Joop

Problemen door aanhouden droogte nemen toe: lege tankstations, bedreigde oogsten

  •    •  
20-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
43394367262_87503bf1c6_k

© cc-foto: David van der Mark https://flic.kr/p/297BtxU

De komende twee weken blijft het nog zeer warm, meldt het AD. De temperatuur gaat stijgen tot 30 graden en regen valt er amper. Boeren vrezen de hittegolf.
"Slecht nieuws voor boeren, want voorlopig blijft het gortdroog. Verhoef: ,,Hier en daar valt wat regen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. We hadden ook niet eerder zo’n periode van droogte. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976.” De droogte vergroot de kans op berm- en andere natuurbranden, maar ook de aardappeloogst zal deze zomer forse klappen krijgen."
Een van de oogsten die acuut bedreigd wordt is die van de maïs :
"Een van de getroffen ondernemers is veeteelthouder Henk Jolink. Op zijn akker in het Achterhoekse Drempt zijn de maisplanten amper een meter hoog en hebben ze onderaan bruine bladeren. ,,Ze horen nu dik twee meter hoog te zijn. Dan moet de loonwerker langzaam rijden met de hakselaar als hij de mais oogst. Hier kan hij met een flinke vaart doorheen. Vandaar dat dit race-mais wordt genoemd.”"
Andere oogsten die al binnengehaald zijn, liggen veertig procent onder het gemiddelde. En het eind is niet in zicht: “Aardappelen, suikerbieten, alles zal minder zijn dit jaar.” Overigens is het rond deze tijd, ook wel de hondsdagen genoemd , vaak zeer warm.
Ondertussen komen ook tankstations in de problemen. Door de lage waterstand in de rivieren kunnen tankers niet helemaal volgeladen worden en er is groot tekort aan chauffeurs om het vervoer over de weg op te vangen, schrijft de NOS :
"“Ik heb zelf een paar dagen zonder V-power gezeten”, zegt pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen. “Ik had gelukkig nog gewone brandstoffen als alternatief.” Klok is ook voorzitter van BETA, de branchevereniging van zelfstandige pomphouders. “Ik krijg vanuit het hele land meldingen van lege pompen. Sommigen zitten dagen zonder gewone benzine. Dat is echt vervelend, het kost je omzet.”"
Andere landen kampen ook met problemen. In Zweden zijn de bosbranden van zo’n ongekende omvang dat ze niet meer geblust kunnen worden. Verschillende Europese landen hebben blusvliegtuigen naar het rampgebied gestuurd.
In Duitsland worden de komende week temperaturen tot 37 graden verwacht. In het zuiden van het land dreigen dit weekend hevige onweersbuien en enorme wateroverlast.

Meer over:

weer, hittegolf, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

robheus2
robheus222 jul. 2018 - 16:25

De aanhoudende droogte heeft er toe geleidt dat duizenden mensen die afhankelijk waren van landbouw en veeteelt een gevaarlijke tocht over de middellandse zee met risico op verdrinking riskeren om ergens anders onderdak te vinden. En dan praten we over droogte waarbij er 2 jaar lang geen regen van betekenis is. Kan iemand zich dat voorstellen dat dit huidige weer 2 jaar lang aanhoudt, en als noch veeteelt noch land bouw mogelijk is, je dan niets hebt. Niet eens een boom om in de schaduw te ziiten? Ik wel, maar veel mensen in de EU kennelijk niet, want die kopen landen in noordafrika om om deze klimaatvluchtelingen weer terug te sturen de woestijn in. Een schande!

Absconditus
Absconditus21 jul. 2018 - 10:09

Wanneer het in Zuid Duitsland en het Alpengebied flink gaat regenen gaat de waterstand in de grote rivieren ook weer naar boven. En hoge temperaturen in de Zuidelijke Rijnvallei rondom Freiburg en het Saarland is niks bijzonders, want dat is overloop van het centraal Franse hoogland. Wij hebben een droge en warme zomer in Nederland, net als in 1948, 1976 en 2003, waarvan 1948 tot nu toe nog steeds de droogste is. En 2003, samen met 1911, nog steeds de warmste. De hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten was 38,7 C in Warnsveld in augustus 1944. Over extreem weer gesproken; op 10 augustus 1925 werd het Achterhoekse plaatsje Borculo door een windhoos met zwaar onweer nagenoeg van de kaart geveegd. En misschien zouden sommigen hier ook eens kunnen opzoeken waarom de Utrechtse Domkerk sinds 1672 geen schip meer heeft. Kortom, het bestuderen van historische weerstatistieken en gebeurtenissen is een goed middel om niet in hysterie te vervallen.

3 Reacties
Ik ruk nooit
Ik ruk nooit21 jul. 2018 - 20:52

Dat het in het verleden nog warmer en droger is geweest doet niets af aan het feit dat het nu heel warm en droog is. In het verleden zullen ze vast ook hysterisch hebben gedaan.

Karingin
Karingin22 jul. 2018 - 8:39

IRN: Nou precies. Hoewel hysterisch nog net niet aan de orde is, mag je je best zorgen maken. Oogsten gaan mislukken, dijken drogen uit, zout water begint de rivieren op te stromen, er komt een wespenplaag aan...it's not all fun and joy. Hoewel dat er natuurlijk ook mag zijn...zei zij heel genuanceerd. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jul. 2018 - 19:43

Ik heb gelezen dat 1976 de droogste zomer was. NRC

webmaatje
webmaatje21 jul. 2018 - 7:17

Het artikel vermeldt niet dat de weerextremen jaar voor jaar toenemen. In de Duitse Zeit stond gisteren een lang artikel over wat vooral boeren kunnen doen om steeds goede oogsten te behalen ondanks de toenemende droogte, hevigere regenbuien enz. Het komt er kort op neer om meerdere voeselgewassen met verschillende groeiperioden op een veld verbouwen en onderbegroeiing wanneer mogelijk is zoals gras onder mais, klaver bij graan. Akkers kunne beter niet meer braakliggen zodat vocht en voedingsstoffen beter behouden blijven. Tevens schaduwrijke bomen en heggen planten. Deze zorgen ook voor betere vochthuishouding en zijn ook beter om biodiversiteit te behouden. bron: Klima frisst Äcker https://www.zeit.de/wissen/umwelt/2018-07/klimawandel-erderwaermung-anpassung-biodiversitaet-landwirtschaft Bij extreme droogte en hitte wordt door boswachters wandelen in dennenbossen afgeraden. Loofbossen brengen meer schaduw en zijn daardoor minder warm. Daarbij wel goed opletten want takken kunnen door de droogte makkelijk afbreken. Wij gaan nu pas 's avonds na zessen in het bos wandelen. Dan is het niet meer zo warm. In België is een algeheel sproeiverbod voor boeren ingesteld van 's morgens 8 tot 's avonds 8. Dit is om onnodige verdamping van sproeiwater in de zon te voorkomen.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 jul. 2018 - 10:16

Wees blij dat ze het Markermeer niet ingepolderd hebben. Met zo'n enorme bak zoet water hebben we nog veel mogelijkheden.

Piet de Geus
Piet de Geus20 jul. 2018 - 22:24

Boeren die over het weer klagen is geen nieuws. Kennelijk is het moeilijk voor de media om de zomer door te komen als er geen poema is gesignaleerd op de Veluwe.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 jul. 2018 - 10:13

Lekker praten vanuit je villa aan de riviera.

realpolitiker2
realpolitiker220 jul. 2018 - 20:37

Ik zit al weken in de overlevingsmodus. Het kan mij niet gauw genoeg herfst worden. Tijd om emigratieplannen richting Schotland weer uit de uit de ijskast te halen. Of misschien overzomeren in aangenamere contreien.

1 Reactie
Kilted
Kilted20 jul. 2018 - 22:22

Raadpleeg de BBC website en je zal zien dat het hier niet veel beter is ....

Satya
Satya20 jul. 2018 - 19:57

Ik vind het sneu voor de mensen die er last van hebben. Ik vind het heerlijk om meerdere redenen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jul. 2018 - 19:29

Is het weer niet goed, ik kan er niet genoeg van krijgen, iedere dag lijkt vakantie, boeren klagen bijna altijd, niets nieuws onder de zon, zoiets uitzonderlijks moet je toch vieren, op het terras, in de file, in de trein, op kantoor, op het balkon, schaars gekleed en in uitstekend humeur, straks komt die deprimerende herfst weer om over de winter te zwijgen.

2 Reacties
Karingin
Karingin22 jul. 2018 - 8:21

Ik ben heel blij voor je dat je er zo van geniet. Mijn planten vinden het echter toch wat minder, net als vele dieren. Evenals de drinkwatermaatschappijen en de dijkgraven. Een enkel buitje hier en daar zou toch wel welkom zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jul. 2018 - 11:02

“Mijn planten vinden het echter toch wat minder, net als vele dieren.” Zolang er water uit de kraan komt lijkt me geen vuiltje aan de lucht, straks komt het weer met bakken uit de hemel, dat welkome buitje hebben ze ergens in het oosten van het land over zich heen gekregen, gelijk overstromingen, we hebben er weinig over te zeggen maar voorlopig zit ik gebakken, dat Costa del Sol gevoel, binnen en buiten, gratis en voor niets.

Meta  Foor
Meta Foor20 jul. 2018 - 16:46

dan zullen de ananas, mango, avocado en gymschoenen ook wel omhoog schieten in prijs.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jul. 2018 - 16:37

De mais is bestemd voor je veestapel. Die verkoop je niet en het veevoer wordt straks wel duurder. Suikerbieten hebben een vaste prijs. Je hebt wel minder opbrengst en die wordt niet gecompenseerd. De aardappelprijs is afhankelijk van de handel met het buitenland. ls in heel Europa de oogsten tegenvallen gaat de prijs omhoog maar dan gaat er ook substitutie optreden: minder aardappels, meer pasta oid. Het CBS is verantwoordelijk voor de oogstramingen. (https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/oogstraming-akkerbouw)

Komtgoed
Komtgoed20 jul. 2018 - 15:37

Ten aanzien van de boeren kan dit uiteindelijk ook een voordelig effect opleveren. De prijzen voor hun producten zullen stijgen. Het kan zelfs zo zijn dat ze met de geringere oogst meer gaan verdienen dan bij normale omstandigheden.

6 Reacties
Johan eldert
Johan eldert20 jul. 2018 - 16:49

economische onzin. consumenten zullen bij prijsstijging uitwijken naar substituten waardoor de prijsstijging zijn eigen plafond heeft. de boeren kan zodirect dus zwaar verlies lijden

Komtgoed
Komtgoed21 jul. 2018 - 6:54

Nee, Johan Eldert dit is géén economische onzin maar een eeuwenoud mechanisme van vraag en aanbod. De vraag naar en het aanbod van economische goederen bepalen ceteris paribus de prijs die ervoor wordt gevraagd. Bij een toenemende vraag en minder aanbod zal het over het algemeen zo zijn dat de prijs stijgt. Andersom zal bij een dalende vraag en een toenemend aanbod de prijs afnemen. Door dit effect zal er bij de evenwichtsprijs vanzelf evenwicht komen tussen vraag en aanbod. De wet van vraag en aanbod houdt in dat op een competitieve markt de prijs van een product tot stand komt onder invloed van het handelen van kopers (vragers, consumenten) en verkopers (aanbieders, producenten). De prijs evolueert hierbij naar dat niveau waar gevraagde en aangeboden hoeveelheden aan elkaar gelijk zijn. Als het aanbod groter is dan de vraag, dan blijven de producenten met een overaanbod zitten, dat zij enkel zullen kunnen verkopen, indien zij bereid zijn hiervoor een lagere prijs te vragen. Er is in dat geval dus een neerwaartse druk op de prijs. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan blijven er nog consumenten vragen naar het product als de totale productie is verkocht. Als zij het product nog willen hebben zullen zij dan bereid moeten zijn een hogere prijs te betalen, wat wijst op een opwaartse druk op de prijs. ( bron WIKIPEDIA)

Karingin
Karingin22 jul. 2018 - 8:15

Och jee. Nou Komtgoed, in jouw klassieke economische bullshit-verhaal wordt even vergeten dat de consument tegenwoordig nogal wat keuze heeft. Die eenvoudige wet van vraag en aanbod gaat niet meer op. Producten komen van over de hele wereld, vaak voor een habbekrats. Vooral ook omdat veel boeren in de export zitten, kan een mislukte oogst nogal een ramp zijn.

Komtgoed
Komtgoed22 jul. 2018 - 9:16

economische bullshit-verhaal economische onzin Ongelofelijk, wat een niveau hier. En alleen omdat ik aangeef dat het ook kan, dat het mogelijk is dat een boer met een slechte oogst toch nog goed kan verdienen.

Karingin
Karingin22 jul. 2018 - 10:20

Ach gossie, is het niveau je te min omdat je verhaaltje onderuit wordt gehaald? Je komt in elk geval niet met steekhoudende argumenten voor het tegendeel. Dus ja, dan wordt je commentaar weggezet als onzin en bullshit. Naar voor je, maar wel terecht.

Komtgoed
Komtgoed23 jul. 2018 - 19:04

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-sommige-boeren-is-de-droogte-een-zegen-telers-van-bloemkool-springen-een-gat-in-de-lucht-~b02c3913/ Nou Karingin, Alstublieft.