Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA en CU: 'Pardon voor minderjarige asielzoekers'

  •  
25-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
[Update] Leers biedt Mauro studievisum aan ... Partijen pleiten voor automatische verblijfsvergunning bij fouten van de overheid... Bij goedkeuring wetsvoorstel mag Mauro blijven... PVV faliekant tegen
UPDATE Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft de jonge asielzoeker Mauro Manuel een studievisum aangeboden. Hij zou dan geen verblijfsvergunning krijgen. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.
Update 22.00
Met het studievisum wil Leers Mauro laten blijven zonder de deur open te zetten voor andere jonge asielzoekers, maar een echte oplossing is het nog niet, meldt de NOS. Mauro is geen student, maar MBO-er. Als hij er in slaagt om een HBO-diploma te halen, kan hij proberen om in aanmerking te komen voor de kennismigrantenregeling. Dan moet hij wel 35.000 euro per jaar verdienen met zijn eerste baan.
Morgen bespreekt de Tweede Kamer de toekomst van Mauro met minister Leers van immigratie en asiel. Een meerderheid van de Kamer wil dat Mauro in Nederland mag blijven. De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel, waarin ze pleiten voor een automatisch verblijfsvergunning voor minderjarige asielzoekers die door de fouten van de overheid langer dan acht jaar in een procedure zitten. Dat schrijft onder meer NRC Handelsblad.
Kinderen zouden volgens de partijen nu de dupe worden van de lange procedures. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen zo’n 800 kinderen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Een voorwaarde is wel dat de kinderen niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd.
PvdA en ChristenUnie dienen het wetsvoorstel in omdat ze af willen van ‘ad hoc-regelingen’ zoals gebeurde bij het Afghaanse meisje Sahar Hbrahim Gel. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besloot vanwege de zaak Sahar een uitzondering te maken voor meisjes uit Afghanistan. Daarna ontstond er een discussie over de jongen Mauro Manuel.
De PVV is faliekant tegen het wetsvoorstel. De populistische partij beweert dat illegaliteit hiermee beloond wordt. Dit terwijl de PvdA en de ChristenUnie duidelijk hebben aangegeven dat illegaliteit leidt tot uitsluiting van het pardon.
Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind verklaart:
De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure.
Deze wet kiest principieel voor de eigen belangen van kinderen. Zij mogen niet meer de dupe worden van een falende overheid. Het is te gek voor woorden dat we als Nederland kinderen uitzetten die hier volledig thuis zijn. Kijk naar Sahar. Kijk naar Mauro. Deze wet moet daar zoveel mogelijk een eind aan maken.
Minister Leers praat deze week met de Tweede Kamer over de dreigende uitzetting. Zijn pleeggezin in Limburg is een petitie gestart om de uitzetting te voorkomen. Als het voorstel van ChristenUnie en PvdA wordt aangenomen, mag Mauro blijven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.