Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA en VVD boeken achterkamertje voor illegalenoverleg

  •  
16-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-kl.jpg
Oppositie eist Kamerdebat, coalitie wil niet meedoen 
VVD en PvdA gaan toch praten over de strafbaarstelling van illegalen. Volgens de VVD gebeurt dat op verzoek van de PvdA. In die partij woedde de afgelopen weken een fel debat over de strafbaarstelling, die is opgenomen in het regeerakkoord.
PvdA-leider Diederik Samsom wist na een week van bijeenkomsten met kritische leden uiteindelijk de partij achter zich te krijgen. Er zou niet gemorreld worden aan het regeerakkoord. Maar de ledenraad stelde wel een aantal randvoorwaarden, die moeten leiden tot een humanere behandeling van illegale vreemdelingen.
In het programma Pauw & Witteman liet staatssecretaris Teeven weten dat hij zijn wetsvoorstel niet zal aanpassen aan de wensen van de PvdA. Maar nu gaat er dus toch onderhandeld worden, volgens de Volkskrant eerst op het niveau van fractiewoordvoerders.
De oppositiepartijen hebben zich groen en geel geërgerd aan het feit dat Teeven het onderwerp wèl op televisie besprak met zijn PvdA-collega Klijnsma, maar niet in de Tweede Kamer. PVV-leider Wilders heeft gesteund door de hele oppositie een debat met Teeven aangevraagd. Maar de fracties van VVD en PvdA steunden zijn voorstel niet, zodat er geen meerderheid voor was. Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft nu voorgesteld een gaatje in de agenda te zoeken, zodat het debat volgende week toch doorgang kan vinden. Of de coalitiepartijen mee zullen debatteren is nog niet duidelijk.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar16 mei 2013 - 12:49

Deze kwestie is weer tekenend voor het niveau van de Nederlandse politiek. Brusselse caravanachterlichtjes discussies zijn inhoudelijker dan dit. Waarom kon Samsom nou niet even principeel en democratisch doen? Heb je eindelijk enig zinnig geluid van je achterban, ga je dat keihard negeren. Het zijn net middeleeuwse edelmannen; 'zolang mijn huis (partij) de macht heeft, gaan we er alles aan doen om die macht te behouden, ook al weerhoudt dat ons ervan om die macht daadwerkelijk aan te kunnen wenden.'

bruces
bruces16 mei 2013 - 12:49

Tijdens het hele gedoe over de strafbaarstelling van illegalen binnen de PvdA, was het uitermate verdacht strategisch stil binnen de VVD en nog steeds. De omruil-prijs zal duur worden voor de PvdA. De PvdA staat schaakmat.

groteherman
groteherman16 mei 2013 - 12:49

Haha, de soap gaat maar door. Dat mensen nog steeds schrijven over en aandacht besteden aan het geneuzel dat particratische democratie met monarchistische invloeden heet. Maar soit, GTST loopt ook nog steeds, schijnt.

peterh2
peterh216 mei 2013 - 12:49

Ik hou het op wat extra geld voor wegen uit het potje van OSW. Infrastructuur is de afgelopen maanden sowieso al het uitruil vehikel gebleken.

mees.
mees.16 mei 2013 - 12:49

Politieke barometer: Als we de zetelverdeling van deze week bekijken lijkt de commotie rond deze partijen niet veel effect te hebben op de partijvoorkeur van kiezers. De VVD blijft met 32 zetels de grootste partij, gevolgd door de PvdA met 26 zetels.

MichelReiziger
MichelReiziger16 mei 2013 - 12:49

@Mees ., do 16 mei 2013 18:59 Ik wil nu al een fles ECHT rode wijn er op zetten dat de PvdA de volgende verkiezingen niet bij de eerste 3 zal eindigen. Het volk is dom, mAr laat zich niet 3 keer op rij verneuken.

JoopSchouten
JoopSchouten16 mei 2013 - 12:49

Oude politiek met oude ideologieën. Idioten.

msj_meijerink
msj_meijerink16 mei 2013 - 12:49

Hoezo 'achterkamertjes overleg'? Als twee partijen samen aan iets willen werken, hoeft toch niet de hele goegemeente mee te doen. Dit is alweer een typische Calimero reactie van Buma, die alweer niet met argumenten oppositie probeert te voeren maar met populistische one-liners. Toen zijn club zelf aan het roer stond was de gehanteerde systematiek niet anders.

lancelot2
lancelot216 mei 2013 - 12:49

Dit geleutel over illegalen is gewoon tijd rekken voor Rutte2. Als men nou gewoon gaat regeren waar men nog niet eens aan toe gekomen is, dan denk ik niet dat Rutte2 er nog zat op dit moment. Kunt u het nog volgen? Mooi!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 mei 2013 - 12:49

illegaal stroom aftappen illegaal muziek downloaden illegaal op de bus illegaal wiet kweken illegaal jagen illegaal paardenvlees toevoegen illegaal in achterkamertjes illegaal legaal maken, wat een onzin. De PVDA en VVD maken er een illegaal feestje van je zou bijna spreken van een illegaal kabinet haha.

rbakels
rbakels16 mei 2013 - 12:49

Onderhandelingen gaan soms beter als niet iedereen toekijkt. Er is geen reden om flauw te doen over "achterkamertjes". Het resultaat zal allicht beter worden, want slechter kan moeilijk. Wel vraag ik me af wat de VVD later terug wil krijgen als die nu water in de wijn doet, maar dat snapt Samsom toch ook wel?

1 Reactie
ElChe
ElChe16 mei 2013 - 12:49

Volgens mij heeft de vvd al meer dan genoeg water gehad. Het wordt meer een homeopathische wijn.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mei 2013 - 12:49

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger16 mei 2013 - 12:49

PvdA en VVD zullen er wel uitkomen. Hahahaha! Hoeveel is 1+1 ? ***De PVV was met Van Dijck weer bezig met campagne voeren. Er volgde een lange tirade over het slecht het gaat met Nederland en de EU, waarna Zijlstra droogjes opmerkte dat de PVV weer een mooie bijdrage heeft geleverd aan het vertrouwen in Nederland.*** Het is op dit moment makkelijk scoren voor de PVV. Ze hebben gewoon gelijk, kunnen ze/ zullen ze er ooit wat aan doen, nee natuurlijk niet. Dat vraagt om economische systeem veranderingen van hele andere ordes. Daarvoor moet je niet bij een semi-fascistische haatclub zijn, dat weten we na 8 jaar nu wel. Zoals ik al zo vaak propagandeer, de PVV maakt zichzelf niet groot, dat doen de andere partijen.

mees.
mees.16 mei 2013 - 12:49

Mooie zou zijn dat tijdens zo'n debat tegen de PVV en die van Dijck wordt gezegd: U,u met uw grote woorden en grote mond?U durft dat in de mond te nemen? U die er tijdens uw gedogen voor heeft gezorgd dat dit land anderhalf jaar stil heeft gestaan en ZEER KOSTBARE TIJD is verloren. Als ik u was meneer van Dijck van de PVV zou ik maar eens diep gaan schamen want in die anderhalf jaar heeft er geen enkele hervorming plaatsgevonden, zijn landen als Duitsland daarmee meteen begonnen en staan er daardoor nu beter voor. Door uw schuld is er niets gebeurd alleen maar tegengehouden...u kunt gewoon helemaal niets! Enige wat u hebt is een grote bek! En nu,samen met de PvdA is dit kabinet in snel tempo bezig aan hervormingen om de door u verklooide tijd meneer van Dijck snel achter ons te laten. Dat nooit weer....zoveel kostbare tijd weggooien met zo'n gedoger!

[verwijderd]
[verwijderd]16 mei 2013 - 12:49

Ben benieuwd wat de PvdA bereid is in te leveren. Als ze bijvoorbeeld bereid zijn om het kinderpardon terug te draaien valt er denk ik best te praten met de VVD.

1 Reactie
bruces
bruces16 mei 2013 - 12:49

Nee. Dit gaat richting ontslagrecht en WW-uitkeringen.

BertF2
BertF216 mei 2013 - 12:49

Eerst een paar staatssecretarissen van de VVD redden, en vervolgens de winst binnenhalen op het vreemdelingenbeleid: knap werk.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 mei 2013 - 12:49

Wientjeskabinet

nico1943
nico194316 mei 2013 - 12:49

Tweemaal steunen van een staatssecretaris (Teeven en Wekers) is wel genoeg als tegenbod. Er komen nog wel genoeg VVD'ers die gesteund moeten worden vanwege groot geklungel.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 mei 2013 - 12:49

Ik heb al een automatsich antwoord onder de knop van mijn telefoon als de PvdA me weer eens benaderd om weer lid te worden. Dan krijgen ze zeer luid het volgende duidelijke antwoord: NEEEEEEEEEEEEEE NOOIT MEEEEEEER!!!!!!!!!!!!

groteherman
groteherman16 mei 2013 - 12:49

Hee Wim, Je focust nu even op PvdA en VVD als potjesmakers, logisch in deze tijd. Als we even teruggaan in de tijd, zeg...een jaar of zestig. Kunnen we dan niet gewoon vaststellen dat ons land toe is aan nieuwe, meer efficiënte manier van besturen? Ik heb daar wel ideeën over.

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 mei 2013 - 12:49

1953?

bruces
bruces16 mei 2013 - 12:49

Het is gewoon KLEUTER-POLITIEK met RUILHANDEL.

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 mei 2013 - 12:49

Mee eens. En het is het zoveelste bewijs dat de politiek zijn tijd gehad heeft. De politiek klungelt maar aan, en handeld alleen in het partijbelang en eigenbelang van die politici. Nederland b.v. heeft een zakenkabinet nodig om uit de crisis te komen. Een zakenkabinet handeld in het landsbelang, en in uw en mijn belang. Deze poppenkast moet snel sluiten!

Meta Foor
Meta Foor16 mei 2013 - 12:49

Don Quichotte en Panchez tegen beter weten in trekken ze samen op, strijdend tegen lucht die ze zelf bakken

1 Reactie
lembeck
lembeck16 mei 2013 - 12:49

Wie van de twee is Don Quichotte en wie is dan Sancho Pancho? Ik zou denken Diederikje als Sancho en Marktje als Don Quichotte... :-))