Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Proef met gratis rijles om mensen uit de bijstand brandwacht te maken

  •  
24-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27011535403_22297bf9da_z
Om mensen die langdurig zonder werk zijn op weg te helpen, start de gemeente Rotterdam, samen met uitzendbureau QPS, een proef in Rotterdam-Zuid om werklozen op te leiden tot brandwacht. Het gaat vooralsnog om tien personen. Een brandwacht is niet gebonden aan een enkele plek, maar is op meerdere terreinen inzetbaar bij brand of bij brandpreventie.
Binnen een periode van drie maanden moet het rijbewijs gehaald zijn, waarna er goedkoop een auto kan worden gehuurd van QPS. “We zien dat bij bijstandsgerechtigden vervoer soms het probleem is,” zegt een medewerker van het uitzendbureau tegen het AD. De gemeente Rotterdam betaalt niet direct voor de rijlessen, maar indirect wel omdat van de uitkering die doorloopt het uitzendbureau een vergoeding int voor de brandwacht. Zo bespaart de gemeente op de lange termijn geld en komen langdurig werklozen weer aan de slag, zo is de bedoeling.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Hiltermann
Hiltermann28 jan. 2019 - 18:01

Met een rijbewijs, beter nog een rijbewijs klasse C, heb je kans op werk. Met een rijbewijs klasse C kun je morgen aan het werk zo simpel is het. Die rijopleiding kost wel een aardige som geld. Reken in ieder geval op 3000 euro. Toch is het de moeite waard dat geld te investeren voor mensen die gemotiveerd zijn. Het geeft ze een kans aan de eeuwig durende bijstand te ontsnappen.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jan. 2019 - 8:34

Een van de vele slechte ideeën om mensen aan het werk te helpen. Deze mensen komen nooit uit de bijstanduitkering. Zij krijgen 10 euro per uur bruto en werken maximaal 4 dagen. Dat levert dus een inkomen op tussen 850 en 950 netto. Onder het niveau van een bijstandsuitkering met de zekerheid dat deze mensen gedoe krijgen met de belastingdienst of huurtoeslag en zorgtoeslag. De gemeente Rotterdam vult dus hun salaris weer aan tot bijstandsniveau. De uitkering blijft dus gewoon bestaan. Ik vermoed dat deze mensen de rijopleiding via een omweg zelf betalen. De participatiewet maakt het mogelijk om mensen maximaal 6 maanden een deel van het verdiende inkomen zelf te laten houden. Dat deel zal wel door het uitzendbureau ingehouden worden om de rijopleiding te bekostigen. Samengevat: Deze 10 werklozen krijgen een sigaar uit eigen doos en op langere termijn zitten ze vermoedelijk alle 10 weer in de bijstand. Maar dan met een rijbewijs. Daarmee kunnen ze wel weer pakketbezorger worden. Daar is veel vraag naar. Maar ook dan krijgen ze 10 euro per uur, werken ze parttime zonder perspectief op een normaal inkomen. Zo bouwt Rotterdam dus aan de groep werkende armen. Als werklozen geen serieuze vakopleiding krijgen en een baan bij een normale werkgever geen uitzender dan zijn deze activiteiten totaal zinloos. Er is niet mis met een tijdje werken tegen een salaris op bijstandsniveau maar het moet op termijn wel resultaat opleveren.

Bert Jansen2
Bert Jansen225 jan. 2019 - 21:19

Klinkt sympathiek, Maar het slaat nergens op, het gaat mislukken. Er staan tienduizenden vacatures open voor chauffeurs, ook buiten de brandweer. Als je geen groot rijbewijs hebt, dan betaald je potentiele werkgever de opleiding, en als je ledematen mist, dan betaald het UWV de aanpassingen die nodig zijn aan je vrachtwagen, en nog steeds is er geen uitkeringsontvanger voor te vinden. Dit idee gaat dat ook niet doen, met wellicht een enkele pyromaan als uitzondering die de regel bevestigd.

M7
M724 jan. 2019 - 16:11

Sympathiek plan : mensen helpen uit de bijstand te komen en mede daarom wellicht ook uit een sociaal isolement.

Sam V
Sam V24 jan. 2019 - 14:21

@ rvb Ik ben benieuwd welk artikel u dan gelezen hebt. Ik zie in het AD artikel meerdere keren bijstand, bijstandgerechtigde, uitkering e.d. langskomen. Je moet erg je best doen om niet te lezen dat dit om mensen in de bijstand gaat.

1 Reactie
rvb2
rvb224 jan. 2019 - 15:01

@Sam V: Ik heb het over het artikel zoals hierboven geplaatst. Daar staat dat van de uitkering die doorloopt het uitzendbureau een vergoeding int. De uitkering loopt door, dus zijn de mensen nog niet uit de bijstand.

Mr Ed
Mr Ed24 jan. 2019 - 13:34

De redactie kent blijkbaar niet het verschil tussen een brandwacht en een brandweerman, aan de illustratie te zien. Brandwachten zijn trouwens bijna altijd uitzendkrachten die op projectbasis ingezet worden, geen vaste banen. Kan het uitzendbureau niet gewoon een busje regelen? Het lijkt me dat de gemeente hier vooral het uitzendbureau sponsort, maar blijkbaar is er geld genoeg.

Sam V
Sam V24 jan. 2019 - 13:28

En na het behalen van het rijbewijs, terug de bijstand in? De belastingbetaler zal ongetwijfeld graag bijdragen om mensen aan een gratis rijbewijs te helpen.

2 Reacties
rvb2
rvb224 jan. 2019 - 13:47

nee, want deze mensen komen niet uit de bijstand volgens het artikel.

adriek
adriek24 jan. 2019 - 14:12

Nee. Ze worden opgeleid tot brandwacht en om die baan te kunnen uitvoeren is een rijbewijs noodzakelijk. Er wordt weliswaar niet over een baangarantie gesproken maar de rijopleiding maakt deel uit van een (her)integratietraject of zo.

jantje
jantje24 jan. 2019 - 12:55

Op zich wel een goed plan, maar oneerlijk tegenover mensen die Wel geld en moeite in een rijbewijs hebben gestoken. Mensen die misschien ook wel van een klein loontje rond moeten komen en die bij solisitatie en scholing alsmaar te horen kregen dat ze vooral in zichzelf moeten investeren..

3 Reacties
adriek
adriek24 jan. 2019 - 14:13

Het leven is niet altijd eerlijk. Sommige mensen werken vijfenveertig jaar, betalen altijd braaf premies en overlijden een maand voor hun pensionering.

jantje
jantje24 jan. 2019 - 22:13

Eirda, daar heb je een punt. Mijn pa overleed op 13 december op 65 jarig leeftijd en net afgelopen dinsdag zou hij 86 jaar zijn geworden. En ja wij hebben een WAO uitkering (Werkelijk Arbeids Ongeschikt) op bijstands-niveau. Ik heb mijn rijbewijs, betaald van zelf verdiende geld. Mensen in Rotterdam aan een rijbewijs helpen. Heel goed idee, de auto die gehuurd kan worden moet wel betaald worden en hij zal echt niet op water lopen. Daarbij komt ook nog de hoge parkeergelden in de stad. Dan zou het toch logischer zijn om mensen voor een ander soort baan op te leiden? Waarmee ze een volwaardige baan kunnen krijgen zonder tussenkomst van uitzendbureaus

Oki Doki
Oki Doki25 jan. 2019 - 11:10

@Jannie Gaat u dan voor brandwacht spelen? Er zijn ook heel veel mensen die een rijbewijs van het bedrijf waar ze werken krijgen. Het bedrijf blij, de persoon blij, iedereen blij, dat is dus een win/win situatie. Moet je dan altijd maar beleid voeren gebaseerd op achterdocht en jaloezie? Als iets voor iedereen beter is waarom zou je dat dan toch niet doen? Uit wrok? Haat en wrok zijn geen goede leiders. Daarnaast is autorijden helemaal niet zo leuk, het is zoals in dit geval gewoon nodig, en anders kun je beter geen rijbewijs hebben en kun je veel beter met een fiets reizen. Een fiets is goedkoper, makkelijker te onderhouden, makkelijker te parkeren, je bent in de buitenlucht, je doet aan beweging dus ben je veel gezonder en gelukkiger, de menselijke interactie op straat is beter op straat als je fietst, fietsen is veel minder slecht voor het milieu en je krijgt een betere en gezondere lucht in het land om in te ademen. Als je fietst hoor, zie en ruik je alles op straat, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

ton14024
ton1402424 jan. 2019 - 12:33

Hoe huur je goedkoop 24/7/52 een auto? Of doe je dat alleen in geval van brand :-)

2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique24 jan. 2019 - 13:43

QPS verplicht je er ook in te wonen. Tegen een vriendenprijs...

ton14024
ton1402424 jan. 2019 - 15:28

EU, dan ben je met een camper in 2 weken door je geld heen. Ik denk niet dat veel mensen dat lang ´trekken´.