Ruim 100 duizend mensen namen deel aan de actie Nederland schreeuwt om Cultuur
In het kader van de landelijke protestmanifestatie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ komen in ruim 60 steden op pleinen en winkelstraten artiesten, kunstenaars, dansers, festivalgangers, museumbezoekers, musici en liefhebbers bijeen om luidkeels hun ongenoegen te uiten over de maatregelen van de regering. Dat schrijft de Volkskrant.
Rond het middaguur begonnen op enkele plaatsen de eerste protestacties, zo meldde de Volkskrant zaterdagochtend. In de Rotterdamse Leuvehavenlieten alle boten hun stoomfluit horen. In Den Haag wordt de manifestatie tegen middernacht afgesloten met één minuut stilte. Op het Amsterdamse Leidseplein hielden bekende en minder bekende Nederlanders onder leiding van spreekstalmeester Ivo Niehe ‘one-minute-statements’ vanaf het bordes van de Stadsschouwburg, dat meldt BNR. Enkele duizenden cultuurminnaars hadden zich verzameld bij de Stadschouwburg om mee te schreeuwen tegen “de verschraling van het culturele leven”. Eerder in de middag hadden de mensen zich bij verscheidene culturele instellingen verzameld, om van daaruit in een bonte, luidruchtige stoet naar het Leidseplein te trekken.
Doodskist In Venlo zongen de demonstranten een protestlied met tekst van Freek de Jonge op de Markt en voor theater De Maaspoort. Trouw meldt dat het
Kunstencentrum Venlo en de plaatselijke theatervereniging Stella Duce zingend door het stadscentrum van Venlo gingen met een doodskist met het opschrift Cultuur geeft kleur, bezuinigen niet.
Beethoven
Utrecht ‘schreewde’ zaterdagmiddag met Beethoven’s negende symfonie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Op de Neude hadden zich volgens de gemeente ruim 2500 mensen verzameld, zo meldt Trouw ook. “Al wat schoon is kent geen functie, dan de functie van het zijn. Als daarin de messen snijden, lijden alle mensen pijn”, zongen koorleden en medestanders die naar het Utrechtse plein waren getogen. Het orkest bestond uit musici uit onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, maar voornamelijk uit amateurs.
Cultuurkaravaan In Brabant trokken muzikanten en toneelspelers in een cultuurkaravaan langs achtereenvolgens Helmond, Den Bosch, Tilburg en eindigt in Breda. In Eindhoven trok het protest een paar honderd sympathisanten die op het 18 Septemberplein luisterden naar speeches en muziekoptredens.
Bezuinigingen
Het kabinet wil de komende vijf jaar 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur. De bezuiniging begint komend jaar met dertig miljoen euro. Erfgoed, archieven en bibliotheken worden ontzien.
Het protest, waaraan 100 duizend mensen deelnamen, richt zich ook op de btw op kaartjes voor theaters, festivals, poppodia en de aankoop van antiek en kunst. Die gaat omhoog van zes naar negentien procent. ( NOS )