Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Project X Haren leek me een leuke grap'

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
hobson_300.jpg
Hoe een winkelbediende uit Nieuw-Zeeland duizenden jongeren naar Haren kreeg
De 21-jarige Jesse Hobson uit Christchurch in Nieuw-Zeeland is een van de twee mensen die de event-pagina van Project X beheren. Joop interviewde hem. Hoe raakte hij hier bij betrokken?
In de media werd de afgelopen dagen voortdurend gemeld dat de 16-jarige Merthe uit Haren ‘vergeten’ was haar uitnodiging voor een verjaardagspartijtje via Facebook op ‘privé’ te zetten. En dat die fout de oorzaak zou zijn voor het drama dat zich twee weken later voltrok in het Groningse dorp. Dat is slechts een klein deel van het verhaal. Merthe heeft het zogeheten ‘event’ vrijdag 7 september binnen een paar uur weer verwijderd. Volgens de uitleg van de ouders had een ‘vriend van een vriend’ in de tussentijd 500 mensen uitgenodigd.
De verwijdering hielp niet, anderen maakten het event doelbewust opnieuw aan, nu onder de naam ‘Project X Haren’. Een van die online organisatoren is  Jesse Hobson , die letterlijk aan de andere kant van de wereld woont.
RTEmagicC_dundaselstore.jpg
Hobson werkt in een winkel, 40 kilometer buiten Christchurch. Aan de telefoon erkent hij dat hij beheerder is van de Facebook-pagina. Hoe raakte hij daarbij betrokken?
“Ik zag een paar weken terug een oproep op een site van iemand die op zoek was naar mensen buiten Nederland om een event-pagina á la Project X op Facebook aan te maken. Dat leek me wel leuk dus heb ik gereageerd. Er kwam nog een ander bij, iemand die zich Ibe Der Fuhrer noemt, een fake-naam kennelijk.”
Hobson wil niet zeggen op welke site de oproep werd gedaan. Hij weet ook niet door wie. “Hij noemde zich Peter Peterson, duidelijk een fake-naam en verwijderde kort daarop zijn profiel van Facebook.” Die fake-naam wordt bevestigd door de cache van Google waar nog een deel van de oorspronkelijke event-pagina staat. Peter Petersen is overigens ook de naam van een lagere school in Haren.
Hobson mobiliseerde zelf niemand. Dat was ook niet nodig. Iedereen die op een uitnodiging van een Facebook-event ingaat kan vervolgens zijn of haar vrienden eveneens uitnodigen. Zo ontstaat al snel een sneeuwbaleffect. Project X Haren telt nu meer dan 200.000 genodigden.
Hobson werd in de voorbije dagen niet door de autoriteiten van Haren gecontacteerd, wel door anderen, waaronder Merthe, die hem verzochten het event te verwijderen. Hij weigerde. “Het leek me gewoon leuk, zo’n feest, een beetje lol trappen.”
Op de event-pagina van Project X wordt gelinkt naar Merthe en een jongen met de toevoeging “Dus deze mensen vragen mij terug te trekken, geen hahaha: kunt u eat shit”. Hobson bekent dat hij deze tekst er zelf op heeft gezet. “Ik heb het vertaald via een web-service, maar toen was ik dronken.” Hij grinnikt, zoals regelmatig tijdens het interview.
Heeft hij enig idee van de gevolgen? “Ik heb inmiddels wat videobeelden gezien. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Heel jammer dat het zo is gegaan.”
RTEmagicC_fire_300.jpg
De Facebook-pagina wil hij niet verwijderen. “Mensen kunnen me zo contacteren.” Wil hij graag beroemd zijn? “Nou, nee.” Hij grinnikt weer.
Hobson is eerder gebeld over de kwestie. Een beller gaf zich uit voor iemand van de PVV (Freedom Party) en zei dat hij uitgeleverd gaat worden. De winkelbediende die nooit in Nederland is geweest, noch plannen daartoe heeft, vreest dat niet. “Maar ik verwacht wel dat ik de politie aan de deur ga krijgen.” Of hij niet bang is de Julian Assange van de Facebook-parties te worden? “Nee, die heeft wel wat meer gedaan dan ik.”
Hobson hoeft vooralsnog niets te vrezen. Een woordvoerder van de Groningse politie verklaarde maandag tegenover Joop dat er geen onderzoek wordt gedaan naar degenen die Project X online organiseerden. In Duitsland is eerder de schade van dergelijke oproepen wel op de online initiatiefnemers verhaald.
Volgens Hobson is het de eerste keer dat hij zoiets deed en is hij ook niet van plan dit te herhalen. Hij ontkent een troll te zijn, een plaaggeest die op internet voortdurend mensen treitert. Zijn profiel en andere, zichtbare, online activiteiten wijzen daar trouwens ook niet op. 
Dat ligt geheel anders bij zijn partner in crime Ibe DerFührer. Sinds dinsdagavond is zijn anonieme profielpagina getooid met een hakenkruis. Op 7 januari schreef hij dat hij ‘joden wil doden’. Volgens het profiel verbleef hij in Berlijn maar dat zegt niets, op Facebook is een locatie eenvoudig te vervalsen.
Ibe is onder meer actief in de Facebookgroep ‘Cancer is funny because people die’. In die groep wordt de draak gestoken met beelden en verhalen van kankerpatiënten. Duizenden Facebook-gebruikers hebben tevergeefs getracht de ‘community’ te laten verwijderen.
RTEmagicC_fb__300.jpg
De groep lijkt vooral bedoeld om anderen kwaad te maken, een favoriete bezigheid van trollen. Eerder dit jaar spoorde de BBC zo’n beruchte troll op die met grote regelmaat rouwpagina’s beklad. Die beelden  geven een zeldzaam inkijkje in de persoon achter dergelijke internetacties, voor wie zich afvraagt wat voor iemand er lol in heeft anderen doelbewust leed te bezorgen.
Update: Vandaag was de gewraakte eventpagina op Facebook even offline maar inmiddels weer zichtbaar.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

rgeurtsen
rgeurtsen26 sep. 2012 - 6:25

Mooi werk... oftewel Merthe don't worry. En dit is lijkt niet veel anders dan een combinatie van een media-hype (dj's die ook niets van facebook dynamiek hebben begrepen) en lokale plattelandsrellerige pubers en jong volwassenen misbruikt door licht gestoorde reizende vechtersbazen.

Jantje68
Jantje6826 sep. 2012 - 6:25

Zucht, Dit hadden jullie vorige week ook wel uit kunnen zoeken. Ik wist gelijk al dat dit niet aan het verkeerde vinkje lag. Er zetten dagelijks duizenden mensen verkeerde vinkjes Er is gewoon misbruik gemaakt vaan haar. Maar ook dat is aan de orde van de dag op facebook en rest van Internet. Dit is nog meer een bevestiging dat het puur aan de oude media te verwijten is dat die hele oploop naar Haren heeft plaats gevonden omdat er wat internet betreft niets is gebeurd wat uniek is.

Blisss
Blisss26 sep. 2012 - 6:25

De wereld draait door had onlangs twee (jonge)internetdeskundigen als gast. Wat mij opviel was dat ze behoorlijk defensief reageerden als hen verteld werd dat facebook en twitter ook een rol gespeeld hebben bij het tot stand komen van de rellen in Haren. Zichtbaar geirriteerd en kwaad gaven ze repliek. Terwijl m.i. deze media hierbij, niet oorzakelijk, maar terdege een belangrijke rol gespeeld heeft. Toch merkwaardig dat deze twee mensen zich bijna persoonlijk aangevallen voelde.

Mitosis
Mitosis26 sep. 2012 - 6:25

http://www.bbrussen.nl/2012/09/26/vara-weblog-joop-nl-claimt-onterecht-scoop/ he wat gek...

MartinMarsoeki
MartinMarsoeki26 sep. 2012 - 6:25

Ik ben erg benieuwd wanneer men ging zoeken naar DeBron. Terwijl dat ik ze VRIJDAG al ontdekt had,en met ze gesproken. Ik had iedereen...gemaild...CHAT doorgestuurd...video gemaakt..enz. Geen reactie. Ja...nu pas!

Xoral
Xoral26 sep. 2012 - 6:25

Voetbalrellen, strandrellen, rellen in Haren, etc, wat is er gaande als je dit soort groepsgedrag over de afgelopen twintig jaar steeds vaker ziet voorkomen? Telkens ontstaat er (door iets) chaos in groepen jongeren en die worden oncontroleerbaar en gaan door het lint en richten ravage aan. Men/het systeem is in ieder geval bezig met organisatie van massa's mensen, dingen als, lerarendag, burendag en de vele (muziek) evenementen. Dit is steeds meer gaan opkomen (bij de Love Parade liep het verkeert af) Er zijn dus allerlei organisatorische dingen gaande in de maatschappij.

nico1943
nico194326 sep. 2012 - 6:25

tsjonge, is dit item nog niet uitgemolken? Het wordt tijd dat we tot 67 jaar moeten gaan werken. Dan is hier geen tijd meer voor deze ongein. Als er nu nog eens echt werd gediscusieerd.....

Tanja2
Tanja226 sep. 2012 - 6:25

Weet iemand het adres van deze man? Gaan we een feestje bij hem organiseren, kijken of hij het dan nog steeds een leuke grap vindt. (nee nee, tuurlijk niet, oog om oog en zo, maar het schiet me toch even in gedachten)

Ebaum
Ebaum26 sep. 2012 - 6:25

De website waar de oproep is gedaan om het evenement aan te maken is 9gag, een misselijkmakende site waar internettrolls bij elkaar komen om grievende plaatjes en acties uit te wisselen, en van waar uit onschuldige mensen aangevallen worden. Het wordt tijd dat 9gag verboden wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2012 - 6:25

Hou op over Haren en social media. Zonder aandacht op radio en TV was er niets aan de hand geweest. Next.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw26 sep. 2012 - 6:25

Nu zijn de media weer schuldig?

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2012 - 6:25

Wat de PVV hiermee te maken heeft, ontgaat mij. Gelet op de gedragingen van DWDD en disjocky ( Radio 3) was dit toch meer een links uit de hand gelopen feestje. Het zijn toch vooral links lijnende figuren die "hun" rellende jeugd verdedigen, door te stellen dat met gratis "brood en spelen" het allemaal anders was gelopen. Het is duidelijk dat op onze links geformeerde leerfabrieken het "zelfstandig denken" niet tot prioriteit is verheven.

4 Reacties
emmaa2
emmaa226 sep. 2012 - 6:25

idd, en ik vraag me af, als het nou niet in een villa dorp was gebeurt,was er dan ook zoveel aandacht geweest voor de gevolgen

jonh16144
jonh1614426 sep. 2012 - 6:25

Wat links ermee te maken heeft ontgaat me ook. Als je wil trollen moet je toch echt met wat beters aankomen, de laatste tijd presteer je ondermaats.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 sep. 2012 - 6:25

Behalve dan de a-politieke mentaliteit van de LPF/PVV aanhang (regels zijn regels voor anderen, vrijheid is er voor mij) die blijkbaar ook voor hedendaagse feestgangers geldt, heeft dit feestje natuurlijk niets met links/rechts te maken gehad.

arieroos
arieroos26 sep. 2012 - 6:25

[Wat de PVV hiermee te maken heeft, ontgaat mij.] Wat raar, want dat staat gewoon letterlijk in het artikel: "Hobson is eerder gebeld over de kwestie. Een beller gaf zich uit voor iemand van de PVV (Freedom Party) en zei dat hij uitgeleverd gaat worden. " Beetje moeite met begrijpend lezen, Drammer ? [Gelet op de gedragingen van DWDD en disjocky ( Radio 3) was dit toch meer een links uit de hand gelopen feestje.] Kijk, Drammer, dit is nu precies wat er in het artikel bedoeld wordt met trollen. Jij weet best wel, dat deze hele rel geen enkele politieke dimensie heeft, en dat geen enkele politieke partij erbij betrokken was, noch links, noch rechts. Toch kan je het niet nalaten om maar weer een sneer uit te delen. [Het zijn toch vooral links lijnende figuren die "hun" rellende jeugd verdedigen, door te stellen dat met gratis "brood en spelen" het allemaal anders was gelopen.] Misschien hebben die figuren wel gelijk. Maar er is geen "brood en spelen" georganiseerd, dus we zullen het nooit weten. En aangezien je toch aan het sneren bent, ga ik lekker terugsneren. De Rechtsche Harde Aanpak, waar hier overduidelijk voor gekozen is gezien de inzet van de ME, heeft hier voor de zoveelste keer jammerlijk gefaald.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 sep. 2012 - 6:25

"De 21-jarige Jesse Hobson uit Christchurch..." Bewijs dat Han van der Horst gelijk heeft dat we het wangedrag moeten zoeken in de joods-christelijke samenleving. Het komt wel van heel ver.

2 Reacties
Praapje
Praapje26 sep. 2012 - 6:25

Is Jesse Hobson Christelijk of Joods dan?

Praapje
Praapje26 sep. 2012 - 6:25

Het is en combinatie van oorzaken, dunkt me. Zeker, opvoeding en scholing hebben hiermee te maken, alsmede de media die er zoveel aandacht aan schenkt. Ook de gemeente en politie hebben niet adequaat gehandeld. Belangrijkste blijft dat figuren als deze Jesse zo naief of kwaadwillend zijn, dat ze zulke oproepen misbruiken en er een "groot feest" van willen maken. De echte schuldigen zijn uiteraard de amok makende jongelui en studentjes, die zich zo misdragen hebben. De gemeentelijke instanties kunnen hiervan leren hoe hier in het vervolg mee om te gaan en we moeten jongelui onderwijzen in de mogelijke consequenties van bepaald gedrag op Facebook en andere social media en ze gewoon beter opvoeden. Ook op scholen.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 sep. 2012 - 6:25

lulz: Often used to denote laughter at someone who is the victim of a prank, or a reason for performing an action. This variation is often used on the Encyclopedia dramatica wiki and 4chan image boards. According to a New York Times article about Internet trolling, "lulz means the joy of disrupting another's emotional equilibrium."[31] Can be used as a noun — e.g. "do it for the lulz.", shortened into "ftlulz" (to distinguish it from "ftl" - "for the lose").[32][33] See also LulzSec. Wake up and smell the roses people. Dit is al jaren gaande.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen26 sep. 2012 - 6:25

dat kan wel, maar is niet voor iedereen gemeengoed en wat dat betreft is ook jouw reactie informatief. Het probleem van integratie is uiteindelijk niet meer en niet minder dan dat mensen het niet kunnen verdragen dat verschillende mensen met heel verschillende opvattingen en gedragingen vlak naast elkaar leven of in parallele werelden fysiek dichtbij maar toch niet waarneembaar aanwezig zijn. De ontdekking dat ze wel aanwezig zijn, is dan verrassend en vaak onaangenaam, want er heeft nog geen aanpassing plaatsgevonden of er was nog geen gelegenheid (confrontatie en tijd) tot adaptie. Beetje blasé doen dat het of all times is, is dan echt flauw en arrogant knullig. Eenzelfde soort reactie, waarbij verschillen onverdraagzaam lijken, doet integratie tot assimilatie verworden. Jammer van je moderne pretenties.

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje226 sep. 2012 - 6:25

Goede grap goed gelukt. Waar was een feestje? daar was een feestje. Alleen denken ze in Haren nog steeds dat je,je niet laat chanteren om feestjes te faciliteren. En daar dacht een grote groep jeugd dan weer heel anders over. ik denk dat wat muziek en goedkoop bier op een voetbalveld goedkoper was geweest,maar je kent ze die VVDers die liever twee ton politieoptreden en miljoenen schade betalen.

1 Reactie
Ter Havested
Ter Havested26 sep. 2012 - 6:25

Met andere woorden: De jeugd bepaald waar, wanneer en hoe groots er ergens een feestje gebrouwen wordt.... en werkt de gemeente niet mee, dan verbouwen ze het dorp. Ben je nu helemaal beduveld ???

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2012 - 6:25

er had hier beter een artikel over Jeroen wollaarts (nos) kunnen staan ,en de echte drijvende krachten ,namelijk , rtl ,sbs6, vara, nos ,radio en kranten . zelfs bij P en W werd de rol van de media angstvallig van tafel gehouden ,,terwijl voor ons allemaal duidelijk is ,dat zonder die media ,dit nooit zon vaart had kunnen nemen .

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink26 sep. 2012 - 6:25

Wat een gelul van een dronken aardbei (om met Cees van Kooten te spreken) om de media hiervan de schuld te geven. De jeugd moet weten dat 'nee' gelijk is aan 'nee', als wordt gemeld dat er geen feestje komt. Of ben ik nu gek? En ik vind het ook geen goede grap!

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2012 - 6:25

Ff wat anders: "' Beurzen eindigen diep in het rood door onrust in Europa'. Lekker dan. Geld dicteert. Straks meer nóg meer 'nationale schuld', inkomensongelijkheid en armoede. Wanneer zal het eindelijk bij allen doorsijpelen dat De Onzichtbare Hand van De Vrije Markt een dictatuur is?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2012 - 6:25

'Straks nóg meer 'nationale schuld'' dus.