Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA boekt monsterzege in Leeuwarden

  •  
23-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Uitslagen herindelingsverkiezingen

© 2017-11-22 23:05:45 LEEUWARDEN - Lutz Jacobi van de PvdA juicht bij het bekend maken van de uitslag van de herverdelingsverkiezingen van zeven Friese gemeenten. ANP VINCENT JANNINK

De PvdA heeft gisteravond een grote overwinning geboekt in de Friese hoofdstad Leeuwarden. De PvdA won er onder leiding van Lutz Jacobi ruim een kwart van de stemmen. De lokale samenvoeging van PAL en GroenLinks werd de op-een-na-grootste, gevolgd door het CDA. 50Plus en Partij voor de Dieren behaalden beiden 1 zetel in de raad van Leeuwarden. Veertien gemeenten openden gisteren de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Het gaat om zeven fusiegemeenten in Friesland, vijf in Groningen en twee in Gelderland.
In Groningen werd woensdag op twee plekken gestemd. De PvdA won in Midden-Groningen en haalde vijf van de 33 raadszetels. Net als Gemeentebelangen en de SP. Gemeentebelangen werd de grootste partij in de nieuwe gemeente Westerwolde, gevolgd door de PvdA.
De andere grote winnaar was het CDA. In Súdwest-Fryslân werd de partij met 28 procent van de stemmen de grootste en in Waadhoeke behaalde de partij acht van de 29 zetels. De PvdA werd tweede in Súdwest-Fryslân. Ook in het Gelderse Zevenaar wist het CDA te winnen ten opzichte van vier jaar geleden. De partij stijgt er van vier naar zeven zetels. Lokaal Belang blijft er wel de grootste met tien zetels.

Meer over:

politiek, pvda, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.