Joop

Psychische problemen in het coronatijdperk

  •  
26-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3738394275_ae9a6d7717_o

© cc-foto: Jeff Latila

Worden we sneller depressief, of juist niet? Of neemt het risico voor een deel van de mensen toe, en voor een ander deel juist af?
Psychische stoornissen zijn per definitie het gevolg van aanleg en omstandigheden. Aan de kwetsbaarheid kunnen we weinig veranderen, vooralsnog: we kennen het depressiegen niet, als het al bestaat, en zoiets als gentherapie zal er de komende decennia ook niet komen.
Wat resteert zijn de omstandigheden, en hoe we die al dan niet kunnen beïnvloeden. Op het moment dat zich nieuwe, voorheen onbekende omstandigheden voordoen, weet niemand precies wat dit in de interactie met aanleg gaat betekenen.
Dat is de situatie rond het coronavirus. Worden we sneller depressief, of juist niet? Of neemt het risico voor een deel van de mensen toe, en voor een ander deel juist af? Vragen waarop geen betrouwbaar antwoord te geven is op dit moment, door geen enkele deskundige. De deskundigheid is er gewoon nog niet…
Wat resteert is onzekerheid, en er blijft voor ons dan ook weinig anders over dan die proberen te verdragen.
Dat neemt echter niet weg dat het vanuit psychologisch perspectief dringend aanbevolen is om er wel alles aan te doen die onzekerheid zoveel mogelijk te minimaliseren. Bedenk wat je weet over je psychische kwetsbaarheid en doe alles om die te ontlasten. Werk aan je draagkracht, de extra draaglast die de situatie rond het virus betekent verander je niet.
Het sleutelbegrip is stress. Stress ondermijnt het mentale functioneren. Helder nadenken lukt niet terwijl je hyperventileert van de spanning… Stresshormonen ondermijnen ook het immuunsysteem: als je teveel aan je hoofd hebt neemt de vatbaarheid voor infecties toe. Ook voor het coronavirus.
Als je dit op je laat inwerken kun je de coronacrisis vooral zien als een zeer goed voorbeeld van het onlosmakelijke verband tussen lichaam en psyche: ze zijn onlosmakelijk verbonden. En het virus vormt een uitdaging voor het geheel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2020 - 9:41

"Als je dit op je laat inwerken kun je de coronacrisis vooral zien als een zeer goed voorbeeld van het onlosmakelijke verband tussen lichaam en psyche: ze zijn onlosmakelijk verbonden. En het virus vormt een uitdaging voor het geheel." Ik vind dit een zeer gevaarlijke stelling die enkel een psycholoog kan verkondigen! Besef wat je zegt.

JanB2
JanB227 mrt. 2020 - 0:58

Depressie is één ding. Maar een ander punt: therapeuten die gespecialiseerd zijn in smetvrees, en aanverwante fobieën (of, meer algemeen, in angststoornissen) gaan het vreselijk druk krijgen als deze epidemie achter de rug is. Het aantal lijders zal ongetwijfeld (sterk) toe gaan nemen.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗27 mrt. 2020 - 8:44

Ach Jan zelfs al gaat het volgens mij veel langer duren dan velen denken.....alles zal daarna weer heel snel normaal zijn. Ik ga iig iedereen (die dat ook wil) weer een stevige hand geven, zoenen en omhelzen. Hopelijk overleven we het , daar vrees ik wel erg voor, maar dat is echt geen angststoornis.....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 mrt. 2020 - 9:23

ach...maak je geen zorgen ...dat is allemaal wegbezuinigd psychische hulp is alleen nog voor mensen met geld

JanB2
JanB227 mrt. 2020 - 10:28

"alles zal daarna weer heel snel normaal zijn" Nou, als smetvrees echt een pathologisch karakter heeft gekregen dan is men er niet in een weekje of wat vanaf. Veel mensen die nu angstig zijn en dat vertalen naar veiligheidsgedrag (an sich ook niks mis mee in de huidige omstandigheden) zullen inderdaad straks weer overgaan tot de orde van de dag. Een kleine groep zal echter (zeer) angstig blijven en zijn leven (in toenemende mate) leiden alsof het gevaar nog niet geweken is. En zo'n manier van leven neemt dan, eenmaal in gang gezet, steeds extremere vormen aan.

Juppé🎗
Juppé🎗28 mrt. 2020 - 12:50

« , als smetvrees echt een pathologisch karakter heeft gekregen dan is men er niet in een weekje of wat vanaf ».....ik zal zorgen die kant niet op te gaan Jan....onze graafhobbie is ook al tot stilstand gekomen, maar compenseer in moestuintje en sleutel aan mijn oude 504D dus weinig kans dat ik aan het eind van de dag onbevlekt wordt ontvangen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2020 - 22:04

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗27 mrt. 2020 - 8:34

Het leven van een (rationeel) pessimist kent gelukkig veel meevallers, oma.....

JanB2
JanB227 mrt. 2020 - 10:38

Het leven van een irrationele optimist daarentegen vele telleurstellingen. Zwartkijken geeft inderdaad ook z'n voordelen. @ oma-oeverloos: Zie het niet al te somber in. Met goed uitkijken en letten op je veiligheid hebben ook de risicogroepen een prima kans om er onbesmet doorheen te komen volgens mij. Wel gaat het allemaal erg lang duren ben ik bang. Maar juist een lange adem zal niet je laatste zijn*. * Beetje cru geformuleerd misschien: niet zo bedoeld, en ook veel minder cru als je erover nadenkt. Hou vol.

JanB2
JanB227 mrt. 2020 - 13:07

@ oma-oeverloos Dan zijn we het volledig eens. Bovendien, wandelen met de honden kan niet alleen veilig maar heeft juist nu een extra charme lijkt me. Heel veel sterkte.

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2020 - 21:08

voor een deskundige is het makkelijk dit hier te beschrijven maar wel goed want er zijn veel mensen die dit overzien en mogelijk ook kunnen aanpakken. maar helaas zijn er ook heel veel mensen die dit inzicht niet hebben, die zich niet zo makkelijk realiseren dat de spanning oploopt en daardoor gevolgen niet helemaal te overzien zijn, niet voor niks roepen bepaalde organisaties al o om kinderen uit gezinnen met huiselijk geweld e.d. extra en ook extra snel in bescherming te nemen want als die kinderen niet naar school kunnen zijn ze hun haven kwijt. ik zou het goed vinden als er op nationale media meer 'training ' o.i.d. gegeven zou worden, een soort talkshow die dit probleem op volwassen manier behandeld zodat ouders , gezinnen, partners enz in elk geval de mogelijkheid hebben om te reflecteren en evt. verder hulp te zoeken

Juppé🎗
Juppé🎗26 mrt. 2020 - 19:50

«  En het virus vormt een uitdaging voor het geheel.« .....ja dat geldt voor de klimaatproblemen sorry uitdagingen, Trump- en uw gezwets ook.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2020 - 9:43

Inderdaad! Volkomen mee eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2020 - 13:25

tsja van de ene naar de andere "challenge". ????

Juppé🎗
Juppé🎗27 mrt. 2020 - 15:27

« tsja van de ene naar de andere “challenge”. « ......De tijd dat we die challenges zelf uit konden zoeken zal wel tijdje voorbij zijn, Danielle. In Catalunya is het nog erger dan hier. Ons voorjaarsproject daar is uiteraard afgeblazen. Najaar verwacht niemand. Twintig procent van de bevolking is nu zich kapot aan het werken om 80 procent in leven te houden, dus het laatste dat ik als onderdeel daarvan moet gaan doen is klagen. Challenge is buiten het volgen van comeetjes en andere brokken steen en ijs., het zo vroeg mogelijk telen van boontjes. Wens U en allen veel sterkte in deze rare tijd....

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2020 - 19:50

Ik ben weliswaar toegelaten tot een 6-weekse zomercursus in Oslo maar ik ga er eigenlijk nu al vanuit dat hij wordt afgelast.

Juppé🎗
Juppé🎗28 mrt. 2020 - 19:51

« Ik ben weliswaar toegelaten tot een 6-weekse zomercursus in Oslo maar ik ga er eigenlijk nu al vanuit dat hij wordt afgelast.« .....Er zijn nog drie maanden, Danielle, maar heb er ook een hard hoofd in. Met veel moeite zullen we de zaak wel kunnen stabiliseren, maar dan......60% geïmmuniseerd is met een besmettingsfactor van 3 onvoldoende, dus het theoretische model van Bill Gates zit m.i. dichter bij de realiteit dan de griepextrapolaties van virologen, want hun ervaringscijfers gaan uit van 1,3 hoogstens 1,5. Het heropstarten van de samenleving moet totdat er vaccin is dus heel zorgvuldig. Deeloplossingen tegen ernstigste consequenties kunnen gelukkig weer ontzettend helpen.