Joop

Promenade: 'Demonstreren is het nieuwe tv-kijken'

  •  
13-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Terwijl de kijkcijfers van talkshows een duikvlucht nemen, groeit het aantal deelnemers bij demonstraties tot 20e-eeuwse omvang. Voor het diepgravende duidersprogramma Promenade reden om scherp te concluderen dat demonstreren het nieuwe tv-kijken is. Ook het programma zelf worstelt met de wurgende greep van marktwerking, zoals uitgedrukt in de heilig verklaarde kijkcijfers, maar gaat daar open en eerlijk mee om, zoals het een goed tv-programma betaamt.
In de show weten de makers als ware tv-essayisten weer tal van actuele onderwerpen met elkaar te verweven, bijvoorbeeld de wooncrisis en de alom aanwezige herdenkingen van de dramatische gebeurtenissen op 9/11. Ook is er volop ruimte voor de levendige, scherpe herinneringen die iedereen daar nog aan heeft.
Verder komt weldoener Sywert voorbij en nog wel in relatie tot de gevreesde tv-criticus Angela de Jong, de beroepskijker die altijd alles tot ver achter de schermen doorziet. En er is oog voor de eindeloze stroom aan ‘eigen huis’-programma’s in een tijd dat juist steeds meer mensen dat woongenot niet kennen en veelal in zulke kleine ruimtes moeten wonen dat er gewoonweg geen plaats meer is voor een tv die ze overigens niet zouden kunnen kopen omdat al het geld opgaat aan de huur. De kijkcijfers mogen het verhullen maar alles hangt met alles samen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Thuiszitter
Thuiszitter13 sep. 2021 - 21:51

Ik kijk er graag naar, lig elke week weer in een deuk .

Bert de Vries
Bert de Vries13 sep. 2021 - 14:58

Promenade is fenomenale satire die betere kijkcijfers verdient maar de meeste Nederlanders mijlen boven de pet gaat.

Ed Verbeek
Ed Verbeek13 sep. 2021 - 11:51

Ja, dat is Nederland.