Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pro-pietenclub nodigt extreemrechtse haatgroep uit bij Sint-intocht Alkmaar

  •  
07-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
511 keer bekeken
  •  
Sinterklaas komt aan bij het Scheepvaartmuseum

© AMSTERDAM - Sinterklaas en de pieten komen aan bij het Scheepvaartmuseum. De Sint komt dit jaar vanwege het coronavirus op een voor het publiek geheime locatie aan. Zo wordt een grote menigte

Een pro-pietenclub uit Alkmaar heeft Pegida gevraagd naar de Sinterklaasintocht op 13 november te komen. Dat zegt woordvoerder Thomas van Elst. In Alkmaar lopen dit jaar geen in racistische blackface gehulde pieten mee. Tegen het zere been van Alkmaar Handhaaft Zwarte Piet. Ze hopen dat de extreemrechtse islamhaatclub aansluit op het feestje voor kleine kinderen.
NH Nieuws meldt dat de club een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente voor een demonstratie langs de intocht. Daar moeten wat Van Elst betreft ook de traditioneel racistische stereotypen bij. En Pegida dus, met wiens voorman, de in Duitsland voor wapenbezit veroordeelde Edwin Wagensveld, hij naar eigen zeggen ‘al jaren goed contact’ heeft. Van Elst zegt er wel meteen bij niet te verwachten dat zijn aanvraag wordt goedgekeurd. Ook zegt hij eventueel het protest tegen het weren van racisme te willen combineren met een protest tegen het coronabeleid.
Het officiële Sinterklaascomité laat weten te hopen dat de demonstratie inderdaad niet door mag gaan. Er is expres gekozen voor een intocht zonder zwarte pieten zodat er een inclusief feest gehouden kan worden. Voorzitter Lida Mathot zegt: ‘En nu is er weer wat te zeuren. Ik word daar een beetje moe van en hoop dat al die volwassen mensen nou eens blij zijn dat we een kinderfeestje organiseren.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.