Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protestsong 'Politiek' is na 43 jaar weer helemaal actueel, laat Elfie Tromp horen en zien

  •  
07-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1203 keer bekeken
  •  

In 1980 bracht Bram Vermeiulen, toen net professioneel gescheiden van Freek de Jonge met wie hij het legendarische theaterduo Neerlands Hoop vormde, het nummer Politiek uit. Een protestsong tegen zowel de politieke apathie als tegen de politiek die dat veroorzaakt. De Rotterdamse stadsdichter Elfie Tromp heeft het in een popjasje gegoten en voert het nummer opnieuw uit want met het brede verlies van vertrouwen in de politiek is het lied weer helemaal actueel. "Het verwoordt heel adequaat het breedgevoelde sentiment dat het merendeel van de politiek slechts bestaat uit de konkelende nietszeggende politici die alleen het volk naar de mond praten om aan de macht te blijven," aldus Tromp. "Het is een lied om deze eindeloze verkiezingstijd door te komen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Blue Dog
Blue Dog8 nov. 2023 - 7:41

In de tweede kamer twist men als vanouds Gezeten aan 't gelakte hout De billen op gelooide huid Op een binnenhof dat alles buiten houdt Doorweekte lijken, brandend woud Het maakt ze niets meer uit En als je ziet hoe kille Kamerleden wachten Tot de lobby die ze zeiden te verachten Na hun laatste raadsbesluit Hen een baantje geeft als dank voor ′t ge-fraudeer Dan bewijst dat eens te meer Als 't om het geld gaat sterft het uit.

pahan
pahan8 nov. 2023 - 5:42

Is het lied weer actueel of moeten we vaststellen dat er niets veranderd is? Dan kan het 'vroegah was alles betah' adagium ook de prullenbak in.

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2023 - 2:14

"De Rotterdamse stadsdichter Elfie Tromp heeft het in een popjasje gegoten" Nou dat is toch echt wel helemaal fout geformuleerd. Het nummer zàt immers al in een popjasje, het handelsmerk namelijk van zowel de cabaretier als de zanger en liedjesschrijver Bram Vermeulen. Op internet zijn diverse heldere versies van dit nummer te horen, maar de band zelf trof ik slechts in deze, wat stoffige link aan. https://youtu.be/iQGt3XrVdAA?si=M9QEeL73xHiOa90w Hoewel ik de opfriscursus van Elfie best wel aardig vind, zeg ik (als ouwe lul en fan zonder meer): doe mij maar Bram.

EricDonkaew
EricDonkaew8 nov. 2023 - 0:52

Het is door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven hoor. Sommigen zijn totaal niet geïnteresseerd in politiek. Anderen juist heel erg. Die vind je o.a. op Joop. En alles ertussenin natuurlijk. Het is ook niet noodzakelijk om je met politiek bezig te houden.