Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA en GroenLinks willen praten over zespartijenkabinet

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
klaverploumen
De PvdA en GroenLinks zijn bereid om te praten over een zespartijenkabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat hebben Lilianne Ploumen en Jesse Klaver verklaard na een bezoek aan informateur Johan Remkes.
Behalve PvdA en GroenLinks mochten ook ChristenUnie, SGP, Volt en eenpitter Den Haan langskomen bij Remkes om hun mening te geven over een extraparlementair kabinet of een minderheidskabinet met gedoogsteun van partijen uit wat tegenwoordig ‘het brede midden’ wordt genoemd.
PvdA en GroenLinks willen geen minderheidskabinet steunen. “Wij hebben vandaag weer naar voren gebracht dat we bereid zijn tot het vormen van het kabinet”, tekent de NOS op uit de mond van Klaver. “We willen een zo breed mogelijk meerderheidskabinet.”
Volgens Ploumen en Klaver is het nu aan VVD, CDA en D66 om te besluiten wat ze willen. “Zij zullen een keuze moeten maken”, zegt Klaver. “Alle opties zijn duidelijk. Wij zijn meer dan bereid om Nederland een nieuwe richting in te leiden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Nina T
Nina T30 sep. 2021 - 11:22

Het is stuitend dat bij voorbaat zich constructief opstellende partijen worden uitgesloten en de regeringspartijen nog geen centimeter willen bewegen en hard op de eigen standpunten blijven staan. Het zou juist heel goed zijn voor Nederland dat er een echt breed kabinet komt, zodat beleidsmakers weer leren hoe om te gaan met tegengestelde belangen en hier op een elegante wijze uit te komen. Het is geven en nemen en iedereen beseft toch wel dat het zo hoort te gaan. Ooit was Nederland een lichtend voorbeeld in de wereld voor dit "poldermodel" Maar nu verlaagt men zich tot lelijkheid en starheid.

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 9:13

En daar gaat lulletje rozenwater met zijn oma weer. Hou nou eens op met dat gekruip. Ga dat criminele rechtse tuig nou niet faciliteren. Ga keihard oppositie voeren. Er is zoveel meer te halen dan een handtekening zetten, een klimaatministerpostje, toegeworpen krijgen. Dat maakt je handlanger van dat gajes. Hou nou eens op!!!! Ze moeten jullie niet en het is schandalig dat jullie maar blijven kruipen. Stel gewoon dat je met criminelen en leugenaars die bloed aan hun handen NIET gaat formeren.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 9:14

Hectoliters bloed.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 9:29

En jij denkt dat ze met de door jouw voorgestelde opstelling ooit wel kunt meeregeren? Heel veel schreeuwen vanaf de zijkant, maar 0,0 invloed. Beetje Wilders 2.0

Paul250371
Paul2503712 okt. 2021 - 7:05

Meeregeren doe je niet met criminelen. Kon je dat niet uit mijn tekst halen?

Joop den Uil
Joop den Uil30 sep. 2021 - 8:58

Opvallend onopvallend is Ploumen... zelfs bij de pers gaat ze staan achter Klaver ... In het afgelopen jaar is nu weer eens exra duidelijk geworden dat een Partij met hun beginsels er helemaal niet toe doet; het is de Voorgang(s)ter die de dienst uitmaakt en stemmen trekt. Kijk maar naar Wilders, Kaag, Rutte ... maakt niet uit wat ze zeggen als het maar een lange lege lulstroom van loze woorden is ... dan volgt de kiezer wel ... ook bij -godbewaarons- eventuele vervroegde verkiezingen.

Overwicht
Overwicht30 sep. 2021 - 7:56

Wat Klaver tegen zich heeft is dat hij geen uitstraling heeft.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans30 sep. 2021 - 11:22

Omzicht heeft ook geen uitstraling. Het probleem is dat Klaver wel meer dingen niet heeft.

FredD2
FredD230 sep. 2021 - 7:05

Wie? PvdA en GL? PvdA die 4 jaar de tijd heeft gehad om keihard oppositie te voeren en kiezers terug had kunnen winnen? GL die duidelijk had kunnen laten zien dat het echt andes kan en keihard oppositie had moeten voeren en wat? Nog kleiner dan PvdA geworden? Ondanks dat Baudet echt zijn best heeft gedaan de FvD helemaal kapot te maken heeft GL hetzelfde aantal zetels. Die partijtjes hebben eigenlijk gewoon niets te willen en mogen blij zijn dat ze met de grote meiden en jongens mogen praten.

Pindaklaas
Pindaklaas30 sep. 2021 - 6:27

Gaat ze toch niet lukken, en ze zouden het ook niet moeten willen. De huidige coalitie is onbetrouwbaar en enorm slecht voor de samenleving. Daar moet je geen deel van willen uitmaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 6:27

Ook voor hen was Remkes dus wat 'warrig'.

Libertain
Libertain30 sep. 2021 - 6:19

("PvdA en GroenLinks willen praten over zespartijenkabinet") Mooi, mar ik moet nog uitzoeken of het wetenschappelijk bevestigd is dat een dinosaurus tot zes zou kunnen tellen.

1 Reactie
Libertain
Libertain30 sep. 2021 - 6:41

Vooral met een glaasje op.

Ch0k3r
Ch0k3r30 sep. 2021 - 5:51

Blablabla wij nemen onze verantwoordelijkheid, het land moet bestuurt worden, Blablabla. Daarom gaan we weer samenwerken met rechtse partijen vol onbetrouwbare oplichters die iets teveel onder de invloed van lobbyisten zijn. En het neoliberale beleid dat we gaan voeren is echt heel links hoor. Blablabla. Ze moeten en zullen perse in de regering komen hé? Losers. Ga de oppositie in en ga weer eens links doen. Echt links doen.

Wieowie
Wieowie29 sep. 2021 - 19:56

“ Wij zijn meer dan bereid om Nederland een nieuwe richting in te leiden.” Jammer dat de kiezer anders wilde.

1 Reactie
Verver
Verver29 sep. 2021 - 20:26

en dat we meer zevensprongen nodig zijn in Nederland met een zespartijenkabinet. Dat zal nodig zijn met nieuwe richtingen.

Hallo5
Hallo529 sep. 2021 - 19:56

''PvdA en GroenLinks willen praten over zespartijenkabinet'' Ongetwijfeld. Echter de PvdA en GL hebben zo buitengewoon slecht oppositie gevoerd tegen het rechtse Rutte3 met hun schandalige gedoogpraktijken dat ze beter nog een regeringsperiode blijven oefenen. De controle vanuit de 2e kamer op een rechtse regering met a-sociaal beleid moet en kan beter. Laat maar eens zien dat rechts a-sociaal Rutte4 beleid van D66/VVD/CDA/CU niet door de ''progressieve'' beugel kan. Kappen met steunen van (klimaat) subsidie aan de rijken en hun ondernemingen, Tesla's, windmolens, biomassacentrales etc. Zeker als de villahypotheekverhuurbelasting niet wordt afgeschaft hetgeen de PvdA en GL voor verkiezing hebben beloofd.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 sep. 2021 - 17:20

Doe dan maar gewoon alle partijen. De cocktail van zes partijen zal zo smakeloos worden dat niemand het herkent en zou willen drinken.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki29 sep. 2021 - 18:54

Persoonlijk vind ik ons politieke systeem raar omdat er altijd een meerderheid is die een minderheid buitensluit. Een politiek systeem waarin alle gekozen partijen iets te zeggen hebben lijkt mij persoonlijk veel eerlijker. Een politiek systeem waarin alle politieke partijen samenwerken om iets van Nederland te maken.

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:51

@ Oki Doki Officieel werkt ons politieke systeem ook zo. Politieke partijen worden namelijk niet genoemd door de grondwet. Elk Kamerlid zou volgens de wet zijn eigen stem moeten kunnen uiten zonder last of ruggespraak. In realiteit echter & helaas, betekend meer geld = meer reclame en aandacht = meer kans op stemmen, dus zijn mensen zich gaan verenigen in politieke partijen. Partijen die steeds strakker de partij discipline aanspannen waardoor Kamerleden niet meer voor of tegen stemmen op basis van eigen overwegingen maar met hun partij meestemmen.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen29 sep. 2021 - 17:12

"De PvdA en GroenLinks zijn bereid om te praten over een zespartijenkabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie." Maar met deze beide linkse partijen in een coalitie dat willen VVD en CDA dus niet zoals ze herhaald duidelijk hebben verklaard.

Oki Doki
Oki Doki29 sep. 2021 - 17:11

GroenLinks en de PvdA leven helemaal in hun eigen werkelijkheid, één van de partijen had mee kunnen regeren maar die kans hebben ze nu verspeeld. Het lijkt erop dat er een doorstart komt van het huidige demissionaire kabinet. Ik heb op GroenLinks gestemd maar ik heb er wel echt spijt van, alhoewel ik niet kon weten dat ze het spelletje zo zouden spelen, dat ze zichzelf geen kans zouden geven mee te regeren en dat ze liever in de oppositie zitten met een rechts conservatieve regering aan het roer.

7 Reacties
Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 18:17

De meeste reageerders hier neigen naar rechts of zijn zo kritisch op links dat ze rechts lijken. PVV en FvD zetten zichzelf buitenspel en Segers wilde eerst niet onder Rutte dienen. Dat betekent dat linkse partijen in een onderhandelingspositie zitten waar ze het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen Je bent met zijn tweetjes sterker als in je eentje. CDA en VVD houden ook zich aan elkaar vast, maar links mag dat niet. De indruk dat PvdA en GL kost wat kost in een coalitie willen stappen heb ik niet. Ik volg het wel.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen29 sep. 2021 - 18:34

Oki Doki "één van de partijen had mee kunnen regeren maar die kans hebben ze nu verspeeld" Zo lagen de kaarten inderdaad na de verkiezingen, maar de afspraak om elkaar niet los te laten is van voor de verkiezingen en speelde tijdens de campagne. Veel mensen die op die partijen hebben gestemd deden dat met die deal in het achterhoofd. Je kunt die afspraak gewoon niet met goed fatsoen verbreken. En de partij die met dat kabinet mee zou doen zou door een groot deel van het linkse electoraat gezien worden als degene die de ander een mes in de rug stak. Bovendien zou het ook weer kunnen zorgen voor onderling wantrouwen tussen Gl en de PvdA, dan is een eventuele fusie ook meteen weer op de lange baan. Je hebt gelijk dat ze een kans op invloed hebben laten lopen, maar ik begrijp de keuze.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 sep. 2021 - 19:07

@Sonic U stelt: "De meeste reageerders hier neigen naar rechts of zijn zo kritisch op links dat ze rechts lijken." U gaat er aan voorbij dat kritiek op links ook van 'links' kan komen. Belangrijker dan het etiket 'links' of 'rechts' lijkt mij of de kritiek hout snijdt.

Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 20:14

@ Fransakkermans Beste Frans. We hebben "rechts" die geen enkele schaamte heeft en 0,0 zelfreflectie en we hebben links die erg goed is in contextloze zelfkastijding. Wat rechts veel te weinig heeft dat heeft links veel te veel. Ik zie veel linkse mensen hier het nodige voorwerk doen en de weg plaveien voor rechts. En of de kritiek hout snijdt? We leven niet in 2 gescheiden werelden maar in wel 10. Ik merk het ook aan mezelf. En de reacties op mijn persoon. Je kunt trouwens ook heel erg hout snijden door iets heel "naars" te zeggen over "rechts" en dan toch de vinger op de zere plek kunnen leggen. Links is degene die altijd de vuilniszak weg gooit, terwijl de rest dat niet doet. Links ruimt altijd de tafel op als er is gegeten. Dat doet rechts niet. Links maakt altijd zijn huiswerk en rechts kijkt het af. En rechts heeft of het nu VVD of FvD betreft een achterban die alles maar dan ook werkelijk alles door de vingers kijkt. Rutte, Wilders en Baudet kunnen morgen in hun blote kont naar het Binnenhof komen en hun stemvee loopt nog steeds te klappen. Terwijl links alleen maar verkeerd hoeft te niezen. Het is vermoeiend.

Dronevliegenier
Dronevliegenier29 sep. 2021 - 20:19

@Sonic 29 september 2021 at 20:17 De deur open zetten naar de CU door Sigrid Kaag getuigt van een gouden hart en vergevingsgezindheid. Een coalitie van zes partijen kan ook bijdragen aan het stoppen en omkeren van de versplintering in ons land. En Mark Rutte? Hij is geen Donald Trump en prettig linkser dan Joe Biden. Bovendien heeft Dries van Agt (ex-CDA) ons geleerd dat een mens van gedachten kan veranderen.

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:53

Zowel GL als PvdA hebben nog vers in het geheugen wat er met de PvdA gebeurde toen zij deelgenomen hadden aan een kabinet Rutte. Die gaan echt niet meer als enige progressief linkse partij in een Rutte kabinet zitten.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 7:59

Sonic, In 95 van de 100 reacties ga jij los op PVV / FvD stemmers. Niet in mijn taalgebruik, maar ik snap je. Nu sla je echt door. Alles wat rechts is, is zwaar fout en alles wat links is heeft fatsoen, noen en waarden. Links maakt braaf huiswerk, rechts spiekt.. Komop zeg. Jij weet beter.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!29 sep. 2021 - 16:43

Ik kan er weinig aan doen, maar als ik die twee samen zie heb ik steeds het gevoel dat Klaver mee mag lopen aan het handje van zijn moeder..

1 Reactie
Starter2
Starter229 sep. 2021 - 17:43

Misschien wat aan z'n uitstraling doen. Een te groot pak en hangende schoudertjes, door z'n moeder naar het schoolfeest gebracht.

EUpiet
EUpiet29 sep. 2021 - 16:35

Het is toch fantastisch! Remkens gaat nu inzetten op het voortzetten van de oude coalitie zoals VVD en CDA zo graag willen. CU wil ook weer graag en D66 wil nu ook weer graag met de CU. Komt het toch weer allemaal goed. Wat fijn dat ze hun verantwoording willen nemen.

1 Reactie
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:54

D66 willen CU niet meer uitsluiten, dat is heel wat anders dan graag met ze willen regeren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 sep. 2021 - 16:29

Beste Klaver een Ploumeau - een nieuwe richting? Dat geloven jullie zelf toch ook niet ?? Jullie zijn keiharde neoliberalen en Rutte en zijn vriendjes zijn nóg keihardere neoliberalen dat wordt zure wijn in rotte zakken en wij mogen dat dan drinken van jullie en dan verwachten jullie dat we dronken van genot nog een keer op jullie gaan stemmen. Jullie tijd is voorbij omdat jullie de linkse kiezer al jaren geleden lieten stikken en nu mag je een beetje meedoen met de neoliberale beulen van zeer rechts als je mazzel hebt (of pech) . De kiezer gaan jullie dat alweer niet in dank afnemen . En dat is ergens wel goed nieuws want uiteindelijk moet de linkse kiezer toch wat. En dan scheelt het enorm dat ze zich niet door u in de luren laten leggen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen29 sep. 2021 - 16:26

Zij zijn steeds bereid om te praten/onderhandelen. Dit in tegenstelling tot VVD/CDA.

1 Reactie
Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:55

@Poehee VVD en CDA doen precies hetzelfde en willen ook nog het CU erbij wat D66 liever niet heeft. Er wordt aan beide kanten vastgehouden en uitgesloten.

Phantom3
Phantom329 sep. 2021 - 16:21

De PvdA moet gewoon GL loslaten. Dan zijn we er ook.

2 Reacties
ton14024
ton1402429 sep. 2021 - 17:27

En ze moeten tekenen bij het kruisje. En ze moeten niet meer over klimaat beginnen. Ze moeten, ze moeten, ze moeten. Of moet P gewoon bekennen dat hij een klimaatwappie is?

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:56

Waarom laat de VVD het CDA niet los? En/of de CU?

Hallahan2
Hallahan229 sep. 2021 - 16:20

Dit gaat echt niet gebeuren, de CDA en VVD zijn faliekant tegen, de CU denk ik ook niet. Het zou ook bedonderen van de kiezer zijn: links is bij de verkiezingen afgestraft en dan toch in het kabinet?

4 Reacties
marcelhermus
marcelhermus29 sep. 2021 - 17:01

Dit zijn ongeveer de partijen die in 1994 ook al in de 2e kamer rondliepen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 sep. 2021 - 17:17

d66 heeft bijna altijd in de regering gezeten hoe klein zo ook waren

Sonic2
Sonic229 sep. 2021 - 18:23

@ Hallahan Een VVD- CDA- CU- D66 kabinet of over links is de schuld van de PVV en FvD kiezers. Die al ver, ver voor 17 maart wisten dat Rutte en Hoekstra/ De Jonge nooit in een coalitie willen stappen met Baudet en Wilders. Net zoals bij bijna alle andere dossiers zijn PVV en FvD kiezers dermate achterlijk dat ze niet beseffen dat hun roekeloze en achterlijke stemgedrag het tegenovergestelde resultaat heeft. PVV en FvD bedonderen en verraden de kiezers. Ook Segers heeft meerdere malen laten weten NIET onder Rutte willen dienen. Links profiteert ervan en zit aan de onderhandelingstafel omdat uw foute vriendjes het laten afweten en omdat Segers strategisch niet goed heeft lopen schaken. Accepteert nu eens de gevolgen van bepaald stemgedrag. Net zoals de wappies dat moeten doen bij de Coronapas. Als ik morgen de straat op ga zonder paraplu dan wordt ik nat. Als ik morgen met mijn schoenen door het drassige gras ga lopen worden ze schoon. Dan moet ik ze schoon maken. Accepteer in vredesnaam eens oorzaak en gevolg. En met je hier ook wat "rechtse" reageerders. Sta eens voor je keuzes en accepteer de gevolgen. Vermoeiend.

Volrin
Volrin29 sep. 2021 - 20:58

@Hasllahan Alleen GL verloor zetels. De PvdA bleef gelijk en de SP kreeg er 5 bij. Er is dus geen sprake van een afstraffing van links.