Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Pro-Piet Marga Bult associeert Humberto Tan met Zwarte Piet

  •  
18-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
margabult

© Screenshot Veronica

Zangeres Marga Bult liet zondagavond in het programma Café Hendriks & Genee zien dat ze toondoof is. Op de vraag van Hélène Hendriks wie het Songfestival moet gaan presenteren, kwam Bult onder meer met Humberto Tan op de proppen, “om te blijven in onze cultuur en het kleurtje”. Nadat Wilfred Genee haar vroeg waarom ze het over ‘het kleurtje’ had, antwoordde Bult: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden.”
Bult hield vorige week op Facebook een pleidooi voor het behoud van Zwarte Piet. “Alles en elke opmerking valt momenteel onder de noemer ‘racistisch’ maar geloof me, ik probeer hooguit onze eigen Hollandse tradities ‘n beetje te bewaren.” De Facebook-post leidde onder meer tot een reactie van zangeres Glennis Grace :
"Tradities? Come on now! Waarom loopt heel Nl dan niet in klederdracht als men zich zo graag aan tradities wilt houden of lopen ze nooit meer op klompen? Omdat het niet meer van deze tijd is!! Net zoals ZWARTE PIET!!!! Lieve Marga Bult. Ik weet zeker dat als je bruine kids of kleinkinderen had gehad, jij je had kunnen verplaatsen in het gevoel van een ander en had je deze onzin nooit op social media gezet. Ik geef hiermee niet aan dat jij racistisch bent. Maar helaas komt er wel heel veel HAAT naar boven van veel mede Nederlanders. En waarom? Omdat deze mensen stiekem wel bevooroordeeld zijn en hun ware aard naar boven komt omdat ze denken dat ze een excuus hebben. Een excuus om te haten! Of te roepen dat we dan maar naar ons eigen land moeten rotten. "

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Eric Minnens
Eric Minnens19 nov. 2019 - 10:43

Alles aan Marga Bult is onnatuurlijk. Te beginnen met haar onnatuurlijke, overgelogopediseerde, uitspraak. Zij komt natuurlijk met Umberto Tan op de proppen omdat hij een knuffelpresentator is, én om te benadrukken dat ze niet racistisch is. Ze is, net als Han, blind en ongevoelig voor de impact die Zwarte Piet heeft op zwarte Nederlanders. De reactie van Glennis Grace is onbeholpen en slecht uitgedrukt, maar wel in lijn met de visie van KOZP. En omdat Glennis zich onbeholpen uitdrukt, hebben de KOZP'ers natuurlijk nog geen ongelijk.

Frits Jansen
Frits Jansen19 nov. 2019 - 6:24

Al dat tumult rond zwarte Piet, hebben we niets beters te doen? Of hebben we wel wat beters te doen, maar willen we daar liever niet aan denken? Geradicaliseerde politieke correctheid is ook verkeerd. Zwarte Piet wordt ten onrechte in verband gebracht met het Amerikaanse "Blackface", dat inderdaad zwaar racistisch is. Maar Zwarte Piet is gebaseerd op de moren, een Noord-Afrikaans volk dat geruime tijd Spanje overheerste, het land waar volgens overlevering (maar in strijd met de feiten) Sinterklaas vandaan komt. De Moren hadden een hoogstaande cultuur. In Córdoba bouwden ze een spectaculaire kruising van een moskee en een kathedraal. De Moren lieten de joden in Portugal met rust. Toen ze door de roomsen werden verdrongen moesten de joden vluchten. Racismebestrijding moet niet op geschiedvervalsing gebaseerd worden.

7 Reacties
Libertain
Libertain19 nov. 2019 - 9:33

Racismebestrijding is per definitie altijd correct. Het stribbelen ertegen maakt ook pert definitie de racismebestrijding nog sterker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2019 - 10:03

Het "Moorse" invasieleger bestond uit Berbers. De nieuwe heersende klasse uit Arabieren. Uit portretten blijkt niet dat die een donkere huid hadden. Zwarte baarden hadden ze wel.

johannn2
johannn219 nov. 2019 - 12:19

Frits, [citaat] "Al dat tumult rond zwarte Piet, hebben we niets beters te doen?" . . . en vervolgens kom je met nóg een theorie over de herkomst van Piet. (sic) [citaat] "Zwarte Piet wordt ten onrechte in verband gebracht met het Amerikaanse “Blackface”, dat inderdaad zwaar racistisch is." ZP is vooral een analogie daarmee, minder een verband. Onderstaande bronnen, w.o twee studies, behandelen de geschiedenis van Zwarte Piet o.a. in de pers van vroeger, inclusief de bij ons oorspronkelijke opvatting van Zwarte Piet als neger, en protesten daartegen, teruggaand tot in het begin van de vorige eeuw. BRON joop.nl redactioneel 19-11-17 https://joop.bnnvara.nl/nieuws/de-lange-racistische-traditie-van-zwarte-piet-en-het-verzet-er-tegen BRON https://historiek.net/geschiedenis-van-de-zwarte-piet-kritiek/84395/ BRON http://www.liedjeskist.nl/liedjes_a-z/p-liedjes/pieterknecht.htm .

Klaas Punt
Klaas Punt19 nov. 2019 - 18:06

Frits, die foeilelijke kerk is door de katholieke koning gebouwd in de moskee na de verovering op de moren. Jammer van het prachtige bouwwerk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2019 - 3:40

DanielleDefoe Gedeeltelijk! https://blackvikingen.blogspot.com/p/de-moren-in-spanje_13.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2019 - 14:10

Minoes&tuin 20 november 2019 at 04:40 Het voetvolk had ongetwijfeld allerhande tinten.

MichelD
MichelD22 nov. 2019 - 15:09

@Peterr ik stel het op prijs dat je zo open en eerlijk uiteenzet hoe je in allerlei discussies staat. Zouden meer mensen zo moeten doen, maar niet iedereen durft dat. De meesten hier lijken de loopgravenoorlog te prefereren. En als iemand zich wat kwetsbaarder opstelt, dan gelijk erop schieten. Ik zou diegenen die zich zo gedragen zeker geen winnaars noemen. Het enige dat ze laten zien is dat er niet redelijk met hen te discussieren valt.

JanB2
JanB219 nov. 2019 - 0:50

"Omdat deze mensen stiekem wel bevooroordeeld zijn en hun ware aard naar boven komt omdat ze denken dat ze een excuus hebben. Een excuus om te haten!" Voor nóg groterskere omzin moet je bij de alt-right beweging zijn. Dus laat ik het hierbij houden, en slechts vaststellen dat die hele Zwarte-Piet discussie op waanideeën is gebaseerd. Nederlanders op deze manier wegzetten is bovendien uiterst beledigend en discriminerend. Voor een hele bevolkingsgroep welteverstaan (blanke Nederlanders). Wellicht een idee om eens een keer massaal aangifte te doen.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2019 - 9:39

Bij "onbewust racisme" en dat soort nonsens blijf ik opveren. Beroepsdeformatie denk ik. Het valt me wel op dat veel normaal gematigde Jopers de ZP discussie links laten liggen.

Peterrr2
Peterrr219 nov. 2019 - 10:07

@Danielle, dat valt mij ook op. Al snap ik het wel. Het is eigenlijk ook geen discussie. Maar twee groepen die het compleet oneens zijn met elkaar en het ook nooit eens gaan worden met elkaar.

Eric Minnens
Eric Minnens19 nov. 2019 - 14:38

@Peterrr Gelukkig behoor jij tot de weldenkende groep met het juiste standpunt, ????, gezien jouw opmerking elders: "Elk weldenkend mens ziet ook wel in dat ZP en racisme niets met elkaar te maken hebben" (Nee, je hoeft je mening niet nogmaals toe te lichten hoor, die is inmiddels genoegzaam bekend.)

Peterrr2
Peterrr219 nov. 2019 - 15:56

@Eric, helaas kun jij niet het tegendeel van mijn bewering aantonen.

Eric Minnens
Eric Minnens20 nov. 2019 - 2:08

@Peter Hoed u voor weldenkers. Voor je 't weet, kom je terecht in Animal farm.

Peterrr2
Peterrr220 nov. 2019 - 6:53

Ik mag hopen van niet, dan grijpen de SJW'ers van nu de macht, met alle nare gevolgen van dien.

Eric Minnens
Eric Minnens20 nov. 2019 - 8:56

@Peter Jammer dat je zo rommelig redeneert. Eerst schaar je je onder de weldenkers (waar ik kritiek op lever). Vervolgens zet je je weer af tegen weldenkers (SJW'ers namelijk). Het verbaast me sowieso dat je nu plots niet alleen maar proPiet bent, maar ook nog anti-SJW. SJW is een denigrerende kwalificatie die Rechts hanteert om Links in een kwaad daglicht te plaatsen. Doe jij daar nu ook al aan mee? Erg consistent is het allemaal niet.

Peterrr2
Peterrr220 nov. 2019 - 11:46

@Eric, waarom moet iedereen volgens jou in een hokje zitten? Ik denk dat daar het probleem zit. Als je pro ZP bent, dan moet je ook pro de boerenacties zijn en tegen het klimaatbeleid. Waarom? Ik ben pro ZP, of eigenlijk... niet tegen ZP. Ik heb niets met de boerenacties. Misschien hebben zij inhoudelijk een punt, maar de manier waarop zij hun gelijk hebben proberen te halen vind ik misselijkmakend. Ik maak me zorgen over de toekomst van de aarde en sta achter aanpassingen/veranderingen. Ik heb alleen geen idee wat een goede oplossing is. Maar vond het prachtig toen mijn dochter naar Den Haag ging om mee te lopen in de scholierenstaking. Ik heb een hekel aan betweters die mij vertellen dat ik een racist ben omdat ik niet in wil zien dat ZP racisme is. Ik heb een nog grotere hekel aan klootzakken die een demonstratie van KOZP verstoren, of in een stadion een voetballer uitschelden vanwege zijn huidskleur. Zo kan ik wel even doorgaan. Ik zit in geen enkel hokje. Zie mezelf als een socialist, stem al ruim 20 jaar SP. Maar volgens sommigen hier ben je extreem rechts als je op de SP stemt. Nou dat zal dan wel. Ondertussen voel ik me steeds minder met de SP verbonden. Peter Kwint roept nu overal dat hij de leerkrachten steunt, maar toen ik hem er op aansprak dat zijn plan om schoolzwemmen weer in te voeren niet echt werkdruk verlagend is reageerde hij niet meer. Dus Eric, vertel me maar in welk hokje je me wil plaatsen. Je kan vinden dat ik rommelig redeneer. Maar bij mij is het niet zo dat als ik een pro SP'er ben, dat ik elk plan van de SP goed vind. Ik ben anti KOZP, maar ik vind het geen enkel probleem als ze gaan demonstreren. Ik denk dat ik meer links dan rechts ben, maar ik gruwel van SJW'ers die op een hooghartige manier de ander vertellen hoe dom en fout ze zijn. Ik vond Femke Halsema altijd een onsympathieke vrouw, maar vind het te gek voor woorden dat zij zo aangepakt is op dat incident met haar zoon. Ik vind Sylvana Simons een heel irritante vrouw, maar vond het hypocriet dat de politici in Amsterdam die over haar heen vielen toen ze een schietincident van een politieagent misbruikte voor politiek gewin, daarna hetzelfde deden toen het ging over Halsema en haar zoon. Als Sylvana Simons in dat debat een filmpje had getoond met wat er een paar maanden eerder haar verweten was door dezelfde mensen, dan had ik dat geweldig goed van haar gevonden. Nou Eric, vul het maar in. Succes ermee.

Eric Minnens
Eric Minnens20 nov. 2019 - 14:25

@Peter "waarom moet iedereen volgens jou in een hokje zitten?" Stropop. Weer een voorbeeld van rommelig redeneren. Je houdt een leuk betoogje om jouw links zijn te benadrukken, met nuances, waarvoor respect, zo heeft iedereen wat (ik ook, bijv. mbt het koningshuis). Maar daar gaat het helemaal niet om. Ik wil niemand in een hokje plaatsen, maar ergerde me alleen maar aan jouw claim op de term weldenkendheid. (O, dus antiPieters zijn niet weldenkend?) In geen van jouw reacties ga je daarop in. Zo omzeil je met veel woorden mijn commentaar en sluit je af met de drogopmerking 'Succes ermee'. Waarmee je me uitnodigt om in te gaan op jouw complete afleidingsverhaal. Dat is in de argumentatieleer ook nog eens verwant aan het ontduiken of verschuiven van de bewijslast. Erg rommelig allemaal. Niet erg hoor, rommelige denkers zijn vaak heel aardige mensen. ???? PS Ik zal pas vanavond laat op een eventuele reactie van jou ingaan. Je mag/kunt ook bovenaan deze bijna uitgebloede draad reageren.

Peterrr2
Peterrr220 nov. 2019 - 15:58

@Eric, beetje jammer dat als ik gewoon oprecht aangeef hoe ik over bepaalde items denk dat jij dan rept over een afleidingsmanoeuvre. Dan zet ik jou toch in het rijtje SJW'ers die wel even bepalen voor een ander hoe ze moeten denken. Je stelde ook nog een vraag: 'O, dus antiPieters zijn niet weldenkend?' Dat klopt. Zo denk ik daar wel over. Raar dat je die vraag aan mij stelt, want je weet toch hoe ik daar over denk?

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2019 - 5:18

"Raar dat je die vraag aan mij stelt, want je weet toch hoe ik daar over denk?" Ja, en mijn broek zakt ervan af. Heb je nou echt niet in de gaten hoe potsierlijk het is om jezelf weldenkend te noemen? Hahaha, Peterrr, weldenkend, LOL! ????

Peterrr2
Peterrr221 nov. 2019 - 10:52

Ach gossie Eric heeft er een persoonlijke strijd van gemaakt. Nou Eric, gefeliciteerd. Ik geef me gewonnen. Je hebt gelijk. Ik ben niet weldenkend. Jongen, neem nog een biertje en geniet er van.

Gi Raf
Gi Raf18 nov. 2019 - 21:40

''Pro-Piet Marga Bult associeert Humberto Tan met Zwarte Piet'' Merkwaardig dat Marga blijkbaar onder invloed van collega's een draai maakt en kleurlingen associeert met Zwarte Piet. Glennis Grace legt toch heel goed uit dat het wel duidelijk is dat Marga eerder helemaal geen verband ziet tussen Zwarte Piet en kleurlingen. Kleurlingen met Zwarte Piet associëren is de core business van KOZP en dat soort racisten.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 13:53

"Kleurlingen met Zwarte Piet associëren is de core business van KOZP en dat soort racisten." Wat een bijzondere samenvatting. Kleurlingen met ZP associéren, is precies dat waarvan KOZP vindt dat dat eens afgelopen moet zijn. Kleurlingen (Humberto Tan) met ZP associéren is precies wat Marga Bult hier doet. Bult is, in haar dommigheid, kennelijk onbewust, racistisch bezig. Niet KOZP is racistisch. Domme lieden als Bult zijn, al-dan-niet bewust, racistisch.

Gi Raf
Gi Raf19 nov. 2019 - 18:13

We zijn het dus eens Bemt. KOZP maakt de associatie en betitelt vervolgens de eigen associatie als racisme etc. Had KOZP die associatie niet gemaakt dan hadden we ook nooit de Zwarte Piet discussie gehad die nu gevoerd wordt.

vdbemt
vdbemt20 nov. 2019 - 9:13

@Gi Raf. Neen. We zijn het niét eens. Mensen als Bult maken de associatie tussen donkere mensen en ZP. KOZP wijst ons daar slechts op. Het is maar goed dat die ZP-discussie er is. Om mensen als Bult, en jij, wakker te schudden.

Klatzook
Klatzook18 nov. 2019 - 19:28

Als ik al die reacties hieronder lees, met al dat gescheld en getier op iedereen met een ander gedachtengoed, zijn we echt op weg naar een inclusieve maatschappij. (not)

1 Reactie
MichelD
MichelD19 nov. 2019 - 20:13

De inclusive samenleving is verder weg dan ooit.

mayhem
mayhem18 nov. 2019 - 17:13

Anti Zwarte Piet acties gaan er ook niet over om mensen die Zwarte Piet in hun jeugd als gewoon leuk kinderfiguur beschouwden en er geen racistische gedachten bij hadden. Het gaat om mensen die per se aan Zwarte Piet willen vasthouden terwijl er mensen zijn die zich daardoor gekwetst voelen. Ik neem aan dat Zwarte Piet niet zo belangrijk meer voor je is als volwassene dat je er de barricaden voor opgaat.

2 Reacties
JanB2
JanB219 nov. 2019 - 0:43

Met mensen die geen reden hebben zich gekwetst te voelen maar welhaast de indruk wekken dat ze zich gekwetst wíllen voelen hoeft noemand rekening te houden. Althans niet in deze kwestie.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg19 nov. 2019 - 8:23

Iedereen voelt zich weleens gekwetst: - iemand met rood haar die voor vuurtoren wordt uitgemaakt. Schaffen we nu de vuurtorens af? - iemand die bloost die voor tomaat wordt uitgemaakt. Schaffen we nu de tomaten af? - een Hollander de voor (kk) kaaskop wordt uitgemaakt. Schaffen we nu de kaas af? - iemand die voor racist wordt uitgemaakt omdat die een kinderfeest viert inclusief Zwarte Piet. Schaffen we nu kozp af?

Sonic2
Sonic218 nov. 2019 - 16:42

Marga Bult had ik eerder ook al wat onzin van Baudet zien retweeten, dus dat zij ver uit de bocht vliegt is niet verrassend. Dat een belangrijk deel van de samenleving deze denkbeelden heeft is ook niet nieuw. Laat ik het maar voor zich spreken. Dit artikel. En jammer dat zulke mensen het weer eens verzieken voor fatsoenlijke mensen die voor Zwarte Piet zijn en daar gewoon leuke jeugd herinneringen aan hebben. Ik heb het zelf ook gevierd en me er nooit slecht om gevoeld. Nooit de link gelegd dat ik Zwarte Piet als iets slecht of minderwaardigs zag. Nooit de link gelegd met voetballers als Seedorf, Kluivert en Davids. Ik praat over mijn jeugd in de jaren 90 zeg maar. Maar dit soort mensen zoals Bult zijn geschift. En al die verraders( niets meer en niet minder zijn ze) die het steunen. Afstand doen van dat foute volk. En snel.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew19 nov. 2019 - 1:41

@Sonic: Afstand doen van dat foute volk. En snel. ------------------------------------------- Zozo, hoe had je dat in gedachten? Afstand doen van een volk, het wekt bij mij vreemde associaties op. Bult zegt A en Grace zegt B. Het mag allebei. Gelukkig hebben we in Nederland vrijheid van meningsuiting, totdat de wet wordt overtreden. En dat is hier niet het geval. Ik respecteer beide meningen. Of ik het ermee eens ben, is een andere kwestie.

JaapBo
JaapBo18 nov. 2019 - 16:38

Overdreven reactie van Glennis Grace! Waarom anderen beschuldigen van HAAT? NL-ers die voor de kwets-Piet zijn zijn dit niet omdat ze willen kwetsen, maar omdat ze zichzelf bedreigd zien of voelen op meerdere terreinen (bijv. toenemende ongelijkheid).

4 Reacties
Luneau
Luneau18 nov. 2019 - 18:18

Ik denk niet dat Marga Bult zich bedreigd voelt door ongelijkheid. En Glennis Grace heeft het overduidelijk niet over alle pro Zwarte Pieten, maar over diegenen die de discussie aangrijpen om haat naar anderen te ventileren.

Peterrr2
Peterrr220 nov. 2019 - 6:55

@Luneau, bedoel je met je laatste opmerking alleen de pro pieters? Of zie je ook wel in dat bij KOZP erg veel haat zit richting 'de andere kant'...?

Luneau
Luneau20 nov. 2019 - 22:48

Peterrr, Ik "bedoel" niets. Ik geef alleen maar de woorden van Glennis Grace weer. Aangezien zij het heeft over mensen die een excuus zoeken om "ga terug naar je eigen land" te roepen, ben ik er redelijk zeker van dat zij het over een deel van de pro Zwarte Pieten heeft. Een DEEL, dus, voor het geval je aan selectief lezen doet. Waarom het whataboutisme? En dan ook nog een whataboutisme over een HELE groep waarvoor je geen enkele onderbouwing geeft. Ga ik dus verder m'n tijd niet aan verspillen.

Peterrr2
Peterrr221 nov. 2019 - 10:57

Welke onderbouwing had ik moeten geven? Ik ben van mening dat aan beide kanten er enorm veel haat zit. Alleen denk jij daar blijkbaar anders over. Moet je lekker zelf weten.

Martinel
Martinel18 nov. 2019 - 15:39

O, ze was van Babe inderdaad, dat hersenloze groepje. Wist niet dat ze er nog was, maar blijkbaar heeft ze ook een mening. Neem aan dat meneer Tan als intelligent man dit soort reacties als zijnde domme prietpraat afserveert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 nov. 2019 - 14:55

Oh man, Umberto's voorouders waren helemaal geen bosgeesten. Hoe durft ze dat te zeggen!

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 nov. 2019 - 14:29

De argumentatie van Glennis klopt niet helemaal, want dan moeten we de dwergen in kerstfilms ook verbieden. Het gaat uiteindelijk om de intentie die mensen hebben. En daarvan zijn er genoeg racistisch, helaas.

6 Reacties
Recht door Zee
Recht door Zee18 nov. 2019 - 14:48

@RaymondenJoop Wat als de intentie van de meerderheid niet racistisch is, behouden we dan zwarte piet?

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 nov. 2019 - 15:34

@Recht door zee Principieel ben ik er tegen dat een enkeling het voor het zeggen heeft. Democratie is een groot goed. Echter, als mensen gekwetst worden gelden andere maatstaven wat mij betreft. Het is arbitrair maar wat mij betreft is een 1/3 minderheid dan voldoende. Bovenal, die discussie voer je dan niet door een verongelijkt en zielig hoofd op te zetten, maar door cijfers en onderzoek, bepaald door mensen die er verstand van hebben. Psychiaters, CBS onderzoek, etc De KOZP vind ik een verachtelijke groep, dat zijn notoire z*ikerds. Is het dit niet, is het wel de subsidie een of ander cultuurclubje verwacht ik

Recht door Zee
Recht door Zee19 nov. 2019 - 8:31

@ RaymondenJoop Ik denk dat er ook vele mensen gekwets worden wanneer ze voor racist worden uitgemaakt, wanneer ze niet perse tegen zwarte piet zijn. Demonstreren vind ik een goed recht, helaas lijkt een "normaal" gesprek over dit onderwerp en een concessie nu niet eens mogelijk. Dat is erg jammer en verziekt sinterklaas wat een feestdag zou moeten zijn en blije mensen en kinderen, niet zure en boze gezichten.

Peterrr2
Peterrr219 nov. 2019 - 10:21

@Recht door Zee, mijn indruk is dat de anti-ZP'ers het Sinterklaasfeest totaal niet interessant vinden en het ook niet zullen vieren als er wel roetveegpieten of andere door hen geëiste aanpassingen komen. Zij hebben dus niets te verliezen en weten dat het gevoelig ligt bij een grote groep mensen, dus er is wel wat te winnen. Vandaar dat alles aangegrepen en erbij gehaald wordt om de boel op scherp te zetten. Extreem rechts heeft doorgekregen dat de grote middengroep geen racisme in ZP ziet en in strijd hierover is met de linkse elite. Voor extreem rechts was dit de kans om op deze manier hun strijd met links te voeren. Het bizarre is dat de anti's zeggen dat ze een kinderfeest willen dat voor iedereen leuk is. Dat willen ze helemaal niet, want zoals het nu gaat is het voor ieder kind leuk, maar hebben volwassenen er een probleem mee. Daarom protesteren ze bij de intochten. Extreem rechts zegt weer op zijn beurt dat ze willen dat de intochten probleemloos verlopen, dat lukt natuurlijk niet als je op die momenten op jacht gaat naar tegenstanders en op zoek bent naar een confrontatie. Ik denk ook niet dat Wilders en co enige affiniteit hebben met het Sinterklaasfeest, dus het zal hem ook een worst wezen. Maar heerlijk makkelijk voor hem om zich weer te kunnen profileren met een veilig standpunt. Dit gaat op deze manier nog jaren door. Zowel links als rechts ziet winstkansen in deze discussie. De grote verliezers zijn de minderheden, maar dat boeit de meesten niet.

RaymondenJoop
RaymondenJoop19 nov. 2019 - 11:24

@RdZ Eens

Recht door Zee
Recht door Zee19 nov. 2019 - 13:47

@ Peterrr Eens

vdbemt
vdbemt18 nov. 2019 - 13:48

Ze heeft dezelfde kleur haar als Wilders. Dus ook niet echt. Maar wel ook echt dom.

4 Reacties
Martinel
Martinel18 nov. 2019 - 17:40

Ze heeft zelfs hetzelfde gedachtengoed. Net als al die kale bekwijdopende schreeuwende massa. Met die witte walgelijk krijsende 'kankermongolen'-types. Dit kan je toch geen samenleving meer noemen.

Recht door Zee
Recht door Zee19 nov. 2019 - 8:36

@ vdbemt @ Martinel Wat een kortzichtige en generaliserende opmerkingen.... Dit soort opmerkingen maken en dan de "andere kant", "echt dom" en "walgelijk krijsende types" noemen, ondertussen zelf niet inzien dat wat jullie zeggen net zo erg is....

Peterrr2
Peterrr219 nov. 2019 - 10:24

@Recht door Zeer, goed gezien. Sommigen voelen zich zo verheven boven de rest, dat ze niet doorhebben hoe onnozel het is wat ze anderen verwijten.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 14:00

@Recht door Zee. Ik noem Wilders dom. Wilders maakt iedereen, die hem niet zint, voor rotte vis uit. Zelfs onze rechters. Scheert alle Marokkanen en Moslims over 1 kam (allemaal crimineel of oorlogszuchtig). Daarmee vergeleken is mijn uiting toch heel zacht. Niet erg evenwichtig en consequent als hij en zijn aanhangers daar niet tegen kunnen.

Joop Schouten
Joop Schouten18 nov. 2019 - 13:37

'Ik weet zeker dat als je bruine kids of kleinkinderen had gehad, jij je had kunnen verplaatsen in het gevoel van een ander...' O. Ik dacht dat de Piet-figuur oeroude tradities vertegenwoordigt en helemaal geen reet met racisme te maken heeft.... ... Tot iemand die kleur op zijn bakkes als iets 'Afrikaans' ziet en daar de draak mee steekt. Lekker dan.

MountEverest
MountEverest18 nov. 2019 - 13:22

Het ontroerend hoe veel energie voor- en tegenstanders van ZP in deze toch onbenullige kwestie steken. Maar het is ook hoopgevend dat ZP ons belangrijkste racismeprobleem is.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr218 nov. 2019 - 16:49

@ME, ZP is dus niet het grootste racismeprobleem in NL. Daarom is het zo treurig dat het hier maar om blijft gaan. Elk weldenkend mens ziet ook wel in dat ZP en racisme niets met elkaar te maken hebben. Dat het racismeprobleem niets kleiner wordt zonder ZP. In deze strijd zijn minderheden en meerderheden tegen elkaar opgezet. Tel uit je winst...

Kruimeltjes2
Kruimeltjes218 nov. 2019 - 13:17

Haha, een leesbare reactie van onze mede-schrijver Dehnus. En nog een komische ook.

wong
wong18 nov. 2019 - 12:57

We moeten een ophouden met dat kinderachtige gezeur over Zwarte Piet en Sinterklaas. Beide personages BESTAAN niet eens. Ze worden alleen misbruikt door lieden die zich zo nodig moeten profileren over de ruggen van onschuldige kinderen, die alleen maar hopen op een snoepje en een leuk cadeautje.

3 Reacties
O3
O318 nov. 2019 - 13:37

Noem een goede reden, waarom iemand Umberto Tan in verband zou zien met Zwarte Piet?

johannn2
johannn218 nov. 2019 - 13:45

Ernie, Ik zou zeggen, geef het goede voorbeeld. .

vdbemt
vdbemt18 nov. 2019 - 13:50

"Ze worden alleen misbruikt door lieden die zich zo nodig moeten profileren over de ruggen van onschuldige kinderen" En wie zijn die lieden, volgens jou?

EricDonkaew
EricDonkaew18 nov. 2019 - 12:24

Anno 2019 komt het voor dat in een rijk land als Nederland mensen met hun gezinnen hun huis worden uitgezet omdat ze de huur, in combinatie met alle andere vaste lasten, niet meer kunnen betalen. Anno 2019 komt het voor dat er voedselbanken moeten bestaan omdat mensen anders geen eten en drinken meer hebben. Dat was in de jaren '70 en '80 echt niet zo hoor. Voedselbanken waren niet nodig, er was genoeg voor iedereen. Sober, dat klopt, maar er waren geen voedselbanken. Anno 2019 maakt Amerikaans-links (ik noem het net zo graag nep-links, maar het speelt wel in Nederland en de rest van Europa) zich druk om de vraag in hoeverre Marga Bult Humberto Tan associeert met Zwarte Piet. De Rooie Haan draait zich om in zijn graf.

4 Reacties
johannn2
johannn218 nov. 2019 - 13:48

Eric, Er zijn inderdaad gelukkig ook góede ontwikkelingen. .

Klaas Punt
Klaas Punt18 nov. 2019 - 14:15

Eric, ik had het niet beter kunnen zeggen. Ik alleen nog toevoegen dat ik hoop dat alle kinderen een leuk kadootje krijgen, vooral als ze goed hebben gezongen. Verder denk ik dat Tan een grote jongen is en zich niet zo druk maakt hierover. Volgens mij is voor racist uitgescholden worden erger!

Luneau
Luneau18 nov. 2019 - 18:23

Een racist genoemd worden is erger? Erger dan obv je huidskleur voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden? Dit is gewoon een racistische opmerking van Marga Bult. Ze had immers ook gewoon kunnen zeggen dat hij een goede presentator is.

Sarajlija
Sarajlija18 nov. 2019 - 22:13

@ Eric, Perfect verwoord,

Dehnus
Dehnus18 nov. 2019 - 12:18

WIE!? Is dat weer zo'n Hazeshosser, die je alleen kan kennen als je jezelf een stuk in de kraag zuipt (omdat anders de muziek totaal niet te pruimen is), en je daarna mee moet hossen met een groep witte idioten die allemaal brallen (want zo dronken zijn ze nu dat ze mee zingen met alles ook al is het Hazes), wil je niet omvallen? Waarom moet ik dat mens nu weer kennen, en waarom is het op TV?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter18 nov. 2019 - 13:51

Misschien ben je te jong maar begin 80 zat deze vrouw in een meiden zang groep “babe” Je kan ook zelf even aan Google vragen dan had je het geweten of wilde je even los gaan op Hazes en zijn fans ?

jantje
jantje18 nov. 2019 - 12:16

Ach wat weer domme opmerkingen.. Juist door mensen die een donkerder huid te associëren met zwarte piet en alles er omheen, gebeurd het dat mensen met een donkerder huid zich anders behandeld voelen. Als Humberto Tan het songfestival zou moeten presenteren, dan gewoon om zijn kwaliteit als presentator. Beetje humor erbij.. En zwarte pieten horen bij sinterklaas net zoals het slagroom op een taart. Heeft niks met songfestival te maken.

1 Reactie
Jack Amoebe
Jack Amoebe19 nov. 2019 - 1:43

Slagroom zit ook op puddingbroodjes.

Bernie2
Bernie218 nov. 2019 - 12:11

Tsja die Marga en haar Hollandse tradies. "Ik Hou Van Holland" is dan ook niet voor niets bedacht. In geen geval wordt het wurm gehinderd door al te veel intellect, evenmin als al die andere boulevardgasten. En die HenkBressen er nu eenmaal ongegeneerd smakeloze taal uit. Waarover het ook gaat...

Norsemen
Norsemen18 nov. 2019 - 11:23

Han v/d Horst zou er geen probleem in zien.

8 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 nov. 2019 - 14:17

De vraag is natuurlijk of Tan er een probleem in ziet. Ik schat in van niet.

Norsemen
Norsemen18 nov. 2019 - 14:49

Natuurlijk wel. Dat hij er misschien geen probleem van maakt is wat anders, hij is waarschijnlijk al teveel gewend die racistische bagger over zich heen te krijgen.

Tigranes
Tigranes18 nov. 2019 - 16:21

@Klaas punt, Kom nou Klaas Punt, je moet toch wel weten dat de blanke autochtoon, Norsemen bepaalt hoe wij allochtonen denken en voelen? Als hij stelt dat wij allen gekwetst zijn dan is dat ook zo.

johannn2
johannn218 nov. 2019 - 17:34

Klaas Punt, Ik schat in van wel. Kop artikel in het AD "Humberto Tan na anderhalf jaar nog steeds beveiligd om uitspraken Zwarte Piet" https://www.ad.nl/binnenland/humberto-tan-na-anderhalf-jaar-nog-steeds-beveiligd-om-uitspraken-zwarte-piet~a231a258/?referrer=https://www.google.com/

Luneau
Luneau18 nov. 2019 - 18:44

Klaas Punt, Umberto Tan heeft al eens eerder gezegd dat hij het wel een probleem vindt. https://youtu.be/_I3S-zGWM64

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 nov. 2019 - 20:49

@Tigranes wat is het eerste bericht van Norsemen ook alweer? Slachtoffer zijn is best wel fijn. En even ter bevestiging: dus jij denkt dat Umberto niet ziet dat de opmerking van Bult nogal erover is? Of denk je dat Umberto er wel aandacht aan gaat besteden? Nee ik zit behoorlijk op het spoor van Norsemen, alhoewel ik hoop dat hij wel even laat horen wat hij ervan vindt.

Norsemen
Norsemen18 nov. 2019 - 21:39

Het lijkt mij vrij logisch dat Tan er een probleem mee heeft. Hij was één vd eerste BN’ers die zich uitsprak tegen ZP.

Tigranes
Tigranes18 nov. 2019 - 21:48

@stokkickhuysen, Ach als jij je een slachtoffer voelt is dat best hoor. Aan Norsemens eerste bericht is te zien dat Han v/d horst niet meer zijn idool is.