Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Lincoln Project komt met snoeiharde waarschuwing voor fascisme Trump

  •  
07-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-01-07 om 13.06.43
The Lincoln Project, een politiek actiecomité bestaande uit Republikeinen die al jaren de herverkiezing van Donald Trump proberen tegen te houden, heeft een nieuwe video uitgebracht. Een die, zoals ze zelf zeggen, al voor de verkiezingen is gemaakt en waarvan ze hoopten hem niet nodig te hebben. Na de gewelddadige bestorming van het Capitool door pro-Trumpers, daartoe opgehitst door de president zelf, heeft the Lincoln Project de video nu dan toch gedeeld. De video schetst hoe door de geschiedenis heen verschillende fascistische dictaturen konden ontstaan en schetst een angstaanjagende parallel met het heden. De boodschap: wees gewaarschuwd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

PVDB2
PVDB212 jan. 2021 - 17:43

Op de beelden die nu inmiddels te zien geweest, van camera op straat of vanuit binnen het Capitool kon je zien dat er neonazi's tussen liepen, compleet met met hakenkruis vlag, white supremacists met Confederate flags en QAnon wappies die zo slim waren om goed in beeld te komen. Zoals ook Baudet zich inliet met mensen die voor het "Zuiden" waren compleet met Confederate flag. Zoals ook in zijn eigen partij behoorlijk wat antisemitisme voor komt. In de uitzending van waar Rosanne Herztberger, in haar functie als microbiologe en zelf joods het op het woord gooide. Uiteraard ontkend door FVD. Dat er in Nederland neonazi's rondlopen en ook aanwezig zijn onder de jongeren van de FVD werd laatst ontkend oor een FVD stemmer. En als er die zijn dan is de ene neonazi's de andere niet. Zeer markante en verontrustende reactie van iemand die geen probleem heeft met Nazi Duitsland die duidelijk maakt dat iemand wat geschiedenislessen heeft gemist. Hoognodig die in moet halen en beter ook even langs de psychiater kan gaan. Dat je humor en fantasie moet hebben om FVD te stemmen is één ding maar dit is geen humor meer. Wat je geslikt hebt in je leven weet ik niet maar goed is niet geweest. Mensen die hun info, "waarheid" van social media en ze internet halen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 21:32

Trump voerde de gewoontes van de politiek daar gewoon door. Dat is niet de eerste keer en ook niet de laatste keer. Stemmen uitsluiten is niet abnormaal. Van Jim Crow tot elke verkiezing wel ergens. Anderen uitsluiten is niet abnormaal. Of het nu zwarten of linksen door Jim Crow of MacCarthyisme is. Oorlogje spelen op straat is niet abnormaal. Of het nu studenten afschieten of zwartjes bombarderen is. Proberen een monopolie te krijgen over een institutie is niet abnormaal. Daar word telkens hard over gevochten. Net doen of de andere gekozenen illegaal zijn is niet abnormaal. Dat word geregeld gedaan met gouverneurs. Nu weer zit er een kliek in de republikeinse partij die de verkiezingen niet erkent en het complot stuent en de terugdraaing van de verkiezingen eist. Cruz et al. En zelfs NA de rellen eisten alle republikeinen dat Arizona en Pensylvanie terug gedraait werden. Trump is weer iemand die er weer wat bij doet. Maar de neiging tot fascisme in de VS is gewoon systematisch, gevolge hun achterbakse grondwet.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax28 jan. 2021 - 7:56

'Nu weer zit er een kliek in de republikeinse partij die de verkiezingen niet erkent en het complot stuent en de terugdraaing van de verkiezingen eist. ' Ik heb 4 jaar aan moeten horen dat Trump de verkiezingen won door inmenging van Rusland.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 jan. 2021 - 13:19

Nou en? Het ene sluit het andere niet uit. Reagan won ook door een vies zaakje tussen Iran en de Contras.

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2021 - 21:23

Sterke film.

brandhout2
brandhout27 jan. 2021 - 19:50

'The Lincoln Project, een politiek actiecomité bestaande uit Republikeinen die al jaren de herverkiezing van Donald Trump proberen tegen te houden.' Ze waren allemaal tegen Trump. Democraten en Republikeinen. Ze wilden deze vreemde eend in de bijt helemaal niet. Vanaf dag 1 dat Trump zich kandidaat stelde voor de republikeinen is hij tegengewerkt. Hij paste  niet in het straatje van de gevestigde orde. Democraten en Republikeinen maken al eeuwen de dienst uit en zijn gezamenlijk aan de macht. Trump mocht nooit president worden. Dat deze vrijgevochten Amerikaan uiteindelijk president is geworden was voor het establishment een grote schok. Een tweede termijn Trump moest koste wat het kost vermeden worden en alles was geoorloofd. Dat de oude, grijze en saaie niet charismatische museumstuk Biden naar voren werd geschoven is mij nog steeds een raadsel. Dat deze grijze muis zonder enige moeite en zonder noemenswaardige campagne of boodschap de verkiezingen kon winnen en zelfs zijn voorganger Obama met ruim 10 miljoen stemmen wist te verslaan gelooft alleen diegene die verblind is door haat. Haat tegen de man die in z'n eentje het gevecht aan moest gaan tegen de machtige media en de social media die hem constant hebben gedwarsboomd. Dat Amerika geen democratie meer is wist ik al. Dat het nu ook nog fascistisch is geworden dankzij deze staatsgreep  is zeer verontrustend. De globalisten zijn weer aan de macht en zullen het nu nooit meer uit handen geven.

6 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 23:28

Och, och, och, ik durf het haast niet te vragen, maar je bent fan?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 23:40

'Trump mocht nooit president worden.' En we weten nu waarom. Dat Biden zo veel meer stemmen haalde is omdat de meerderheid niet nog eens 4 jaar Trump wilde. Om dezelfde reden is de VVD de grootste partij, om Wilders buiten de deur te houden. Daar heeft het establishment niets mee te maken, het is de keuze van het volk. De haat tegen Trump is iets dat hij zelf heeft opgeroepen. Hij heeft 4 jaar lang alle kans gekregen maar die hopeloos verknoeit. Het resultaat is dat de democraten alle staten die ze eerder verloren opnieuw hebben veroverd en ook nog eens Georgia en daarmee de meerderheid in beide kamers. Dan heb je toch echt iets verkeerd gedaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 jan. 2021 - 0:36

Hij is president voor de Republikeinen? Hij is het establishment. En ze hebben voor hem gekropen, allemaal. Verder een lekker wrijfbericht, met 'als dit' dan 'verblind door haat' als totaal ongeloofwaardige onderbouwing van de claim dat er massaal gefraudeerd is. De verkiezing van Biden een staatsgreep noemen is lachwekkend. Probeer wat minder de rechtse media te mijden, en duik gewoon eens 1 van de rechterlijke uitspraken in.

Andreas4
Andreas48 jan. 2021 - 3:33

Ach ja, die arme miskende meneer Trump. Uit welk alternatief universum kom jij?

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jan. 2021 - 6:40

Brandhout, een betere naam had je niet kunnen kiezen. Wat een flauwekul!

mhekman
mhekman8 jan. 2021 - 19:33

Jazeker onder Bush en Obama hebben de Republikeinen en Democraten zelf het podium voor Trump en z'n loyale achterban gecreëerd. Maar ja....Ze zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt. Bijna precies een eeuw geleden, in oktober 1922, beval Benito Mussolini de mars naar Rome... Wat zou er zijn gebeurd als vice-president Mike Pence wel de regering aan hem zou overdragen, waardoor hij de verkiezingen in november zou delegitimeren? https://www.excelsior.com.mx/opinion/jorge-fernandez-menendez/trump-mussolini-y-la-marcha-sobre-washington/1425937

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jan. 2021 - 19:32

Aan de ene kant brengt The Lincoln Project invloedrijke ads met miljoenen views dit het Trump behoorlijk lastig maakt, maar aan de andere kant bestaat de groep uit een aantal Republikeinen die in het verleden een Ted Cruz hebben gesteund en graag zouden zien dat Biden een buitenlandpolitiek zoals uitgevoerd onder George W.Bush. Dat is dus van de regen in de drup. The Lincoln Project EXPOSED https://www.youtube.com/watch?v=2EMUrnh3o90

Dr. No
Dr. No7 jan. 2021 - 19:26

Tamelijk lachwekkend hoe kritiekloos anti-Trumpers soms zijn. Trump is uiteraard doodeng, maar het type lui dat achter het Lincoln project zit wil ons maar wat graag doen geloven dat iedereen die gezien wordt als een vijand van de VS hetzelfde is. Castro en Chavez in dit rijtje zetten is te zot voor woorden. Eerder zou men die Amerikaanse presidenten die hen continu door coups of gedoogde aanslagen probeerden af te zetten in dit filmpje horen te zetten.

1 Reactie
Dr. No
Dr. No7 jan. 2021 - 19:26

Gedoogde moet gepoogde zijn.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*7 jan. 2021 - 15:50

Dag meneer Rick Hofland. Donald Trump zal zeer waarschijnlijk de geschiedenis boeken ingaan als de slechtste Amerikaanse president ooit, trouwens ook die allereerste Amerikaanse president die far right en alt right ideologieën salonfähig heeft gemaakt in zijn land. ✌✌*Lock him up*!.✌✌ (wat mij betreft) Wat betreft President-elect Joe Biden, met zijn meerderheid in de Senaat (gelukkig maar), kan hij samen met zijn hele team tijdens de komende paar jaren wel goede veranderingen uitvoeren in hun land, trouwens voor alle ruim 300 miljoenen Amerikanen, van links tot rechts. Een fijne dag verder. ✌✌

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 16:45

Klopt helemaal wat je zegt, behalve dat ik betwijfel of Biden nou zo veel gaat veranderen voor de Amerikanen van links tot rechts. De man is van de rechterflank van de democraten en dat zit hij economisch gezien zelfs nog rechts van D66 (de meeste rechtse partij van Nederland op economisch vlak). Hij zal zeker de far right en alt right clubjes het leven zuur gaan maken, maar er zijn heel veel zeer ontevreden Amerikanen die nu op de democratische kandidaat of de republikeinse hebben gestemd en ik weet niet of Biden de onvrede die volgens mij sociaal economisch is, weg zal nemen. Sterker nog, ik denk dat er een heel groot deel van de ontevreden stemmers van de democraten als de republikeinen eigenlijk best veel gemeen hebben en zou een nieuwe politieke beweging die echt betrokken is met de gewone Amerikaan stemmers uit beide kampen weg kunnen kapen. Ik denk nog steeds de Bernie Saunders 4 jaar geleden Trumo wel had verslaan en daarbij ook de stem had gekregen van heel veel kiezers die toen op Trump hebben gestemd. En jij ook een fijne dag nog!

sjaak5
sjaak57 jan. 2021 - 18:47

De afgelopen verkiezingen gingen helemaal niet tussen Trump en Biden maar tussen Trump en de democraten. De oude Biden doet er niet toe. Trump met zijn persoonlijke gevolg van 70.000.000 kiezers zal een machtsfactor blijven. Deze 4 jaar mogen de democraten het proberen te doen. Gelukkig hebben ze ook de senaat in de pocket dus geen excuus om veranderingen niet door te voeren. Zoals de belastingen verhogen, vooral voor de rijken. Migranten binnenhalen en de muur slopen. Defunding the police. Het opnemen voor de deplorables. Het volk verenigen. Het huidige en het volgende virus bestrijden. Succes.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 14:23

Ik zie wat verschillende reacties hieronder. De overeenkomst tussen de mannen in de video is niet wat zij met hun alleenheerschappij deden maar dat ze streefden naar alleenheerschappij. Gelukkig bleef het rechtssysteem in de VS intact - in tegenstelling to veel van de andere voorbeelden - en was het alleen het politieke opportunisme dat Trump te veel ruimte gaf.

4 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:53

Amen!

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 15:30

@Martin Mooi gezegd, helaas is er vaak wel een zeer vloeiende lijn van streven naar alleen heerschappij en er vervolgens wat mee doen ten koste van anderen...

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 15:45

De vraag is waarom Allende niet in het rijtje thuishoort en Chavez wel. Omdat Allende gedurende de staatsgreep door Pinochet zelfmoord pleegde en Chavez gewoon verkiezingen hield die door alle waarnemers eerlijk, open en transparant werden genoemd? Waarom wordt Che Guevara in het rijtje genoemd en degene op wiens bevel hij werd vermoord niet? General Barrientos came to power after the 1964 Bolivian coup d'état which overthrew the government of Paz Estenssoro. During his three-year rule, Barrientos and the army suppressed leftist opposition to his regime, including a guerrilla group led by Che Guevara in 1967 - https://en.wikipedia.org/wiki/René_Barrientos Trump doet in woord en gebaar sterk denken aan Mussolini en daarmee houdt de vergelijking wel op. Hij heeft niets gemeenschappelijk met Stalin, noch met Che Guevara.

badgast
badgast7 jan. 2021 - 18:58

Beste appel, Mooie stelling hoor, dat Salvador Allende een soort Chavez zou zijn. Ongeveer net zo hard te maken als de stelling dat Wilders een geweldige premier zou zijn. Maar het is helemaal bruut dat je durft te beweren dat Allende zelfmoord zou hebben gepleegd, terwijl de enige aanwijzing daarvoor het woord van de vrienden van Pinochet is.

Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 14:02

Trump facistisch, ja. Maar om hem nou in een rijtje massamoordernaars te plaatsen is een belediging naar die miljoenen mensen die in opdracht van die andere facistische en communistische engerds zijn vermoord.

2 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:50

Dat wordt hier ook niet gedaan. Het gaat om het gevaar dat Trump vertegenwoordigt. Inderdaad krijgt Trump hier niet de kans om een (massamoordende) dictator te worden, maar mogelijk heeft hij wel talent ervoor. Overigens was Chavez of Poetin ook geen massamoordenaar. Ik geef toe dat je dictators en DICTATORS hebt, maar overdrijven zit dan ook in de aard van het Amerikaanse volk (anders snappen ze het niet).

Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 15:53

Eens, al heb ik het idee dat het Trump meer om zijn eigen ego/macht ging/gaat dan een geheime agenda tegen bepaalde groepen mensen. Om die macht te krijgen en behouden is hij facistisch in de zin dat hij geen enkele leugen of verzonnen propagana schuwt om groepen die tegen hem zijn het leven zuur te maken. Hij heeft zich in zijn leven echter veelvuldig omringt met allerlei mensen van alle kleuren en sexuale voorkeuren, misschien heeft hij alleen wat tegen moslims al twijfel ik ook daarover nog of het hem om individuele gelovige moslims ging, of gewoon om iedereen buiten het land te houden die uit vijandige landen kwam. Dus of er nou een massamoordernaar in hem had gescholen.... ik betwijfel het, zeker gezien hij voor een Amerikaanse president ongewoon weinig opdrachten tot nieuw wapen gekletter heeft gegeven.

henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 14:01

Een staaltje propaganda van Republikeinse neocons die hun eigen interventieoorlogen met miljoenen slachtoffers even wegmoffelen. Talloze coups van fascistische dictators hebben ze in hun eigen continent en erbuiten gesteund. En nu doen ze zich voor als hoeders van de vrijheid en democratie. Wie hen gelooft is hypocriet.

5 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:44

Mee eens, maar de boodschap klopt wel, alleen de boodschapper is ongeloofwaardig.

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 14:53

Tsja, wel vervelend dat ze ons met een interventie hebben bevrijd. Maar gelukkig dat de mensen en partijen waar u een fan van bent dat nooit in hun hoofd haalden. Maar gelukkig ook dat heet geen hypocrysie.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 16:16

@Norm 7 januari 2021 at 15:53 Tsja, wel vervelend dat ze ons met een interventie hebben bevrijd Die dankbaarheid hebben we nu wel lang genoeg getoond. 75 jar achter de VS aanhobbelen terwijl die VS in die 75 jaar miljoenen en miljoenen onschuldige doden op haar konto mag schrijven. VS firma list en bedrog, dood en verderf zaaiende. Dat VS moeten we eens afscheid van gaan nemen

henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 16:17

Norm, Als u verwijst naar de geschiedenis, doe dat dan wel gedocumenteerd. De interventie waar u naar refereert heeft inderdaad bijgedragen aan onze bevrijding mede dankzij de inzet en de offers van miljoenen soldaten die u er liever niet bij had gewild en dus maar heeft verdrongen. Hoe komt u erbij dat ik fan ben van bijv. Hitler en Stalin? Figuren die respectievelijk genocidale plannen en dodelijke zuiveringen ten uitvoer hebben gebracht. Weet wel dat mijn familie niet alleen onder stalinistische terreur heeft geleden, maar ook nog met moordzuchtige nazi's te maken kreeg. Kortom Norm, u komt niet doordacht over.

Richberg
Richberg7 jan. 2021 - 21:35

@Norm Wel opvallend dat ze zich pas serieus met de bevrijding van Europa gingen bemoeien toen de Russen, bij wijze van spreken, al voor de poorten van Berlijn stonden. Verder werd ons een vrijheid opgedrongen waarin voor één van de weinige groepen die zich daadwerkelijk tegen de Duitse bezetters hadden verzet geen plaats was. Niet alleen moest de politieke invloed van die groep zo snel mogelijk de kop worden ingedrukt, ook werden de leden geconfronteerd met keiharde beroepsverboden.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 13:16

In Afrika was er een initiatief om de machthebbers een miljoen te geven als ze aan het eind van hun periode vreedzaam en democratisch afstand deden. Dat kun je wel uitbreiden.

3 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:43

1 miljoen? Dat is echt niet genoeg voor Trump. Hij heeft al tientallen miljoenen gekregen van donateurs om zijn haatcampagne voort te zetten na zijn aftreden.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 16:47

Gaat ook om het idee dat iets wat voor dictators in Afrika bedacht is voor de VS van toepassing kan zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 jan. 2021 - 1:31

Hij moet dit jaar 428 miljoen terugbetalen. Maar alle kleine beetjes helpen. Opnieuw lenen wordt lastig, nu de aangiftes openbaar zijn en hij wordt aangeklaagd vanwege valsheid in geschrifte bij het presenteren van zijn vermogen aan banken bij het aanvragen van de leningen. Dus het ziet ernaar uit dat hij een hoop van zijn golfbanen van de hand moet doen.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 12:50

Hitler, Putin, Chavez, Stalin, Castro. Allemaal een pot nat ? Het zijn wel compleet verschillende figuren. Chavez lijkt mij geen Hitler.... Toch snap ik de boodschap en ben ik het er in grote lijnen mee eens.

1 Reactie
Marc2406
Marc24067 jan. 2021 - 14:18

Het punt is misschien wel dat dictators eigenlijk geen boodschap hebben aan politieke ideologie, het gaat slechts om de macht. Oftewel een pokitiek links of rechts gekoeurd vernislaag je maakt niets uit, uiteindelijk is het inderdaad een pot nat. Hier hebben we ook onze bijna komische wannabe-dictators, zie Baudet, Wilders en nu een dolgedraaide dansleraar die denkt de waarheid in pacht te hebben en de kamer in wil om "puin te ruimen". Allemaal ordinaire oplichters natuurlijk.

harmmeijer
harmmeijer7 jan. 2021 - 12:39

Trump Likened to Mussolini After Appearance on White House Balcony https://hyperallergic.com/593098/trumps-mussolini-moment/

2 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:33

Trump trekt inderdaad graag dezelfde overdreven "stoere en standvastige" bek die Mussolini ook trok tijdens zijn speeches. Ik krijg al kaakkramp als ik er naar kijk.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 22:40

https://www.youtube.com/watch?v=zA-EqQhF_9o Dit is een soort persiflage, op Trump Decker trekt ook permanent van die soort van 'standvastige' bekken. hehehe

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 12:37

Het is wel erg verleidelijk om vooral direct Trump te verbinden met het stokpaardje van fascisme. Doet het altijd goed hier. Maar waren / zijn Stalin; Pol Pot, Castro en nu Poetin en Kim zoveel anders? Het is eerder het kenmerk van narcistische leiders die willens en wetens paranoide worden: "Democratie tot aan het eind van het station, en dan stap je uit"

14 Reacties
Norsemen
Norsemen7 jan. 2021 - 12:52

"Maar waren / zijn Stalin; Pol Pot, Castro en nu Poetin en Kim zoveel anders?" Stalin, Pol Pot en Kim wel, Castro en Poetin niet.

Zandb
Zandb7 jan. 2021 - 13:15

Norm Vreemde reactie. Of ik moet het niet zo goed begrijpen maar dan legt u het me wel uit, hoop ik. Als Trump niet zo veel verschilt van Stalin, Pol Pot, Castro en nu Poetin en Kim, dan is het toch terecht, dat Trump aan het fascisme wordt gekoppeld? En is dus juist een waarschuwing op z'n plaats, wanneer het kenmerk van narcistische leiders is, dat ze paranoïde worden en daarom de democratie vaarwel zeggen.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2021 - 13:28

Ik denk hier hetzelfde als Zandb.

Gijs-Jan Groothedde
Gijs-Jan Groothedde7 jan. 2021 - 13:35

Norm: ` Doet het altijd goed hier.' En de norm blijft het maar controleren hier, of het allemaal wel klopt aan opinies. Om er meteen maar weer een vette jijbak tegen aan te smijten. Zo van: `Ja, maar jullie deden het ook.' Of zoals ook hier rechts meestal komt zeuren: ja dat van Trump klopt natuurlijk niet, maar...., en dan volgt meestal gezeur over AFA en BLM.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 14:38

Hoe werkt dat Norm, "willens en wetens paranoïde worden"? Psychologen zijn het alvast niet met je eens. En je bedoelt denk ik “democratie tot aan het laatste station"?

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 14:56

@Norseman Ik snap dat in uw geval van Poetin en Castro wel. Heet dat niet bias?

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 15:17

@Zandb Het ging mij er een beetje om dat we hier graag dingen oppikken die verwijzen naar (alleen) fascistische dictaturen als the only evil, terwijl het voor de slachtoffers niet uitmaakt of je door de hond of de kat gebeten opgesloten of vermoord) wordt. Maar blijkbaar hebben we meer compassie met de dictatuur op links en is slechts het alleen telkens (overigens terecht) aanstippen van fascisme opportuun .... Zie ook de nuances van andere reaguurders als je Poetin durft te noemen :-) Duidelijker?

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 15:26

@Gijs Ik snap wel dat mensen zoalsu graag alleen de ellende aan 1 kant bekijken, maar mbt het bredere spectrum graag wegkijken. Enne... ik heb t niet over AFA (ook erg idd) of BLM (tamelijk dubieus hier en daar idd). En ja, geen discussie: Fascisme is vreselijk en nie wider, maar telkens de opinies naspeuren met een ijver alsof de ellende alleen uit die hoek komt...... Denk dat het degene die opgesloten of gemarteld wordt niet uitmaakt of het van rechts of links komt, beide doen evenveel pijn. Maar ja, bij oude rood-systeem lovers is de fascisme fakkel nog altijd het ijkpunt. Lees hier de reacties maar.

Buitenstaander
Buitenstaander7 jan. 2021 - 15:27

@Andrea Correct :-)

Zandb
Zandb7 jan. 2021 - 18:56

Norm Dank je. Zo is het duidelijker. Ik heb overigens niet het idee, dat "hier" (op Joop? In Nederland?) de leiders die u noemt over het algemeen met heel andere ogen worden bekeken. Maar dat kan aan mij liggen.

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 19:29

Norm probeert het verschil tussen autoritaire leiders en hun volgelingen en degenen die protesteren en zich verzetten tegen autoritair leiderschap en het geweld dat zich met zich meebrengt te verbloemen Dat is kenmerkend voor zeer rechtse mensen die zich proberen voor te doen als het redelijke politieke midden.

MaxMax2
MaxMax28 jan. 2021 - 7:59

@norsemen 'Castro en Poetin niet.' Misschien moet je maar even googlen op het woord Tsjetsjenië.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2021 - 9:19

@Norm Bedoel je nu dat ik als liberaal iets met Poetin of Castro's politiek heb? Je lijkt het onderscheid niet te kunnen maken tussen leiders die psychisch niet in orde waren, en leiders die een ideologie aanhangen waar je niets mee hebt.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2021 - 9:22

En wat me altijd verwondert is dat mensen die een probleem hebben met bijvoorbeeld Poetin of Erdogan zich aangetrokken voelen tot Baudet. Deze mensen tonen hierdoor aan niet in staat te zijn normaal te kunnen denken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 12:33

Die facebook jongen in z’n Walmart outfit is net zo’n grote bedreiging als Trump, zoniet gevaarlijker als facilitator van dit soort bewegingen.

2 Reacties
adriek
adriek7 jan. 2021 - 13:50

En die heeft meer dan een miljard 'volgers'.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 15:17

Eirda, meer dan 3 miljard, daar kan Xi van dromen.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 12:24

Laten we blij zijn dat het charisma van Trump blijkbaar toch niet zo groot is als dat van Hitler, Mao en Poetin. Misschien komt het door de ongelooflijke idiotie van Trump dat zijn harde kern beperkt is gebleven tot een handjevol republikeinse senatoren en het allerdomste volk. Gelukkig ook dat types uit die achterban geen sleutelposities in de maatschappij, het leger en politiemacht bekleden, want zo zijn de meeste dictators aan de macht gekomen.

6 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy7 jan. 2021 - 12:58

Ik vind Trump nog wel vrij charismatisch (wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik hem geloof). Maar gelukkig is idd zijn steun beperkt gebleven tussen de idioten van gister en een aantal hielenlikkers binnen de Republikeinse partij. In hoe zwaar weer Amerika politiek ook is, de instituties hebben uiteindelijk de gerechte winnaar van de verkiezingen gelegitimeerd.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2021 - 13:31

Ik vind ruim 70 miljoen Trumpstemmers niet een 'handjevol'. Met een andere president zijn die nog niet meteen bekeerd. Je zou wel kunnen zeggen dat het democratische systeem in de VS enorm aan het wankelen was, maar (net aan) overeind is gebleven.

adriek
adriek7 jan. 2021 - 13:49

De harde kern mag beperkt zijn tot een handjevol vazallen (dat geldt voor elke dictator), verontrustend feit blijft dat, ondanks alle duidelijk zichtbare kenmerken, bijna de helft van de kiezers toch voor Trump gestemd heeft.

Karingin
Karingin7 jan. 2021 - 14:31

Allemachtig! Hoe ver moet 't nog escaleren voor je ziet wat er aan de hand is?? Legitimatie is waardeloos als het parlement gewapender hand verdreven wordt. Denk je nou echt dat het hier ophoudt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2021 - 17:34

'Misschien komt het door de ongelooflijke idiotie van Trump dat zijn harde kern beperkt is gebleven tot een handjevol republikeinse senatoren en het allerdomste volk.' Zonder corona was de gek waarschijnlijk moeiteloos herkozen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 jan. 2021 - 5:49

Charisma komt met de rol en de steun. Er gaan daar massas vreemd doen bij elke president. Hij is ook niet de eerste die mensen welzeker in sleutelrollen heeft geplaatst. Vele departmenten en agentschappen zijn uitgekleed of gepoliticeerd. Nog niet defensie helemaal maar dat ging al flink ver. Er is een hele vleugel van Republikeins establishment, young guns en liberteinen waar Trump bij paste. Niet alleen als kandidaat, maat tot en met zijn complot leugens en roepen voor de verkiezingen omver te gooien. Dat er nu iemand anders op een van de stoelen zit wil niet zeggen dat de hele situatie daar verandert.