Joop

Protest bij concert Rammstein na beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag

  •  
18-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4770 keer bekeken
  •  

Bij het uitverkochte Wankdorf Stadion in de Zwitserse hoofdstad Bern hebben zo'n 150 mensen gedemonstreerd tegen het optreden van de Duitse rockband Rammstein. Onder meer de Zwitserse Jonge Socialisten (JUSO) namen deel aan het protest waar leuzen werden geroepen als 'geen podium voor aanranders'. Een verzoek om het concert te cancellen werd niet gehonoreerd. De demonstranten spreken er in een verklaring schande van dat financiële belangen voorop worden gesteld en niet het wangedrag. "Bij verdachten wordt altijd uitgegaan van hun onschuld maar op de slachtoffers wordt dat principe nooit toegepast," stelt Mirjam Hostetmann, vicevoorzitter van JUSO. De demonstranten voerden onder meer 'Un violador en tu camino' (Een verkrachter op je pad) uit, een wereldberoemde Chileense protest perfomance tegen seksueel geweld.

Tegen de leider en leadsinger van Rammstein, de 60-jarige Till Lindemann, zijn door verschillende vrouwen klachten ingediend. Zij bezochten afterparty's en hadden daar tegen hun wil seks met Lindemann, zo hebben ze verklaard. Enkelen zeggen gedrogeerd te zijn. Een advocatenkantoor onderzoekt in opdrahct van de band de beschuldigingen. Ook de Duitse politie is deze week een onderzoek gestart.

Vorige week werd in München gedemonstreerd bij een concert van de band. Rammstein speelt op 6 juli in het Stadspark van Groningen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 jun. 2023 - 8:00

Rammstein zoekt de grenzen op en gaat er misschien overheen. De teksten laten weinig aan de verbeelding over. Maar dat is de muziek de performance. Wat er naast het optreden allemaal gebeurt is nu blijkbaar reden voor een onderzoek. Laten we vooral de resultaten daarvan afwachten.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:00

Is er een andere optie dan afwachten? Of bedoel je dat we eerst gaan kijken of de aanklachten voor een rechtbank bewezen kunnen worden omdat het anders niet gebeurd is?

DAS13
DAS1319 jun. 2023 - 5:24

Groupies en "afterparties"..... Zelfs ik weet wat je dan evt kan verwachten. Vele groupies willen het liefst van bil met een lid vd band na een concert. Het zal niet het eerste gedragen slipje zijn die een podium wordt opgegooid. Het evt drogeren is een ander verhaal. Misbruik welke kant op dan ook is ontoelaatbaar zowel van de groupies als van band leden. Heeft de vrouwen band Rockbitch nu ook een probleem?

2 Reacties
Volrin
Volrin19 jun. 2023 - 7:47

"Zelfs ik weet wat je dan evt kan verwachten. Vele groupies willen het liefst van bil met een lid vd band na een concert. Het zal niet het eerste gedragen slipje zijn die een podium wordt opgegooid. " Dit heeft een hoog "dan moet je maar geen kort jurkje dragen" gehalte.

Jozias2
Jozias219 jun. 2023 - 8:15

@volrin niet helemaal. als een groupie sex wil en er is sex maar de kwaliteit van de sex was niet naar wens dan heeft dit niets met korte rokjes te maken. De voorbeelden die zijn gedeeld geven namelijk vooralsnog geen beeld van verkrachting of aanranding.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 jun. 2023 - 19:14

Type Borsato en Marsmeijer.. niets aan de hand en een 2e kans is verzekerd.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jun. 2023 - 7:16

@Joop, Borsato is anders als een tijdje van de radio, en het OM heeft nog steeds geen zaak tegen hem geopend. Geen idee of die man ooit nog een tweede kans gaat krijgen? en ook geen idee wat hij nou eigenlijk wel of niet gedaan heeft? Enge ontwikkelingen allemaal.

Mathijsco
Mathijsco18 jun. 2023 - 19:13

Het is altijd een beetje een vaag gebied. 'Groupies', hoe moet je dat duiden? Ik weet dat er zat gewillige vrouwen zijn die zo'n artiest opwachten naast het podium als hij daar zijn ding heeft gedaan. Of opportunistische krengen -we all living in Amerika- die een zaak in scene zetten om een miljoenenclaim neer te kunnen leggen. Het bestaat. Dealmakers: "wij sex, ik een baantje". Het Gooische matras staat in de dikke van Dale. En daarnaast heb en had je ook nog de Jimmy Saviles van deze wereld en nog zo wat van die types die bewust kwetsbare mensen mis- en gebruik(t)en. Moeilijk.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:04

'Of opportunistische krengen -we all living in Amerika- die een zaak in scene zetten om een miljoenenclaim neer te kunnen leggen. Het bestaat.' Het gaat om de waarschijnlijkheid, niet of iets bestaat of niet. Je maakt het moeilijker dan het is.

Backtobasics
Backtobasics18 jun. 2023 - 17:54

Lastig hoor,............ Rammstein heeft vaak een behoorlijk kinky randje in haar muziek. Lijkt me wel duidelijk als je dan met de zanger van bil gaat, dat je het een en ander kunt verwachten . Maar het kan ook een terechte beschuldiging zijn omdat hij echt te ver ging. Wel valt me op, dat er toch best een rechtse puriteinse wind door Europa waait.

2 Reacties
Volrin
Volrin19 jun. 2023 - 7:48

"Lijkt me wel duidelijk als je dan met de zanger van bil gaat, dat je het een en ander kunt verwachten ." Dezelfde redenatie wordt gebruikt om vrouwen te verkrachten omdat ze een kort jurkje dragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:06

Wat bedoel je met een rechts puriteinse wind die er door Europa waait? Kun je een voorbeeld geven?

Rooje Miggy
Rooje Miggy18 jun. 2023 - 16:54

Waar gaan we naar toe? Je bent en blijft onschuldig totdat bewezen is van niet. En de rechter doet uitspraak niet de social media met hysterische mensen die de persoon kapot maken. Het zijn ook vaak rijke personen die worden gecancelled. Toeval?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2023 - 16:06

strafrechtelijk onschuldig zijn is niet hetzelfde als het niet gedaan hebben.

PGS
PGS18 jun. 2023 - 15:29

Gelukkig bestaat in de Europese rechtsstaat het principe dat je onschuldig bent totdat je door een rechter wordt veroordeelt. In een proces hoort de waarheid naar boven te komen.

Rico Ferdinand
Rico Ferdinand18 jun. 2023 - 14:42

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias218 jun. 2023 - 13:55

Misschien eerst even het onderzoek afwachten voordat we elke artiest gaan cancellen die sex had met een groupie. De eerste verklaringen wezen namelijk helemaal niet op aanranding: “De journalisten begonnen hun onderzoek nadat een vrouw haar verhaal deed op Instagram. Daar vertelde ze dat ze na een concert van Rammstein in Vilnius drank en seks aangeboden kreeg van de zanger. Dat weigerde ze. Volgens haar liet de zanger haar daarna met rust, maar liep hij vloekend weg.“ "Talloze" andere vrouwen zouden in vergelijkbare situaties terecht zijn gekomen. Een 21-jarige vrouw heeft seks gehad met Lindemann na een concert in Hannover. Naar eigen zeggen zou het geen verkrachting zijn, omdat ze ermee instemde. Toch was ze duidelijk niet blij met wat er gebeurde: "Ik had ook behoorlijke pijn en het moet hem ook zijn opgevallen dat het niet gemakkelijk was om met mij te vrijen", aldus de vrouw tegen de krant.“

Vera÷
Vera÷18 jun. 2023 - 13:46

Typefoutje: opdrahct

Sam V
Sam V18 jun. 2023 - 13:19

Welke feiten kennen de demonstranten eigenlijk? Of is het gewoon de onderbuik die hier spreekt en veroordeelt?

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 jun. 2023 - 3:08

Klinkt inderdaad als een heksenjacht.

Ranonkel2
Ranonkel218 jun. 2023 - 13:09

"Bij verdachten wordt altijd uitgegaan van hun onschuld maar op de slachtoffers wordt dat principe nooit toegepast," stelt Mirjam Hostetmann" Zo zou het wel horen. Onschuldig tot je schuldig bent bevonden. Echter is dit zoals mirjam ongetwijfeld heeft mee gekregen simpelweg niet waar. Kan me namelijk niet voorstellen dat ze niks van de Johnny Depp zaak heeft mee gekregen. Hij werd gecanceld vanwege enkel een beschuldiging. Zijn film carrière om zeep geholpen door een beschuldiging waar later on de rechtbank gehakt van gemaakt is, er kwam zelfs bewijs dat de rollen omgedraaid waren. "Een verzoek om het concert te cancellen werd niet gehonoreerd. De demonstranten spreken er in een verklaring schande van dat financiële belangen voorop worden gesteld en niet het wangedrag" Dit is niet meer dan normaal. De fans hebben een jaar geleden kaartjes gekocht, een jaar uitgekeken naar dit concert. Dat ga je niet afzeggen vanwege enkel een beschuldiging.