Joop

Progressieven moeten bouwen aan een eigen beweging

  •  
02-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114789366_a112c50d1d_z
Terwijl de media en de politiek al 15 jaar geobsedeerd zijn door het rechtspopulisme, is er eindelijk onder progressieve Nederlanders een vitale tegenkracht aan het ontstaan. De bewegingenfabriek op 1 mei wil deze samenwerking bevorderen.
Door:  Jurjen van den Bergh en Gerard Oosterwijk
Op 15 maart slaakte de binnenlandse en buitenlandse pers een zucht van verlichting, De PVV zou in Nederland niet de grootste worden. Links progressieve activisten wisten echter wel beter. Wilders werd misschien niet de grootste, maar de naar rechts opgeschoven VVD en CDA hadden samen met de ras-liberalen van D66 alle ruimte voor een rechts-individualistisch motorblok in het volgende kabinet. Dat Jesse Klaver – net als Bernie Sanders in Amerika en Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk – met een onversneden Links-progressief verhaal ook een overwinning boekte is daarbij, een niet onbelangrijke, maar schrale troost.
Urgentie Er is dus een grote urgentie voor progressieven in Nederland om op te komen voor hun waarden. Links zit in de hoek waar de klappen vallen en politici en maatschappelijke organisaties kunnen het niet alleen. Echte vernieuwing moet van onderop komen en daar komt gelukkig het goede nieuws vandaan. In het Amerika van Trump laten de Women’s march , de March for Science en Fight for 15 zien dat progressieven zich kunnen verenigen. Dit heeft een besmettelijk effect op de rest van de wereld, ook op Nederland. Onze mars voor de wetenschap, de crowdfunders die de Hemwegcentrale willen opkopen, de Women’s March , Ieder1 , en initiatieven als Ploumen4Women laten zien dat er plek is voor een sociaal, divers en duurzaam alternatief.
Nieuw zijn deze redelijk spontane initiatieven niet. Eerder hadden we al pop up-initiatieven als Occupy, of de bezetting van het Maagdenhuis. Die groeide uit tot een beweging die de wetenschap wil hervormen en de universiteit democratiseren. Deze initiatieven kennen geen institutionele basis, maar ontstaan als spontaan protest dat binnen enkele weken, of zelfs dagen, uitgroeit tot een massabeweging. Soms wereldwijd met honderdduizenden mensen soms alleen lokaal, maar vaak niet minder indrukwekkend. De Nederlandse Women’s march had meer dan 15.000 deelnemers, evenveel als Ieder1.
Bewegingen zijn de toekomst Ook gevestigde maatschappelijke organisaties als FNV, Greenpeace, de Consumentenbond en Milieudefensie zien de meerwaarde van die bewegingen van onderop. Het verzet tegen foute handelsverdragen als CETA en TTIP begon met 50 man en een Trojaans Paard op het Beursplein, om in oktober 2016 achtduizend mensen op de been krijgen voor eerlijke en duurzame handel. De aanwezigen organiseren nu zichzelf en voeren actie, zetten zich in voor alternatieven en verbreden hun basis. Ook de schoonmaakacties van de FNV leidden tot zo’n beweging. Die na een kleine tien jaar strijd de machtsbalans dusdanig heeft hersteld dat ook zonder harde stakingen een goede CAO kan worden afgesloten voor tienduizenden schoonmakers. Echte banen voor echt werk!
De toekomst voor progressieve verandering ligt bij dit soort bewegingen. En er is reden tot optimisme. Deze pop-up bewegingen krijgen – zonder echte organisatorische basis – in korte tijd veel mensen op de been. Het leidt tot gretige interesse van bestaande organisaties, die het model willen kopiëren. Dat zou een verkeerde reflex zijn. Het gure populistische klimaat vraagt om een antwoord. En dat komt van allerlei kanten. Deze bewegingen werken omdat ze het op hun eigen manier kunnen doen. Wat wel goed nieuws is, is dat na een tijd van vertwijfeling progressieve Nederlanders voluit opkomen voor hun idealen. Het is dus goed als die nieuwe clubs en de golden oldies onder de maatschappelijke organisaties elkaar weten te vinden. Daarom gaan we vandaag, op 1 mei tijdens een FNV-bijeenkomst, in gesprek met deze nieuwe bewegingen.
Want nu het midden verdwijnt en de politiek naar rechts opschuift, hebben vakbonden en NGO’s hulp nodig. Die hulp ziet er anders uit dan zij gewend zijn, maar is oprecht, onverschrokken en heeft veel potentieel. Het is dus heel verstandig dat zij die hulp accepteren en niet proberen te bestrijden of in te lijven. Progressief Nederland komt in beweging en ze verdient alle steun die we hebben.
De bewegingenfabriek is van 17.00 tot 18.30 op het museumplein tijdens de 1 mei manifestatie voor Echte banen. Deze manifestatie zelf verzamelt om 13.00 op het Jonal Daniël Meijer Plein, om om 15.00 aan te komen op het Museumplein.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

wouterw2
wouterw23 mei 2017 - 20:10

Links is al decernia niet meer progressief. Links is lui, laf en laks. Ze hebben de moed niet voor veranderingen en legitimeren hun behoudendheid met hun superieure beroep op tolerantie en beschaving. Rechts aanhangers zijn genadeloze en gewetenloze graaiende roof ridders. Ze stelen van iedereen om hun vermogen en status te verhogen en legitimeren dat hun betweterige tegeltjes wijsheden en hun bekrompen wereldse gelijk. Al die linkse lemmingen en rechtse roof ridders zuigen aan de tiet van de werkende mannen en vrouwen en misbruiken hen voor hun eigen welzijn, terwijl ze hen een rad voor ogen draaien met mooie praatjes.

Andre Smid
Andre Smid3 mei 2017 - 2:52

Pfff een aantal delen in dit stukje zijn wel grappig. U heeft het over Occupy. Een protestbeweging naar aanleiding van de Arabische lente (volgens Google dan) en we weten allemaal hoe positief de uitkomst daar is geworden. En dan dit: [Het gure populistische klimaat vraagt om een antwoord. ] Ik ben het met u eens dat het eengure populistisch klimaat is, echter zolang de huidige politiek, zowel links als rechts niet begrijpt dat dit populisme geen vraag is, maar reeds een antwoord was op het pappen en nathouden van links en rechts, hoef je geen oplossing te verwachten. Wat zijn de huidige antwoorden van rechts? Meedoen met het populisme, wat zijn de antwoorden van links? Olie op het vuur gooien. Ipv iets wat begrip te tonen voor de witte boze man, doet men gewoon aan naming and shaming en wat doet de normale witte man? Die wordt dan ook boos. Zo werd b.v. een bijna stervend feest zoals Sinterklaas een feest wat al vanaf het begin van het jaar enorm belangrijk is geworden en ga zo maar door.

denarjan
denarjan2 mei 2017 - 22:27

Helemaal niet mee eens met deze conclusie en het initiatief, nog helemaal los dat steeds nieuwe initiatieven links alleen maar versnipperd tot een enorme hoop ineffectuele kleine groepjes en dat weinig werkelijke slagkracht geeft, is er nog een ander probleem. Mensen die hun energie en hun tijd steken in vaak one issue NGO's, in plaats van politieke bewegingen, geven positie van macht op ten behoeve van invloed. En door deze misplaatste inzet creëren ze een vacuum onder deposities van macht, die juist door hun vijanden uit de hoek van het bedrijfsleven, de corporaties opgevuld worden. En daarmee word de draaideur corruptie in stand gehouden. Juist doordat de mensen die de ideeën hebben hoe het anders zou moeten niet op de plekken terecht komen waar ze de spelregels kunnen veranderen. John Ralston Saul behandeld deze materie in zijn werk, onder andere Voltaire's Bastards. Saul over NGO's : https://youtu.be/rhvcn4h7l1k?t=53m Saul over de afbraak van vrije informatie stromen binnen het neo-liberale westerse model, als onderdeel van mijn volledige YouTube speel lijst van Saul. Een zeer bekijken waardige 13 minuten kritiek: https://www.youtube.com/playlist?list=PLEltaNcUxTmswl7B8-vfkPUIucQ9DVjly

Hank2
Hank22 mei 2017 - 21:06

"De toekomst voor progressieve verandering ligt bij dit soort bewegingen." http://burgerinitiatiefonsgeld.nu/ Wat bezielt ons - http://www.watbezieltons.nu/index.php/de-burger-beweging/

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer22 mei 2017 - 20:20

De progressieven moeten het gewoon via de weg van de democratie doen. Zoals het hoort. Protestmarsen of bezettingen zijn feitelijk dictatoriale uitingen van een (minieme) minderheid. Wat als de regering overstag gaat voor de wensen van 10.000 protestanten terwijl de andere 15.990.000 inwoners van Nederland er niks in zien? Is dat democratie? Nee, het is eigenlijk gewoon ordinair lobbyisme.

4 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna2 mei 2017 - 22:53

Liever een z.g. lobbyist van de straat dan een banklobby van de Haagse achterkamers die vanuit de achterbakken mijn portemonnee leeg trekt, Brugbouwer

Rocko
Rocko3 mei 2017 - 0:07

Dat moet je ruimer zien. Die meerderheid is plebs , rechts populistische dommerikken die het verhaal nog eens uitgelegd moet worden.

Pater
Pater3 mei 2017 - 1:01

"Protestmarsen of bezettingen zijn feitelijk dictatoriale uitingen van een (minieme) minderheid." Wil je nog meer democratische basisrechten afschaffen?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer23 mei 2017 - 12:17

@ Pater Sinds wanneer is een bezetting of geweldadige mars zoals in Parijs een democratisch basisrecht? U bent er zeker zo eentje die vind dat kraken een basisrecht is?

thunderbird2
thunderbird22 mei 2017 - 17:42

Nou, de NOS had toch een iets ander getal, 'duizenden'. Tussen de regels door lezend weet je dan al dat het minder was als de vorige, nl 3000, hetgeen ook bevestigd wordt door de beelden genomen vanaf een laag standpunt.. En dat crowdsourcen voor de Hemwegcentrale schiet ook nog niet zo hard op, met toezeggingen voor ca 2% van het minimum genoemde bedrag.

rbakels
rbakels2 mei 2017 - 15:53

Het plein heet Jonas Daniel Meyer Plein. Linkse bewegingen zijn gekaapt door intellectuelen die "de gewone man" niet meer vertrouwt. De tijden va Den Uyl zijn voorbij. Het wantrouwen in linkse leiders wordt er ook wel flink in getimmerd door rechtse populisten.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 mei 2017 - 20:15

Ach, ik ben gewend dat Meijer op vele manieren fout gespeld wordt. Dat is met Meyer natuurlijk ook zo. Men doet maar raak.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2017 - 20:24

Misschien moet je dan toch eens vertellen wat daar precies erg aan is. Misschien heb je een overtuigend verhaal. Maar als die gewone man het dan zo erg vond, waarom liep hij dan weg? Waarom greep hij niet in? Waarom liet hij het aan de intellectuelen over?

bakkwast
bakkwast3 mei 2017 - 2:25

een zeer terechte constatering,de werkende mens die onder de 40.000 bruto verdient betaalt zoals altijd de rekening

NooT2
NooT22 mei 2017 - 15:28

Direct achter het stuk van Erwin Lamme aan nog een stuk waarin 'progressieven' van alles (moeten) gaan doen. Hulde en alle succes, maar blijf op je hoede voor wie zich progressief noemen: de kreten progressief, conservatief, links en rechts worden alle momenteel ingehaald door de geschiedenis. Bob Dylan zong het al: For the loser now will be later to win - 'cause the times they are a-changing (sorry, ben een ouwe hippie).

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer2 mei 2017 - 20:13

Ik denk zomaar dat de 'ouderwetse' betekenis van progressief, conservatief, links en rechts nog steeds de juiste is en dat dat in de toekomst zo zal blijven. De pogingen van rechts om alles om te draaien zal niet slagen.

Hank2
Hank23 mei 2017 - 1:40

Ik help het je hopen, maar het merendeel van de reacties hier doet me het tegendeel geloven: de kreten progressief, conservatief, links en rechts worden niet ingehaald door de geschiedenis, ze worden omgezet in een soort newspeak. Het gevolg is dat de mensen niet meer op zinvolle wijze van gedachten kunnen wisselen, omdat de woorden hun betekenis hebben verloren. Het mechanisme daarachter is vrij eenvoudig: je moet woorden en begrippen associëren met positieve of negatieve waardes en dat steeds herhalen, liefst in de vorm van een eenvoudige slogan. Mensen reageren net als de hond van Pavlov: ze beginnen al te kwijlen als ze het belletje horen rinkelen. Jij en ik weten wat socialisme inhoudt, maar in de VS associeert de meerderheid dat woord onmiddellijk met dictatuur. De meeste mensen denken helemaal niet; ze kwijlen alleen maar.