Joop

Propagandatrucjes van een manipulatief kabinet

  •    •  
17-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36679186594_4624c75479_z

© cc-foto: EU2017EE

Als iets gunstig is voor de doelen van het kabinet, dan raakt het op onverklaarbare wijze bekend. Nare gegevens houdt je zo lang mogelijk onder de pet
Zondagmiddag bij Buitenhof was kamerlid Jesse Klaver heel netjes en integer. Hij onthield zich van commentaar op de gelekte miljoenennota want daarover mag hij tot na de troonrede niets zeggen. Anders wordt er een onderzoek naar hem gedaan. Zijn collega Ronald van Raak wond zich dan ook enorm op over dat lek. Hij voelt zich op deze manier als volksvertegenwoordiger op achterstand geplaatst. Iedereen en zijn ouwe moer mag over die cijfers praten. Alleen de personen die er specifiek voor gekozen zijn niet.
De cijfers voor Prinsjesdag waren in twee fasen gelekt. Eerst werd de bevolking wijsgemaakt dat er voor iedereen koopkrachtverbetering in zit. Daarna gingen alle feestelijke cijfers met de toelichtingen onderhands naar RTL4. Tijdens zijn persconferentie sprak premier Rutte de ambtenaren van alle loslippigheid vrij. Dat was fideel van hem want die hardwerkende mensen krijgen zo ook al genoeg de schuld van wat er mis gaat.
Het vroegtijdig bekend worden van de cijfers ging gepaard met een andere communicatiekwestie. Minister Ollongren had met een smoes een belangrijk rapport over hoe buitenlandse diensten omgaan met via ons uit het spionagesleepnet verkregen gegevens. Dat zag ze liever niet vóór het laatste referendum publiek gemaakt omdat het de uitslag zou kunnen beïnvloeden. Het bevatte immers informatie die weifelaars over de streep naar het nee zou kunnen trekken.
Zo wordt het propaganda- en manipulatiespel gespeeld. Als iets gunstig is voor de doelen van het kabinet, dan raakt het op onverklaarbare wijze bekend. Nare gegevens houdt je zo lang mogelijk onder de pet.
Politici spelen dat spel al sinds mensenheugenis maar het is goed als het volk dat zo nu en dan eens duidelijk onder ogen krijgt. Zoals dit weekend, toen het een lekken en het ander geheim houden ineens samengingen.
Daarom kunnen kamerleden rustig lak hebben aan dat embargo op de begroting. Het gaat niet aan dat zij een slot op de mond krijgen als de inhoud al lang bekend is. Dan had de regering de zo geheime gegevens maar beter moeten beschermen. En voor de rest niks.
Er wordt wel gezegd dat je op die manier de koning schoffeert, die dan voor de kat zijn viool de troonrede moet voorlezen. Dat is ook zo. De koning wordt inderdaad geschoffeerd. En wel door een kabinet dat zijn papieren laat slingeren en niet door Kamerleden als zij er vervolgens commentaar op geven. Je hoeft je niet op achterstand te laten zetten door de propagandatrucjes van een manipulatief kabinet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

OlavM
OlavM17 sep. 2018 - 22:10

@ Hiltermann: [De truc van minister Olongren is vele malen kwalijker. Informatie die gedeeld moet worden vast houden om de gang van zaken bij stemmingen voor wetsontwerpen te beïnvloeden.] Het ging speciaal om het referendum over de "Sleepwet" op 21 maart jl. (Meerderheid tegen, maar slechts enkele kleine aanpassingen). Het démasqué van D66 compleet: het adviserend referendum om zeep helpen en nu de informatie voor een referendum manipuleren.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann18 sep. 2018 - 2:56

Daar komt bij dat ook de kamer niet is ingelicht. Dat heeft invloed op de beoordeling van het wetsontwerp.

Libertain
Libertain18 sep. 2018 - 6:24

("De truc van minister Olongren is vele malen kwalijker. Informatie die gedeeld moet worden vast houden om de gang van zaken bij stemmingen voor wetsontwerpen te beïnvloeden.") Zou minister Ollongren toevallig van Russische afkomst zijn?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2018 - 16:43

Inderdaad! Schandalig. Democratie? Zijn we dat nog wel; een democratie?

Hiltermann
Hiltermann17 sep. 2018 - 16:17

Beveiligen van de documenten is geen raketwetenschap. Het wordt niet gedaan omdat het kabinet bewust gegevens laat uitlekken. Jammer voor de koning maar zo zit het. De truc van minister Olongren is vele malen kwalijker. Informatie die gedeeld moet worden vast houden om de gang van zaken bij stemmingen voor wetsontwerpen te beïnvloeden. Dat riekt naar manipulatie die de stemming over het wetsontwerp ongeldig kan maken. Sinds Rutte is alles geoorloofd in de politiek, liegen, bedriegen, beloften breken. Nu nog zien hoe Rutte weg komt met de afschaffing van de dividendbelasting. Het kan makkelijk zijn Waterloo worden.

Sonic2
Sonic217 sep. 2018 - 15:46

Ik denk dat het waarschijnlijker is dat het kabinet( en dan vooral CU, CDA en D66) flink is geschrokken van alle weerstand tegen de zorg premies die weer stegen. Toen moest snel wat gelekt worden. Uiteraard via het AD. Duidelijk een D66 lek. Ik vermoed door de grote leider himself. Bij D66 is de paniek namelijk het grootst. Gewoon weg stemmen dit manipulatieve kabinet in Maart 2019. Om te beginnen bij D66, CDA en CU. Dat raakt het kabinet het hardst. De VVD zal zichzelf toch wel in het zadel houden. Die laten dat kabinet echt niet vallen.

2 Reacties
Hertog2
Hertog218 sep. 2018 - 9:22

Wauw het is u gelukt, een inzending zonder de PVV of FVD. Nogmaals gefeliciteerd!. Goed inhoudelijk dan maar, en wellicht een beetje wensdenken. Ik denk dat wij ons over een half jaartje kunnen opmaken voor nieuwe 2e Kamerverkiezingen. Politieke partijen actief binnen de oppositie wees er maar klaar voor, is mijn advies. Weten wij het nog? Het motto van dit kabinet (Rutte 3) was: het vertrouwen tussen de politiek en de burger herstellen. Nou het vertrouwen slinkt bijna per uur, zowaar een knappe prestatie in tijden van hoogconjunctuur. "Duidelijk een D66 lek. Ik vermoed door de grote leider himself. Bij D66 is de paniek namelijk het grootst." Hoe weet u dat? mensen op basis van geruchten (beleef het mee in privé) verdacht maken is nu net mijn ding niet..Waar u uiteraard wel gelijk in heeft dat de paniek groot is binnen D66. Als in oktober het d66 congres zich massaal uitspreekt tegen de te volgen koers van dit kabinet (en dus ook d66), dan kan het wel wel eens heel snel afgelopen zijn met dit kabinet... Het CDA daar verwacht ik niet veel van, die blijven zitten waar ze zitten, ook na dramatisch zetelverlies in de eerste kamer. Onder Buma voert het CDA een koers die vrij betrouwbaar is, een ander verhaal zal ook de laatste CDA kiezer wegjagen. De CU altijd respect voor deze jongens gehad. Bedrijven de politiek op een integere manier. Het mooie van deze club is dat de eigen achterban hondstrouw is. De CU zal geen zetelverlies leiden bij een val van dit kabinet. De meloen die keer op keer doorgeslikt moet worden door de heer Segers kan wel eens teveel worden. Onthouden de CU heeft NIETS te verliezen. Zolang de VVD veruit de grootste blijft (hetgeen ik wonderlijk noem) verwacht ik geen onverwachte sprongen van deze club. Maar let op, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ook dit jaar het ledenaantal binnen de VVD aan het teruglopen is. MKB Nederland is boos heel boos op deze club. Daar gaat de VVD vroeg of laat serieus last van krijgen. Een zege voor dit land zou zijn een kabinet zonder de VVD, ongeacht de samenstelling van dit toekomstige kabinet...

Sonic2
Sonic218 sep. 2018 - 12:03

@ Hertog Wilt u eens stoppen met het op de persoon spelen richting mij? Ik ben wat negatief over u "leider" en dan moet je kennelijk gebasht worden. U mag ten eerste aangeven waar dat wens denken op gebaseerd is. Waarom zou het kabinet gaan vallen? Het zou alleen van D66 kunnen komen. Dat het kabinet na de senaat verkiezingen kan vallen, lijkt me wel mogelijk. Het is net hoe hard de oppositie het wil spelen. Ik heb mijn bronnen zo. In tegenstelling tot wat u denkt, zit ik veel dichter bij politiek Den Haag als u denkt. Ik ga natuurlijk niet zeggen wie of wat ik spreek. Maar het is dichtbij het vuur. En D66 lekt voornamelijk naar het AD. Pechtold schijnt daar vriendjes te hebben. Of het is het clubje rond Pechtold. Pechtold werd politiek volwassen in 2006. En hij wist natuurlijk in 2017 al dat dit een ramp kabinet ging worden. Voor D66. Rutte 3 zou Balkenende 2 worden + CU. Rampzalig dus voor D66. Dus ik zie Pechtold er niet snel de stekker uit trekken. De druk moet heel groot worden. Voor de rest sta jij volledig buiten de realiteit. Je denkt dat 85 a 90% van Nederland zich druk maakt om Baudet. Ik denk dat Baudet het nog heel moeilijk gaat krijgen om zijn aanhang in Maart 2019 naar de stembus te krijgen. Heel veel zwevende kiezers zitten niet te wachten op iemand die in het Latijns oreert. In zijn blote kont bij het zwembad ligt. En praat in volzinnen met termen als oikofobie. Als mensen Roemer al niet willen, laat staan dat ze Baudet willen. Als Baudet voor D66 en Groenlinks in de kamer had gezeten, had u me 100 procent gelijk gegeven en had u me gecomplimenteerd met mijn politieke inzicht. Nu rest alleen bashen, omdat de boodschap niet lekker uitkomt. Ik snap dat wel. Het is net als tegen een Feyenoorder zeggen dat zijn club dit seizoen nooit kampioen wordt. U bent een kritiekloze supporter en dan is deze boodschap onwelgevallig. De VVD komt voor de bovenste 15 tot 20% van de maatschappij op. Die groep wil geen verandering en dan moet je CDA of VVD stemmen. Die willen geen socialisten die hun geld weg nivelleren. Die willen niet Trump achtige figuren als Wilders of Baudet. En dan eindig je bij de VVD. In de laatste alinea bewijs je je politieke inzicht. Als de VVD niet in het kabinet komt dan komt je favoriete clubje ook niet in het kabinet. Ik dacht dat zoiets zelfs voor een basis school leerling was uit te vogelen. Dus je schiet jezelf nogal in eigen voet. Links gaat FvD niet helpen. Het CDA gaat dat niet doen. De VVD gaat dat als concurrent ook niet doen. En Wilders gaat je clubje ook niet helpen. Ik heb medelijden met u. Over een jaar of vijf a tien moet u zo erg diep door het stof om weer te erkennen dat Baudet de volgende natte wind was. De volgende flater en mislukkeling. En het was te voorzien. En dat al die "links extremisten" het bij het rechte eind hadden. Dat wordt pijnlijk.

Zapata
Zapata17 sep. 2018 - 15:26

/Dat zag ze liever niet vóór het laatste referendum publiek gemaakt omdat het de uitslag zou kunnen beïnvloeden/ Dat zou vroeger een doodzonde zijn geweest met aftreden als gevolg. Tegenwoordig is het heel vreemd als je geen informatie achterhoud.

Libertain
Libertain17 sep. 2018 - 15:21

Indien ik het goed begrijp, heeft Rutte een kat die zeer manipulatief met de gegevens op het viool speelt? Duidelijk. Vaderlandse politiek.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann19 sep. 2018 - 6:03

Mevrouw Ollongren is duidelijk de zwakste deelnemer van dit kabinet. Ik heb haar nog niet kunnen betrappen op één origineel bestuursvoorstel. Daar komt nu het verzwijgen van informatie bij aan de kamer. Ik sluit niet uit dat Ollongren een rol speelt bij de val van dit kabinet.

Bouwman2
Bouwman217 sep. 2018 - 14:44

Het is dus best goed dat het referendum is afgeschaft, hoef je ook niet meer angstig achter alles een complot te zoeken. Maar daar wou ik het niet over hebben, maar wel over de term "volk" die hier wordt gebruikt in contrast met politici. De term volk is een containerbegrip, je kunt er alles in (ver)bergen Net als het begrip bijstandsgerechtigden of AOWers. Het gaat in dat geval om individuen die hetzij wel hetzij er niet of niet helemaal voldoende hebben aan hun bijstandsuitkeringen. Zo a-specifiek. Je kunt er weinig mee. Persoonlijk heb ik een bloedhekel aan het woord volk. Je kunt er ook alle kanten mee uit. De ene keert hoor ik "Wir sind das volk" en denk ik mwah, de andere keer denk ik Getverderrie se sind wieder da. Meningen vormen zich ook per associatie. En van associaties weet je nooit precies hoe ze werken bij de een of de ander. Maar genoeg weer gezeurd. Dus voordat er iemand weer wat gaat roepen wat me allang bekend is en dus ook wordt toegegeven maar een korte retorische maar vriendelijke vraag: wilt u overwegen het Vwoord met name in combinatie met "politici"niet meer dan slechts na lang nadenken te gebruiken?

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens18 sep. 2018 - 5:39

"het volk" - de burgers? - wij? - wij, (gewone) mensen? Overigens eens. Al lees ik graag de Volkskrant en vroeger Het Vrije Volk! En toen de kleine kruideniertjes en dergelijke nog bestonden, riep je "Volk!" als je in een 'lege' winkel kwam.