Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Punten scoren

  •  
03-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
screenshot_6
Het gaat niet om daden, ‘haalbaarheid’ is een woord uit de oude politiek
De rechtspopulist Matteo Salvini vroeg aan minister Pier Carlo Padoan van Economische Zaken wat een liter melk kost. De toch al ietwat stoffige bewindsman begon onhandig te bladeren in zijn papieren, alsof daar soms het antwoord in stond – een gebaar waar Salvini natuurlijk meteen op reageerde. Hoe kan een minister van Economische Zaken de economie van het land bestieren als hij in een tabel moet opzoeken wat een liter melk kost! 
Waarom moet een minister van EZ weten wat een liter melk kost? Ik heb er liever één die de complexe factoren begrijpt die bepalen hoe de economie van een land ervoor staat, en die weet welke ervan hij kan beïnvloeden om de situatie te verbeteren. Dat is, pardon my French, fucking ingewikkelde materie. En aan het eind van dat verhaal moet hij dan zo uitkomen dat de gewone man genoeg besteedbaar inkomen over heeft. Of die daar dan melk, wijn of pasta van koopt, maakt verder niet zo heel veel uit.
En laten we wel wezen – de meeste mensen begrijpen dat heel goed, als ze er even twee minuten over nadenken. Maar dat is het moderne populisme: daar gaat het niet om. Het gaat erom dat Salvini, de “gewone jongen” uit Milaan die geen universitaire opleiding heeft gedaan – hij is zijn hele leven al beroepspoliticus – de minister te kakken zet.
Het gaat er ook niet om of die Nederlandse beroepspoliticus, Geert Wilders, echt kan “regelen” dat er minder, minder Marokkanen in Nederland blijven. Het gaat erom, dat hij het zegt. Sommige mensen willen misschien ook echt dat er Marokkanen het land uit gegooid gaan worden. Ik vrees inmiddels van wel. Verreweg de meeste mensen snappen echter heel goed dat het helemaal niet kan. Maar ze willen het hem horen zeggen.
Het gaat niet om daden. ‘Haalbaarheid’ is een woord uit de oude politiek. Het gaat ook niet om feiten want de werkelijkheid is veel te ingewikkeld om hapklaar aan de kiezer te presenteren. Het gaat om punten scoren. En dan geen echte punten, maar punten in de ogen van je doelgroep. Martin Bosma heeft deze dagen een foto van Zwarte Piet als avatar. Kijk dan die policor linksgekkies over de zeik gaan! Dat we dat helemaal niet gaan van die foto, doet er niet toe. Dat het sowieso bespottelijk is dat de tweede man van een landelijke politieke partij, een publicist en socioloog met internationale ervaring, zich zo presenteert, doet er ook al niet toe. Hij scoort!
Als policor links morgen besluit dat Halloween een fout feest is, zet Geert Wilders overmorgen een heksenmuts op. Erger nog: als rechts morgen besluit dat policor links vindt dat Halloween fout is, zet Geert Wilders overmorgen een heksenmuts op. Overdrijf ik? Zoek maar op war on Christmas. Of wacht nog een paar dagen want dan begint dat gezeik ook weer.
Donald Trump had gelijk : I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody, and I wouldn’t lose any voters. Want feiten doen er niet toe. En als het straks, na vier jaar Trump, vier jaar Wilders, vijf jaar Le Pen, allemaal helemaal fout is gelopen, dan geven we links de schuld en beginnen we opnieuw. Of dacht je van niet?
Dit artikel verscheen eerder op de website van Rob van Kan

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.