Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Psychologisch inzicht bij Trump

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
GedragsPsychologie(TrumpSociopaat)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Libertain
Libertain23 nov. 2020 - 9:32

Vraag uit de zaal: - "Dokter leidt u zelf niet aan de bekende "tunnelvisie" of misschien juist "wishfull thinking"? Anders hoe noemt u dan - psychopaat - iemand die alle oorlogen wil gelijk stoppen?"?

2 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog23 nov. 2020 - 10:34

[iemand die alle oorlogen wil gelijk stoppen?] Eh, over wie heb je het?

adriek
adriek23 nov. 2020 - 13:13

Er zijn heel veel mensen die alle oorlogen zouden willen stoppen. Er zijn weinig mensen die de macht daartoe hebben. De meesten die die macht (gedeeltelijk) hebben starten meer oorlogen dan ze stoppen. Hoe passen handelsoorlogen met alle economische en menselijke gevolgen daar in?

Albert_Bakker
Albert_Bakker23 nov. 2020 - 5:43

Geen narcist meer? Er zijn toch een aantal verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld machiavellisten, psychopaten, sociopaten en narcisten, allemaal aparte stoornissen met overeenkomsten en verschillen ergens op het menselijk psychisch continuüm. Ik was in de veronderstelling dat Trump was gediagnosticeerd als zelfs het "prototype narcist" en als voorbeeld gebruikt in colleges hier te lande. Bijvoorbeeld Prof. Dr. Sander Thomaes, hoogleraar ontwikkelingspyschologie aan de UU: “Ik gebruik hem regelmatig in mijn colleges. Mijn onderzoek richt zich met name op narcisme. Er is geen beter voorbeeld dan Trump: hij is een prototype narcist.”

4 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog23 nov. 2020 - 8:26

Waarom zou iemand maar 1 stoornis kunnen hebben? Kwaadaardig narcisme (malignant narcisissm), de meest waarschijnlijke diagnose voor Trump, is een combinatie van narcisme en grootheidswaan (check), antisociale persoonlijkheidsstoornis ofwel sociopathie (check), paranoia (check) en sadistische elementen (check).

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 nov. 2020 - 11:17

@ Crunchy Frog Denk dat je ook een vinkje kunt zetten achter 'criminele veelzijdigheid'.

Albert_Bakker
Albert_Bakker23 nov. 2020 - 17:21

Waarom zou iemand maar 1 stoornis kunnen hebben? Dat kan heel goed maar narcist en sociopaat tegelijk kan niet. Bepaalde eigenschappen zijn met elkaar in tegenspraak. Je kunt wel de definities aan gaan passen zodat de termen iets anders gaan betekenen zodanig dat Trump in beide past. Maar dat is misschien een betere opdracht voor de UVA dan voor de UU. De veel grotere concentratie mafketels aldaar vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Crunchy Frog
Crunchy Frog23 nov. 2020 - 19:01

[Dat kan heel goed maar narcist en sociopaat tegelijk kan niet. Bepaalde eigenschappen zijn met elkaar in tegenspraak. ] Integendeel, narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornissen hebben een overlap in kenmerken, en een aanzienlijke comorbiditeit (ofwel, ze komen volgens de mensen die er onderzoek naar gedaan hebben vaak in combinatie voor).

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 nov. 2020 - 18:18

Trump is HET symbool voor een deraillerende democratie. Hij heeft zich slechts overmatig aangepast aan veranderde en sterk verslechte omstandigheden.