Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Prinses Margriet omzeilt belasting

  •  
13-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-margriet_pieter_300.jpg
'Stichting Royale' opgericht om geen erfbelasting te betalen
Prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven maken sinds 2006 gebruik van een fiscale constructie om de erfbelasting voor hun kinderen en kleinkinderen te minimaliseren.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 apr. 2013 - 9:15

Tja, gelijk hebben ze. Dat zou iedereen moeten doen. Van alle diefstal gepleegd door de overheid is de sterfbelasting toch wel de meest criminele vorm van graaien in de beurs van de burger. 3 werf hoera dus voor Pieter en Margriet. Ik zeg goed voorbeeld doet goed volgen.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2013 - 9:15

En dat is één. En dat is ...

anjojans
anjojans13 apr. 2013 - 9:15

Wanneer gaan die graaiers nou eens belasting betalen? en een mooi kado voor 30 April is "Geef alle Paleizen terug"!!! Zelfredzaamheid ook voor hen!

Meta Foor
Meta Foor13 apr. 2013 - 9:15

ben benieuwd hoe de EU, rompey, rutte, dijsselblom, samsom, weijers, en ikzelf deze voorbeeldfunctiers beoordelen : volkomen legaal, misverstand, iedereen doet het zoals wappie en bea, het is goed voor de werkgelegenheid, er is door hen al genoeg verloren op cyprus/ijsland/griekenland/mocambique

BettyB2
BettyB213 apr. 2013 - 9:15

In België weten ze dan weer wel hoe je met dit soort belastingontduiking van het Koninklijk Huis moet omgaan. Het wordt hoog tijd dat het hele zooitje oranjes eens flink genivelleerd wordt.

lancelot2
lancelot213 apr. 2013 - 9:15

Nou, nou en nog eens nou. Had het nooit achter haar gezocht, maar het blijkt nu dat ze wel héél slim is. Goed gedaan!!!!!!!!!!!!!!!

vriest
vriest13 apr. 2013 - 9:15

Is dit niet zo iets als een familie kwaal .

Charta46
Charta4613 apr. 2013 - 9:15

Tsja, ze hebben nog steeds niet genoeg.

neutralist
neutralist13 apr. 2013 - 9:15

Logisch als de wet daarin voorziet, geen problemen mee. Ik geef ze groot gelijk. Je doet wat binnen de wet mogelijk is om je vermogen veilig te stellen.

KoningPruts
KoningPruts13 apr. 2013 - 9:15

De mensen die er wat aan kunnen veranderen hebben et zelf baat bij. Zelfde adel andere tijden, wakker worden mensen. Er zal nooit iets veranderen.

Robbert54
Robbert5413 apr. 2013 - 9:15

Wel, als dit allemaal legaal is, waarom doen wij het dan ook niet. Waarom word de burger niet op deze constructie gewezen om zo hun kinderen van een zo volledig mogelijke erfenis te laten genieten. Ik zou zeggen, mensen doe dit ook. Het is blijkbaar een legale manier om zo zo min mogelijk belasting te betalen. Of is dit alleen maar mogelijk als je een paar miljoen op de bank hebt staan?

1 Reactie
bruces
bruces13 apr. 2013 - 9:15

-a- moet je wel een grotere vermogen in bezit hebben. -b- is dat al zeer lang bekend. Begin bij een deskundig accountant.

Bernie2
Bernie213 apr. 2013 - 9:15

Schurken van Oranje. Hun trieste activiteiten om het Oranjekapitaal schaamteloos te vermeerderen over de hoofden van jou en mij. Het kapitaal dat destijds werd aangelegd door grootpa Willem I door zijn ordinaire handel in verdovende middelen. Niet alleen Willem Alexander in Mozambique, ook zijn drie tantes belazeren het Nederlandsche volk via het belastingparadijs Guernsey. En moeder Beatrix die de hufterige praktijken faciliteert qua kantoor aan huis, helpt de oplichters een koninklijk handje. Geen familie om trots op te zijn, ook geen systeem om trots op te zijn.

1 Reactie
boswachter2
boswachter213 apr. 2013 - 9:15

Schurken van Oranje ( meer fatsoen is wel toepasselijk) Hoe kan je nu een schurk zijn als je de belasting legaal ontwijkt.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2013 - 9:15

Waarom zouden de leden van de koninklijke familie geen gebruik maken van wetgeving die voorhanden is? Niets illegaals aan. Je vermogen proberen te beschermen tegen de fiscus is niet meer dan normaal gedrag in een kapitalistische staat. Geld volgt nou eenmaal de weg van de minste fiscale weerstand. Waarom doen we altijd zo spastisch over dingen die we zelf ook gedaan zouden hebben als we er de middelen toe hadden? Waarom zijn we ineens zo hypocriet? Ze betalen gewoon hun belastingen maar bij bepaalde overdrachten van vermogens maken ze gebruik van compleet legale wetgeving die ertoe strekt deze vermogens te beschermen. So what? Prinses Margriet en haar man mr. Pieter Van Vollehoven zijn en blijven in mijn ogen gewoon fatsoenlijke mensen en hun kinderen eveneens. Ik weet helemaal niets slechts over deze mensen te melden als ik naar ze kijk en ik ga toch niet van mening veranderen omdat ze op legale wijze hun vermogen laten managen, volledig conform de tijdgeest en de wet. Joop.nl adviseer ik om anderen niet opzettelijk zo proberen neer te zetten alsof het een paar ordinair graaiende bankiers zouden zijn. Dat zijn ze niet en probeer dat er dan ook niet van te maken enkel omdat de vrijheid van meningsuiting je ertoe in staat stelt. Beetje op niveau blijven a.u.b.

3 Reacties
Rechterhand
Rechterhand13 apr. 2013 - 9:15

Ik ben het met je eens Hassan dat de koninklijke familie net zo goed gebruik mag maken van de regelingen die er zijn. Maar toch steekt het dat het lijkt alsof ze boven de wet staan, terwijl wij als het gewone plebs wel erfbelasting moeten betalen van het weinige dat we weg te geven hebben. Eigenlijk zou de koninklijke familie het goede voorbeeld moeten geven, vind je niet? Anders moeten we met elkaar besluiten dat we de erfbelasting maar af gaan schaffen.

willywal
willywal13 apr. 2013 - 9:15

Geld verkregen op alleen je familienaam, en dan geen belasting betalen?

willywal
willywal13 apr. 2013 - 9:15

wat mij betreft is het gewoon oplichting van alle andere Nederlanders die wel gewoon belasting betalen, maar sommige zullen het wel ""Slim"" noemen, ieder gevoel voor ethisch besef is hun vreemd. Wel vreemd dat de belastinginspecteur dit soort rare constructies goedkeurt

Bakoe
Bakoe13 apr. 2013 - 9:15

Als je al zoveel hebt, en zoveel krijgt en gekregen hebt van de staat waarvan je beweert een prinses te zijn. Een titel die impliceert dat je onlosmakelijk met die staat verbonden bent, en dat je taak het belang van die staat en haar inwoners is (onderdanen is een belachelijk woord). Dan kan ik mij niet voorstellen, dat je dit soort van constructies gaat verzinnen. Hoeveel arme mensen kunnen extra geholpen worden, arme Nederlanders, arme kinderen van Nederlanders, als mensen zoals deze prinses der Nederlanden gewoon hun belasting zouden betalen.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 apr. 2013 - 9:15

''Hoeveel arme mensen kunnen extra geholpen worden, arme Nederlanders, arme kinderen van Nederlanders, als mensen zoals deze prinses der Nederlanden gewoon hun belasting zouden betalen.'' Wat een prachtig tranentrekkend verhaal. 2 puntjes van kritiek: 1: Er is eens berekend dat de gemiddelde Nederlander tot juli werkt voor de staat. Ik dacht altijd dat de slavernij reeds lang geleden was afgeschaft. Me dunkt dat dat genoeg geld zou moeten opleveren om de nooddruftigen in onze verzorgingsstaat te behoeden voor de hongerdood. 2: Sterfbelasting is belasting heffen over vermogen waarover al lang (en waarschijnlijk meer dan eens) belasting is betaald. Pure diefstal dus.

elise1964
elise196413 apr. 2013 - 9:15

SCHAN-DA-LIG! Ik kan niet begrijpen dat er geen wet komt, die nu en voor altijd eens volledige transparantie biedt, voor alle leden van het koningshuis. Als je als familie zo wordt bevoordeeld met miljoenen en miljoenen opgehoest door de Nederlandse belastingbetaler dan hebben wij het recht om exact te weten hoeveel geld er precies aanwezig is en hoeveel geld zij precies krijgen elk jaar.Ook bijdrages die we nu niet weten. En ook Margriet heeft geerfd van Juliana en Bernard. Hoeveel en waar is het naar toe. Miljarden bezit het koningshuis en nog elk jaar hun hand op houden voor meer en nog meer.SCHAN-DA-LIG!

1 Reactie
lancelot2
lancelot213 apr. 2013 - 9:15

Den gewone burger kon dat ook doen. Ja u leest het goed kon, want heden is het helaas niet meer mogelijk. Slimme dame!!!

MrOoijer
MrOoijer13 apr. 2013 - 9:15

Het lijkt me eerder dat de berichtgeving schandalig is dan de constructie. Wie zijn vermogen in een stichting onderbrengt heeft niet langer de zeggenschap over dat vermogen. Het is dus een gift (schenking). Deze gift is alleen vrij van belastingen (schenkings- en inkomensbelasting) als de stichting erkend is als ANBI. Dit alles staat in de wet inkomstenbelasting 2001, artikel 6.33 e.v. ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling. Tenminste 90% moet worden gebruikt voor goede doelen. E.e.a. moet zijn vastgelegd in de statuten van de stichting, en die statuten zijn openbaar, op te vragen bij de KvK. Inderdaad wordt er geen erfbelasting betaald, maar het vermogen staat dan ook ook ter beschikking van de kinderen.

2 Reacties
MrOoijer
MrOoijer13 apr. 2013 - 9:15

Zie nu dat iemand het woord niet heeft weggehaald. :-) "Inderdaad wordt er geen erfbelasting betaald, maar het vermogen staat dan ook NIET ter beschikking van de kinderen."

IJsbrant
IJsbrant13 apr. 2013 - 9:15

Politieke partijen, waaronder de SP en haar omstreden afdrachtregeling, maken ook gebruik van die ANBI-wetgeving. Naast de subsidie die de partijen van ons al krijgen zijn ook alle gulle giften gedaan door gebrainwashte volgelingen nog belastingaftrekbaar. Het voordeeltje wat de gulle gever dan heeft, daarvan wordt hij geacht het ook weer in de partijkas te storten.(bv. SP) Wie zich stoort aan het door mij gebruikte woord "omstreden", raad ik aan de SP-statuten kritisch te lezen