Joop

Pulitzer voor berichtgeving Harvey Weinstein en #MeToo

  •    •  
16-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
USA PULITZER PRIZE

© 2018-04-16 15:27:09 epa06673840 A handout photo made available by the New York Times shows Susan Chira, manager of newsroom mentorship, being applauded by colleagues in the newsroom at The Ne

De meest prestigieuze prijs die de journalistiek kent, de Pulitzer, werd maandagavond in de categorie ‘Public Service’ toegekend aan Jodi Kantor en Megan Twohey van The New York Times en Ronan Farrow van The New Yorker voor invloedrijke onthullingen op het gebied van seksueel machtsmisbruik in Hollywood. Met hun doorwrochte artikelen duwden zij Hollywood-bons Harvey Weinstein voorgoed van zijn voetstuk en brachten zij vele anderen aan het wankelen. De onthullingen gaven talloze vrouwen de moed om met hun eigen verhalen naar buiten te treden waardoor de #MeToo-beweging een voorzichtige stap in de richting van een nieuwe geschiedenis kon maken.
Andere prijswinnaars waren de redacties van The New York Times en The Washington Post voor hun berichtgeving over de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en de banden met de Trump-campagne, -overgangsteam en -regering. Internationaal vielen Clare Baldwin, Andrew R.C. Marshall en Manuel Mogato van Reuters in de prijzen voor hun ontmaskering van Rodrigo Duterte’s wreedheden in zijn oorlog tegen drugs in de Philipijnen. Onafhankelijk journalist Rachel Kaadzi Ghansah won de prijs voor beste achtergrondverhaal voor haar analyse en portret van de racistische terrorist Dylann Roof in GQ.
In de categorie fotografie Breaking News won Ryan Kelly van The Daily Progress voor zijn gruwelijke beelden van de dodelijke aanslag op anti-demonstranten bij de neo-nazimars in Charlottesville. De fotografen van Reuters wonnen de voor hun documentatie van het lot van de Rohingya-vluchtelingen die genocide in Myanmar moesten ontvluchten.
Verrassende winnaar in de categorie muziek was het album DAMN. van Kendrick Lamar. Het is de eerste keer dat een niet-klassieke of jazzartiest de prijs wint.
Bekijk alle winnaars hier.
Afbeelding: Ontroering bij de winnende redactie van The New York Times
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

quatsch
quatsch19 apr. 2018 - 0:14

#De meest prestigieuze prijs die de journalistiek kent, de Pulitzer...# Hahaha.... omdat dat Amerikaans is!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 apr. 2018 - 7:38

Gooeidag. Mag ik ook iets zeggen?. Wat ik persoonlijk juist een klein beetje raar raar vind, tot nu toe, namelijk is er blijkbaar bijna geen enkele (vermoedelijke) dader die wel voor de rechter(s) komt, tot de dag van vandaag (behalve Bill Cosby b.v. maar dat was blijkbaar al eerder gebeurd, namelijk voor deze hele *MeToo* kwestie). Het zal zeer waarschijnlijk in bijna alle gevallen wel kloppen inderdaad, wat betreft alle beschuldingen tot nu toe, maar gaan wij ook gewoon zo doorgaan, ik vraag me wel af, namelijk ook tijdens de komende jaren, met name wat betreft deze *trail by media* of in dit geval juist *trail by social media*? Ik las onlangs een artikel in The Guardian wat betreft de beroemde Australische film en theater acteur Geoffrey Rush. Een Australische journalist heeft blijkbaar in een lokale krant iets geschreven over een (vermoedelijk) incident tussen hij en een actrice bij de Sydney Theatre Company. De acteur zit op dit moment blijkbaar thuis met een zware depressie. Het zal (nogmaals) zeer waarschijnlijk wel kloppen maar waarom kunnen wij tegelijkertijd niet de andere kant van het verhaal ook wel horen, namelijk in de rechtszaal, voor een rechter?. Al deze wel al bekende incidenten zijn blijkbaar alleaal gebeurd in wel democratische landen, allemaal rechtsstaten nota bene, namelijk allemaal met een volstrekt goed en functionerend legaal en judiciaal systeem nota bene. Maar dan wie ben ik, nogmaals?. Een fijne dag.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 apr. 2018 - 11:03

(Als toevoeging) Als grote fan van Woody Allen, de film regisseur, wanneer zal zijn rechtszaak wat betreft een aanklacht van een van zijn geadopteerde dochters, namelijk Dylan Farrow, toen zij 7 jaar was en onlangs opnieuw via de media, worden heropenen (hopelijk)?. Woody Allen, de mens, zit nu ook blijkbaar in de put vanwege de continu beschuldigingen van zijn ex-vrouw Mia Farrow tijdens de laatste veel jaren inmiddels al en deze geadopteerde dochter van hen samen toen, namelijk Dylan Farrow (Woody Allen trouwde later met Soon-Yi Previn, een van zijn andere geadopteerde dochters). Een van de indirecte *oprichters* van dit huidig MeToo debat, namelijk Ronan Farrow, via zijn werk voor The New Yorker, is per toeval ook een van de veel geadopteerde kinderen van Woody Allen en Mia Farrow toen zij nog samen waren als stel. Behalve blijkbaar één andere geadopteerd zoon van hen en de beroemd acteur Javier Bardem, bijna iedereen heeft Woody Allen inmiddels al in de steek gelaten met o.a. Timothée Chalamet, (*Call me by your name*) die zijn salaris van zijn werk bij de nieuwste Woody Allen film (*A rainy day in new York*) heeft zojuist al gedoneerd aan een goed doel. Misschien Cate Blanchett (zij won een Oscar toen voor haar zeer indrukwekkende rol bij Blue Jasmine, ook een Woody Allen film), heeft gelijk met haar *voorzichtige* suggestie dat deze *Woody Allen vs. Dylan Farrow* kwestie juist misschien is eventueel voor de rechter om te beslissen, namelijk in een rechtszaal. Een fijne dag!.