Joop

PvdA-europarlementariër Merkies sleept PvdA voor de rechter

  •  
08-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_JudithMerkies_LisbonCouncil_300_01.jpg
Merkies wil haar naam zuiveren ... PvdA-voorzitter Spekman zou haar integriteit ondermijnen na kwestie met onkostenvergoedingen 
PvdA-europarlementariër Judith Merkies spant een zaak aan tegen haar partij om haar naam te zuiveren. De PvdA heeft Merkies verweten niet zuiver te zijn omgesprongen met onkostenvergoedingen. De Volkskrant schrijft dat Merkies tot donderdag heeft geprobeerd om met de partij een schikking te treffen, maar dat dit niet is gelukt.
De Volkskrant citeert Merkies:
Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij als politicus kernwaarden. Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien.
Merkies had zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden voor de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei. Het partijbestuur vond haar echter niet geschikt. Partijvoorzitter Hans Spekman liet in een brief aan alle PvdA-leden weten dat Merkies’ omgang met de dagvergoedingen een reden was.
De Europarlementariër ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze betaalde dit bedrag afgelopen zomer terug, maar deed dit vier jaar te laat. Een interne commissie stelde echter vast dat Merkies wel integer heeft gehandeld. Tegenover BNR zegt de Europarlementariër hierover:
Ik heb altijd aan alle regels van het Europees Parlement en van de PvdA voldaan. Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. En dan denk ik: als ik aan regels heb voldaan, moet je dat ook gewoon zeggen aan iedereen en daar niet over een politiek oordeel over vellen.
Merkies zou willen dat alle PvdA-leden een brief krijgen waarin haar naam wordt gezuiverd, schrijft de Volkskrant bij monde van ‘ingewijden’. Nu het bestuur dat niet wil doen, wil ze dit via de rechter afdwingen. Volkskrant: PvdA-Europarlementariër begint proces tegen PvdA

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Rootman
Rootman8 nov. 2013 - 9:47

'Waarmee maar weer eens bewezen wordt dat eigenbelang weer voor het partijbelang gaat.' Keuze: Graaiers of VVD poedels?

Meta Foor
Meta Foor8 nov. 2013 - 9:47

PvdA is snel afgegleden van een principieel bevlogen partij naar een schakend politieke oppervlakkigheid waar marketingtruukjes en mediatechnieken de boventoon voert. Merkies trekt een te grote broek aan,heeft waarschnlk cursussen overgeslagen , maar PvdA heeft hier een gigantisch probleem als ze doorzet; het creeert nl dusdanige precedenten dat er een hele rij teleurgestelde loosers haar zullen volgen. ''Hanenzang van een parij'' (leuk grapje ivm zwanenzang)

ReneeOZ
ReneeOZ8 nov. 2013 - 9:47

Die Spekman had wat mij betreft nooit voorzitter mogen worden :-( http://nogalirritant.tumblr.com/post/19173218120/minder-doctorandussen-renee-o

wvdstraat
wvdstraat8 nov. 2013 - 9:47

Laten we het tot Europa beperken, want daar gaat het tenslotte over: Het probleem is dat politici dus kennelijk geen 'antenne' hebben, dat tweeëneenhalf modaal Nederlands jaarsalaris BOVENOP een vorstelijk loon misschien een beetje veel is.... zelfs wanneer dat een zittingsperiode betreft. Zo kun je onmogelijk de bevolking vertegenwoordigen en - zeker ! - van een PvdA'er hadden we mogen verwachten, dat deze dit luidkeels wereldkundig had gemaakt, vanaf het begin. Het is een algeheel probleem, maar daardoor ligt dit nu wel onder het vergrootglas !

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos8 nov. 2013 - 9:47

Het is toch elke keer weer schokkend hoe de PvdA met haar eigen politici omgaat. Om van te rillen. En dan heeft ze formeel nog niet eens iets verkeerds gedaan.

insignia
insignia8 nov. 2013 - 9:47

Eerlijk gezegd vind ik het niet zo gek dat de rechter ingeschakeld gaat worden. Een onpartijdig oordeel is op z'n plaats. Afgezien daarvan kan zezich uiteraard het beste terugtrekken uit de race. Daarnaast zou de PvdA zich achter de oren moeten krabben hoe dit ogenschijnlijk onjuist gedrag zich verhoudt tot het gedrag van de gehele tweede Kamer fractie inzake de JSF tegenover de argeloze PvdA-kiezers.

Sarah45
Sarah458 nov. 2013 - 9:47

Spekman doet me aan Henk Bleker denken: de klusjesman. Overal voor in.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 nov. 2013 - 9:47

Afgezien wie er nu gelijk gaat krijgen even een vraagje waarom krijg je die vergoeding als je in Brussel woont. Ik snap het niet, is zoiets als reisvergoeding als je naast de fabriek woont, of snap ik iets niet helemaal?

Bragg
Bragg8 nov. 2013 - 9:47

Vier jaar lang is haar gevraagd te betalen. Ondertussen groeide het bedrag naar 84.000 Euro. Goed dat de PvdA vindt dat je geen recht op deze vergoeding hebt als je toch in Brussel woont. 4 jaar lang wilde ze niet over de brug komen, om pas te betalen toen ze wist dat de partij van haar af wilde en de vlucht naar voren (kandideren voor lijsttrekkerschap) de enige mogelijkheid nog was... Terecht dat ze zich daarmee diskwalificeerde voor een politieke functie. Ze had getekend bij het kruisje. Vrijwillig voor het EP, maar niet voor de PvdA. Ze wist dit.

tomaatnet
tomaatnet8 nov. 2013 - 9:47

@Reinaert de Vos, vr 08 november 2013 16:14 Reageer op Reinaert Reinaert Het is toch elke keer weer schokkend hoe de PvdA met haar eigen politici omgaat. Om van te rillen. En dan heeft ze formeel nog niet eens iets verkeerds gedaan" Én hoe gaat die partij met haar kiézers om........Judas is er niks bij!

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 9:47

Zag haar pas in Nieuwsuur, vind het meer een D66/VVD meisje

1 Reactie
Gogol
Gogol8 nov. 2013 - 9:47

Toch zit ze bij de pvda. Wat zegt dit (in jouw ogen) verschil over de pvda?

seniorg
seniorg8 nov. 2013 - 9:47

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar Hans Spekman toont zich voor de zoveelste keer een hardleers en vooral ook keihard volhardend in zijn eigen gelijk. De ene dag haalt hij de krant met een vreemde zwaai die er eigenlijk op neer komt dat illegaliteit strafbaar stellen toch wel kan mits er een snufje Spekmanzalf aan wordt toegevoegd. Nu weer kan een intern clubje integriteitscowboys vier jaar lang geen fatsoenlijk antwoord aan mevrouw Merkies formuleren voor wat haar afdracht betreft. Vervolgens concluderen deze controleurs dat zij volledig juist heeft gehandeld, maar kan Oprechte Hans het niet opbrengen dat ruiterlijk toe te geven. OK, ze deed niets fout, maar Hans vindt dat ze niet deugt dus kan hij helaas geen excuses aanbieden. Spekman glorieert vooral in het verdacht maken van partijgenoten. Met name als deze gebruik zouden willen maken van wat hen rechtens toekomt, zoals bijvoorbeeld wachtgeld. Dan belt hij onmiddellijk met de Telegraaf om uit te leggen dat dat en schande is. "Zakkenvullers allemaal hoor, mijnheer Paradijs". Kort gelden heb ik na vijfentwintig jaar afscheid genomen van de Spekmanpartij (en eerlijkheidshalve ook van het clubje laffe 'pragmatici'/ windvanen die nu het PvdA gezicht zijn). Toen hij voorzitterskandidaat was had ik alleen nog maar esthetische bezwaren tegen zijn kandidatuur. Inmiddels is hij het gezicht voor alles wat niet deugt in deze partij.

1 Reactie
ReneeOZ
ReneeOZ8 nov. 2013 - 9:47

Ben het met je eens, ook PvdA lid maar niet lang meer. :-(

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 9:47

Typisch voorbeeld van ego dat dat zich boven partij(belang) stelt. Word dan geen lid van partij..

1 Reactie
edgarmat
edgarmat8 nov. 2013 - 9:47

@Wim, Spekman zaagt stoelpoten van Merkies door en dan heeft Merkies een te groot ego? Hmmm, rare interpretatie.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 nov. 2013 - 9:47

Als ze gelijk heeft in haar uitleg over wat er gebeurd is, dan moet inderdaad haar naam gezuiverd worden, en dan is het tijd dat Spekman vertrekt.

1 Reactie
ReneeOZ
ReneeOZ8 nov. 2013 - 9:47

Hear hear

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 9:47

" Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. " Ik leid hieruit af dat het Europees Parlement volledig onnodig dagvergoedingen betaalt. Dat de PvdA dat wil tegengaan siert de PvdA, maar had het niet meer voor de hand gelegen de misstand bij de wortel aan te pakken: geen dagvergoedingen voor wie in Brussel woont ?

1 Reactie
lembeck
lembeck8 nov. 2013 - 9:47

En dat wist ze ruimschoots van te voren. Dus krokodillentranen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2013 - 9:47

Als je gelden die niet voor jou bedoeld waren 4 jaar te laat terugbetaalt, dan ben je toch niet integer?

1 Reactie
edgarmat
edgarmat8 nov. 2013 - 9:47

@Brim, die waren volgens de vrijwillige interne code van de PvdA niet OK. Wel volgens regels van het Europees Parlement. En een vrijwillige interne code is nog steeds.... vrijwillig. Hans Spekman kan op z'n kop staan, Judith Merkies had dat geld niet hoeven teruggeven. Spekman heeft een eigen favoriet voor de rol van lijsttrekker, en dat is niet Merkies... Spekman speelt (al dan niet vuile) machtsspelletjes.