Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Psychologen: voltijds thuiswerken is zwaar

  •  
11-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
thuiswerken

© den haag - thuiswerkvergoeding thuiswerken thuiswerk een man is aan het thuis werken nieuwe coronamaatregelen Thuiswerken minder reizen op een computer niet meer naar kantoor gaan komen door

Voltijds thuiswerken kan tot een sociaal isolement leiden. Ook vinden werknemers die door corona vanuit huis moeten werken, het lastig om de grens met het privéleven te bewaken. Daardoor hebben werknemers minder tijd om te herstellen. Die waarschuwing geven Belgische psychologen die zijn verenigd in de groep Psychologie & Corona. Persbureau Belga meldt :
"Het is nodig dat werkgevers rekening houden met die uitdaging want recent onderzoek toont dat telewerkers onder de huidige omstandigheden een reeks negatieve gevolgen ervaren. Zo dreigen professionele verplichtingen sneller een hypotheek te leggen op het familieleven en fietsen familiale zorgen vaak spontaan door het thuiswerk."
Vooral mensen die veel huisgenoten hebben, ondervinden problemen bij het thuiswerk, stelt onderzoeker Tim Vantilborgh van de Vrije Universiteit Brussel. Maar ook alleenstaanden hebben het moeilijk nu ze de hele dag thuis zitten.
De vrees van werkgevers dat thuiswerkers de kantjes ervan lopen, is ongegrond. Mensen werken thuis harder dan op kantoor, zo blijkt. Mensen slaan de pauze vaker over en hebben nu meer moeite om te stoppen met werken. “Je gaat ’s avonds sneller nog een extra mailtje beantwoorden want het werk is maar een stap weg”, legt Vantilborgh uit.
De Belgische psychologen adviseren om manieren te zoeken om te herstellen van het werk: wandelen, sociale activiteiten via een videochat of sporten. Ook benadrukken zij het belang van pauzes nemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

TJDerksen
TJDerksen25 jul. 2021 - 13:31

Ik heb mij ook serieus moeten aanpassen aan thuiswerk. Ook de inrichting van mijn werkplek was moeilijk in het begin. Ik was er totaal niet op voorbereid. Werken aan mijn keukentafeltje op een gewoon eetkamerstoel.... Ik vond een heel aantal goed tips in dit artikel op Quiescopedia: https://www.quiesco.nl/pages/beste-ergonomische-bureaustoelen

Sa_si
Sa_si13 nov. 2020 - 13:17

veel mensen werken op straat, in fabrieken etc,omdat dat werk niet thuis kan. Moeten zelfs met gezondheids klachten door werken,want te weinig personeel. Luxe probleem vanuit een luxe positie.

Ewout Pool
Ewout Pool11 nov. 2020 - 20:06

Weet je wat pas zwaar is? Werkloos thuis zitten!

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2020 - 17:36

Werk al jaren vanuit huis ben dus ook een echte thuiszitter, zou niet anders willen. Zorg ervoor dat ik wel de 8000 - 10000 stappen buiten de deur dagelijks maak.

The Apple
The Apple11 nov. 2020 - 16:44

Gewoon ergens iets huren in een land met een lekker klimaat waar je een zwembad voor de deur hebt en het strand zich op loopafstand bevindt. Zo kom je de winter-corona-tijd aangenaam door.

JanB2
JanB211 nov. 2020 - 15:59

Onzin. Al zo lang mensen werken (en dat is sinds het begin van de geschiedenis) heb je altijd zelfstandigen gehad die vanuit hun thuisbasis werkten. Ambachtslieden of mensen met een winkel of zaak aan huis bijvoorbeeld. Nooit iets gehoord ober psychische druk of wat dan ook. Wie structureel vanuit huis werkt vindt daarvoor op den duur zelf een modus. Geldt zelfs voor wetenschappers voor wie het werk nooit af is ze de deur van de werkkamer op het instituut achter zich dicht doen. Vaak gaan ze thuis nog door. In dat laatste geval wordt er niet zelden stukken doelmatiger of zelfs creatiever gewerkt. Abschalten leer je daarbij vanzelf. Maar goed, in de bullshitsector is de sociale druk nu eenmaal wat groter. Hoe eerder je een mail beantwoordt hoe dynamischer je over komt. En daar moet men het vaak van hebben in die hoek want het werk an sich stelt geen reet voor dus dáár is geen krediet mee op te bouwen.

6 Reacties
JanB2
JanB211 nov. 2020 - 16:00

PS woordje "als" vergeten in de 6e regel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 nov. 2020 - 17:45

'Al zo lang mensen werken (en dat is sinds het begin van de geschiedenis) heb je altijd zelfstandigen gehad die vanuit hun thuisbasis werkten. Ambachtslieden of mensen met een winkel of zaak aan huis bijvoorbeeld.' Niet iedereen zit hetzelfde in elkaar. Waar jij het over hebt is een ander slag mensen dan de types die blij zijn met een kantoorbaan.

LBNB
LBNB11 nov. 2020 - 19:57

@JanB [Onzin. Al zo lang mensen werken (en dat is sinds het begin van de geschiedenis) heb je altijd zelfstandigen gehad die vanuit hun thuisbasis werkten. Ambachtslieden of mensen met een winkel of zaak aan huis bijvoorbeeld.] Volgens mij hebben mensen met een winkel of zaak aan huis vaak klanten over de vloer en dus nog sociale contacten. Hoe kun jij nou bepalen dat dit onzin is en vervolgens met anekdotisch bewijs aankomen? Je roept zoals gewoonlijk maar wat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 0:19

Mijn natuurlijke habitat is het kantoor, en dan wel de variant met een eigen kamer. Studiezaal is een goede tweede. Overdag thuis heb ik een onbedwingbare neiging koffie te gaan zetten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 10:08

Jan B Het is niet moeilijk vanuit huis te werken. Wat moeilijk is als je daarbij alleenstaande bent in corona-tijd en dientengevolge de hele dag niemand ziet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2020 - 11:25

[Wat moeilijk is als je daarbij alleenstaande bent in corona-tijd en dientengevolge de hele dag niemand ziet. ] Behalve dat spreek je ook maanden achtereen niemand behalve per telefoon.

Anoniempje5
Anoniempje511 nov. 2020 - 13:23

Voltijds op kantoor werken vond ik de laatste keer veel zwaarder. Ligt wel aan welk kantoor en de collega's want ook wel eens andersom gehad. Ik werk al 10 jaar regelmatig vanuit huis en heb er inderdaad wel aan moeten wennen want je gaat ongemerkt inderdaad opeens veel meer uren draaien als je niet oppast maar dat had ik ook wel over voor de vrijheid die het geeft.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9311 nov. 2020 - 17:41

Nou ik hoop wel dat covid een langetermijn impact op flexibiliteit gaat krijgen. Altijd op kantoor werken en commuten is vermoeiend, altijd thuis werken is ook vermoeiend. Een beetje combineren zou erg prettig en aangenaam zijn.

Bouwman2
Bouwman211 nov. 2020 - 12:23

Wandelen is de panacee voor alle kwalen. Ga maar rennen, is de remedie. Ik ken psychologen en ook psichiaters die nodig in therapie moeten. Een kind kan zien dat als je thuis werkt de poes op je tafel springt en je verwijtend aankijkt. Dat je je aanspraak bij het copieerappraat mist en bij het koffieapparaat, is logisch. Mensen zijn sociale wezens is eenpaltitude vanhjeb ik jou daar. Vroeger of veel later wordt dat wel weer rechtgetrokken, want haast alles kan hersteld. Je het zo een nieuwe heup of een hartklep, zo vertelt men mij. Maar als de rechtsstaat beschadigd wordt zoals in Polen of Hongarije het geval is en niemand daarover mag klagen dan hoor je helemaal niks. Die landen in de EU club willen heel graag miljarden van andere leden als Italië en Portugal, maar de rechtsstaat willen ze helemaal zelf gaan verwurgen. . Dat is toch bizar? Net als het feit dat Joop wel over een briefje zich druk maakt, maar op dat punt van de rechtsstaat, dus de democratie, niets van zich laat horen. Zeg, Van Jole, je het altijd gespreksstof genoeg, doe je er nog iets aan? Of moet ik het weer alleen doen?

3 Reacties
The Apple
The Apple11 nov. 2020 - 16:48

Dat jij het altijd over iets anders wilt hebben is genoegzaam bekend. Daar bestaat een probaat middel voor: je eigen blog beginnen. -

Hakkepuf
Hakkepuf12 nov. 2020 - 10:24

Vroeger was het standaardzinnetje altijd: het is de schuld van Geenstijl, Baudet en Wilders. En nu is het opeens de schuld van Orban? Ik werk nu 8 maanden vanaf huis en het bevalt me prima.Het scheelt me 3,5 uur reistijd per dag. Deze 3,5 uur geeft me de mogelijkheid om lekker te wandelen en om met vrienden te spreken. Mijn collega's spreek ik evengoed nog de hele dag.

KeesVanZundert
KeesVanZundert12 nov. 2020 - 11:31

Hier hetzelfde, gelukkig met collega's om en om een week op kantoor en een week thuis. Nadeel is wel dat op termijn de leaseauto's plaats zullen maken voor een vaste vergoeding. Maar het scheelt hier ook ruim 2 uur per dag reistijd, da's ook wat waard.