Joop

Protestantse en progressieve pavlovs

  •    •  
15-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In orthodox-protestantse kring hangt men niet graag de vuile was buiten, en kritiek wordt al snel beschouwd als een aanval op de groep of op het geloof
Gisterochtend verscheen het rapport ‘De mantel der liefde’ van het onderzoeksbureau Movisie. Onderwerp van het onderzoek was huiselijk geweld in orthodox-protestantse hoek. De conclusie van het rapport was, dat huiselijk geweld in veel gevallen helaas onbespreekbaar is en daarom langer kan doorgaan. De auteurs van het rapport, Hilde Bakker en Hanneke Felten, stellen in hun rapport duidelijk dat het gaat om een verkennend onderzoek.
Wie wil weten hoeveel orthodox-protestantse kinderen en vrouwen worden mishandeld, en of huiselijk geweld in deze kring meer of minder voorkomt dan in andere kringen, moet nog even op het antwoord wachten. Een groot kwantitatief en vergelijkend onderzoek is niet gedaan. Zo’n onderzoek echter is, zeker na de vele incidenten die in het rapport zijn beschreven, zeker wenselijk.
Op het rapport zijn verschillende reacties gekomen. Enigszins verrassend was het verslag in het Reformatorisch Dagblad , de streng-christelijke krant die erg met de SGP verbonden is. Deze krant gaf een objectieve samenvatting van het rapport, zonder er meteen een negatief oordeel over te vellen.
De krant onderscheidde zich in positieve zin van het Katholiek Nieuwsblad , dat van een mea culpa niet weten wilde, en in reactie op de misbruikschandalen in de Rooms-katholieke Kerk voluit in de tegenaanval ging.
Behalve het Reformatorisch Dagblad reageerde ook de ChristenUnie objectief op het rapport. Kamerlid Esmée Wiegman reageerde geschokt op de observatie in het rapport, dat huiselijk geweld vaak met de mantel der liefde wordt bedekt. Ze riep kerken en instellingen op om openheid te geven, zodat problemen beter konden worden aangepakt.
Er waren echter ook orthodox-protestanten, die de weg van Katholiek Nieuwsblad volgden. Een aantal SGP-jongeren twitterden boze berichten, en zocht er antichristelijk complot achter. Spraakmakende predikant Jos Strengholt nam (niet de moeite om het rapport te lezen maar wel) de tijd om een ‘humoristisch’ blogje te schrijven.
Na lange studie ben ik tot de conclusie gekomen dat er meer onderzoek nodig is naar kindermisbruik
onder buschauffeurs in PKN gezinnen in gezinnen van Jehova’s Getuigen in moslimgezinnen onder agnosten onder paragnosten in atheistische gezinnen in gezinnen van beheerders van zwembaden onder onderwijzers op basisscholen bij ex-Rooms Katholieken bij toekomstige Rooms Katholieken onder homoseksuelen onder marktkooplui onder verkopers van kinderkleding bij V&D bij journalisten van de EO onder leden van de VPRO onder eigenaars van coffeeshops onder hoogleraren
Misschien ben ik er nog wat vergeten. Maar ik heb er in elk geval meer dan stichting Movisie die meent dat meer moet worden onderzocht onder orthodox-protestantse gezinnen. Wil zo’n stichting gewoon een beetje scoren in de media of zo?
Laat ze moedig zijn en onderzoek doen naar de situatie in moslimgezinnen. Rooms-Katholieken en Protestanten gaan niet meteen dreigen met geweld he? En wie durft het aan om te suggereren dat erg veel kindermisbruik met homoseksualiteit samenhangt? Daar gaan we natuurlijk geen vooronderzoek naar doen…
Wie kan ontkennen dat het intussen bon ton is om kerken en het christelijk geloof te willen bekladden?” 
Deze pavlov-reacties ‘bewijzen’ in zekere zin het gelijk van het Movisierapport, namelijk dat men in orthodox-protestantse kring niet graag de vuile was buiten hangt, en kritiek al snel beschouwt als een aanval op de groep of op het geloof. De conspiracy theory van Strengholt, dat Movisie het christelijk geloof wil bekladden en over moslims niets durft te zeggen, is onjuist. Movisie heeft onderzoeken gedaan naar geweld en gedwongen huwelijken onder migranten, en daar zitten ook veel moslims bij.
Toch hebben Strengholt en de SGP-jongeren niet helemaal ongelijk. Veel reacties, op Geen Stijl maar ook op Joop, getuigen van veel onkunde en onbegrip. Nogmaals, er zijn nog geen harde cijfers bekend , dus harde ongenuanceerde oordelen zijn nu niet op hun plaats. Protestantse pavlovs zijn verkeerd en dekken misstanden toe, maar progressieve pavlovs zorgen er voor dat streng-religieuze gemeenschappen nog verder in hun schulp kruipen.
Het feit dat het Reformatorisch Dagblad en de ChristenUnie positief reageerden, geeft echter hoop. Dat is wel een beetje nodig, want elk slachtoffer van geweld is er natuurlijk één te veel.
Beluister hier ook de radiodiscussie tussen Ewout Klei en de voorzitter van SGP-jongeren

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 18:34

In orthodox-protestantse kring hangt men niet graag de vuile was buiten, en kritiek wordt al snel beschouwd als een aanval op de groep of op het geloof Komt me bekend voor.

Hubrecht2
Hubrecht215 feb. 2012 - 18:34

Laten we beginnen met vast te stellen dat misbruik al begint met het dopen van een kind. Kindermishandeling !!! Waarom zou je het recht hebben om je kind een bepaald geloof op te dringen. Wanneer het 18 is of 21 van mijn part, mag hij of zij zelf beslissen. En mag ook een hoofddoek gaan dragen.

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt15 feb. 2012 - 18:34

Een waarden en normen vrije opvoeding, benieuwd hoe je dat voor je ziet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 feb. 2012 - 18:34

Om te beginnen is dit opiniërend artikel (linker kolom) een rechtzetting van wat Joop.nl eergisteren onder Nieuws liet verschijnen. "Wie wil weten hoeveel orthodox-protestantse kinderen en vrouwen worden mishandeld, en of huiselijk geweld in deze kring meer of minder voorkomt dan in andere kringen, moet nog even op het antwoord wachten." Ten tweede is Ewout Klei niet uit op stigmatisering. Terecht kritiseeert hij ds. Srengholdt en laat hij zien dat het RD en een CU-voorvrouw niet uit zijn op het achterhouden van informatie van hun abonnees of aanhang. Ewout Klei stelt dat ...Deze pavlov-reacties 'bewijzen' in zekere zin het gelijk van het Movisierapport, namelijk dat men in orthodox-protestantse kring niet graag de vuile was buiten hangt, en kritiek al snel beschouwt als een aanval op de groep of op het geloof. Is er dan een (sub-cultuur) zo vraag ik me af, waar men dan wel graag de vuile was buiten hangt? Als er dan een 'uitgepikt' wordt is zo'n definitieve reactie als van ds. Strengholt begrijpelijk en voorspelbaar. Ik meen ook begrepen te hebben dat het Movisie te doen is om te bereiken dat misbruik beter bespreekbaar wordt in deze kringen en daar ook perspectief op bestaat. Dat zouden ze nu, na deze ophef, nog eens goed moeten uitleggen, dat het niet gaat om bekladding maar om hulpverlening.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 feb. 2012 - 18:34

Correctie: ... is zo'n definitieve reactie als van ds. Strengholt ...moet ...defensieve...reactie zijn. (En wat kan er progressief zijn aan een Pavlov-reactie?)