Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

'Psychiater moet patiënt vaker aangeven'

  •  
09-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_bad_DerrickT_300
Hulpverleners in de psychiatrie geven verschillende redenen om geen aangifte te doen van geweld, beroepsvereniging NU'91 wil dat ze het toch doen
Psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg doen zelden aangifte als zij te maken krijgen met geweld van een patiënt. De patiënt kan er immers niet aan doen, vinden de hulpverleners. Vaak vinden ze het incident ook niet ernstig genoeg en wordt de zaak intern afgehandeld. De beroepsvereniging van verpleegkundigen NU’91 wil juist dat er aangifte wordt gedaan bij de politie, ‘zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.’ Dat meldt de Volkskrant maandag.
De Volkskrant geeft wat cijfers:
Uit een enquête van de Vrije Universiteit blijkt dat bijna 70 procent van de psychiaters en verpleegkundigen de afgelopen vijf jaar te maken kreeg met geweld. Driekwart van hen ging daarmee niet naar de politie. De enquête werd ingevuld door ruim 1.500 hulpverleners (artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen), die bij elkaar meer dan 2.600 geweldsincidenten meldden. Slaan en schoppen komen het meest voor, maar er worden ook wurgpogingen en bijtincidenten gemeld. In ongeveer 45 procent van de gevallen hield het slachtoffer er psychisch of fysiek letsel aan over.
Hulpverleners voeren in deze enquête verschillende redenen op om geen aangifte te doen. Karin Weerts van  NU’91:
De algemene stemming onder hulpverleners is er een van: de mensen zijn psychiatrisch patiënt, die kunnen er ook niks aan doen. De loyaliteit naar de cliënten is groot. Toch moet er meer aangifte worden gedaan, zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.
Hulpverleners zeggen van aangifte  af te zien, omdat het incident niet ernstig genoeg was, de zaak intern werd afgehandeld of omdat ze het niet nodig vonden. Ook kan het de behandelrelatie met de patiënt onder druk zetten.
Hulpverleners die wel aangifte deden, gingen daartoe meestal over nadat een patiënt meermaals geweld had gebruikt. Of omdat zij een dossier wilden opbouwen en anderen tegen de desbetreffende persoon wilden beschermen.
Foto-cc: Derrick Tyson
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

JanB2
JanB29 jan. 2012 - 10:09

En wat verwacht NU'91 van zo'n aangifte? Doorgedraaide mensen doen rare dingen, de groep patienten waar het over gaat wordt niet voor niets behandeld in de geestelijke gezondheidszorg. Ik krijg het bange vermoeden dat die beroepsvereniging wordt geleid door een stel "managers" dat de voeling met de realiteit al jaren kwijt is (voor zover ueberhaupt aanwezig geweest). Grenzen trekken? Bij iemand in een psychose (ik noem maar wat)? Het moet niet gekker worden. Men moet zich nog maar eens goed afvragen waarom de achterban geen aangifte doet.

Klauwkikker
Klauwkikker9 jan. 2012 - 10:09

Als je, als patiënt, niet gedraagt, word je soms wel voor weken in een isoleercel opgesloten, zonder proces. Lijkt me straf genoeg. Voorts heb je als psychiatrische patiënt al een stempel. Met een strafblad erbij kun je het helemaal schudden.

JoopSchouten
JoopSchouten9 jan. 2012 - 10:09

Is er een psychiater in de tent? Rutte wil met de Britten samenwerken (lees The City). Er wordt, volgens hem, goed samengewerkt bij de pogingen de economische groei in Europa te stimuleren (...). Onder curatele die neo-liberalen. TBS. ; )

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 jan. 2012 - 10:09

" Ik dacht altijd dat we inmiddels een bepaalde staat van verlichting bereikt hadden en dat we dus erkenden dat mensen geestelijke ziek kunnen zijn en dat wie die menswaardig proberen te genezen " Dat klopt ook. Maar ongeneeslijk;lijk ziek bestaat ook, de instellingen zitten er vol mee. Ga eens kijken, niet in Haarlem maar in Groningen. Er komt weer een dag van de psychiatrie aan: (http://www.weekvandepsychiatrie.nl/) , ook in Groningen. (http://www.kwartiermakeningroningen.nl/2011/Week_van_de_Psychiatrie/)

Rene1002
Rene10029 jan. 2012 - 10:09

Typisch de tendens om meer macht te verkrijgen over een client. Natuurlijk dient een client zich te gedragen maar in sommige situaties knalt iemand weleens door. Daarvoor dient zij/hij dan ook behandelt te worden en om daar nu ongelimiteerd de macht te verschuiven naar de hulpverlener, nee bedankt. Overigens : tekenen van macht/onmacht zijn ook de wijze waarop onze staat reageert op de waxinelichtgooier. Notabene iemand met een psychiatrisch verleden. Schande is het. Wilders is niet aan de macht maar op een of andere wijze dicteert hij al jaren het spel.

JoopSchouten
JoopSchouten9 jan. 2012 - 10:09

'Psychofarmaca werken wel maar genezen niks' 'Koffieshophouders worden wel aangepakt maar psychiaters niet': ' ... hoewel de psychofarmaca verfijnder en nauwkeurig zijn gedoseerd en dan xtc of cocaïne, vanuit neurologisch standpunt bekeken is het vreemd dat koffieshophouders wel worden aangepakt maar psychiaters niet. Langetermijnonderzoek - en dan hebben we het over een periode van twee jaar of langer, geeft een veel minder positief beeld. Een mooi voorbeeld is de behandeling van schizofrenie. Er is maar een korte periode in de westerse geschiedenis geweest waarin we op grote schaal schizofrene patiënten konden volgen die niet medicinaal werden behandeld. Vóór 1946 was dat vooral om twee redenen niet mogelijk. Tot 1917 was er onvoldoende consensus over de diagnose en toen men het eenmaal eens was over wat schizofrenie nu eigenlijk was, werd de eugenetica populair. Dat is de leer van de 'gezonde erfelijkheid', ofwel het idee dat we ons nageslacht kunnen verbeteren door te voorkomen dat er enge ziektes worden doorgegeven. Wondermiddel Dat idee leidde er toe dat schizofrene patiënten werden opgesloten, geen aandacht kregen van de wetenschap en de deur min of meer achter hen werd dichtgetrokken tot ze waren uitgestorven. Na de Tweede Wereldoorlog nam men massaal afstand van dit idee, vooral omdat Hitler er ook nogal wat sympathie voor had gehad met alle afschuwelijke gevolgen van dien. De tijdfase van 1946 tot 1954 - in dat jaar kwam het eerste psychofarmacum thoraxine op de markt en verspreidde zich snel als wondermiddel - werd daarmee de enige periode dat schizofrene mensen het onderwerp van onderzoek waren terwijl ze geen medicijnen gebruikten. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3113808/2012/01/10/Psychofarmaca-werken-wel-maar-genezen-niks.dhtml

Foegeltsje
Foegeltsje9 jan. 2012 - 10:09

Wat ik mis in de discussie over het doen van aangifte van geweld door hulpverleners is het volgende: Het lijkt alsof de diverse schrijvers ervan uit gaan dat een psychiatrisch patiënt bij voorbaat ontoerekeningsvatbaar is. Dat zijn daden hem niet aangerekend kunnen worden, dat hij niet verantwoordelijk is voor zijn gedrag. volgens mij klopt dat niet. het geldt wellicht voor mensen die op het moment van hun daad psychotisch zijn maar een groot deel van de p.patienten zijn niet psychotisch en kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden. Het hebben van een psychiatrische ziekte kan geen vrijbrief zijn voor het plegen van geweld. Als iemand toerekeningsvatbaar is en geweld pleegt is het logisch als er aangifte gedaan wordt. Als je op straat in elkaar geslagen wordt, ga je ook aangifte doen en niet eerst uitzoeken of de dader soms iets mankeert . In de war of een slechte jeugd gehad ,relatieproblemen.Voor geweld kun je vaak wel een excuus vinden. maar ook mensen met psychiatrische problemen moeten weten dat er grenzen zijn.

addystoker
addystoker9 jan. 2012 - 10:09

geweld is altijd af te keuren, het advies om aangifte te doen is goed, maar uiteindelijk zal toch de hulpverlener zelf de situatie het beste kunnen inschatten.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer9 jan. 2012 - 10:09

jij weet er duidelijk helemaal niks van !

JanB2
JanB29 jan. 2012 - 10:09

En die hulpverleners doen zelden aangifte. Dus......

JanB2
JanB29 jan. 2012 - 10:09

In de inleiding is sprake van "de" beroepsvereniging van verpleegkundigen NU'91. Dit is feitelijk onjuist, er zijn er meerdere en NU'91 vertegenwoordigt dus niet alle verpleegkundigen. Zolang de andere verenigingen zich niet aansluiten bij de oproep van NU'91 vind ik dat een voldoende reden om die oproep niet serieus te nemen.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer9 jan. 2012 - 10:09

Een schande voor hun vak!

Waterbeer
Waterbeer9 jan. 2012 - 10:09

Wat een stelletje idioten Dat de psychische zorg in dit land weer terug wil keren naar de middeleeuwen wist ik - dat heet marktwerking Maar deze mensen zijn een schande voor hun beroep - mensen die psychisch in de war zijn kunnen zeer agressief zijn ! DAAROM VERLENEN WE ZE TOCH HULP!!!!! Een zieke is geen crimineel! Verdomme ik heb die shit in mijn tijd in de horeca van zeer dichtbij meegemaakt! Kennelijk willen deze idioten alleen modelpatienten nog even en je kunt pas in aanmerking komen voor behandeling als je aan hebt kunnen tonen geestelijk gezond te zijn!

2 Reacties
PietMonster
PietMonster9 jan. 2012 - 10:09

wat is dit voor een hysterische reactie? Ja , zieke mensen zijn ziek, maar wat moet ik over me heen laten gaan? een kleine bloemlezing in 17 haar ervaring: totaal in elkaar geslagen (3x) met mes bedreigd (2x), enkelvoudig op de bek geslagen, bespuugd, bekogeld met kopjes, borden, tafels, stoelen, gebeten, vele, vele malen bedreigd, uitgescholden, geintimideerd, en een aantal malen gedwongen met de taxi thuisgebracht. En dat is dan tegen mij, geweld tegen collega's of medepatienten laat ik hier buiten beschouwing. In bijna alle gevallen heb ik geen aangifte gedaan, maar bij de allerergste gevallen wel. Ben ik dan een schande voor mijn vak? Sommige patienten laten een spoor van geweld achter zich, maar als niemand aangifte doet, krijgt men nooit zich op de ernst ervan. Aan de andere kant, verpleegkundigen hebben na een zware dienst wel wat beters aan hun hoofd dan 2 uur op een politiebureau te zitten, en vaak wil men de aangifte niet eens opnemen: ze zijn toch al gek en zitten toch al binnen zegt de politie dan. Ja, leuk, maar als iemand binnen zware mishandelingen pleegt, hoort ie gewoon in het strafrecht en forensische psychiatrie. Zolang ieder dan alles met de mantel der liefde bedekt, krijgt iemand nooit de hulp die nodig is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 jan. 2012 - 10:09

De middeleeuwen? Neem de trein eens een keer van Groningen naar Haarlem, naar het museum Dolhuys (http://www.hetdolhuys.nl) en we zullen zien of u die uitspraak nog vol wil houden.

JAWEH
JAWEH9 jan. 2012 - 10:09

Moet zijn: clienten moeten psychiaters vaker aangeven

1 Reactie
JAWEH
JAWEH9 jan. 2012 - 10:09

Als je eenmaal binnen bent, dan ben je aan de goden overgeleverd. Je wil niet weten wat er allemaal gebeurd als een groepje mensen eenmaal 'gelegitimeerde macht' over anderen heeft.

JAWEH
JAWEH9 jan. 2012 - 10:09

Het gekke is dat pscychiatrisch verpleegkundigen wel geweld mogen gebruiken om clienten in een isoleer te stoppen.

1 Reactie
PietMonster
PietMonster9 jan. 2012 - 10:09

zo gek is dat niet aangezien je dat alleen doet ter afwending van groter gevaar.