Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Prutskabinet verzwakt klimaatbeleid en moet nu toegeven dat klimaatdoelen uit zicht raken

  •  
25-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3626 keer bekeken
  •  
ANP-508912233

Met het regeerprogramma van het ultrarechtse kabinet-Wilders raken de klimaatdoelstellingen voor 2030 verder uit zicht. Dat moest VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) toegeven tijdens een webinar van het Nationaal Klimaat Platform. Dat meldt de Volkskrant. Met het (ook al zuinige) beleid van het vorige kabinet waren die doelen, namelijk een reductie van 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990, nog wel haalbaar.

De krant schrijft:

Het nieuwe kabinet heeft het beleid van haar voorganger Rob Jetten namelijk op enkele punten afgezwakt. Zo is de energiebelasting op gas verlaagd, is de verplichting gesneuveld om per 2026 een warmtepomp te installeren bij het vervangen van de cv-ketel en is de wegenbelasting voor elektrische auto’s hoger dan eerder beloofd. Intussen schiet het nog niet erg op met het afsluiten van maatwerkafspraken met de energie-intensieve industrie. En door het vastgelopen stikstofbeleid staat ook de doelstelling om minder broeikasgassen in de landbouw uit te stoten onder druk.

Volgende maand rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het klimaatbeleid van het nieuwe kabinet door. Hermans zegt die doorrekening af te wachten alvorens ze besluit of er aanvullende klimaatmaatregelen worden genomen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

PVDB2
PVDB2
26 sep. 2024 - 8:47
Dat deze overheid er geen prioriteit aangeeft is duidelijk. Rechts houdt liever fossiel in stand waar met latere bezuinigen wat op subsidie te korten is (mogelijk 40 miljard). Het wordt steeds duidelijker dat de geplande kosten voor een kerncentrale veel duurder zullen uitvallen dan begroot. Dat daarnaast de overheid het zal mogen financieren aangezien er geen financiers bereid zijn er geld in te steken door te grote financiële risico's. Een centrale die mogelijk pas over 20 jaar klaar is zal veel geld gekost hebben. De kostprijs zal navenant zijn. Terwijl alternatieve bronnen verder ontwikkeld zijn. Goedkoper geworden zijn. Zon, wind, opslag, omzetting (electrolyzers). Volgens Tenet kan 90% gehaald worden als de overheid de uitbaters niet belast. Het kan natuurlijk zijn dat de overheid ze belast om kernenergie meer aantrekkelijk te maken. Dat zal door de kosten, die men zal compenseren voor kernenergie, (kostprijs/marktprijs) vergeleken een schijntje zijn. Een centrale kan je niet net als wind of zon stilzetten bij over capaciteit. Het aanbod meer is dan de vraag. Minder gebruiken is het credo. Het hangt af van het aandeel EV's, warmtepompen en gebruik door de industrie. Door meer aanbod zal de marktprijs dalen en zal men meer moeten compenseren. Tot mogelijk de hele kostprijs. De consument zal dus de bouw en meer voor het product moeten betalen (subsidie) dan voor de alternatieven die geodkoper, efficenter en al in productie zijn.
PVDB2
PVDB2
26 sep. 2024 - 8:42
Als een (lokale) overheid een tender uitschrijft zal je diverse voorstellen terugkrijgen. Die vaak de kosten zo goedkoop mogelijk laten voorkomen in dit voorstel. In de hoop de opdracht te krijgen en waar (halverwege) de echte kosten aan het licht (laat) komen. Waardoor de overheid in een spagaat komt, betalen of veranderen. Dat kan lang duren, zeker als een aanbieder failliet gaat. Maar ook een overheid kan de kosten laag inschatten om draagvlak te krijgen. Waar de volgende coalitie mee mag dealen. Een hele reeks van projecten bleek zou veel duurder te zijn uitgevallen. Van spoor en metrolijnen, tot verbouwingen nationaal tot kerncentrales internationaal. Als daarbij geen privaat geld besteed wordt door bedrijven zal de staat het zelf moeten bekostigen. En dus de belastingbetaler. Zelfs de goedkoopste gebouwde centrale op dit moment in de wereld kost 11 miljard euro. Wat de VVD wil is 2x 1600 megawatt. Oftewel ook tegen de 35 miljard euro maar waarschijnlijk veel duurder. Bijna 2x van wat begroot zoals ook FTM concludeert. In Polen is er 1 in aanbouw. Geschatte kosten voor een 1000 megawatt centrale: 35 miljard. Wim Turkenburg schat de kosten voor Nederland op minimaal 40 miljard, bijna 3x duurder per kWh dan wind op zee, inclusief opslag en kabels.
1 Reactie
PVDB2
PVDB226 sep. 2024 - 8:53
Was bedoelt voor plaatsing onder het topic "Prutskabinet..."
Backtobasics
Backtobasics
25 sep. 2024 - 18:22
Het kabinet van stilstand en aanmodderen voor de buhne. Maar veel Nederlanders vinden het wel best als er maar geen "gedoe" komt. De vergrijzing en de daarmee gepaarde suffigheid, naiviteit en hang naar vroeger, gaat ons vroeg of laat een keer opbreken.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2024 - 9:47
Ik zou het prettig vinden om geen groepen mensen over een kam te scheren. Als je dat enerzijds afwijst en je er anderzijds schuldig aan maakt dan vind ik dat meer dan jammer.
NoSapiens
NoSapiens
25 sep. 2024 - 17:17
Waarom verbaasd me dit niet? De natuur in de klauwen van vvd bbb en pvv is slecht nieuws voor onze kinderen. Zo diep is NL gezonken.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2024 - 9:57
Dat is slecht voor eenieder, alle mensen (incl. kinderen en kleinkinderen) alle aardbewoners tezamen.
TheunT
TheunT
25 sep. 2024 - 14:56
Groene groei blijkt steeds meer groen wassen.
1 Reactie
Pagadder
Pagadder27 sep. 2024 - 6:45
Met groene zeep?
vdbemt
vdbemt
25 sep. 2024 - 14:08
Ze is dus Minister van Klimaat en Groene Krimp. Dat is op zich al erg. Nog erger is dat ze daar achter staat.
Joop1961
Joop1961
25 sep. 2024 - 13:17
Nederlandse mentaliteit ikke ikke en de rest . Tijdens corona gaan mensen om n prik lopen liegen zodat ze voorrang krijgen , zielig. Als ik niet 2 a 4 keer kan vliegen heeft mijn leven geen nut meer , wel zo goedkoop mogelijk aub . Het klimaat , het lijkt of we helemaal niet met de toekomst van onze generaties die nog moeten komen bezig zijn . Nu leven lijkt t wel voordat de wereld vergaat maar die zal niet zomaar vergaan daar kunnen we nog steeds iets moois van maken en daar zal die Hermans van de rijke mensen club niks aan bijdragen.
Inzicht
Inzicht
25 sep. 2024 - 13:03
Gaat lekker met de transitie! Met speciale hulp van de Volkskrant is men lekker bezig de zonnepanelenbranche af te breken. Thuisaccu's worden (evenals elke andere verandering op aarde) ontmoedigd door de netbeheerders. Voor elektrische voertuigen wordt in de nabije toekomst een twee keer zo hoge wegenbelasting in het vooruitzicht gesteld. En voor verhoging van fossiele brandstofaccijnzen hoeft niemand te vrezen zolang één van de regeringspartijen een maandelijkse dosis vreemdelingenhaat de media inslingert. Europa wordt - met Nederland voorop - een oud, chagrijnig, xenofoob, aftakelend geraamte.
4 Reacties
Robbin_T
Robbin_T25 sep. 2024 - 13:53
"Thuisaccu's worden (evenals elke andere verandering op aarde) ontmoedigd door de netbeheerders." Kan je alsnog gewoon doen hoor. Zeker als over twee jaar het salderen ophoudt.
vdbemt
vdbemt25 sep. 2024 - 14:09
Die hulp van de Volkskrant mag je even toelichten.
Inzicht
Inzicht25 sep. 2024 - 15:01
Vdbemt, De Volkskrant heeft jarenlang actie gevoerd voor het afschaffen van de salderingsregeling want dit zou 'duur oneerlijk en contraproductief' zijn (en de netbeheerders zaten er ook nog mee in hun maag).
r v b
r v b25 sep. 2024 - 17:53
Verhoging van brandstofaccijnzen? Dit kabinet verlengde net de tijdelijke verlaging van accijns op brandstof. Automobilisten betalen al jaren veel te weinig.
PVDB2
PVDB2
25 sep. 2024 - 12:15
Als 1 van de 35 grootste uitstotende landen, die gezamenlijk zo'n 90% van alle uitstoot veroorzaken, moet je niet naar andere landen wijzen, maar gewoon je uitstoot afbouwen en daar incentives voor aanreiken. Maak van de subsidie die je kan ombuigen subsidie voor de transitie van. Of een sluitende begroting. Dat Nederland maar een klein deel van de wereld beslaat (134 grootste land) maar toch bij de grootste 35 uitstoters behoort geeft aan hoe de industrie, energiesector en landbouw bijdraagt. Op het totaal van 2 graden opwarming wereldwijd zal Nederland dan maar 0.007 C bijdragen, het zal zijn effecten hebben die steeds duidelijk zichtbaar zullen worden. Rechtse hobby's zullen dat niet verminderen tot dat er een prijs incentive is die de energie transitie beter mogelijk maakt. Net zoals andere landen dat doen aangezien er ook economische winst geboekt kan worden. Wie niet meegaat en zich aanpast zal achterlopen. Niet alleen een bedrijf als Volkswagen ziet de gevolgen daarvan, maar ook landen die nu, uit onderbuik, populisme en electorale motieven terughouden zijn. Waar je later de rekening van gepresenteerd krijgt. De EU zal dan ook meer moeten investeren in wat men nu doet om niet te veel achter te lopen op de VS en China. Waar men nu achter komt. Je kan de wensen van de oude industrie behartigen, maar raakt dan wel achter op een oude techniek en productiemethodes die niet mee kunnen met de snelheid van ontwikkeling van de nieuwe technieken.
Rick Hofland
Rick Hofland
25 sep. 2024 - 11:51
Ondertussen zijn er in 2024 in China en India opgeteld al meer dan 100 spiksplinternieuwe kolencentrales geopend en enkele tientallen kerncentrales….. Die enorme landen zijn onze economische concurrenten en gezien onze stagnatie is de kans groot dat zij samen met de VS ons gaan opslokken door alles wat hier failliet gaat komende jaren o te kopen en dan over 15 jaar komen hier gewoon ook weer nieuwe kolen- en kerncentrales, daar hebben we dan misschien wel niks meer mee ver te willen als armoedig land/EU
4 Reacties
Markzelluf
Markzelluf25 sep. 2024 - 13:39
Ik weet niet precies wat je wilt zeggen, maar in elk geval heb ik goed nieuws voor je: 1. in China zien we positieve ontwikkelingen rond klimaatvervuiling. zie: https://nos.nl/artikel/2522379-keerpunt-voor-het-klimaat-voorzichtige-daling-chinese-uitstoot 2. sommigen denken dat economische groei en duurzaamheid elkaar bijten. Het tegendeel is waar. De extra investeringen voor vergroening leiden tot versnelling van onze groei. (wel een probleem: hoe verdelen we de kosten van die investering en de opbrengsten van die groei, maar dat is een politiek vraagstuk)
itsme3
itsme325 sep. 2024 - 14:11
Wat de meesten hier niet snappen is da co2 niets lokaal is, maar zich evenredig verdeelt over de aarde. Je kunt hier dus stoppen met bestaan, zolang India en China alleen maar hun uitstoot in een rot tempo verhogen heeft het geen enkel effect.
vdbemt
vdbemt25 sep. 2024 - 14:17
Ik weet niet of jouw cijfers over de kolen kloppen. Kerncentrales worden in rechts Nederland ook gezien als HET middel voor groene energie. Je moet wél het hele verhaal vertellen. Ik vertel je hier wat er aan ontbreekt: China bouwt bijna twee keer zoveel wind- en zonne-energieprojecten als alle andere landen samen, meldt Global Energy Monitor op basis van onderzoek. Volgens de in San Francisco gevestigde organisatie is China nog altijd de grootste uitstoter van broeikasgassen, maar haalt de wind- en zonnecapaciteit van het land dit jaar steenkool in. China is koploper in de wereld met groene energie. Zijn echter zo groot en met zoveel dat ze voor de welvaart, die wij met onze kolen hebben opgebouwd, ook nog kolen nodig hebben. Zij gaan echter vele malen sneller naar groen dan wij kunnen dromen. Vooral ook omdat de wil hier niet sterk genoeg is. Het is heel vaak: Ja, maar China......... En dat een goede reden vinden zelf niets te doen.
Volrin
Volrin25 sep. 2024 - 15:37
@itsme En zo blijft iedereen naar elkaar wijzen en doet niemand wat aan het klimaat.
JoostdeF
JoostdeF
25 sep. 2024 - 11:50
De laatste bevindingen van de wetenschap zijn ronduit alarmerend: Dit zijn de feiten: - De opwarming van de aarde is afgelopen jaren aan het versnellen. - De temperatuur van de oceanen is om onduidelijke redenen harder gestegen dan wetenschappers voor mogelijk achten. - Het heeft er veel van weg dat natuurlijke processen die de toename van CO2 concentratie en de stijging van temperatuur afzwakten zijn verzadigd. De demping van de aarde van schadelijke effecten van ons handelen is aan het wegvallen. - De IPCC modellen blijken te optimistisch te zijn geweest in het modelleren van de invloed van ons handelen op klimaatverandering. Er is gerede kans dat het klimaat ondanks verminderde uitstoot het pad van de hoge uitstoot scenario's zal volgen. - In 2050 kunnen we al over de 2 graden opwarming heen gaan. - Inschattingen over temperaturen waarbij tipping points in ons klimaatsysteem worden overschreden zijn voor de zoveelste keer in 20 jaar naar beneden bijgesteld. Er zijn 5 tipping points met een geschatte drempelwaarde tussen de 1,5 en 2 graden. Daaronder vallen instorten van de ijskap op Groenland, afsmelten van grote ijsmassa's op Antarctica en het instorten van het rijkste Ecosysteem op aarde in het Amazone bekken. Gelukkig zijn we allemaal optimistische mensen en geen struisvogels nietwaar? Er is een oplossing die neerkomt op snelle maatregelen: https://youtu.be/Vl6VhCAeEfQ?feature=shared
3 Reacties
Anco0588
Anco058825 sep. 2024 - 14:48
Als jouw tweede punt klopt, Jan je mij dan uitleggen waarom de Noordpool nog steeds niet ijsvrij is in de zomer en de laagst gemeten bedekking in 2012 gerealiseerd is? Ieder zijn mening natuurlijk, maar cherry picking om jouw mening sjeu te geven, is niet echt chique. Mijns inziens zijn de prognoses van het IPCC veel te alarmisme en doen ze eerder denken aan die prognoses ten tijde van de coronacrisis. Mensen onnodig angst aanjagen.
JoostdeF
JoostdeF25 sep. 2024 - 22:47
Het klopt dat 2012 het laagste zee-ijsoppervlak op de Noordpool heeft gemeten, en sindsdien is er geen nieuw record gevestigd. Maar dit betekent niet dat de opwarming geen impact heeft. Zee-ijs neemt niet alleen in oppervlakte af, maar vooral in volume – het ijs wordt dunner. Satellietgegevens, zoals die van CryoSat en ICESat, tonen dat het totale ijsvolume sneller afneemt dan verwacht. Het uitblijven van een ijsvrije Noordpool in de zomer betekent niet dat de prognoses onjuist zijn, maar weerspiegelt de natuurlijke variabiliteit. Klimaatmodellen geven trends weer op lange termijn, en die laten duidelijk zien dat het Arctisch gebied blijft opwarmen. Vergelijkingen met de coronacrisis en beweringen over "onnodige angst" gaan voorbij aan het wetenschappelijke proces. Het IPCC baseert zich op wereldwijd onderzoek en data, en hun prognoses worden voortdurend aangescherpt op basis van nieuwe inzichten. Helaas vallen prognoses daardoor in meeste gevallen ongunstiger uit. Het doel is niet angst aanjagen, maar bewustwording creëren van de risico's die voortkomen uit klimaatverandering. Het argument van "cherry picking" werkt hier niet, aangezien de trends over langere periodes, zoals het afnemende ijsvolume en stijgende oceaantemperaturen, consistent de impact van de opwarming tonen.
Crunchy Frog
Crunchy Frog26 sep. 2024 - 12:37
De cijfers staan er gewoon @anco, en je beschuldiging van cherry picking is nergens op gebaseerd. Daarentegen is wat jij zelf doet, een uitschietende waarde gebruiken om een dalende trend te ontkennen, een schoolvoorbeeld van cherry picking, en dus, om jouw eigen woorden te gebruiken, 'niet echt chique'.
Zandb
Zandb
25 sep. 2024 - 10:44
Klimaatdoelen raken uit zicht. Niemand heeft - in ieder geval gelukkig voor deze regering - geen idee wat dat dan concreet betekent. Maar dat zelfs het idee, dat je "doelen moeten stellen" niet anders kunt vertalen dan in waardes die horen bij de factoren die van invloed zijn, te hoog gegrepen is......
DanielleDefoe
DanielleDefoe
25 sep. 2024 - 10:43
Wat waren we van plan te doen met huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp? De bewoners eruit jagen?
7 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 sep. 2024 - 10:51
"Daarom gaat voor ongeschikte woningen een uitzondering gelden, heeft het kabinet aangekondigd." Sowieso hoeft het geen warmtepomp te zijn, het mag ook een duurzaam alternatief zijn. Bovendien is er dus een uitzondering voor ongeschikte huizen. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/warmtepomp-vervangt-cv-ketel-per-2026-wat-betekent-dit-voor-huishoudens
Robbin_T
Robbin_T25 sep. 2024 - 10:52
Wij wonen in een matig geisolleerd huis uit de 19e eeuw en verwarmen dat volledig met lucht/lucht warmtepompen en dat gaat echt prima.
Pater
Pater25 sep. 2024 - 12:24
@Danielle Ik kan je airco aanbevelen, met vaste buitenunit. Werkt ook als warmtepomp. Is iets minder duurzaam.
itsme3
itsme325 sep. 2024 - 12:59
@robin `Wij wonen in een matig geisolleerd huis uit de 19e eeuw en verwarmen dat volledig met lucht/lucht warmtepompen en dat gaat echt prima.' Mooi voor u. Ik werk in een kantoorgebouw van rond de eeuwwisseling dat verwarmt wordt met een lucht warmtepomp en het is een absoluut drama. Wanneer het buiten onder de vijf graden is wordt het maximaal 16-18 graden binnen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2024 - 13:10
Niet te isoleren huis afgezien zonder grote structurele ingrepen, geen mogelijkheid voor zonnepanelen.
Robbin_T
Robbin_T25 sep. 2024 - 13:19
@Itsme3 "Wanneer het buiten onder de vijf graden is wordt het maximaal 16-18 graden binnen." 16 Graden in huis is prima maar niet als je stil zit achter een bureau. Is een klein kacheltje of IR paneel naast je bureau geen optie?
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2024 - 14:03
Mijn voorgangers hebben de buitenmuren geschilderd met waterafstotende verf en er zit onvoldoende kruipruimte onder de authentieke houten vloeren (geschuurd en gelakt). Dan heb ik het nog niet over de drie sets tuindeuren met glas in lood en de verouderde voorzetramen alom. Alle geraadpleegde instanties waren het eens over de onmogelijkheden.
Joop  den Uil
Joop den Uil
25 sep. 2024 - 10:40
Wel verontrustend dat NSC (lees: Omtzigt) maandenlang een formatie heeft getraineerd en bijgeschaafd om er een kabinet van oa vakministers van te maken.... Sneu (ende slecht voor s'landsch belang) dat er van die kneuzen op belangrijke posten zijn gezet. Belangrijke posten ? herstel: cruciale posten.
oosterlijker
oosterlijker
25 sep. 2024 - 10:38
Op zich logisch toch? De meerderheid in NL ziet klimaatbeleid niet als de hoogste prioriteit. Tenminste, als ik afga op de laatste verkiezingsuitslag. Die extra energiebelasting en verplichte warmtepomp (van Jetten) is een mooie: die jaagt mensen namelijk op kosten. Dan kun je wel gaan demonstreren dat het erg is dat boeken en cultuur duurder worden - maar betaalbare energie is toch echt een basisbehoefte.
3 Reacties
inktvis75
inktvis7525 sep. 2024 - 12:00
Je kunt wel op vliegvakantie gaan etc. Dus investeren in een schone toekomst kan er niet vanaf, in een toekomst voor jezelf en diegenen die na je komen? EN omdat de kosten als je het niet doet alleen maar stijgen? En ja: er moet wel degelijk ondersteuning komen voor die dat niet kunnen betalen. Men had ipv de tegemoetkoming in kosten voor iedereen toen de prijzen de pan uitstegen, moeten kiezen voor verduurzaming voor diegenen die dat niet kunnen bekostigen.
Pater
Pater25 sep. 2024 - 12:27
Daarom wil GL-PvdA ook een verlaging van de ink.belasting voor met name de lagere inkomens en een grootscheepse isolatieoperaie voor de sociale woningbouw. De urgentie om meer aan het klimaatprobleem te doen is groot, we moeten alles doen wat we kunnen.
Gerygrr
Gerygrr25 sep. 2024 - 15:01
Ja de sociale woningen moeten geïsoleerd. Er moeten ook meer sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Maar…. Wie moet je daartoe dwingen? De wooncorporaties. Hoe kun je dat aanpakken?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor