Joop

Prinses Amalia stort geld wel terug

  •    •  
11-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Geslaagde prinses Amalia hangt de vlag uit

© DEN HAAG - Prinses Amalia hangt de vlag uit bij Paleis Huis ten Bosch. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima is geslaagd voor haar eindexamens. Amalia zat op het Ch

Prinses Amalia zal haar uitkering gedurende haar studie terugstorten. Dat schrijft ze in een brief aan demissionair premier Rutte. De prinses noemt het ontvangen van een uitkering “ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben”. Amalia heeft vanaf haar 18 e verjaardag recht op 1,6 miljoen euro per jaar.
De prinses sluit haar brief af met: “Ik hoop dat u dit begrijpt”. Het is in VVD-kringen ongebruikelijk om onterecht ontvangen inkomsten terug te storten. Zo besloot Rutte zelf in 2019 zijn reiskostenvergoeding over de periode 2006-2010 niet terug te betalen , terwijl hij in die periode een auto met chauffeur van zijn partij had.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Break on through
Break on through12 jun. 2021 - 14:58

Heel nobel maar ik gun de prinses gewoon haar uitkering. Ook al is het 1,6 miljoen. Het is al decennia tijd dat we eens ophouden te zeiken over mensen die een uitkering krijgen. Of dat nou een sociale uitkering is of 1,6 miljoen. We hebben zelf de afgelopen crisis gezien hoe gemakkelijk er roekeloos met MILJARDEN gestrooid word om, soms verder weinig levensvatbare, bedrijven in de lucht te houden. Gewoon omdat rechts Nederland opgewonden raakt van het bedrijfsleven (en dan zeg ik het nog netjes)....

1 Reactie
EenMening
EenMening13 jun. 2021 - 18:55

Vrijwel al het geld in Nederland wordt verdiend in het bedrijfsleven. Een aanzienlijk daarvan komt via de belastingen in de algemene middelen, waaruit o.a. uitkeringen, gezondheidszorg en onderwijs worden betaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 11:58

Dat is een duur reisje naar Griekenland geworden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2021 - 15:28

Voor de PR van Paps zal het geen verschil maken.

Jan Man
Jan Man12 jun. 2021 - 10:49

Slimme investering van het koningshuis om dat geld terug te storten. Die paar broodkruimels zullen ze niet missen, maar ze vergroten hiermee wel hun kans om in de toekomst nog vele honderden miljoenen overheidsgeld binnen te harken. Wat zal Sywert van Lienden zich een amateur voelen als hij de Oranjes aan het werk ziet.

1 Reactie
Andreas4
Andreas412 jun. 2021 - 16:49

Inderdaad prima PR voor een toekomstige koningin. Er is over nagedacht.

Mokker
Mokker12 jun. 2021 - 10:15

Fijn dat ze laat weten dat ze zich realiseert tot een bijzonder geprivilegeerde familie te horen. Verder blijft het koningshuis natuurlijk poppenkast uit vervlogen tijden, dat redelijkerwijs toch niet in stand gehouden zou moeten worden in de moderne tijd. Maar dat afschaffen heeft voorde meeste Nederlanders geen prioriteit zolang de leden van het koningshuis zich redelijk netjes blijven gedragen en zich zo goed en kwaad als het kan nuttig proberen te maken.

Joop den Uil
Joop den Uil12 jun. 2021 - 7:38

Dus de kaarten zijn al geschud dat ze de nieuwe Koningin wordt ? Of kan dat nog gestopt worden. Denk het niet want waar vroeger de koningen een heel leger hadden om aan de macht te blijven , zo hebben ze nu een heel leger aan PR Marketing, dressing, pers, lobbyisten... net zo effectief blijkt weer.

2 Reacties
ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 9:38

In een notendop. Maar dit is het toch? Zij die een koningshuis willen, willen het charmeoffensief. Ons koningshuis ís het charmeoffensief. Ze moeten immers de verbindende factor zijn, door 80% geliefd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jun. 2021 - 10:42

De grondwet dat we een koninkrijk zijn en regel dat de eerstgeborene opvolgt zijn nu niet bepaalt nieuw. Afkeer is normaal maar verassing is misplaatsts. Nederland is een grondwettelijke monarchie. Als men iets anders wil moet men een revolutie organiseren.

Arbeider4
Arbeider412 jun. 2021 - 7:37

Je moet wat tegenwoordig om populisten de mond te snoeren. Voordat je het weet proberen ze je te framen als graaier die geen poot uitsteekt maar wel lekker profiteert. Of het verstandig is om populisten op voorhand de mond te snoeren met een populistische actie als poen terugstorten? Voor mij had het niet gehoeven. Zolang er maar naar draagkracht belasting wordt afgedragen is er niks mis met (hoog) inkomen. Al heb je een inkomen van een miljard per jaar. Hetzelfde zie je terug bij de discussie over grootverdiener Van Lienden. Heeft al dan niet deugend miljoenen opgestreken met zijn mondkapjeshandel. Dat zou allemaal een stuk minder erg zijn als over de ''winst'' belasting moest worden afgedragen. Zeg 80% over alle winst meer dan een netto inkomen van €100.000. Maar we weten allemaal hoe het gaat met de rijken en hun ondernemingen. De grondslag voor belasting op winst/inkomen/vermogen wordt steeds verder uitgekleed met vrijstellingen e.d. en of dat nog niet genoeg is worden de belasting tarieven ook nog doorlopend verlaagd. En dan hebben we het nog maar niet over de subsidies die de rijken en hun ondernemingen vangen om ook een keer eens iets goed te doen.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jun. 2021 - 7:30

Lijkt me een PR-stunt. Ik denk niet dat de prinses haar studiejaren in armoede zal doorbrengen. Na de Griekenland-affaire en de ophef over de het miljoenen-jacht van WA kan het koninklijk huis wel wat positieve publiciteit gebruiken.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 11:56

Mark Huysman Ze heeft haar 'onkostenvergoeding" nog. Ik denk dat ze het nodig vinden in het kader van een hernieuwd 'charme-offensief' nadat ze zo ontzettend in aanzien gedaald waren volgens enquetes.

Pater
Pater12 jun. 2021 - 17:02

Het is niet goed of het deugt niet, wat een zure reactie. Natuurlijk zal ze de rest van heer leven geld zat hebben, zoals alle kinderen met zeer rijke ouders en zolang we de erfbelasting niet drastisch veranderen. Het gebaar blijft mooi en ik denk niet dat anderen dit voor haar bedacht hebben; W.A. had het nooit bedacht in zijn tijd. @Minoes: Uit de Vk: "De toelage waar Amalia grondwettelijk recht op heeft, bestaat uit twee delen: het inkomensbestanddeel, bijna 300 duizend euro, en de onkostenvergoeding, ruim 1,3 miljoen euro. Daarmee moet ze bijvoorbeeld privépersoneel en beveiliging betalen. De prinses heeft Rutte per brief laten weten beide uitkeringen terug te storten. Alleen bij hoge kosten in haar functie als prinses van Oranje zal ze een deel van de onkostenvergoeding houden."

Mark Huysman
Mark Huysman13 jun. 2021 - 7:30

@Pater We weten niet wie het bedacht heeft. Maar als je denkt dat het een ‘mooi gebaar’ is dat losstaat van PR-overwegingen dan ben je erg naïef. Het koninklijk huis heeft in coronatijd schade opgelopen en die schade moet hersteld worden.

Pater
Pater14 jun. 2021 - 8:41

@Huysman Lees liever wat er staat; ik heb nooit gezegd dat dit los staat van PR-overwegingen, dat speelt natuurlijk altijd mee. Ik denk wel dat ze het zelf bedacht heeft; zij is de enige die dat inkomen kan weigeren. Je vooroordelen belemmeren je de mogelijkheid te accepteren dat Amalia gewoon een sociaal voelende vrouw is. (Die trouwens eigenlijk ons aller mededogen verdient omdat ze haar toekomst al helemaal vast staat en haar tussenjaar haar laatste jaar van vrijheid wordt. Hopelijk gaat ze nog beseffen dat ze zich ook van die toekomst los kan maken).

Bernie2
Bernie212 jun. 2021 - 6:48

Mooi van het meiske maar not a big deal. Willem van O. zal probleemloos haar eventuele tekorten aanvullen van het geld dat hij- en zijn familie legaal heeft 'geroofd' van mij en van jou. Goed voorbeeld doet volgen, dus ik verwacht dat vader Willem zijn vergaarde kapitaal terugstort in de staatskas tbv. minima etc, zijn kroon inlevert en een leuk huisje zoekt in de Haagse Schilderswijk of in het Zorreguita onderkomen in Argentinië waar Willem's huisgenoot vast warme herinneringen heeft en dagelijks kan meewandelen met de Dwaze Moeders. Kan dit verdorven en archaïsch systeem worden opgerold en eindelijk plaats maken voor een moderne republiek waarin voor Amalia en haar zusjes vast plaats is in de bediening van het restaurant op het Binnenhof. Cheers..

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha12 jun. 2021 - 16:44

Jaloerse nicht

Ch0k3r
Ch0k3r12 jun. 2021 - 6:27

Als we dan toch een monarch moeten hebben, liever een met deze insteek!

Mirzas
Mirzas12 jun. 2021 - 6:20

Slimme zet.

EricDonkaew
EricDonkaew12 jun. 2021 - 1:17

Laten we wel wezen, het is natuurlijk een bewust gekozen charmeoffensief. En een zeer geslaagd charmeoffensief, getuige de vele lieve reacties hier maar ook elders. Met deze brief heeft ze de discussie over het al dan geen koningshuis een generatie uitgesteld. Dan is zij spekkoper want wat zij gaat terugkrijgen is vele malen meer dan wat ze nu opgeeft. Als ik het goed begrepen heb, gaat het overigens om een toelage boven het basisbedrag. Dat miljoentje houdt ze gewoon. Maar, nogmaals, haar beslissing is een investering op termijn. Ik heb trouwens toch wel het vermoeden dat haar een en ander is ingefluisterd.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew12 jun. 2021 - 9:43

Het is toch het hele bedrag, zie ik. Tof.

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2021 - 11:11

@EricDonkaew "Ik heb trouwens toch wel het vermoeden dat haar een en ander is ingefluisterd." Ik ook. Maar is dat erg? Het is een meiske van 17... Prima toch, dat haar een moreel besef wordt ingefluisterd. Kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

ton14024
ton1402412 jun. 2021 - 11:46

´´Er is ingefluisterd vermoedelijk, bewuste keuze, charmeoffensief.´´ Jongetjes, plasje gedaan?

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2021 - 12:12

@Ton "plasje gedaan?" Nee, maar jij wel je poepje?

Brent Dysta
Brent Dysta11 jun. 2021 - 19:56

De monarchie is het het meest nutteloze, ondemocratische en geldverslindende instituut dat we kennen in ons gave landje. Met een familie van door ons gespekte miljardairs. Nu wordt er een kruimel weggegeven en de lakeien bukken en kruipen weer als dankbare honden. Het volk is heel wat erger dan de vorst of zijn dochter.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037111 jun. 2021 - 22:39

Eens maar ik vind het wel sympathiek. Ik denk wel dat Willem heel hard heeft geperst toen hij het hoorde.

HarrieV2
HarrieV212 jun. 2021 - 6:03

@Brent Nutteloos? Nauw, niet helemaal. Ondemocratisch? Helemaal mee eens. Niet meer van deze tijd. Geldverslindend? Denk dat een president als alternatief niet veel goedkoper zal uitvallen. Het is verder de politiek die bepaald wat de Oranjes wel en niet mogen doen. In ieder geval in hun rol als koningshuis. Betreffende jouw opmerking over lakeien. Hiermee ken je ze dan ook te veel macht toe. Die hebben ze niet.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2021 - 6:25

@Brent Maar gelukkig kunnen we vaststellen, dat het hebben van een monarchie democratisch bepaald is, en helaas het hebben van anti-vertegenwoordigers binnen het volk niet. Dat is een gegeven. Wat wel mooi is dat ze altijd hun stem mogen laten horen, waarbij ze soms vergeten dat -gekeken naar hun eigen situatie- nutteloos een relatief begrip is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jun. 2021 - 10:43

Je eerste zin past niet bij de laatste. Waar ben je nu voor? Volk of monarchie?

Peterrr3
Peterrr311 jun. 2021 - 17:11

Netjes van Amalia. Daar kan haar pa nog wat van leren ;-)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2021 - 11:57

Die schuift wel bij!

Thuiszitter
Thuiszitter11 jun. 2021 - 16:41

Het siert haar .

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2021 - 16:18

De eerste politieke daad van onze kroonprinses. Zo te zien is ze dus geen Bernhard jr. (of sr.). Ben ik net van mijn koningsgezindheid af, krijg ik dit charme-offensief... Sympathiek gebaar Amalia, maar ik gun je liever een vrij leven.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jun. 2021 - 17:33

Het blijft toch een uitstekend gebaar .

jantje
jantje11 jun. 2021 - 19:41

@Teunbeunhaas, Zolang de Oranjes als buffer fungeren tussen het volk en de regering is het beter dat ze op hun plaats blijven zitten. Liever dan een regering zoals in Brazilië of Belarus.. want dan zou Nederland ook een dictatuur worden waar alle soorten van kritiek op een regeringsleider uiteindelijk tot gevangenis straf leidt. Dat willen we toch ook niet.

HarrieV2
HarrieV212 jun. 2021 - 5:53

@Jannie Dat er een enigszins dempende werking van de Oranjes uitgaat tegen te veel hectiek tussen burger en overheid kan ik het nog wel mee eens zijn, maar dat ze een buffer zijn tussen burger en politiek zeker niet. Ze hebben namelijk helemaal niets te vertellen en mocht Nederland ooit afglijden naar een dictatuur (wat ik overigens niet verwacht) dan zijn het zeker de Oranjes niet die dat zouden kunnen voorkomen.

Jozias2
Jozias212 jun. 2021 - 7:27

@eric Wat heeft Bernard jr hier nu mee te maken? Die krijgt geen toelage en moest zijn eigen geld verdienen. Dat heeft hij gedaan net slimme investeringen. Dat het momenteel in vastgoed is mag toch gewoon. BNN vara werkt daar ook in mee

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2021 - 10:51

@Jozias "Bernhard jr" Het gaat om het image van de hele familie. Voor mij tenminste. Voor jou blijkbaar niet. Inderdaad, profiteren van de krappe woningmarkt mag. Juridisch. Maar moreel? Maar sociaal? Hangt van je persoonlijke normen en waarden af.

Jozias2
Jozias212 jun. 2021 - 12:31

@eric De woningen staan toch niet leeg? Die zijn gewoon bewoond. Dus de woningnood wordt er niet groter door. Alleen profiteert hij daar nu van in plaats van een ander. Maar hij heeft zijn vermogen niet verdiend met de woningen. Hij is met niets begonnen met een aantal start ups waaronder Ritzen koeriers.

Karingin
Karingin11 jun. 2021 - 15:40

Stoer

Stientje2
Stientje211 jun. 2021 - 15:16

Het is aardig te lezen dat de leden van het Koningshuis, en in het bijzonder de jongste telgen, zich steeds meer bewust worden van wat er buiten hun knusse huisje gebeurd. Armoede en leed in diverse landen waar Maxima zich zo voor inzet, zal zeker invloed hebben. Zij zal haar kinderen daarin betrekken. De opvoeding ten paleizen zal zeker veranderd zijn, misschien toch meer als gezin? Dat Amalia haar uitkering terug stort, is wel doordacht. Daar kan Mark Rutte nog een voorbeeld aan nemen. Geen Mark Rutte meer in het komende nieuwe kabinet. Daar hebben té veel mensen onder te lijden.

Satya
Satya11 jun. 2021 - 15:06

Dat vind ik een mooie daad. ☆ps ERIC MINNENS jij begreep mijn opmerking over Baudet niet goed of ik was onduidelijk. Ik bedoelde het sarcastisch of cynisch of zo. Ik weet best dat jij niet zo denkt. Dat jij mijn opmerking serieus nam zit me dwars. Ik hoop dat je dit leest en even reageert, tot reactie mag ik dit hopelijk af en toe schrijven een zo lieve man die iets verkeerd opvat zit me erg dwars. Love you.☆

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2021 - 19:11

@Satya Bedankt voor dit berichtje, lieve Satya. Zo ken ik je weer. Ik had je verkeerd begrepen. Tot de volgende confrontatie, haha.( Maar meestal zijn we het eens. ????)

Satya
Satya11 jun. 2021 - 21:29

Eric Oneens is prima zolang we een ondergrens hebben die bij elkaar in de buurt ligt. Opgelucht dat dit uit de weg is, mijn schrijfsels zijn taaltechnisch niet echt goed, onthoud dat maar voor de volgende keer, ik heb een hoge pet van je op en het zal verkeerd geschreven zijn, de bedoeling is goed.

Eric Minnens
Eric Minnens12 jun. 2021 - 9:05

@Satya "mijn schrijfsels zijn taaltechnisch niet echt goed" Je hoeft de schuld echt niet bij jezelf te leggen Satya, het kan net zo goed aan mij liggen. Ironie, sarcasme zijn soms moeilijk te herkennen. Dat ervaar ik zelf soms ook bij mijn eigen schrijfsels, vaak ook ironisch en ook niet altijd meteen begrepen. We hebben het hierover trouwens al eens vaker gehad. Ik kijk altijd in de eerste plaats naar de bedoeling van een reactie, juist wanneer ik denk 'Huh? Want soms formuleert iemand iets net op een te dubbelzinnige manier, voor tweeërlei uitleg vatbaar, terwijl hij of zij zelf denkt heel duidelijk te zijn. Een misverstand is dan zomaar gewekt. In dit geval was onze onenigheid over Gül dermate groot gegroeid dat ik zelfs na die dubbele 'huh'-check nog dacht dat het jou in de bol was geslagen, haha. Ja ik kan er nu om lachen en dat doe ik dan ook, en ik hoor jou digitaal meelachen, geloof ik. ???? Gelukkig maar, eind goed, al goed. Nou ja, onze onenigheid over Gül blijft, maar dat mag.

HappyBuddha
HappyBuddha12 jun. 2021 - 16:46

De liefde bloeit op op Joop. Wat heerlijk om te lezen

Pater
Pater11 jun. 2021 - 14:52

Haar vader vond het dom. Haar moeder vond het een beslissing die Amalia zelf moest nemen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 jun. 2021 - 19:01

ja echt? vond haar vader dat dom? wat een domme vader heeft dat kind dan.

Pater
Pater12 jun. 2021 - 17:05

Dat is-ie ook! Amalia slaagde cum laude, W.A. haalde zijn studie met de nodige assistentie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2021 - 23:27

verstandige moeder

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2021 - 10:05

Amalia moet nog aan de studie beginnen, dat gaat ook Leiden worden? W.A.'s scriptie is onder embargo.

ton14024
ton1402411 jun. 2021 - 14:12

Daar kun je een voorbeeld aan nemen Mark. Duidelijke taal en oprechte intenties. Vergelijk dat met jouw "radicale ideeën" .

2 Reacties
Mini2
Mini211 jun. 2021 - 15:11

De familie Oranje en 'oprechte intenties'. Laat. me. niet. lachen.

ton14024
ton1402411 jun. 2021 - 18:42

Ach M, eigenlijk ben ik het met je eens, wat kun je verwachten? De Windsors zijn ook niet de verbindende factor gebleken tijdens brexit, terwijl dat voor de Oranjes een sellingpoint was. Maar dit gaat juist niet over de familie. Dit gaat over de kroonprinses en het herwinnen van mijn vertrouwen. Ik heb daar geen Palestina- of LGBTQIAP-vlag voor nodig. Ik weet niet wat ik kan verwachten, maar dit signaal is welkom.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 jun. 2021 - 13:57

goh...met zo'n insteek zou ze het koningshuis wel eens van de ondergang kunnen redden . haar vader precies het tegenovergestelde maar het kan natuurlijk altijd een bedachte pr truc zijn

Leontrotsky
Leontrotsky11 jun. 2021 - 13:31

Schitterend gebaar van deze prachtige prinses, Amalia heeft alles in huis om een heel goede koningin te worden van Nederland.