Joop

'Dat je pro-black bent betekent niet dat je anti-wit bent'

  •  
06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
solange
Ze wordt wel de nieuwe Nina Simone genoemd. Solange Knowles, de jongere zus van Beyoncé, bracht onlangs het album ‘A Seat At The Table‘ uit en kreeg lyrische recensies in alle Amerikaanse kranten en tijdschriften van reputatie. Het project is meer dan alleen een muziekplaat, zelf noemt ze het ‘a project on identity, empowerment, independence, grief and healing’ waarin de ervaringen en belevingswereld van de zwarte vrouw centraal staat. Cultuurwetenschapper Stephanie Afrifa legt bij de wereld draait door uit wat dit nieuwe album van Solange zo goed maakt en waarom het haar raakt.

Meer over:

racisme, nieuws, muziek,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't7 okt. 2016 - 12:23

"‘Dat je pro-black bent betekent niet dat je anti-wit bent’" Dus dat ik pro-Zwarte Piet ben...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 okt. 2016 - 9:23

Er is geen pro zonder over de alternatieven minder pro te zijn, noem het minder pro, dat klinkt beter dan anti, maar blijft even fout.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud7 okt. 2016 - 10:47

Dat noemen we normaal neutraal gevoel gevoel Jansen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 okt. 2016 - 11:55

Een neutraal gevoel kent geen anti, en ook geen pro.

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2016 - 8:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
EdjePedje
EdjePedje7 okt. 2016 - 12:43

Neeheee! Dit werkt uiteraard maar 1 kant op (altijd van je af dat is).

Witty2
Witty27 okt. 2016 - 8:41

Ik denk dat als ik een t-shirt met white pride erop aan trek, dat ik toch een hele hoop nare verwensingen naar mijn hoofd zal krijgen. Ik zal als racist, PVV'er, xenofoob etc. worden uitgemaakt. Kennelijk werkt racisme maar één kant op. Over gelijkheid gesproken...

Paddy3
Paddy37 okt. 2016 - 8:15

Fascinerend dat zij 'zwart' wordt genoemd. Haar huidskleur is 'blanker' dan de meeste Nederlanders in september.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 okt. 2016 - 8:09

De teksten van Solange Knowles zitten heel slim in elkaar want je kunt er je eigen pijn en ervaringen inleggen en dan kloppen ze steeds. Neem bijvoorbeeld dat do not touch my hair. Daar kunnen de tegenstanders van de culturele toeëigening gelukkig van worden maar ook vrouwen die op willen komen voor hun eigen lichamelijke en geestelijke integriteit. Slim gedaan. Goed over nagedacht.

de Haas
de Haas7 okt. 2016 - 6:50

Dat je in termen cq categorieën spreekt en denkt over zwarte en blanken, en daarbij ook nog hen aanduidt als zij en wij, maakt dat je hoe dan ook zelf racistisch spreekt en denkt. Ook en net zo goed als dat als zwart persoon (!) een reactie is op het als een categorie spreken over zwarten door blanke personen (!). Je bestrijd racisme alleen als individuen gezamenlijk zonder uit te gaan van de huidskleur van je medestanders en alleen gericht tegen mensen die zich racistisch uiten zonder dat het er toe doet wat hun huidskleur is. Racisme komt niet voort uit huidskleur, het is er tegen gericht en komt voort uit personen. Dan moet je zelf de fout niet maken dat de huidskleur van die racisten er toe doet. Racisme is komt in gelijke mate voor onder alle groepen, juist onafhankelijk van huidskleur. Dat zwarte mensen vaker geconfronteerd worden met racisme is een logisch gevolg op getalsverhoudingen tussen de bevolkingsgroepen. Bij b.v. zes keer zoveel blanken als zwarte mensen zullen bij een in gelijke mate verdeling van racisme de zwarte mensen er zes keer vaker mee geconfronteerd worden. Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat blanke mensen gemiddeld vaker racistisch zijn. Verder is het zeer kwalijk dat veel zwarte activisten hier de situatie in de VS, met in haar geschiedenis een dagelijkse praktijk van slavernij binnen haar samenleving, en dan met name in het zuiden, die uniek is in vergelijking met westerse samenlevingen zoals die in Europa waar zoiets nooit heeft bestaan, en de schaduwen daarvan die tot op de dag van vandaag bestaan, projecteren op de Europese westerse samenlevingen waar dat helemaal niet geldt. Het komt op mij over als een een narcistische slachtoffercultuur.

omaoeverloos
omaoeverloos7 okt. 2016 - 6:50

Over die marketing is uitstekend nagedacht. "De zus van", halfnaakt en ook nog een boodschap, dat gaat geld in het laatje brengen.

Donutz
Donutz7 okt. 2016 - 5:56

Ik word niet echt blij van dat soort termen, maar dan bedenk ik me dat de boodschapper/zender het goed bedoelt. De intentie is geen kwade dus haal ik maar mijn schouders op. Ik zou gelukkiger worden zonder pro black/white/American/men/women/whatever want groeps denken is kortzichtig. Alle mensen zijn uniek, de meeste mensen zijn goed, het is geen wij of zij. Liefst zie ik dus geen groepsdenkers, maar belangrijkste blijft of iemands intenties goed zijn of niet hoe vreemd of normaal -en alles er tussen in- iemands wereldvisie ook mag zijn. Als de intentie goed is moet iemand vooral doen waar hij of zij zich senang bij voelt. NB: Het is trouwens 'white' of op zijn Nederands: blank. Wit is een afschuwelijke term die ik ten zeerste afkeur. Ik gruw er van. Maar wederom, als je er op staat, doe je ding maar ik word er niet vrolijker van.

2 Reacties
Jorrit van Es
Jorrit van Es7 okt. 2016 - 8:53

Uiteraard is groepsdenken ongelovelijk vervelend, toch is het een psychologoisch gegeven dat dit gebeurd en zal blijven gebeuren. Dat je wit een nare klank vindt hebben is jou probleem, aangezien blank een (neo-) koloniale term is, even racistisch van aard als het denigrerende woord neger, blank suggereert namelijk naast niet voorzien ook onbezoedeld, perfect, onbeschreven. Ofwel verheven boven anderen. Door de term blank te bezigen houd je onbewust racisme in stand.

truusbeek2
truusbeek27 okt. 2016 - 14:01

Pro black hebben de witte man uitgevonden

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger7 okt. 2016 - 0:34

Zwart en wit zijn geen kleuren! Zwart is het het ontbreken van fotonen, wit is de mix van fotonen die de zon produceert die onze hersenen als wit interpreteren!

1 Reactie
de Haas
de Haas7 okt. 2016 - 10:06

Zwart is geen kleur als het om absoluut zwart gaat. Daarvan is geen sprake bij zwarte huidskleur. Wit is een combinatie van alle kleuren maar zeker bij huidskleur geen gehele gelijkmatige combinatie. Zwart is niet het ontbreken van fotonen maar het doorlaten ervan, en omdat het niet om absoluut zwart gaat, een verminderd weerkaatsen ervan. Wit is het weerkaatsen van fotonen in ieder kleurenspectrum, en omdat het niet om absoluut wit gaat, een verhoogd weerkaatsen ervan.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович6 okt. 2016 - 23:02

Als je pro-wit bent, betekend ook niet dat je anti-zwart bent. toch? ik hoor lui zeggen. Ben trots om zwart te zijn, toch ben je in de ogen van de wereld een racist als je zegt trots te zijn dat je blank bent Waarom deze dubbele standaard ?

2 Reacties
Jorrit van Es
Jorrit van Es7 okt. 2016 - 8:54

Kijk naar de geschiedenis van de white pride beweging en haar ontstaan vanuit de KKK in de V.S. en het V.K.

Achterberghen2
Achterberghen27 okt. 2016 - 9:40

Er was eind 19e eeuw in de maatschappij, vooral de Angel-Saksische, een opvatting van het verdorven blanke ras in tegenstelling tot het ras van de 'edele wilde'. Je moet dit zien in de context van die tijd met de grote Engelse industriesteden met de arbeidersbuurten, alcoholisme, straatprostitutie, drugsmisbruik. Zie ook de literatuur uit die tijd waar meestal een geromantiseerd beeld uit de oost en de west werd neergezet. Links heeft blijkbaar die racistische utopie uit die tijd vastgehouden, en mensen met een kleurtje boven alle kritiek verheven. Dit in tegenstelling tot het verdorven blanke ras dat je ten alle tijden neer mag sabelen als ware het Het Vleesgeworden Kwaad.

Achterberghen2
Achterberghen26 okt. 2016 - 22:31

Als je pro-white bent, dan ben je ook niet anti-zwart?

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh7 okt. 2016 - 5:52

Zeker niet per sé, maar je hebt wel de schijn tegen. Net zoals mensen die pro-black zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 okt. 2016 - 8:10

Ik ben ook pro wit maar eigenlijk alleen in de zomermaanden. Mijn witte broek zit nu in de was en dan hang ik hem weg voor mei.

Minoes2
Minoes27 okt. 2016 - 18:34

Hans van der Horst En je zult zelf ook wel enigszins van kleur verschieten. Ik ben overigens pro mens, mag dat ook?

rbakels
rbakels6 okt. 2016 - 22:26

Fascinerende dame, die Stephanie Afrifa.

1 Reactie
de Haas
de Haas7 okt. 2016 - 16:46

Ze was op het oog inderdaad fascinerend.

theoswg
theoswg6 okt. 2016 - 21:28

Wat een gezwets van die dame over die Solange. En vergelijking met Nina Simone is puur kolder, Nina was écht , had charisma te over als mens en als zangeres, ze kon ontroeren en raken door alleen maar te staan en te zingen. Dit is slaapverwekkend , teksten lijken uit een schrift van een middelbare scholier gehaald, over haar creditcard ... bovendien, net zoals bij haar zus Beyoncé , ze zijn nergens zonder een een hele bombarie aan spektakel, show en decors om zich heen. En dan het sociaal / cultureel verhaal eromheen , ik zag Matthijs, met zijn hoofd op zijn handen steunend, ook bijna indutten op het laatst.

Bram Emanuel
Bram Emanuel6 okt. 2016 - 21:15

"Dat je pro-black bent betekent niet dat je anti-wit bent" Dat is uiteraard waar, ze heeft immers ook "witte" vrienden.

Walt2
Walt26 okt. 2016 - 21:08

Als je als zwarte man/vrouw een T-shirt draagt met de tekst " Proud to be black", ben je niet anti-wit. Als je als witte man/vrouw een T-shirt draagt met de tekst "Proud to be white" , wordt je al gauw gezien als een neo-nazi of een aanhanger van de Ku Klux Klan. Hoe komt dat toch?

5 Reacties
JopieSlim2
JopieSlim27 okt. 2016 - 6:07

Wit is gewoon heel besmettelijk.

Zephyr2
Zephyr27 okt. 2016 - 8:07

Ja maar toch is de ultieme wens van wassend Nederland een stralend witte was. Dit al decennia lang.

Zephyr2
Zephyr27 okt. 2016 - 8:09

Misschien moeten we t shirts met "proud to be color blind" gaan dragen, of is dat weer te lief?

truusbeek2
truusbeek27 okt. 2016 - 9:09

Door framing van bepaalde actie groepen en dat framen gaat onderhuids zitten

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 okt. 2016 - 10:52

Dat komt omdat je voorouders het hadden verpest met superioriteit gevoel. Geen enkel Aziaat die word aangekeken als hij/zij een shirt draagt met "proud to be Asian" dat omdat Aziaten nog nooit een ander hebben uitgemoord alleen vanwege hun huidskleur.