Joop

Promotie vrouwelijke generaals uitgesteld vanwege vrouwenhaat Trump

  •    •  
18-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
generaaks

© cc-foto: National Guard Georgia / Chiefs of Staff https://flic.kr/p/2haXMaf https://flic.kr/p/QPgv4o

De promotie van twee generaals van de Amerikaanse strijdkrachten is vorig jaar uitgesteld omdat de top van het Pentagon bevreesd was dat toenmalig president Trump er een stokje voor zou steken. De generaals in kwestie zijn vrouw en de legerleiding vreesde dat Trump alleen akkoord zou gaan met de aanstelling van witte mannen in posities die meestal door witte mannen worden vervuld.
De toenmalige staatssecretaris van Defensie Mark Esper en generaal Milley, voorzitter van de stafchefs, vreesden dat de president prompt zijn eigen kandidaten – witte mannen – naar voren zou schuiven en besloten daarom de voordracht uit te stellen tot na de verkiezing van november. Ze gokten er op dat die door de Democratische president Joe Biden gewonnen zou worden. Van Trump is bekend dat hij vaak geringschattend over vrouwen spreekt en oordeelt.
Esper zegt in een interview met de New York Times dat hij voor de functies de beste mensen wilde en in dit geval waren dat de bewuste vrouwen. “Ik wilde niet dat zij hun promotie misliepen doordat iemand in het Witte Huis ging denken denken dat het ministerie van Defensie politiek bedrijft.” De strategie lijkt vooralsnog te werken. De voordracht van de twee vrouwelijke topmilitairen wordt naar verwachting de komende weken door het Witte Huis en de Senaat geaccepteerd.
De New York Times stelt dat de actie een voorbeeld is van hoe binnen de overheidsdiensten is geopereerd om te voorkomen dat de immer onberekenbare Trump in zijn laatste weken nog veel schade zou aanrichten en daarmee de diensten en hun medewerkers in gevaar zou brengen.
Die vrees was niet onterecht. Esper werd zelf ontslagen door Trump kort nadat hij de verkiezing verloor en vervangen door getrouwen die een agressieve houding tegenover Iran voorstaan evenals de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan, tegen de adviezen van het Pentagon in. Trump zag Esper ook niet zitten omdat die begrip toonde voor de veranderingen waartoe de burgerrechtenbeweging Black Lives Matter opriep. Esper en Milley hadden ook bezwaar tegen de inzet van het leger tegen de aanhangers van Black Lives Matter.
Volgens Trump-getrouwen heeft het uitstel van de promotie niets van doen met het voorkomen van seksistische wraakpolitiek. Het tijdstip zou gewoon onhandig geweest zijn.
De ene vrouw is Van Ovost, een viersterren-generaal, de enige niet-man van de 43 officieren met vier sterren die het Amerikaanse leger telt. De andere is driesterren generaal Richardson die nu leiding geeft aan de militaire operatie waarmee het vaccinatieprogramma onder burgers wordt uitgevoerd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ch0k3r
Ch0k3r22 feb. 2021 - 15:13

"“Ik wilde niet dat zij hun promotie misliepen doordat iemand in het Witte Huis ging denken denken dat het ministerie van Defensie politiek bedrijft.”" Begrijpelijk, maar volgens mij houdt deze uitspraak ook in dat de promotie vanwege politiek gemotiveerde redenen is uitgesteld.

Dr. No
Dr. No19 feb. 2021 - 9:13

Progressiviteit anno 2021: Juichen om de aanstelling van vrouwen in het gevaarlijkste leger ter wereld.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2021 - 20:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 19 feb. 2021 - 7:50

Beetje slechte verliezer kees?

tempest
tempest18 feb. 2021 - 17:21

Beetje makkelijk om Trump de schuld te geven. Dus uit angst dat Trump de boel zou tegenhouden hebben anderen de keuze gemaakt de promotie uit te stellen. En dan lees je in de laatste alinea dat er sowieso heel weinig vrouwelijke generaals zijn. Is het seksisme binnen het defensie-apparaat zelf dan niet een veel betere verklaring? Van de prominente Trump vertegenwoordigers waren Kayleigh McEnany en Kellyanne Conway absoluut de beste en het meest zichtbaar, vrouwen in top-functies, waar hij echt geen enkel probleem mee leek te hebben.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2021 - 20:42

'waar hij echt geen enkel probleem mee leek te hebben.' Hoeveel heeft hij er versleten?

Pater
Pater19 feb. 2021 - 4:01

Woordvoerders van Trump himself mochten juist best vrouwen zijn, die zijn evangelie nazeiden. "En dan lees je in de laatste alinea dat er sowieso heel weinig vrouwelijke generaals zijn." Leer liever lezen. Er staat niet dat er heel weinig vrouwelijke generaals zijn, er staat dat er heel weinig vrouwelijke 4-sterren-generaals zijn. Die komen er aan, zoals die Richardson. "Is het seksisme binnen het defensie-apparaat zelf dan niet een veel betere verklaring?" Het leger wil huist die vrouwen promoveren, de verwachting was dat T. dat zou blokkeren. Als je Trump wilt verdedigen moet je kennelijk eerst blind worden voor de feiten.

Rick Hofland
Rick Hofland18 feb. 2021 - 17:15

Laten we ons wat meer op de toekomst richten dan maar te blijven mekkeren over die onaardige mijnheer Trump. Biden heeft ondertussen afgelopen week de kwestie met de Oeigoeren soort van goed gepraat, het zou een intern cultureel ding zijn van China..... Nou, is volgens mij wat met de Oeigoeren gebeurt één van de allergrootste humatitaire drama's van deze tijd, maar goed, misschien vergis ik mij blijkbaar. En waarom horen we niets over dat de kans heel groot is dat Biden binnen 1 jaar Iran aan gaat vallen omdat die anders binnen 1 jaar hun uranium dermate verrijkt heeft dat ze een kernbom kunnen maken wat meteen zal leiden tot een enorma wapenwedloop in die regio? Maar goed, hier houden we ons dus liever bezig met eindeloos door zanikken over de Koning die ontroond is en wat die in zijn tijd voor gemene dingen zei. Allemaal waar, maar ondertussen gebeuren er hele belangrijke dingen in de wereld waar de VS een rol in heeft, dus als we toch nieuws over de VS willen brengen, waarom dan steeds die spijker op laag water zoeken terwijl er ondertussen meerdere mamoets door de porseleinkast denderen.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2021 - 20:44

'mekkeren over die onaardige mijnheer Trump. Biden heeft..' Dus dacht jij: laat ik eens over mijn Biden fantasieën gaan mekkeren..

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 feb. 2021 - 21:40

Rick, je hebt gelijk. Dat eindeloos gereutel over Trump en de VS is zo achterafpraat. Kijk naar de toekomst en zie dat die vereerde Biden de coalities tegen Iran met een noodgang aan het opwerken is tot een gevaar voor de wereldvrede. Naam alleen al dat een server in Haarlem door Iran gebruikt zou worden voor slechte dingen. Volkomen ongeloofwaardig. Propaganda van de eerste orde, van wie? Enfin, ik ben veel banger voor Biden's oorlog dan voor corona, en dat zegt woch wel wat na een jaar binnen.

BobSon2
BobSon219 feb. 2021 - 7:08

Het verontrustende is dat de media hun taak niet doen om zulke zaken aan het licht te brengen. Biden mag doen wat hij wil , er zal geen kritiek zijn of een kritische vraag gesteld worden.

OlavM
OlavM18 feb. 2021 - 16:59

[......binnen de overheidsdiensten is geopereerd om te voorkomen dat de immer onberekenbare Trump in zijn laatste weken nog veel schade zou aanrichten en daarmee de diensten en hun medewerkers in gevaar zou brengen.] Eens te meer duidelijk dat de VS in een heel riskante situatie hebben verkeerd, en maar nét op tijd het ongeleide projectiel Trump op een zijspoor hebben weten te krijgen.

MaxMax2
MaxMax218 feb. 2021 - 16:52

Hmmmmmm, CQ Brown is onder Trump wél bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht geworden; en dat is nou niet bepaald een 'witte man'.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2021 - 20:45

'en dat is nou niet bepaald een ‘witte man’.' En geen vrouw.

MaxMax2
MaxMax218 feb. 2021 - 21:34

Ik citeer: 'De generaals in kwestie zijn vrouw en de legerleiding vreesde dat Trump alleen akkoord zou gaan met de aanstelling van witte mannen in posities die meestal door witte mannen worden vervuld.'