Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Propagandaoorlog tegen vluchtelingen

  •  
15-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
577671123_82d817195e_o
Tegen vluchtelingen wordt een ware propagandaoorlog gevoerd. Vrijwel dagelijks duiken er verhalen op over nare of afschuwelijke gedragingen waar vluchtelingen zich schuldig aan zouden maken. Veel van die verhalen kloppen niet of zijn zelfs geheel verzonnen. Een Duitse is een speciale website gestart waar ze propaganda inventariseert: de hoaxmap.
hoaxmap
De hoaxmap is een landkaart waarop de vrouw exact bijhoudt waar de verzonnen incidenten of misdaden zouden hebben plaatsgevonden, voorzien van datum en korte omschrijving. Vervolgens staat er een link bij naar een nieuwsbericht waaruit blijkt dat de gebeurtenis is onderzocht en ontkracht. Het aantal verzamelde valse meldingen staat inmiddels op 187.
De verhalen die veelal grif gedeeld worden op internet, zijn zo nu en dan het resultaat van een nieuwsbericht dat simpelweg uit context wordt getrokken. In de meeste gevallen gaat het echter om compleet verzonnen onzin. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verhaal van de verdwenen zwanen als gevolg van stropende migranten, of het verzinsel dat de gemeenteraad van Bremen vluchtelingen voorzag van waardebonnen voor het plaatselijke bordeel. En dan is er nog het vileine verzinsel dat een heus diplomatiek relletje tussen Duitsland en Rusland opleverde: de brute verkrachting van een 13-jarig Russisch sprekend meisje door migranten in Berlijn, dat tot woede van de Russen door de Duitse politie in de doofpot zou zijn gestopt.
De initiatiefneemster van de hoax map, een vrouw die alleen bij voornaam Karolin genoemd wil worden, legt tegenover de Süddeutsche Zeitung uit wat haar beweegredenen zijn: ‘Het aantal onjuiste berichten neemt in zo’n rap tempo toe, dat het moeilijk is het overzicht te bewaren. Het idee komt niet voort uit een enkele hoax, maar is het resultaat van al die valse meldingen.’
Karolin geeft toe dat sommige mensen moeilijk tot andere gedachten te bewegen zijn, mensen die er juist van overtuigd zijn dat alle weerleggingen een groot complot zijn. ‘Maar niet iedereen die in de leugens trapt doet dat uit diepe overtuiging en we houden hoop dat sommigen van hen zich laten leiden door feiten en hun mening bijstellen.’
Ook in Nederland tieren de vluchtelingenhaathoaxes welig. Te denken valt aan de karper-etende asielzoekers op een Zeeuws vakantiepark, of recentelijk nog het bericht dat asielzoekers voortaan gratis met de trein mogen reizen. De broodje-aapverhalen van eigen bodem worden, hoewel minder uitgebreid dan bij het Duitse zusje, bijgehouden op De Hoax-Wijzer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.