtse (liberale) elementen in een midden vorm, een midden linkse vorm. Tegenwoordig wil de rechtse denker echter het onderste uit de kan, de winnaar neemt alles, de verliezer gaat in sneltreinvaart naar de bodem. Het is de VVD invulling van duidelijkheid en daadkracht. Het is een vorm van radicalisme en extremisme ("optimalisatie"), van, door en voor de elite. Het neoliberalisme is meer dan alleen economie. Het doordringt alle aspecten van het leven, als elitisme en maximaal egoïsme. Het neoliberalisme vertegenwoordigt een gestudeerde elite, die activistisch ondeugend is t.o.v. de gewone mensen. Dit gaat ten koste van integriteit en vertrouwen. Wederzijds. Gevolg is een nerveuze en neurotische maatschappij. Onze huidige maatschappij. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos1 okt. 2014 - 9:51

"Het neoliberalisme vertegenwoordigt een gestudeerde elite, die activistisch ondeugend is t.o.v. de gewone mensen." Inderdaad, activistisch ondeugens.....tot hoever kunnen we gaan?.....

JanB2
JanB21 okt. 2014 - 9:51

"PvdA Friesland luidt noodklok" Klacht indienen voor geluidsoverlast!

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

"Klacht indienen voor geluidsoverlast!" Als het een monumentale stoeltjesklok is doe je er niks tegen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

Johannes Zeilstra, ben jij soms een PVDA-er? Met dergelijke belachelijke en achterhaalde vooroordelen lijk je er wel op. Je vergat EEN dingetje, het zijn juist die goed opgeleide , jonge, bevlogen mensen die de tent daar met gillende sirenes verlaten, vanwege het idiote stelletje in Den Haag.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe1 okt. 2014 - 9:51

Nee hoor, wel Fries en ex PvdA (sinds aantreden Kok) en ken ze dus wel een beetje daar. Diezelfde idioten in Den Haag die op ieder PvdA congres weer een carte blanche krijgen van dat stelletje koffieleuten uit de provincie.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

Volgens mij heeft iedereen het op school zo leren zingen. Van medeleerlingen, dat dan wel. Net als het "koekoek" bij De uil zat in de olmen. Mijn moeder zong het volkslied vroeger al zo en die is tachtig, dus dat was in de tijd van Afkes tiental. Dan mag het niet het origineel zijn maar een traditionele tekst is het inmiddels wel.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bakoe
Bakoe1 okt. 2014 - 9:51

/Kun je achteraf uiteraard flink gaan zeuren en zeiken, maar je weet van tevoren dat je nooit meer dan een slap aftreksel zult kunnen krijgen van hetgeen dat afgebeeld is./ Dit is een mooie die verplicht in iedere PvdA verkiezings folder moet komen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2014 - 9:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 okt. 2014 - 9:51

"Zo leer je het op school noet zingen." Je vergeet de aanvulling: van medeleerlingen.