Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Puissante beloning? Geen kroning!

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De salariskwestie kan een prachtige aanleiding zijn om deze maand de toenemende sociale ongelijkheid in ons land en wereldwijd hoger op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen
‘De koning is een koopje’ schreef econoom Paul Teule eerder deze week op Joop.nl over de kosten voor het koningshuis: naar schatting 110 miljoen euro per jaar. Door allerlei economische en psychologische effecten verdienen de uitgaven zichzelf dik terug, aldus de econoom. Maar daarmee is niet alles gezegd. Het gaat ook om redelijkheid en fatsoen.
Het persoonlijke jaarsalaris van koning Willem-Alexander bedraagt 825.000 euro per jaar en dat van koningin Maxima 327.000 euro. De vraag is: wil het Nederlandse volk een koningspaar met een beloning van meer dan een miljoen euro per jaar, los van alle kosten die zij functioneel moeten maken?
De prijs van het hele koningshuis is inclusief de uitgaven aan beveiliging, staatsbezoeken en onderhoud van de staatspaleizen ongeveer 110 miljoen euro, zo maak ik op uit het artikel van Paul Teule. De econoom toont aan dat het koningshuis zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Zo refereert hij aan de theorie van de ‘monarchiebonus’ van econoom Harry van Dalen. Deze econoom vergeleek monarchieën met andere staatsvormen en concludeerde dat koninkrijken het structureel beter doen. Monarchieën zouden daardoor per jaar een procent extra economische groei opbrengen: enkele miljarden euro’s.
“Uiteindelijk is de monarchie niet goed in geld uit te drukken,” concludeert Teule. “Maar puur economisch gezien lijkt de koning toch echt een koopje, of hij nu duurder is dan andere staatshoofden of niet.” Als econoom kijkt Teule naar de cijfers en maakt een kosten- en batenanalyse. Die valt positief uit, dus hebben we een koning voor een koopje.
Maar is dit nu het morele punt waarover zoveel mensen vallen? Over die 110 miljoen euro ben ik zelf in elk geval niet verontwaardigd. In dit bedrag zitten ook veel personeelskosten, dus inkomens voor anderen. Het zijn de functionele kosten van de monarchie. Het koningshuis levert tientallen en misschien wel honderden mensen een vast salaris en biedt via opdrachten aan bedrijven indirect ook veel anderen werk op. Misschien is een republiek wel slechter voor de werkgelegenheid.
Het probleem bestaat voor mij uit de privésalarissen van Willem-Alexander en Maxima: een bedrag van samen meer dan een miljoen euro per jaar. Dit bedrag geeft geen pas, zeker niet in tijden van crisis. Dit staat los van alle functionele kosten. De koning en koningin kunnen echt met minder toe, en zouden respect afdwingen als ze hierin het goede voorbeeld geven.
Tijdens het televisie-interview met het aanstaande koningspaar zei Willem-Alexander geen inspraak te hebben over hoeveel salaris hij krijgt. “Dat is niet aan ons om dat te beslissen.” Dat lijkt me genoeg reden voor ons parlement om de salarissen op een acceptabel niveau terug te brengen. Ik stel voor: voor zowel de koning als de koningin een salaris op de Balkenendenorm.
De ruim zes ton die jaarlijks overblijft kan de regering storten in de begroting van ontwikkelingssamenwerking, deelpost microfinanciering. Het maakt Máxima een stuk geloofwaardiger. Jarenlang zette Máxima zich namens de Verenigde Naties in voor microfinanciering in ontwikkelingslanden en sinds 2007 maakt Máxima deel uit van de Raad voor de Microfinanciering.
De doelstellingen van het Nieuw Republikeins Genootschap zijn aan mij niet besteed. Ik vind ze een nogal hoge zuurgraad hebben. Persoonlijk geef ik het koningshuis het voordeel van de twijfel. Op 30 april trek ik liever een oranje t-shirt aan dan een witte, zoals het genootschap propageert. Maar wat betreft het privésalaris van het koningspaar hebben de republikeinen beslist een punt.
De salariskwestie kan een prachtige aanleiding zijn om deze maand de toenemende sociale ongelijkheid in ons land en wereldwijd hoger op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. Ik heb al een slogan: “Puissante beloning? Geen kroning!” Met in Amsterdam een massale vreedzame optocht tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk.   

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

sam tosha
sam tosha18 apr. 2013 - 14:31

En wat was de reactie van onze 'beetje' domme aanstaande koning? Als wij minder uitkering krijgen dat kost dat mensen die nu voor het koningshuis werk verrichten hun baan. Veel plezier met je vakantie villa in Griekenland Alex. Dat je er maar heel veel mag vertoeven. O ja en de hartelijke groeten van al die mensen die hun buitenshuize recreatie met de buurthuizen wegbezuinigd zagen. Ze wensen je een leuk 7, 5 miljoen kostend feestje op de 30ste.

steppewolf
steppewolf18 apr. 2013 - 14:31

Kom toch op man, de eerste de beste bankier verdient al meer. En van die parasieten weet je zeker dat ze helemaal niks opleveren maar de samenleving ook nog eens voor vele miljarden in het rood helpen. Als ze daar al niks aan doen, waarom dan zeuren over het inkomen van de koning. Zou je willen ruilen met dat koninklijke glazen huis om je leven in door te brengen? Ik niet.

FransLenaen
FransLenaen18 apr. 2013 - 14:31

Of je schaft de monarchie af of niet. Maar dan moet er ook betaald worden voor het fatsoenlijk in stand houden van. We gaan dan niet kruidenieren en mekkeren over 600.000 euro die de koning + vrouw boven de Balkenende norm zouden verdienen. Dit gaat nergens meer over.

msj_meijerink
msj_meijerink18 apr. 2013 - 14:31

Ik krijg toch sterk het gevoel dat ik deze film al ooit eerder heb gezien.

techneutje2
techneutje218 apr. 2013 - 14:31

Ik heb ook weleens gehoord dat de kosten van een president hoger zijn dan de kosten van een koningshuis. Maar dat terzijde. Voor welk salaris zou jij koning willen zijn?

nikita72
nikita7218 apr. 2013 - 14:31

Die 110 miljoen vind ik wel veel geld, ook als daarvan 1000 personeelsleden betaald worden. (zo'n personeelslid zou dan 110.000 euro per jaar bruto kosten). Want deze 1000 personeelsleden werken dan voor 1 familie, in plaats van te helpen in onze bejaardentehuizen, ziekenhuizen en scholen.

rbakels
rbakels18 apr. 2013 - 14:31

WA krijgt al dat geld om het personeel te kunnen betalen dat hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 14:31

"Ik heb al een slogan: "Puissante beloning? Geen kroning!" Met in Amsterdam een massale vreedzame optocht tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk." Begin van de middag verzamelen bij de Blauwbrug dan maar weer?

1 Reactie
techneutje2
techneutje218 apr. 2013 - 14:31

Dat zo'n lieve man zich zo rot kan uitdrukken! :-)

jaapvos
jaapvos18 apr. 2013 - 14:31

" 'De koning is een koopje' schreef econoom Paul Teule eerder deze week op Joop.nl over de kosten voor het koningshuis: naar schatting 110 miljoen euro per jaar. Door allerlei economische en psychologische effecten verdienen de uitgaven zichzelf dik terug, aldus de econoom". Al deze dingen zijn alleen maar beweringen die nooit in het openbaar zullen kunnen worden gestaafd maar sentiment & adoratie van het gegeven dat de oranjes adel zijn spelen een hele grote rol. Die rol is zo groot dat we het echt kritische oog verliezen voor wat er eigenlijk echt gebeurt met de oranjes. Er heerst gewoon een adoratie die haast kinderlijk is. Het feit is dat ze veel geld krijgen voor hun diensten en dat ze geen cent belasting betalen en er zal veel geld uit Nederland verdwijnen naar allerlei belastingparadijsjes via alllerlei voordelige constructie's voor een van de rijkste adellijke families ter wereld !!! Wat is dan het voordeel voor ons allen als er zoveel kapitaal wordt geexporteerd naar het buitenland !??? Wij mogen dat kapitaal allermaal ophoesten maar als we het fijne daarvan willen weten is het opeens allemaal prive. Dat zijn allemaal feiten voor mij om tegen de monarchie te zijn maar daar kan niet altijd over gepraat worden en zeker nu niet. Media als telegraaf plaatsen meningen zoals de mijne al helemaal niet. Er wordt wat betreft dit onderwerp een heleboel doodgezwegen & het gepeupel gaat allemaal lopen zwaaien & zingen voor onze dure beetje dom koning. Sentiment is heel duur.....

1 Reactie
techneutje2
techneutje218 apr. 2013 - 14:31

Wat is het alternatief voor een Koningshuis? Een president uit een of andere politieke partij? Stel dat Balkenende president wordt, die kruipt bij iedereen op schoot! Daar kun je toch niet mee aankomen als land. Om van een Geert Wilders maar te zwijgen!

Hanspuntnl
Hanspuntnl18 apr. 2013 - 14:31

Ik vind het helemaal geen verkeerde investering: Iemand die voor Nederland miljarden binnenhaalt, een salaris geven van een miljoen. Als je daarover valt ben je echt even de weg kwijt. En dan mag ie van mij ook een vakantievilla in Griekenland.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja18 apr. 2013 - 14:31

als je denkt dat puur op basis van geboorte iemand recht zou hebben op een salaris van een miljoen, dan zit er een steekje los.

lembeck
lembeck18 apr. 2013 - 14:31

Anja schrijft: Dijsselbloem verdedigt het huidige salaris van de troonopvolger: “Je loopt het risico dat de echte toptalenten straks niet meer in de koninklijke familie geboren willen worden UNQUOTE Sinds wanneer kiezen baby's ervoor bij of uit wie ze geboren willen worden? En sinds wanneer zijn dat dan ook nog eens toptalenten? Wat een gotspe zeg. Toptalenten kunnen in een klein 3-kamer flatje in Amsterdam West geboren worden. Omdat er geen mogelijkheden zijn zich fatsoenlijk te ontwikkelen zal zo'n toptalent zich nooit kunnen ontplooien. Wat een enorme KUL van Dijsselbloem. Laat op zijn minst, als het dan toch 'moet' het inkomen van die ruim 8 ton voor hen beiden zijn. Me dunkt dat je ervan kunt rondkomen en goede sier kunt maken bij staatshoofden en ander gespuis. Scheelt toch weer bijna 4 ton per jaar dan. De opmerking dat er mensen ontslagen gaan worden pas in het beeld dat ik allang heb van deze meneer.

1 Reactie
rbakels
rbakels18 apr. 2013 - 14:31

U ziet het verkeerd. Ten eerste zitten er al toptalenten in onze koninklijke familie. Máxima had een goede baan inde financiële wereld, en WA is ook bepaald niet dom. Als zijn salaris wordt gedecimeerd zou hij in de verleiding kunnen komen om liever een baan in het bedrijfsleven te nemen. En wat dat personeel betreft: zoals ik al zei krijgt WA een bedrag dat als *salaris* heel hoog lijkt, maar dat is veel meer dan zijn vrij besteedbare inkomen.