Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Psychiater moet patiënt vaker aangeven'

  •  
09-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Flickr_bad_DerrickT_300
Hulpverleners in de psychiatrie geven verschillende redenen om geen aangifte te doen van geweld, beroepsvereniging NU'91 wil dat ze het toch doen
Psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg doen zelden aangifte als zij te maken krijgen met geweld van een patiënt. De patiënt kan er immers niet aan doen, vinden de hulpverleners. Vaak vinden ze het incident ook niet ernstig genoeg en wordt de zaak intern afgehandeld. De beroepsvereniging van verpleegkundigen NU’91 wil juist dat er aangifte wordt gedaan bij de politie, ‘zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.’ Dat meldt de Volkskrant maandag.
De Volkskrant geeft wat cijfers:
Uit een enquête van de Vrije Universiteit blijkt dat bijna 70 procent van de psychiaters en verpleegkundigen de afgelopen vijf jaar te maken kreeg met geweld. Driekwart van hen ging daarmee niet naar de politie. De enquête werd ingevuld door ruim 1.500 hulpverleners (artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen), die bij elkaar meer dan 2.600 geweldsincidenten meldden. Slaan en schoppen komen het meest voor, maar er worden ook wurgpogingen en bijtincidenten gemeld. In ongeveer 45 procent van de gevallen hield het slachtoffer er psychisch of fysiek letsel aan over.
Hulpverleners voeren in deze enquête verschillende redenen op om geen aangifte te doen. Karin Weerts van  NU’91:
De algemene stemming onder hulpverleners is er een van: de mensen zijn psychiatrisch patiënt, die kunnen er ook niks aan doen. De loyaliteit naar de cliënten is groot. Toch moet er meer aangifte worden gedaan, zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.
Hulpverleners zeggen van aangifte  af te zien, omdat het incident niet ernstig genoeg was, de zaak intern werd afgehandeld of omdat ze het niet nodig vonden. Ook kan het de behandelrelatie met de patiënt onder druk zetten.
Hulpverleners die wel aangifte deden, gingen daartoe meestal over nadat een patiënt meermaals geweld had gebruikt. Of omdat zij een dossier wilden opbouwen en anderen tegen de desbetreffende persoon wilden beschermen.
Foto-cc: Derrick Tyson
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.