Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Propagandatrucjes van een manipulatief kabinet

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36679186594_4624c75479_z

© cc-foto: EU2017EE

Als iets gunstig is voor de doelen van het kabinet, dan raakt het op onverklaarbare wijze bekend. Nare gegevens houdt je zo lang mogelijk onder de pet
Zondagmiddag bij Buitenhof was kamerlid Jesse Klaver heel netjes en integer. Hij onthield zich van commentaar op de gelekte miljoenennota want daarover mag hij tot na de troonrede niets zeggen. Anders wordt er een onderzoek naar hem gedaan. Zijn collega Ronald van Raak wond zich dan ook enorm op over dat lek. Hij voelt zich op deze manier als volksvertegenwoordiger op achterstand geplaatst. Iedereen en zijn ouwe moer mag over die cijfers praten. Alleen de personen die er specifiek voor gekozen zijn niet.
De cijfers voor Prinsjesdag waren in twee fasen gelekt. Eerst werd de bevolking wijsgemaakt dat er voor iedereen koopkrachtverbetering in zit. Daarna gingen alle feestelijke cijfers met de toelichtingen onderhands naar RTL4. Tijdens zijn persconferentie sprak premier Rutte de ambtenaren van alle loslippigheid vrij. Dat was fideel van hem want die hardwerkende mensen krijgen zo ook al genoeg de schuld van wat er mis gaat.
Het vroegtijdig bekend worden van de cijfers ging gepaard met een andere communicatiekwestie. Minister Ollongren had met een smoes een belangrijk rapport over hoe buitenlandse diensten omgaan met via ons uit het spionagesleepnet verkregen gegevens. Dat zag ze liever niet vóór het laatste referendum publiek gemaakt omdat het de uitslag zou kunnen beïnvloeden. Het bevatte immers informatie die weifelaars over de streep naar het nee zou kunnen trekken.
Zo wordt het propaganda- en manipulatiespel gespeeld. Als iets gunstig is voor de doelen van het kabinet, dan raakt het op onverklaarbare wijze bekend. Nare gegevens houdt je zo lang mogelijk onder de pet.
Politici spelen dat spel al sinds mensenheugenis maar het is goed als het volk dat zo nu en dan eens duidelijk onder ogen krijgt. Zoals dit weekend, toen het een lekken en het ander geheim houden ineens samengingen.
Daarom kunnen kamerleden rustig lak hebben aan dat embargo op de begroting. Het gaat niet aan dat zij een slot op de mond krijgen als de inhoud al lang bekend is. Dan had de regering de zo geheime gegevens maar beter moeten beschermen. En voor de rest niks.
Er wordt wel gezegd dat je op die manier de koning schoffeert, die dan voor de kat zijn viool de troonrede moet voorlezen. Dat is ook zo. De koning wordt inderdaad geschoffeerd. En wel door een kabinet dat zijn papieren laat slingeren en niet door Kamerleden als zij er vervolgens commentaar op geven. Je hoeft je niet op achterstand te laten zetten door de propagandatrucjes van een manipulatief kabinet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.