Benadeelde partijen linken toenemend geweld en racisme tegen moslims direct aan Wilders' woorden... Oud-politicus Mohamed Rabbae: 'Immateriële schade voor moslims niet te meten... Vernedering aanslag op emotioneel en geestelijk welzijn van jongeren... Kinderen bang en onzeker geworden... ' UPDATE Advocaat Ties Prakken: Door naar moslims te verwijzen met 'het', zet Wilders aan tot haat en discriminatie
Het proces tegen Geert Wilders is maandag hervat. Het is de beurt aan de benadeelde partijen om hun aanklacht tegen de PVV-leider toe te lichten. Wilders is aangeklaagd wegens aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Dat meldt onder andere de Volkskrant.
UPDATE Achter de aanklacht tegen Wilders zitten zeventien organisaties. Zij krijgen maandag de gelegenheid om te spreken. Advocate Ties Prakken spreekt ’s middags. Ze probeert uit te leggen hoe je in het proces-Wilders tot schadevergoeding kunt komen, zo schrijft de Volkskrant. “Zich uitlaten over de schade, is zich uitlaten over de civiele onrechtmatigheid van de uitlatingen van Wilders.” Om dit te bewijzen droeg ze een aantal uitspraken van Wilders aan. Onder andere de uitspraak “we moeten de tsnunami van moslims stoppen.”
Verder betoogt Prakken veel moeite te hebben met het verwijzen naar moslims als ‘het’. Ze geeft daarbij als voorbeeld dat Wilders ‘het plant zich maar voort’ heeft gezegd. Met deze en andere uitspraken zet Wilders volgens Prakken aan tot haat en discriminatie.
Oud-parlementariër voor GroenLinks, Mohamed Rabbae somde een lange lijst met voorbeelden op, waar mensen racisme ervaren. Van een Marokkaanse vrouw bij de bus, tot wethouder Lodewijk Asscher van Amsterdam. ‘Wilders is niet racistisch tegen joden, maar hij heeft de doos van Pandora geopend’, aldus Rabbae.
De oud-politicus zegt dat hij en de andere benadeelden niet uit zijn op een materiële vergoeding van de schade die zei ondervinden. “De immateriële schade is niet te meten”, zei Rabbae. “De vernedering is een aanslag op het emotionele en psychische welzijn van moslimjongeren. Kinderen zijn bang geworden.”
Rabbae eist, als de rechter tot een veroordeling komt, dat Wilders de uitspraak op zijn website publiceert en daarnaast een symbolische schadevergoeding van één euro.
Studente Naoual Abaida mocht na Rabbae het woord nemen. Tegen Wilders zei zij: “U heeft Israël lief, vergeet dan niet wat eerste generatie Israeli’s meemaakte.” Hierna wendde ze zich tot de rechtbank: “Moslims hebben joden door de eeuwen heen vaak beschermd. Ik vraag u nu mij te beschermen.”
Maandag meldde één van de advocaten dat hij later op de dag wellicht wordt vervangen door advocaat Mohammed Enait. Hij is vooral bekend, omdat hij geloofsovertuiging niet voor een rechter wil opstaan.
Vorige week vroeg het Openbaar Ministerie (OM) op alle punten vrijspraak. Toch hoeft de rechter dit niet te volgen. De benadeelde partijen hopen dat de rechter alsnog tot een veroordeling besluit.