Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA eist aftreden europarlementariërs na corruptieschandaal

  •  
20-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
ANP-Strasser_300.jpg
Europarlementariër Ernst Straffer (rechts) liet zich voor honderdduizenden euro’s omkopen door undercoverjournalist Sunday Times
De Sunday Times heeft een corruptieschandaal ontdekt. Journalisten van de krant die zich voordeden als lobbyisten wisten een aantal Europarlementariërs voor honderdduizenden euro’s om te kopen. In ruil voor dat bedrag moesten zij wijzigingsvoorstellen van Europese wetgeving indienen.
De Oostenrijkse christendemocraat en oud-minister van Binnenlandse Zaken, Ernst Strasser werd als eerste betrapt en pakte gelijk zijn biezen toen het schandaal boven water kwam. De PvdA eist nu het aftreden van twee sociaaldemocratische afgevaardigden: Adrian Severin oud-vicepremier van Roemenië en Zoran Thaler, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Slovenië.
PvdA-Europarlementariër Thijs Berman vindt dergelijke corrupte praktijken absoluut ontoelaatbaar zegt hij tegen de Volkskrant. “Deze mensen horen niet in een parlement thuis, en moeten onmiddellijk uit onze fractie worden gezet.” De voorzitter van het parlement, Jerzy Buzek, eist een volledig onderzoek. Berman wil ook een onafhankelijk onderzoek waarbij lobbyisten en Europarlementariërs financieel worden doorgelicht.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.