Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Publieke omroep zet online-reactiemogelijkheid uit en wordt zielsgelukkig

  •  
01-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17471462035_4b3ff87149_k
De Canadese publieke omroep CBC is kwaadaardige internettrollen zo zat, dat het op Facebook de mogelijkheid om te reageren permanent heeft uitgeschakeld. De commentaarsectie was al tijdelijk uitgezet, nadat behalve een stortvloed aan haat en racisme onder de artikelen, ook de journalisten zelf werden bedreigd. Geen podium meer bieden aan toetsenbordkrijgers beviel zo goed, dat het beleid voor onbepaalde tijd wordt doorgezet.
De reactievelden gingen in juni voor het eerst op slot, bij wijze van experiment. Door het bombardement aan haat, deed de omroep al een tijdje aan zelfcensuur: verhalen en video’s waar vooraf werd verwacht dat het veel trollen zou uitlokken, werden bij voorbaat al niet meer geplaatst. Deden ze dat wel, dan waren de moderatoren enorm veel tijd kwijt aan het opschonen van alle bagger.
Hoofdredacteur Brodie Fenlon laat in een verklaring weten:
"Voor alle duidelijkheid, we zijn niet geïnteresseerd in het inperken van oprechte kritiek op onze journalistiek, dat verwelkomen we juist (je ziet dat terug in de commentaren op de berichten op onze nieuwssite, die streng worden gemodereerd). We hebben het erover dat we op de online plekken waar we nog wat controle over kunnen uitoefenen, het verachtelijke gescheld, de persoonlijke intimidaties, en de desinformatie die zo schadelijk is voor het publieke debat willen terugdringen."
Aan de beslissing geen commentaren meer toe te staan op Facebook, lijken volgens Fenlon dan ook helemaal geen negatieve gevolgen te kleven: de berichten zijn diverser, medewerkers houden tijd over en er is nauwelijks een verschil in bezoekersaantallen op de website. Misschien nog wel het belangrijkst: ‘Het welzijn van onze medewerkers is enorm verbeterd.’
Fenlon:
"Het is onze missie is om voor veiligere online plekken te zorgen waar Canadezen zinvolle gesprekken kunnen voeren over de problemen van onze tijd en over onze journalistiek; waar ze kunnen discussiëren en het oneens zijn en elkaar – en ons! – uitdagen zonder te vervallen in haat, onverdraagzaamheid of persoonlijke aanvallen. Ook zullen we er alles aan blijven doen om de mentale gezondheid en het fysieke welzijn van onze medewerkers te ondersteunen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Pater
Pater2 nov. 2021 - 2:34

Zeer voorstelbaar. Ik ben geen groot kenner van de materie, daarom in de vorm van een vraag. Zou het niet afdoende zijn om anonieme reacties onmogelijk te maken?

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist2 nov. 2021 - 18:56

Je zou het bijna denken. Ik dacht altijd dat het grote voordeel van forums het wegvallen van sociale en fysieke druk is. Maar gek genoeg is er geen kwaliteitstoename, eerder het tegenovergestelde. Ik vraag me soms af komt dat omdat mensen vaak te ver gaan als deze druk wegvalt of komt het dat mensen zelf bij afwezigheid van deze druk, onderbewust blijven denken dat het er nog is.

LeftFuturist
LeftFuturist1 nov. 2021 - 20:56

Ik ben denk 1 van de weinige personen die al heel lang regelmatig op forums zit. Vanaf 2003 zo een beetje. Ik begon er vroeg mee, omdat ik aanvankelijk veel hoop had in forums. Ik dacht mensen hoeven niet meer bang te zijn voor fysieke bedreigingen, dus ze vertellen wat meer wat er onder hun huid leeft. Op een forum kan iedereen tot een oplossing komen. Tot mijn verbazing zag je dat maar zelden.Zelfs toen, in die tijd het web nog aardig anoniem was. Wat je eigenlijk overal zag gebeuren was juist vijandigheid. Mensen gingen groepen vormen en mensen herkennen die zich vijandig gedroegen. Mensen ging zich juist om meest kritische personen verzamelen. Het maakte niet uit waar ze bij hoorde. Wat er denk ik ontbrak was een visie bij de forums zelf. Er was de wens om mensen beter te laten communiceren. Maar geen functionaliteit die daar voor zorgde. Veel mensen gingen ook bij een forum voor de gezelligheid om andere mensen te zoeken, dus ze gedroegen zich ook aardiger bij de groep waar ze bij wilden horen. Forums gingen vaak voor de Facebookmethode, een oppervlakkige score, een vleeskeuring. Maar met creativiteit hadden forums mensen kunnen aansporen tot geweldige ideeën te komen, denk ik. Maar volgens mij is er nooit echt een goed idee bij een forum van de grond gekomen. Wat jammer is, ik denk als mensen echt hun kennis konden bundelen en wilde meedenken er echt mooie dingen konden ontstaan. Maar blijkbaar is fysieke macht niks vergelijke met de macht die kennis geeft en is een paar schamele kennissen op een forum zelfs meer waard dan de druk van fysieke macht.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 nov. 2021 - 8:15

Left Ik denk dat dit forum een gunstige uitzondering is. Ik geloof bijvoorbeeld dat menigeen (en zelfs politici) hier, op dit forum, het nodige kan (kunnen) opsteken. Het is maar of iemand de moeite wil nemen.

LeftFuturist
LeftFuturist3 nov. 2021 - 21:40

@Zandb Iets opsteken maar op welke manier? Iemand die ergens kennis van neemt waar die nog nooit van gehoord heeft en er weer mee vandoor gaat. Of twee personen die vanuit verschillen perspectieven werken aan het oplossen van een vraag of probleem? en zo kennis nemen van verschillende manieren van benaderen.

Greendutch
Greendutch1 nov. 2021 - 17:04

briljant idee! ik zeg al jaren dat het goed is om een klok op alle social media te zetten zodat men pas na 24 uur kan / mag reageren nadat men ergens over na heeft kunnen denken woorden doen niet zeer maar de bedoeling achter woorden wel

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 nov. 2021 - 15:58

(je ziet dat terug in de commentaren op de berichten op onze nieuwssite, die streng worden gemodereerd) Maar wie controleert dan de moderator? Over 80% zullen we het zo eens zijn, maar die laatste 10-20%? Ook bij Joop, ik zou wel eens al die niet geplaatste reacties willen lezen. De norm varieert nmi nogal eens.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke1 nov. 2021 - 16:43

Waarom? Het is aan Joop wat ze wel of niet publiceren. Moderators van private instellingen hoeven niet gecontroleerd te worden door de gebruiker.

Pater
Pater2 nov. 2021 - 2:36

@Imgikke Niet mee eens. Je moet streven naar uniforme spelregels, openbaar of privaat maakt niet uit. Het is allemaal wel openbaar toegankelijk.

Wereldburger
Wereldburger1 nov. 2021 - 15:19

goed zo. facebook kan gemist worden, letterlijk als kiespijn. volgende stap: niet eens meer daar posten!