Joop

Pro-pietenclub nodigt extreemrechtse haatgroep uit bij Sint-intocht Alkmaar

  •    •  
07-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
Sinterklaas komt aan bij het Scheepvaartmuseum

© AMSTERDAM - Sinterklaas en de pieten komen aan bij het Scheepvaartmuseum. De Sint komt dit jaar vanwege het coronavirus op een voor het publiek geheime locatie aan. Zo wordt een grote menigte

Een pro-pietenclub uit Alkmaar heeft Pegida gevraagd naar de Sinterklaasintocht op 13 november te komen. Dat zegt woordvoerder Thomas van Elst. In Alkmaar lopen dit jaar geen in racistische blackface gehulde pieten mee. Tegen het zere been van Alkmaar Handhaaft Zwarte Piet. Ze hopen dat de extreemrechtse islamhaatclub aansluit op het feestje voor kleine kinderen.
NH Nieuws meldt dat de club een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente voor een demonstratie langs de intocht. Daar moeten wat Van Elst betreft ook de traditioneel racistische stereotypen bij. En Pegida dus, met wiens voorman, de in Duitsland voor wapenbezit veroordeelde Edwin Wagensveld, hij naar eigen zeggen ‘al jaren goed contact’ heeft. Van Elst zegt er wel meteen bij niet te verwachten dat zijn aanvraag wordt goedgekeurd. Ook zegt hij eventueel het protest tegen het weren van racisme te willen combineren met een protest tegen het coronabeleid.
Het officiële Sinterklaascomité laat weten te hopen dat de demonstratie inderdaad niet door mag gaan. Er is expres gekozen voor een intocht zonder zwarte pieten zodat er een inclusief feest gehouden kan worden. Voorzitter Lida Mathot zegt: ‘En nu is er weer wat te zeuren. Ik word daar een beetje moe van en hoop dat al die volwassen mensen nou eens blij zijn dat we een kinderfeestje organiseren.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

OlavM
OlavM9 okt. 2021 - 23:08

[Het officiële Sinterklaascomité laat weten te hopen dat de demonstratie inderdaad niet door mag gaan. Er is expres gekozen voor een intocht zonder zwarte pieten zodat er een inclusief feest gehouden kan worden.] Dit is een volwassen, verantwoordelijke opstelling. De pro-Zwarte Pietclub die de fascistische PEGIDA heeft uitgenodigd -kennelijk zielsverwanten- is duidelijk alleen uit op ophef en mogelijk uitgelokt handgemeen. Dat doel willen zij bereiken, en dat het om een inclusief kinderfeest gaat zal hun totaal worst zijn. Wat een walgelijk volk!

Ewout Pool
Ewout Pool8 okt. 2021 - 11:03

Toch fijn die eindejaarstradities: De pepernoten liggen in de supermarkten, ik heb ook al kerstballen bij de grootgrutter gezien en de zwarte piet discussie begint ook ieder jaar eerder. Persoonlijk denk ik altijd dat aangezien het kinderfeest is we naar hún moeten luisteren. En kinderen kan het geen snars schelen welke kleur Piet heeft zolang hij maar cadeautjes en snoep meebrengt. En als het dan toch zo nodig een zwarte slaaf moet zijn dan stel ik voor Piet in een allesomvattend zwart latex bodysuit te hijsen met een rood balletje in zijn mond en hem aan een ketting achter het paard mee te slepen. De huidskleur ónder het latex is dan niet meer relevant.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 12:44

ze zijn nu dus zover dat het hen ook niet uitmaakt welke kleur piet heeft als ie maar weg is dus niks geen regenboogpieten gewoon geen pieten en dat moet dan inclusief heten terwijl het exclusief piet is

vdbemt
vdbemt9 okt. 2021 - 11:56

@Griezel. Ja. Het is vreselijk, misdadig, om met een sprookjesfiguur, een verzinsel, te stoppen.

Phantom3
Phantom38 okt. 2021 - 10:42

Iedereen is welkom op dit familiefeest. Als je je maar gedraagt.

Libertain
Libertain8 okt. 2021 - 7:29

@G127, ("Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de mensen die een paar jaar geleden mordicus tegen demonstraties waren tijdens de Sinterklaasoptocht: “Het is tenslotte een kinderfeest.” De mensen die stonden te juichen toen de zogenoemde blokkeerfriezen een demonstratie stopten met wangedrag op de snelweg. ") Zodoende komt de Hypocrisie vorstelijk gehesen op een witte paard elk jaar ons land binnenvaren om haar eigen feest te doen vieren. De feiten zijn glashelder - het aanhang van de achterlijke Zwarte Piet vertoning is geneigd naar terrorisme - zonder vooraankondiging snelwegen verstoppen met groot gevaar voor het leven van alle weggebruikers waar ze vervolgens en sigaretje met de ordehandhaving mogen roken. Deze keer zijn de foto's niet allemaal verdwenen. Hypocrisie ten top indien je het tegenover de behandeling van de mensenrechten activist Jerry Affryie in gelijkwaardige situatie zou gaan plaatsen. Deze keer heeft het aanhang van de "kinderfeest" besloten om het Haatclub Pegida uit te nodigen, op de zogenoemde “kinderfeest", nota bene. Even een vraag dan, hoe is hier de achterliggende gedachte voor hun feestje te onderscheiden van de gebruikelijke extreem-rechts gedachtengoed? Tenslotte willen we in ons land nog steeds van deze soort "kinderfeestje' vieren die blijkens de feiten gewoon uit haat worden gemotiveerd?

18 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist8 okt. 2021 - 8:15

Laat me niet lachen: “terrorisme”. Een verkeersblokkade opwerpen stelt u hiermee gelijk als ik het goed begrijp. Is het u bekend dat een organisatie als Greenpeace ook regelmatig dit soort blokkades organiseert, zowel te land maar ook ter zee? Dan ook maar de connotatie met terrorisme leggen?

Satya
Satya8 okt. 2021 - 11:16

''Een verkeersblokkade opwerpen stelt u hiermee gelijk als ik het goed begrijp.'' Hier werden mensen klem gereden, burgers die van hun democratisch recht gebruik wilden maken. Graag zie ik een link waarin Green peace burgers klem rijdt die willen demonstreren.

spelregeltoerist
spelregeltoerist8 okt. 2021 - 14:14

@ Satya Zoek zelf eens wat op!

Satya
Satya8 okt. 2021 - 16:16

Spelregel Niks kunnen vinden?

LaBou
LaBou 8 okt. 2021 - 16:39

Lekker makkelijk van die toerist: eerst maar wat roepen en als hem om onderbouwing wordt gevraagd roepen dat je dat zelf maar moet opzoeken.

Wieowie
Wieowie8 okt. 2021 - 17:42

Hoi Labou: dit heeft toerist van jou. Jij geeft ook nooit argumenten. Ik citeer: “ Kouwe xrukte en consorten doen niet anders. En dan bij een ander gaan gillen: “argumenten”? Dacht het het niet.”

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 okt. 2021 - 1:04

Vorige week nog in de haven van Rotterdam werden burgers geblokkeert in hun democratsiche recht hun baan uit te oefenen met hun schepen. Google greenpeace blockade Wel betere marketing. Mensen op de snelweg kunnen op meer bijval rekenen dan mensen die in een firma werken wiens zaak je niet leuk vind. Het echte verschil is gewoon dat vervuiling tegen gaan goed is en racisme slecht is.

LaBou
LaBou 9 okt. 2021 - 10:01

Ik ben blij dat kouwe drukte weer eens aan zijn gerief is gekomen. Want op een andere manier wil het blijkbaar niet lukken.

Satya
Satya9 okt. 2021 - 11:07

Paul Een blokkade van mensen door mensen die demonstreren is iets anders als demonstratie onmogelijk maken. Demonstratie is een democratisch recht. Een goede vergelijking zou zijn het verjagen van Pegida, waar ik tegen ben hoe verachtelijk ik Pegida ook vind. Jij vindt het normaal wat die Friese terroristen hebben gedaan? Mensen dwingen om te stoppen op een snelweg zodat ze een mening die jij niet deelt niet kunnen geven.

Jozias2
Jozias29 okt. 2021 - 12:37

@Satya Dus als je demonstreert tegen het demonstreren door KOZP dan is het prima om de snelweg te blokkeren?

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 okt. 2021 - 15:16

@Jozias Die Jozias toch

Satya
Satya9 okt. 2021 - 15:59

Jozias. Laat eens zien waar Green Peace mensen hun recht afneemt. KOZP had toestemming te demonstreren en een stel terroristen nam het recht in eigen hand, ontnam hen hun recht. Dat Green Peace weleens rigureuze actie onderneemt is zo maar nooit van dit niveau. Dat deze terroristen niet zeer zwaar gestraft zijn is een schande. Jenny Douwes de bak in, die extreemrechtse dame denkt boven de wet te staan en anderen hun rechten af te mogen nemen.

Zandb
Zandb9 okt. 2021 - 17:24

spelregel Satya heeft gewoon feitelijk gezien het gelijk aan haar kant. U heeft geen idee waar u het over heeft. Paul. Niet zo uw best doen om maar appels met peren te willen vergelijken. Die vlieger van u gaat namelijk niet op. Je kunt er over twisten of Greenpeace zoiets moet of mag doen maar het is niet te vergelijken met het hinderen van een club mensen op weg naar een legale demonstratie. Jozias Nee, natuurlijk juist NIET. U moet wel goed lezen en nadenken.

Jozias2
Jozias210 okt. 2021 - 17:14

@satya en zandb Greenpeace blokkeerde het vrije scheepvaart verkeer om hun punt te maken ( en ook het recht op ondernemen is een grondrecht) https://www.ad.nl/rotterdam/raffinaderij-shell-opnieuw-doelwit-milieuactivisten-22-actievoerders-gearresteerd~ac9afe4b/ Extiction rebellion blokkeerde regelmatig wegen om hun punt te maken. Turken blokkeerden de Erasmusbrug om hun punt te maken. Boeren blokkeerden snelwegen om hun punt te maken. Blokkeerfriezen blokkeerden een snelweg om hun punt te maken. Allemaal voorbeelden waarbij mensen vanuit hun ideologie anderen beperken. Wat is precies het verschil?

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 okt. 2021 - 2:46

Kunnen we niet gewoon zien dat beiden groepen, of je ze nu terroristen of demonstranten noemt, mensen stopten in hun dagenlijks doen? dwz dat die Friese activisten deden zoals Greenpeace activisten vaak genoeg doen (al dan niet soms wel soms niet legaal)? De rest zijn wat extra dingetjes. Daar kun je het over hebben als je wil muggeziften. Een openbare weg vinden we belangrijker in de pers en het aanzien van de staat dan een openbaar kanaal, bv. Of mensen op weg naar een demostratie zijn een vreemd soort extra heilig in vergelijking tot werkers, volgens iemand. Ik zou niet weten waarom. Nee, het echte verschil is dat die Frieze blokkeerders gewoon een ander doel hebben. Een doel wat we niet leuk vinden. Ik ook niet. Maar je moet niet doen alsof de vergelijking engelen - terroristen is. Het zijn gewoon beiden actievisten. Foute actievisten en goeie actievisten. De rest is spin en fake nieuws.

Zandb
Zandb11 okt. 2021 - 7:45

Jozias Zoals wel vaker zijn er overeenkomsten en verschillen. U kijkt alleen naar de overeenkomsten. Greenpeace past ook terreur toe, net als 'zelfmoordaanslagers', bommenleggers, 'trekkersterken' en weet ik wie. Dat terreur terreur is, lijkt me duidelijk maar dan wel zo als diefstal diefstal is: de ene diefstal lijkt niet op de andere!

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 okt. 2021 - 9:47

Zand Terreur is zo'n belachelijk overgebruikt onprecies woord. Nu stop je een iemand die mensen onthoofd samen met een stakingslijn wachtspersoon. Door zo te doen ben je aan het liegen alsof Trump of Stalin het goede voorbeeld was. Veel betere om preciecere neutrale woorden te gebruiken. Activist. Protester.

Zandb
Zandb12 okt. 2021 - 10:20

Paul Terreur is een precies omschreven begrip. Er sprake van terreur wanneer je anderen met geweld je mening op wilt leggen. En geweld is ook precies omschreven. Zoek maar op.

Joopinie
Joopinie8 okt. 2021 - 7:11

Jammer dat het ZP debacle geen les is voor onze samenleving. De geschiedenis en bedoeling van ZP is nooit racistisch geweest. Maar radicale actievoerders zijn net zo lang gaan zoeken tot ze verbindingen konden leggen die hoogst twijfelachtig zijn maar met het juiste verhaal erbij weerklank vonden bij lieden die bleven geloven in het compromis met actievoerders. Hoe had het anders kunnen gaan? Er zijn blijkbaar mensen die zich ergeren aan de negroïde kenmerken van ZP. Die hoeven er niet per sé te zijn omdat ZP meerdere achtergronden kent. Omdat in Amsterdam lang geleden enkele Surinamers vrijwillig en met plezier ZP hebben gespeeld is daar het idee versterkt dat het een koloniale achtergrond heeft. Dat wekt nog meer ergernis op. De oplossing had kunnen zijn dat het accent verdwijnt en de krullenpruik. In veel ons omringende landen gaat het ten slotte ook zonder krullen en accent, zoals met Pierre Noir. Maar nee. De activist gelooft in rammen en je mag dan niet verbaasd zijn wanneer mensen met dezelfde bullebakmentaliteit zich ook gaan organiseren, meestal nog een stapje erger. Leer er van, zou ik zeggen.

9 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 okt. 2021 - 9:25

Wat heb jij nou van die antipieters geleerd dan?

Norsemen
Norsemen8 okt. 2021 - 9:45

"De geschiedenis en bedoeling van ZP is nooit racistisch geweest" Alsof dat van belang. Doe toch niet zo onnozel man.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 11:22

dat is juist van belang @norsman op basis van een leugen wordt een oeroude traditie (de enige die we ongeveer nog hebben) kapot gemaakt dat vergeef ik ze nooit dat is een kwaadaardige daad

LHTJ
LHTJ8 okt. 2021 - 11:50

Een bijzonder groot compliment aan Norsemen voor de bijdrage: "Alsof dat van belang. Doe toch niet zo onnozel man." Voor het eerst sinds tijden heeft Norsemen iemand met een andere mening dan de zijne niet beticht van nazisme, racisme, xenofobie maar blijft het slechts bij onnozel. Gefeliciteerd Joopinie

Norsemen
Norsemen8 okt. 2021 - 12:13

@Griezel Of je maakt een grap, of je bent niet helemaal in orde.

Norsemen
Norsemen8 okt. 2021 - 14:13

@LHTJ De meeste mensen beticht ik niet van racisme, maar van enorm dom zijn. En dat het terecht is dat ik jou daar ook van beticht, laat je met je onnozele opmerking maar weer eens goed blijken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 okt. 2021 - 12:17

Ik ben wel in orde norsman Ik ben diep en diep gekwetst door deze misdaad

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 okt. 2021 - 15:14

'Ik ben diep en diep gekwetst door deze misdaad' Je radicaliseert

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 okt. 2021 - 2:54

"Ik ben diep en diep gekwetst door deze misdaad" Nu moet ik aan een gemeen roddellende oude dame denken die het erg vind dat een heer een duer niet vriendelijk genoeg openhield.

spelregeltoerist
spelregeltoerist8 okt. 2021 - 6:42

Ben inmiddels strontziek van alle commotie die bij dit feest schijnt te horen. Nog één stap verder en voorstanders en tegenstanders gaan tijdens de intocht met elkaar op de vuist. Schaamt u allen!

FredD2
FredD28 okt. 2021 - 0:27

De discussie wordt wel minder gevoerd, maar dat wil niet zeggen dat ZP dood is. Vorig jaar hadden ze in sommige omliggende dorpen roetveeg en andere Pieten bij de originele intochten welke ver overschaduwd werden door onofficiele intochten met ZPers erbij. Geen roetveeg piet of kleuren piet te krijgen hier. Alleen nu zonder geschreeuw.

Karingin
Karingin7 okt. 2021 - 21:59

Ben in Alkmaar opgegroeid, prachtig centrum alleen jammer dat er zoveel tuig rondloopt

5 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2021 - 8:44

De appel valt niet ver van de boom?

LaBou
LaBou 8 okt. 2021 - 10:42

Gaat bidet nou echt de Nederlandse versie van zijn nick waarmaken? Wat een pleefiguur is hij dan!

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2021 - 12:17

Schattig dat LaBou denkt dat Karingin niet voor zichzelf kan opkomen. Tevens schattig dat je hier geen onschuldig grapje kan maken met geen verdere bijbedoelingen. Prettig weekend LaBou.

johannn2
johannn28 okt. 2021 - 13:44

Jerry Bidet, Ik kan er inkomen dat je niet blij bent met zijn reactie. En Karingin kan inderdaad wel voor zichzelf opkomen. Maar dit is een discussiesite en iedereen mag dus reageren op elke reactie. Labou dus ook. En inderdaad, ook Labou kan uitstekend voor zichzelf opkomen. Maar dit is een discussiesite en iedereen mag dus reageren op elke reactie. Ik dus ook. .

Karingin
Karingin9 okt. 2021 - 2:37

Tjer: Deze appel is best ver van de boom gerold, en da's niet voor nix. lk heb in die stad de meeste ellende meegemaakt, iedereen enn z'n moeder heeft wel wat op zijn kerfstok en is er nog trots op ook. En je wordt erin meegesleurd of je wil of niet. Nee, geef mij maar Amsterdam - waar ik trouwens pas na een jaar of 7 na mijn vertrek uit Alkmaar belandde, heb nog wat rondgezworven voordat ik mijn heilige grond vond

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 okt. 2021 - 19:56

'feestje voor kleine kinderen.' Zijn we het er in ieder geval over eens dat het een feestje voor kleine kinderen betreft. Kunt u allen, zowel aan de linker als rechterzijde en al dan niet extreem, weer rustig gaan slapen en hopen dat deze non-discussie over gaat.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman7 okt. 2021 - 20:57

Joop, wat ik tot heden op plaatjes heb gezien trekt met zich niks aan van die relletjes in de provincie. Waarom zouden ze ook, de naam zegt toch duidelijk zwarte piet? Amsterdam z'n eigen piet, onverveerd.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 okt. 2021 - 19:51

Een achterhoedegevecht. Iedereen wist dat het ooit zo ver zou komen. Waren het een paar jaar geleden de Antipieten die demonstreerden, nu zijn het de Propieten. Wat kan de wereld in korte tijd toch een hoop veranderen. Nog even en dan kan iedereen weer ongestoord genieten van dit kinderfeest.

Sonic2
Sonic27 okt. 2021 - 19:46

Zwarte Piet is ten onder gegaan door dit soort ultra rechtse haat groepjes. Niemand durft het meer te zeggen of te typen, want je bent meteen ultra links of elitair. Of Birkenau en Auschwitz wordt er bij gehaald, maar Pegida en al die aan de PVV en FvD gelieerde malloten hebben Zwarte Piet geclaimd. En het een ultra rechts speeltje gemaakt. Zoals ze alle normale onderwerpen, waar je een debat over kan voeren door ultra rechts verziekt worden. Elk debat wordt gekaapt door de meest grote extreemrechtse malloot. Deze luidruchtige radicalen verleggen altijd de discussie naar de flanken. Hetzelfde met immigratie. Door de homeopatische verdunning van Baudet en de kopvoddentaks van Wilders is het een debat geworden van de schreeuwerige, idiote rechtse flank. Terwijl het ook over huizen kan gaan. Hoeveel huizen hebben we in Nederland nog. Hoeveel zijn er nog over voor vluchtelingen? Wanneer komt dat ultra rechtse stemvee er eens achter dat het vooral hun eigen vriendjes zijn die alles verzieken? Wanneer pakken ze hun eigen charlatans eens aan? En houden ze een keer schoonmaak in hun eigen kring? Maar de schuld is links en de media. Ultrarechts leeft dankzij het gebrek aan zelfreflectie in die kringen. Anders was het al dood geweest.

18 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop7 okt. 2021 - 19:59

Inderdaad. Een kinderfiguur dat geclaimd wordt door extremen in de samenleving om je eigen gelijk te halen. Vind overigens dat hier niet alleen extreem rechts schuld heeft. Het met gestrekt been erin van extreem links heeft ook niet geholpen. Zo sneu...

Sonic2
Sonic27 okt. 2021 - 21:02

@ RaymondenJoop Het punt van "extreemlinks" was dat Zwarte Piet racistisch is. En dat hij een sullige assistent was van Sinterklaas. KOZP en ook Simons hebben daar hun mening over gegeven. Ik neem er notie van. Ik zeg dat niet dat je een racist bent als je pro Zwarte Piet bent. Ik zeg ook niet dat je geen goede herinneringen mag hebben aan Zwarte Piet. Iedereen gaat over zijn eigen herinneringen. Ik zie wat KOZP en Simons ter berde brengt vooral een mening. Waarmee je het eens of oneens kan zijn. Waarschijnlijk ben ik op dit punt te genuanceerd of Sinterklaas kan me werkelijk niet boeien. Ik herken dat gestrekte been niet zo. Is een mening geven een gestrekt been? Ik vind het claimen van Zwarte Piet voor radicaal rechtse plannetjes( wat Pegida, Wilders, Baudet doen) nogal wat erger.

Peterrr3
Peterrr37 okt. 2021 - 21:30

@Sonic, misschien goed om nog eens wat terug te lezen/kijken wat er de afgelopen jaren door KOZP en Simons allemaal beweerd is over ZP. Ik geloof dat je wat gemist hebt als je beweert dat dat niet met gestrekt been was. Verder ben ik het wel met je eens dat toen extreem rechts er zich mee ging bemoeien het nog veel erger werd. Na die blokkering op de snelweg heb ik het maar opgegeven om me er druk over te maken.

Nelisje
Nelisje7 okt. 2021 - 22:10

Je kan beter zeggen dat Sinterklaas ten onder is gegaan. Winkels al met kerstspullen terwijl Sint nog niet eens is aangekomen. Media duikt er ook al handig op in door te stellen dat we de corona ellende het best kunnen vergeten als we lekker vroegtijdig aan kerst gaan doen. Diezelfde media die ook zp er uit gooide gooit dus nu ook de Sint op de by-pass. Allen alvast een fijne kerst. Ben overigens wel benieuwd hoelang het duurt voordat we het weer midwinterfeest gaan noemen om ook anders gelovigen niet uit te sluiten.

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 okt. 2021 - 5:47

@Sonic In de basis is het een mening. Kan ze iig aanraden een cursusje verkoop te doen. Het verhaal beter verkopen had een hoop ellende uit gemaakt. Iets verkopen aan iemand die het sowieso wil hebben is geen kunst.

Rechtvznraap
Rechtvznraap8 okt. 2021 - 6:36

@sonic: ik heb er vrede mee maar. Als KOZP geef je dus een mening maar als Pro zwarte piet deug je niet omdat een paar partijen er voordeel uit trekken. Bijzonder want de andere miljoenen mensen die pro zwarte piet zijn denken daar toch echt andrs over. Mijn mening.

19682
196828 okt. 2021 - 7:52

S0NIC:"extreem links" heeft er voor gezorgd dat zwarte piet zo goed als verdwenen is ,en "extreem rechts "gaat er nu waarschijnlijk voor zorgen dat het hele feest verdwijnt . Dat vind ik te betreuren maar maar het is de aktie die de reactie uitlokt,en daardoor worden de tegenstellingen groter.Voor mij persoonlijk kunnen ze dus allebei de pot op!

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst8 okt. 2021 - 8:29

@Nelisje Het WAS het midwinterfeest totdat de christenen het hebben gekaapt en gebruikt om die verrekte heidenen in de pas te laten lopen. Kerstbomen groeien niet in de woestijn aldaar, de herdertjes vriezen rond die tijd dood (de schapen ook overigens) in de nacht en over de gang naar Bethlehem zullen we het maar niet hebben. Dus als we het Midwinterfeest weer terugkrijgen (ik vier het al jaren!) is de oorspronkelijke situatie weer hersteld. Misschien is het beter uit te leggen dat de middenstand meer verdient aan Kerst dan aan Sinterklaas. Want Kerst is het ultieme koop- en vreetfeest. En spel de Vrede op Aarde maar met de restanten door de plee.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst8 okt. 2021 - 8:30

spel = spoel

Nelisje
Nelisje8 okt. 2021 - 11:38

Mark, ik zeg niet dat ik geen midwinterfeest zou willen, het gaat mij om de redenen van veranderingen. Dit is vaak , zoals in jou geval letterlijk, het schoppen tegen heilige huisjes. Of simpel gesproken. Kapot maken om je ergens je zin in wilt krijgen.

Gerygrr
Gerygrr8 okt. 2021 - 11:59

RaymondenJoop, Mee eens. Het feest is voorgoed bedorven. Het is geen kinderfeest meer. Kinderen zijn onschuldig, zij zijn niet racistisch. Het kerstfeest was van de elite. Dezelfde elite heeft het op zich genomen om het Sinterklaasfeest te ontdoen van de racistische Piet. En nu? Sinterklaas zal verdwijnen.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst8 okt. 2021 - 15:49

@Nelisje Het is het vertellen van de waarheid. En Kerst is al lang naar de knoppen gegaan door de middenstand. Ik ben voorstander van Sinterklaas, want een leuke Nederlandse traditie. dat ze er in het buitenland niks van snappen boeit me niks, dat ze er een mening over hebben nog veel minder. We leven in Nederland. Ik heb jaren op school Sinterklaas gespeeld en vond het leuk. Ik was zo dement als wat en mijn Pieten redden me uit elke situatie. Prachtig toneelspel. De Kerst bij ons is overgekomen uit Amerika, met de groeten van CocaCola. Zegt me niks, doet me niks. Maar het gedoe rond Sinterklaas vind ik ronduit stuitend. Als je een klein kind uit een roetveeg Piet of een standaard Zwarte Piet laat kiezen wie de echte Piet is staat de kleuter je verbaasd aan te kijken: ze zijn allebei Piet! Maar ja, partime-doe-ouders gaan zich ermee bemoeien, dan hersenloos rechts plus ruim gesubsidieerde Friese boeren en je heb je rel.... Zonde van zo'n mooi feest. Overigens: ik had op school een Surinaamse tweeling: kwam zich standaard als Piet aanmelden.........

Sonic2
Sonic28 okt. 2021 - 21:48

@ Peterrr Ik heb het terug gelezen ja. Ik laat de kwalificaties aan u over. Het verschil is( heb ik al vaker hier betoogd). Ultra en extreemrechts is fout en doet af en toe iets goed. Ultra links heeft veel goede bedoelingen en misschien draven ze door. Ik laat persoonlijke kwalificaties aan iedereen persoonlijk. Doordraven of niet. Met gestrekt been er in of niet. Het is aan iedereen zelf om daar een waardeoordeel aan te hangen. @ RaymondenJoop Als je ultra links bedoeld. Ik denk dat die het goed doen voor de kleine achterban die ze hebben. Sylvana spreekt gewoon haar base aan. Ultra rechts heeft al fout beleid, maar is er ook koning in het slecht te verwoorden. Veel te drammerig. Als ik het 100% met Baudet, Wilders of Pegida eens zou zijn dan nog zou ik nooit op de personen kunnen stemmen en komt die drammerige, narcistische stijl me ook de strot uit. Het zou vele rechtse reageerders( waarmee ik u niet bedoel) eens sieren als ze dat nu eens hardop erkennen en stoppen met mij te demoniseren. Want ik ben de boodschapper. @ Rechtvzraap Uw reactie is tekenend voor degene hier die mij schofferen en onderuit halen. Nooit lezen wat ik zeg. Mijn reactie belachelijk maken en nooit ingaan op de inhoud. De Zwarte Piet discussie is juist door achterlijk en radicaal rechts gekaapt van normale Nederlanders. Die inderdaad niet allemaal volbloed racisten zijn. Ik ga kapingen niet voor doen als een mening. En Sylvana en KOZP vind ik inderdaad gewoon hun mening geven. Je kunt voor Zwarte Piet zijn of tegen. Of moeten we dat allemaal eerst aan u vragen? Of we een mening mogen geven. Mag je ook tegen Zwarte Piet zijn of moet dat eerst schriftelijk in drievoud worden ingediend? @ 1968 Nou nee. Sylvana en KOZP hebben een mening gegeven. Het debat is toen ontspoord. Zoals dat altijd gebeurt als bepaalde lieden het voor het zeggen hebben. En radicaal rechts is zo onthutsend zwak en het werkt zo extreem averechts dat ze nooit de middengroep voor zich kunnen winnen. Zo werkt het in Nederland. De politieke debatten worden gekaapt door de flanken. Zwarte Piet is een flanken item geworden, waar radicaal rechts absoluut denk ik de meerderheid van Nederland achter zich had staan en het heeft weten te verprutsen. Even voor alle duidelijkheid. Wat is er mis aan het ter discussie stellen van iets? Van Zwarte Piet? Waarom mogen we minderheden niet horen die u niet uitkomen? En waarom is tegen Zwarte Piet zijn iets extreem links? En waarom moeten we het erg vinden dat mensen die pro Zwarte Piet racistisch worden genoemd? Is dat erger als schaap genoemd worden? Of als communist te worden weg gezet? Of als Woke? Ik vind dat allemaal labels die ik verre van mij werp. En als we toch lange tenen gaan hebben dan kan daar ook wat van gezegd worden. Maar zo als altijd preekt vooral u en uw rechtse soort altijd totaal voor eigen parochie. Ik sla over.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!9 okt. 2021 - 3:55

Sonic, Jij schrijft: laten wij het bij de flanken wegtrekken. Goed idee. Normaal gesprek. Je schrijft: Terwijl het ook over huizen kan gaan. Hoeveel huizen hebben we in Nederland nog. Hoeveel zijn er nog over voor vluchtelingen? Dan heb ik een vraag voor u. In het AD van vandaag een gesprek met de bestuursvoorzitter van het COA, de heer Schoenmaker, staat dat er nu 11.000 asielzoekers wachten op een toegezegde woning. Een woning waarvoor Nederland een inspanningsverplichting heeft om die binnen 10 weken aan te bieden. Ook dat er 1.000 minderjarige alleenreizende jongeren zitten en deze aantallen rap stijgen. Dat het nu met 30.000 vol zit, en ze deze maand nog 5.000 plaatsen nodig hebben. Dit zijn al minimaal 20.000 tot 30.000 huizen, die dit jaar nog vergeven moeten worden aan asielzoekers. Normaal gaat het jaarlijks om ongeveer 20.000 huizen. In Nederland is er nu een tekort aan 330.000 woningen. Jaarlijks komen er 69.000 woningen bij als er niet teveel weerstand is van mileuverenigingen. Ongeveer de helft hiervan, 35.000 woningen, zijn sociale huurwoningen. Ik weet niet of jij rekenen op school kon waarderen, maar volgens mij kan dit kan niet goed blijven gaan. Dus mijn vraag aan u, hoeveel huizen hebben wij voor asielzoekers? En daarnaast, bent u ook van mening dat een permanente verblijfsvergunning tegenwoordig niet meer haalbaar is?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!9 okt. 2021 - 4:04

Betreft Zwarte Piet, afschaffen lijkt mij het beste. De discussie is zo giftig geworden, komt niet meer goed. Kom maar door met regenboogpieten. U schrijft dat de discussie door extreem rechts kapot is gemaakt. Ik ben met u eens dat dit deels waar is. Toch was het voor een discussie beter geweest als Mevrouw Simons en KOZP hadden gesproken over : "Wij ervaren Zwarte Piet als een racistisch karakter door de volgende kenmerken...." in plaats van : "Zwarte Piet is racistisch!". Dan ga je een discussie aan, in plaats van anderen jouw mening op te leggen.

Sonic2
Sonic29 okt. 2021 - 10:21

@ Tweede kans Het was nu niet echt de discussie die ik wilde starten, maar u heeft wel recht op een antwoord. Wat u schrijft kan inderdaad. Ik koppel het nadrukkelijk aan de praktische kanten van immigratie. Hoeveel huizen hebben we beschikbaar in een al oververhitte woningmarkt? Hoe passen we daar ons immigratie systeem op aan? Aan de andere kant ben ik geen vluchtelingen hater en is het vreselijk wat de Afghanen overkomen is en moet je ook ruimhartig zijn. Het is dus een ingewikkelde belangen afweging waarvan ik zelf dus blij ben dat ik die niet hoef te maken. Maar welke afweging je ook maakt het doet pijn. Rechts en ook extreemrechts heeft er voor gekozen immigratie, integratie en islam tot het domein te maken van polarisatie en haat. En van verdeeldheid. Een fundamentele blunder Terwijl juist een onderwerp als immigratie ratio en een sociaal hart noodzakelijk zijn. Niet sentiment. Realistische besluiten moeten er genomen worden, maar wel met oog voor de aller kwetsbaarste. Voor sommige zal dit te links ogen voor sommige te rechts. Ik vind het realisme. Dan over KOZP en over Zwarte Piet. Deze discussie is complex geworden naar mijn mening. En het is onmogelijk om ergens meer nuance in aan te brengen. Laat ik het zo stellen. Ik had zelf de woorden van Simons en KOZP niet gebruikt, maar ik ga niet over die woorden. Het zijn de gevoelens van Simons. Dus ik zie wel wat in uw betoog daarin. Aan de andere kant ben ik me ook bewust van de enorme schade die racisme en achterstelling in die gemeenschap hebben aangericht. Nu zal ik niet mensen nu verantwoordelijk houden voor rassen segregatie in de US of de slavernij. Ik vraag alleen vriendelijk aan veel mensen om je ook in de achtergrond te verdiepen. Dit is een hopeloos saai en genuanceerd verhaal en ook een verre van perfect verhaal. Het is goed dat ik op dit dossier geen lijsttrekker ben, want ik zou er extreem mee worstelen. En misschien is dat het meest eerlijke antwoord. Niet iedere kritische noot op immigratie is racisme. Racisme moet je wel heel hard tegen gaan. Niet elke pro Zwarte Piet fan is een racist. Maar wel een aantal. Het schuurt en het is paradoxaal. Doch extreem lastig.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!9 okt. 2021 - 10:57

Sonic, Dank u wel voor uw eerlijke, genuanceerde reactie. Wij liggen minder ver uit elkaar dan wij soms denken qua gedachten. Ook ik ben absoluut geen vreemdelingenhater en ben ook van mening dat wij moeten helpen daar waar kan. Helpen kan ook betekenen dat wij ter plaatse grote dingen kunnen doen in plaats van hier zoveel mogelijk mensen op te vangen. Uw genuanceerde reactie op de zwarte pieten discussie kan ik erg waarderen. Nu kijk je ook naar beide kanten, en dat mis ik hier vaak. Beide kanten maken fouten, beide kanten schreeuwen te hard en dringen hun mening op. Misschien was het ook wel een keer nodig dat bijvoorbeeld KOZP een keer zo duidelijk was. De tijd was er denk ik ook nog niet klaar voor om het rustig te bespreken, ook gezien wat u terecht aanhaalde met betrekking tot het slavernijverleden en het onbekende. Maar die tijd is er is er nu wel. Stop met het opleggen van je mening. Geef aan wat je graag wilt in plaats direct te schelden of de discussie dood te maken door te stellen dat iets gewoon zo is. Anderzijds denk ik dat (extreem) rechts niet bewust heeft gekozen voor polarisatie en haat. De opstelling van bijvoorbeeld moslims ten opzichte van "onze" inzichten ten aanzien van vrouwen, homo's of niet gelovigen draagt daar ook sterk aan bij. Nogmaals bedankt voor uw open en eerlijke reactie. Ook fijn dat u uw woorden tegen 1968 eigenlijk terugneemt. Niet elke blanke "Zwarte Piet fan" is een racist. Hij/zij kan ook gewoon een persoon zijn die vol warmte terugdenkt aan de dagen als klein kind in spanning wachten op de grote kindervriend met al zijn knechten in de mooiste creaties zonder ook maar ooit te denken aan discriminatie.

OlavM
OlavM9 okt. 2021 - 23:21

@ RaymondenJoop e.a.: Dat zogenaamde "gestrekte been" van links was in werkelijkheid het inzetten van de "sterke arm" door de autoriteiten bij demonstraties tegen Zwarte Piet.

robert vos
robert vos7 okt. 2021 - 18:46

De discussie over een kinderfeest dat allang geen feest meer is wordt nu dus alweer opgestart. Met de gebruikelijke heftige reacties, ook hier weer. Gewoon het “feest” afschaffen. Jammer voor de kinderen. Op naar het verketteren van het Kerstfeest want met de cijfers over kindermisbruik in de katholieke kerk kun je dit toch onmogelijk door laten gaan. Hebben we nog tijd genoeg om ons te beraden op Pasen.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr37 okt. 2021 - 21:31

Een haas chocolade eieren laten leggen is pure dierenmishandeling, dus ook maar afschaffen vind ik. Denk dat de werkgevers het wel lekker vinden om al die feestdagen af te schaffen. Scheelt ze een hoop vrije dagen die ze nu door moeten betalen.

Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 6:50

Democratie U hebt wel een heel rare opvatting van wat democratie is, wanneer u "gewoon" de discussie wilt vermijden door zaken "af te schaffen".

Sonic2
Sonic29 okt. 2021 - 10:46

Het probleem zit hem er in Nederland ook in dat we overal discussie en debatten over voeren, maar dat buiten het maatschappelijk middenveld Nederland daar slecht in is. We hadden vroeger het poldermodel, maar dat staat en stond niet echt symbool voor wat Nederland echt is. Je weet gewoon al dat als het woord discussie of debat achter Zwarte Piet staat dat het een moddergevecht wordt, waarvan je al van te voren kan voorspellen dat het gruwelijk uit de hand loopt. Hetzelfde met Corona. Ik vind trouwens de roetveegpiet prima. Omdat ik er zonder enige hysterische politieke achtergrond naar kijkt. Piet komt toch door de schoorsteen? Nou daar zit wel het roet in en dat komt op zijn gezicht. Prima toch? Wat een gedoe allemaal om niets. Wat ik het meest opmerkelijke vind: Dat iedereen hier over Rutte heen valt als hij liegt, maar dat wij kinderen tot hun 8e of 9e jaar voorliegen over een man van 500 die over daken loopt met een paard. En Zwarte Piet die door de schoorsteen komt. In werkelijkheid kopen papa en mama de cadeautjes. In werkelijkheid kan degene die Sinterklaas speelt je oom zijn. En ik zou niet proberen om door een schoorsteen heen te komen. Allemaal theater, sprookjes en leugens. En we prenten onze kinderen altijd in. Lieg nooit. Liegen is heel fout en we komen collectief dan met een verhaal waar niets van klopt. Ergens is dat ironisch.

G127
G1277 okt. 2021 - 18:29

Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de mensen die een paar jaar geleden mordicus tegen demonstraties waren tijdens de Sinterklaasoptocht: "Het is tenslotte een kinderfeest." De mensen die stonden te juichen toen de zogenoemde blokkeerfriezen een demonstratie stopten met wangedrag op de snelweg. Maar eerlijk is eerlijk: deze mensen hebben natuurlijk wel het recht om te demonstreren tijdens de intocht. Daar kunnen ze KOZP wel voor bedanken. Die hebben met genoeg rechtszaken hun gelijk gehaald en een juridische basis voor de toekomst gelegd. Demonstreren is een grondrecht. Ook tijdens een kinderfeest...

5 Reacties
Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 6:54

G127 Demonstreren is een (individueel) grondrecht. Maar de wijze waarop en de plek en het tijdstip waar je dat wilt doen bv zijn dat niet. En al helemaal niet als je dat in groepsverband wilt. Dan moet je ZELFS vooraf toestemming vragen!

Libertain
Libertain8 okt. 2021 - 7:12

Correct

Jozias2
Jozias28 okt. 2021 - 9:05

@zandb In bijzondere omstandigheden kan het bevoegd aanwijzingen geven ten aanzien van de locatie maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarnaast hoef je geen toestemming te vragen, je moet het alleen melden. En het niet melden is geen reden om een demonstratie vervolgens te verbieden. Dus vooraf toestemming vragen klopt niet.

Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 10:33

Jozias Klopt. Je moet het melden. Maar zoals u al aangaf komt dat feitelijk neer op toestemming vragen. Daarvoor is niet het doel van de demonstratie van belang maar zijn wel praktische zaken als op welke wijze die demonstratie het openbaar leven beïnvloedt, van belang. Kortom: Je hebt toestemming om te demonstreren, tenzij ........ Nogmaals: Dat komt op mij over als 'toestemming vragen'. Dit afgemeten aan een 'individuele demonstratie', die je dan niet hoeft te melden.

Jozias2
Jozias28 okt. 2021 - 15:21

@zandb Niet helemaal. Een bestuurder mag een demonstratie niet zomaar verbieden. Daar moeten wel hele concrete redenen voor zijn wil een burgemeester het recht op demonstratie terzijde schuiven. Persoonlijk ben ik van mening dat deze pro pieten maar ook KOZP niet thuishoren bij de intocht, Maar zoals ik elders al hebt aangegeven is het natuurlijk wel zo dat als KOZP het wordt toegestaan het een tegen beweging ook toegestaan moet worden. De reden van de demonstratie is in ieder geval geen argument voor de bestuurder.

Paul250371
Paul2503717 okt. 2021 - 17:59

Tragische stumpers. Opgevreten door het kapitalisme, een troost vinden in je blanke huidskleur en je verdriet verdoezelen door Zwarte Piet op het witte paard te tillen. Rechts / Kapitalisme heeft bewust van mensen een verloren wezen gemaakt en een vijand gegeven die "de ander" kan worden genoemd. De tragische stumperds kunnen hun verdriet en woede kanaliseren en de rechtse elite kan blijven jatten, liegen, bedriegen en vernietigen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 13:16

"Rechts/Kapitalisme heeft bewust van mensen een verloren wezen gemaakt en een vijand gegeven die “de ander” kan worden genoemd." Rechts/kapitalisme heeft er helemaal niets mee te maken.

Zakenpief
Zakenpief7 okt. 2021 - 17:43

Misschien dat Kick Out Zwarte Piet de Pegida-bus kan gaan blokkeren?

1 Reactie
Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 6:57

Zaken[ief Hier houd ik niet van, hoe ironisch u dat ook zou willen bedoelen. Koot en Bie hebben bewezen dat veel te veel mensen zoiets serieus opvatten.

Jozias2
Jozias27 okt. 2021 - 17:40

Is het al weer oktober? Ik denk dat de argumentatie van het bestuur waarmee de demonstraties van kozp zijn toegestaan hier onverkort ook van toepassing zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 6:59

Jozias Ja, dat 'verwacht' ik ook wel. Vreemd dat u meent die 'verwachting' te moeten uitspreken alsof u 'verwacht' dat het hier wel eens anders zou kunnen zijn!

Jozias2
Jozias28 okt. 2021 - 15:22

@zandb, Het gaat er niet om wat ik verwacht maar de organisatie zinspeelt daar wel op in het artikel: "Het officiële Sinterklaascomité laat weten te hopen dat de demonstratie inderdaad niet door mag gaan."

MG1968
MG19687 okt. 2021 - 17:34

Pro-Pieters bekennen kleur.

14 Reacties
Peterrr3
Peterrr37 okt. 2021 - 21:33

Dus als je pro-piet bent, dan sta je hier achter? Meer smaken zijn er niet?

Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 7:00

MG Wel een beetje redelijk blijven: Een aantal pro-pieters bekent kleur.

LHTJ
LHTJ8 okt. 2021 - 8:21

Dit soort reacties van MG1968 zijn de kern van het probleem. Er is een heel klein actief groepje linkse marxisten extreem tegen zwarte piet en er is een klein actief groepje rechtste domoren extreem voor zwarte piet. Vervolgens zijn er 3 grote groepen; mensen die zeggen "als het andere pijn doet mag zwarte piet van mij aangepast worden" . Mensen die zeggen "ik maak me er totaal niet druk om" en mensen die zeggen "Zonde, want ik hou van die traditie en koester er warme herinneringen aan, ik heb er oprecht nooit racisme in gezien". De 1ste en 2de grote groep worden door de extremen in de tegenovergestelde groep extremen geworpen als ze hun genuanceerde voor of tegen argument gebruiken.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 8:44

@Zandb Een aantal pro-pieters bekent op deze manier kleur. @Peterrr Tuurlijk zijn er meer smaken. Maar ze willen allen de racistische figuur in stand houden.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 9:24

@LHTJ Een paar jaar geleden had je nog gelijk. Nu niet meer. Iedereen kan ondertussen weten dat de figuur zwarte piet racistisch opgevat wordt door nogal wat mensen. Hoezeer je zelf ook dat niet zo ervaart, er nu nog aan vasthouden is de keuze maken om op dit punt racistisch te wezen. Iets met voortschrijdend inzicht gemist. Nu is er wat mij betreft geen reden meer om genuanceerd te zijn. Daar waar eerst tijd was om argumenten en zienswijzen uit te wisselen (en ik ook gedaan heb) is het nu nog pro-piet zijn domweg fout. Klein racisme is ook racisme en alleen maar te 'nuanceren' als je niet beter weet. Nogmaals, nogal wat mensen ervaren zwarte piet als racistisch. En de pro-pieters weten dat.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 9:32

@LHTJ Overigens, ik koester zelf ook warme herinneringen aan ZP en zag er voordat ik er op gewezen werd het voor velen anders voelt ook geen racisme in. En in die herinneringen was het ook zeker niet racistisch bedoeld. Als ik echter nu nog achter ZP zou staan zou ik dat doen in de wetenschap dat het wel racistisch gevoeld kan en mag worden en dan doet mijn bedoeling er niet meer toe. Sterker nog dan wordt het automatisch deel van die bedoeling, is er immers niet meer los van te zien. En dus fout.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 okt. 2021 - 9:39

'ik heb er oprecht nooit racisme in gezien' Mensen die hun (per definitie subjectieve) gedachten als maatschappelijke maat nemen overschatten zichzelf behoorlijk. Je moet die gedachten dus objectiveren. En dan kom je dus uit bij iemand die verkleed als afrikaan naast een witte op een paard de knecht mag uithangen. Dat ie grappig kon springen en een Surinaams accent had maakt dat er niet beter op. Dat jij dat geen probleem vind is zo zo, dat anderen dat wel een probleem vinden is begrijpelijker. Bezwaar tegen Piet wordt al vijftig jaar kenbaar gemaakt (als het geen honderd jaar is). Dat mensen dat te makkelijk konden negeren is het probleem geweest. Dat moet je KOZP niet aanrekenen.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 10:11

@Stock Eens.

LHTJ
LHTJ8 okt. 2021 - 10:45

@MG1968 Zeker zal dat door een aantal mensen als vervelend ervaren worden en daar moet je zeker ook naar luisteren en het gesprek mee aangaan. Een aantal mensen hebben van gekwetstheid een verdienmodel gemaakt; onrust en polarisatie aanwakkeren, stichting oprichten, subsidie slurpen en volhouden, vandaar dat carnaval het volgende is waar KOZP de pijlen op richt. Het debat is geweest, bij de NPO, de grote ketens en grote steden is geen piet meer te zien. laat tegelijkertijd de kleine dorpjes in de provincie met rust. Als ze daar in het gemeenschapshuis tijdens de lokale intocht (nog) niet willen veranderen dan heeft er niemand last van. Nu die plekken bewust opzoeken met een aantal bussen vanuit de randstad en ze met een megafoon racisme toedichten wekt alleen maar meer polarisatie in de hand. Blijf gewoon in Amsterdam dan heb je geen last van zwarte piet ergens in een gymzaaltje in de Achterhoek of een buurtcafeetje in Brabant. Leven en laten leven.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 11:49

@LHTJ "Het debat is geweest, bij de NPO, de grote ketens en grote steden is geen piet meer te zien. laat tegelijkertijd de kleine dorpjes in de provincie met rust." Dit is een argument als in 'laat ons in kleine dorpjes en in de provincie maar 'gewoon' wat meer harddrugs produceren'. Of homo's in elkaar slaan. Wat in Amsterdam fout is, is dat ook in Nuth. En ook in Nuth hebben mensen last van discriminatie. Dat er meer procentueel gezien meer mensen in Nuth zijn die met liefde discrimineren dan in Amsterdam is géén reden om het te laten zitten. Juist des te meer reden om er hard in te gaan... Je doet net of je recht hebt op fout gedrag als je maar met genoeg bent. Disclaimer: ik ken de feitelijke situatie in Nuth niet, was maar een willekeurig klein plaatsje in de provincie. Overigens kom en woon ik zelf ook in de provincie.

LHTJ
LHTJ8 okt. 2021 - 13:21

@MG1968 Zwarte piet is hetzelfde als harddrugs gebruiken en homo's in elkaar slaan. Tja, dan zijn we uitgepraat. Fijn weekend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 13:22

stockkickhuysen Geen Piet heeft hier ooit kroeshaar gehad of een Surinaams accent. Gewoon iedere Piet zijn eigen haar. Dat kroeshaar is dan waarschijnlijk Amsterdams.

MG1968
MG19688 okt. 2021 - 14:53

@LHTJ "Zwarte piet is hetzelfde als harddrugs gebruiken en homo’s in elkaar slaan." Dat zijn jou woorden. Niet de mijne. Ik vergrote je eigen argument ('laat ons nou maar in de provincie') om je te laten zien dat dat argument zo zijn bezwaren kent. Door dit uitvergroten zou je kunnen concluderen dat er wel een gradueel verschil is maar geen principieel verschil en je argument dus niet op gaat. Maar ik neem aan dat dat kwartje gevallen was, want anders reageerde je niet zo.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 okt. 2021 - 15:08

@Minoes, gewoon even googlen op Zwarte Piet Minoes. dan vind je de foto's vanzelf. De pieten bij mij in het dorp hadden zeker zwart krulhaar. Stuur eens een foto van die pieten bij jou uit het dorp. ik heb eigenlijk nog nooit een blonde piet gezien.

vdbemt
vdbemt7 okt. 2021 - 17:33

Die pro-pietenclub houdt dus wel van een feestje. Dan wel een ander soort feestje dan waar Sinterklaas voor bedoeld is. Geen kinderfeestje, maar rellen. Leve de traditie.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 13:27

vdBemt Wie is dat die pro-pietenclub van jou, die willen rellen. Zijn dat 'de' pro-pieten?

De Baas
De Baas7 okt. 2021 - 17:23

Het is maar een kinderfeest ????????????????????

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 okt. 2021 - 3:41

Ja, haha. ???? Inclusief die actievoerders, ook net kinderen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 14:00

Het was ook een feest voor volwassenen in een andere vorm.