Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pulitzer voor berichtgeving Harvey Weinstein en #MeToo

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
USA PULITZER PRIZE

© 2018-04-16 15:27:09 epa06673840 A handout photo made available by the New York Times shows Susan Chira, manager of newsroom mentorship, being applauded by colleagues in the newsroom at The Ne

De meest prestigieuze prijs die de journalistiek kent, de Pulitzer, werd maandagavond in de categorie ‘Public Service’ toegekend aan Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times en Ronan Farrow van The New Yorker voor invloedrijke onthullingen op het gebied van seksueel machtsmisbruik in Hollywood. Met hun doorwrochte artikelen duwden zij Hollywood-bons Harvey Weinstein voorgoed van zijn voetstuk en brachten zij vele anderen aan het wankelen. De onthullingen gaven talloze vrouwen de moed om met hun eigen verhalen naar buiten te treden waardoor de #MeToo-beweging een voorzichtige stap in de richting van een nieuwe geschiedenis kon maken.
Andere prijswinnaars waren de redacties van The New York Times en The Washington Post voor hun berichtgeving over de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en de banden met de Trump-campagne, -overgangsteam en -regering. Internationaal vielen Clare Baldwin, Andrew R.C. Marshall en Manuel Mogato van Reuters in de prijzen voor hun ontmaskering van Rodrigo Duterte’s wreedheden in zijn oorlog tegen drugs in de Philipijnen. Onafhankelijk journalist Rachel Kaadzi Ghansah won de prijs voor beste achtergrondverhaal voor haar analyse en portret van de racistische terrorist Dylann Roof in GQ.
In de categorie fotografie Breaking News won Ryan Kelly van The Daily Progress voor zijn gruwelijke beelden van de dodelijke aanslag op anti-demonstranten bij de neo-nazimars in Charlottesville. De fotografen van Reuters wonnen de voor hun documentatie van het lot van de Rohingya-vluchtelingen die genocide in Myanmar moesten ontvluchten.
Verrassende winnaar in de categorie muziek was het album DAMN. van Kendrick Lamar. Het is de eerste keer dat een niet-klassieke of jazzartiest de prijs wint.
Bekijk alle winnaars hier.
Afbeelding: Ontroering bij de winnende redactie van The New York Times
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.