Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protesterende generaal distantieert zich rap van Pegida

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
De Franse oud-generaal van het Vreemdelingenlegioen Christian Piquemal die zaterdag werd opgepakt bij een – alweer – kleine manifestatie van Pegida, distantieert zich nu openlijk van de Duitse anti-moslimbeweging. Piquemal was met enkele tientallen Pegida-aanhangers gaan protesteren in Calais maar werd gearresteerd omdat er een demonstratieverbod was afgekondigd. De generaal dacht de arrestatie nog te kunnen verhinderen door ‘plechtig’ het Franse volkslied te gaan zingen maar daar waren de politieagenten niet van onder de indruk. De 76-jarige ex-militair werd afgevoerd, samen met enkele extreem-rechtse raddraaiers die aangeklaagd werden voor onder meer verboden wapenbezit.
Na zijn arrestatie sprak half extreem-rechts Frankrijk, waaronder kopstukken van het Front National, luidkeels schande. Maar Piquemal nam maandag plots afstand van Pegida. De generaal speelt de vermoorde onschuld en wekte de indruk dat hij Pegida alleen kent uit mediabronnen á la de Volkskrant, die de xenofobe beweging als even onschuldig karakteriseren als een gemiddelde Tupperware-club.
Tegenover RTL verklaarde de generaal maandag openlijk spijt te hebben van zijn deelname aan het protest tegen vluchtelingen. Hij zei geen enkele band te hebben met de rechts-extremistische Duitse beweging en ze “ook liever hier niet te zien. Ze roepen uiterst negatieve associaties op.” Volgens Piquemal was hij slechts naar Calais gegaan om de situatie te verkennen en te zien of er oplossingen mogelijk zijn. Bij nader inzien was hij liever alleen met zijn eigen mensen gegaan. De oud-militair moet op 12 mei voor de rechter verschijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.