Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA en GroenLinks, doe wat met de SP en Pieter Omtzigt

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6731 keer bekeken
  •  
omtzigtmarijnissen

Als ik het bij de PvdA of GroenLinks voor het zeggen had, dan wist ik het wel.

Ik zou het opstappen van Rutte en de val van zijn laatste kabinet met beide handen aangrijpen om de kans op een overwinning van links zo groot mogelijk te maken. Mijn belangrijkste advies zou daarom zijn om zowel de SP als Pieter Omtzigt erbij te betrekken. Daar moet je de tijd voor nemen en de beste mensen voor inschakelen.

Aangezien er rekening mee moet worden gehouden dat te veel kiezers vooral op rechtse partijen als de VVD, de PVV en de BBB hun stem zullen uitbrengen is er dit keer alles aan gelegen om met de progressieve krachten in ons land zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Het meest overtuigend zou meedoen aan de verkiezingen met één grote linkse partij zijn, in elk geval bestaande uit de PvdA, GroenLinks en de SP. Wat daarvoor met betrekking tot de SP pleit is dat de SP nu eens niet wil verliezen en bovendien bereid is om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Lukt het niet om met de familie Marijnissen te fuseren, biedt deze partij dan van tevoren een goede positie in een eventuele nieuwe coalitie aan.

Dan Pieter Omtzigt. Die is natuurlijk eerder progressief dan christelijk. De kans dat hij veel stemmen gaat trekken is heel groot. Maar hij tobt ook met zijn positie als eenmanspartij en zijn gezondheid. Slimme netwerkers als Felix Rotterberg en Jesse Klaver zouden hem in de rustige omgeving van De Gouden Karper in Hummelo moeten uitnodigen om te vragen hoe hij zijn kwaliteiten in een nieuwe linkse regering het best zou kunnen en willen benutten. Als fractievoorzitter, kritisch Kamerlid of misschien wel als directeur van het nieuwe wetenschappelijk bureau van de PvdA en GroenLinks.

Smeed het ijzer nu het (nog niet) heet is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.