Joop

Prinses Amalia mag niet met Belgische prins trouwen

  •  
11-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
wet_300_01.jpg
Bizarre wetten bij de zuiderburen: verboden dromen uit te leggen of vals viool te spelen
Stel dat prinses Amalia (10) later verliefd wordt op de Belgische prins Gabriël (11), dan zou dat natuurlijk interessante staatsrechtelijke gevolgen kunnen hebben. Maar een huwelijk tussen de twee zit er niet in. Ook niet voor de andere Nederlandse prinsesjes trouwens. De Belgische wet verbiedt namelijk dat een lid van het koningshuis trouwt met een Oranje-telg.
Een decreet uit 1830, uitgevaardigd kort na de Septemberrevolutie , verbiedt dat een lid van het Nederlands Koninklijk Huis in België een machtspositie bekleedt. Voor altijd. De Belgen waren de Nederlandse overheersing goed zat en de wet was een poging dat ze daar voorgoed vanaf wilden. Nadien heeft niemand de regeling weer ongedaan gemaakt.
De opvallende wet staat in een overzicht van bizarre wetten  dat de Nederlander Jogchum Vrielink, werkzaam aan de Universiteit van Leuven samenstelde. Het zijn wetten die in onbruik zijn geraakt maar nooit werden afgeschaft. Zo kan de Belgische koning nog steeds troepen in Congo, vroeger privé-bezit van de vorst, mobiliseren. En als het transport naar Afrika een probleem vormt dan hebben militairen het recht om van burgers ‘paarden, ossen en honden’ te vorderen en ze als trekdieren voor de voertuigen te spannen. Deurwaarders is het verboden om bij iemand die in de schulden zit zijn laatste koe, varken of 24 kippen in beslag te nemen. Eerder meldde Joop al dat volgens de wet de Belgen al 183 jaar hun vlag verkeerd uithangen.
Sommige wetten zin inmiddels afgeschaft. Zo was het tot voor kort voor buitenlanders verboden om duiven te houden. Het wettelijk verbod werd in 1923 ingevoerd om spionage-praktijken tegen te gaan.
Plaatselijke verordeningen, die officieel nog steeds geldig zijn, gaan ook ver. Zo is het in Lokeren verboden iemands ‘dromen uit te leggen’, ongeacht of je daar geld voor vraagt. in Leuven kun je een boete krijgen als je op straat muziek probeert te maken maar vals speelt. En in Lede mogen kinderen alleen op straat voetballen als ze schriftelijk toestemming hebben van de burgemeester.
De allermooiste Belgische wettelijke dwaling zit echter in de wet die de beëdiging van tolken regelt. Daarbij moeten de vertalers een eed afleggen en die luidt officieel:
Ik zweer getrouwelijk de gezegden te vertolken welke aan personen die verschillende talen spreken, moeten overgezegd worden”.
Het is een onbegrijpelijke zin. Hoe kan dat? Nou, de wet is oorspronkelijk in het Frans opgesteld en daarna omgezet in het Nederlands. Dus ja, de Belgische wet die officieel het waarheidsgetrouw vertalen regelt, is zelf verkeerd vertaald. We ♥ Belgium!

Meer over:

kijk nou,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 sep. 2014 - 19:58

Wat te denken van Bizarre wetten in het VK? In Chester mag je alleen een welshman met pijl en boog doodschieten na middernacht, belachelijk!

HanzChristian
HanzChristian11 sep. 2014 - 19:58

Jammer voor Gabriël: hij zou koning van Nederland kunnen worden als 't wel mocht. Maxima Zorregieta heeft immers zonder al te veel weerstand de Nederlandse nationaliteit en de aanspreektitel van koningin verkregen. Daar moest ook wel een regeltje of twee voor omzeild worden.

Martijn Oostra
Martijn Oostra11 sep. 2014 - 19:58

Weer een reden om de koningshuizen af te schaffen

dino_radja
dino_radja11 sep. 2014 - 19:58

en de meest bizarre wet? Dat is de wet die mensen op basis van hun ouders een baan voor het leven geeft, met een zeer hoog loon en belastingvrijstelling. Schaf dat hele koningschap toch af, het is totaal niet meer van deze tijd.

rbakels
rbakels11 sep. 2014 - 19:58

Leuke kop, maar dit verhaal gaat over historische overblijfselen. Bedenk wel dat België zich in 1830 met een revolutie van Nederland afscheidde. Iets anders is dat het misschien tijd wordt dat wij Luxemburg weer inlijven. Tot 1890 was de nederlandse koning ook konng van Luxemburg (een "personele unie"). Daar kwam toen een eind aan omdat de Luemburgse grondwet geen koningin toelaat. Wilhelmina kon daarom geen koningin van Luxemburg worden. Nu wij weer een (mannelijke) koning hebben is er geen beletsel meer dat Willem-Alexander ook weer koning van Luxemburg wordt. Dan hebben wij zowel de voorzitter als de vice-voorzitter van de Europese Commissie geleverd. En uxemburg isweliswaar klein, maar mooi en rijk.

msj_meijerink
msj_meijerink11 sep. 2014 - 19:58

Wil Amalia wel met die Belg trouwen? Nog sterker: willen wij, Nederlanders wel dat zij met Prins Frieteke trouwt?

1 Reactie
Pieterplezier
Pieterplezier11 sep. 2014 - 19:58

Over de aspiraties van de prinses hebben wij helemaal niets te willen.... Enkel een klap voor de billen...

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2014 - 19:58

het is een begrijpelijke en praktische wet om inteelt te voorkomen; alleen latijns amerika is nog vrij van familierelaties.

1 Reactie
bEngel2
bEngel211 sep. 2014 - 19:58

Of een Indische radja misschien?

robhert
robhert11 sep. 2014 - 19:58

Die kinderen zijn pas tien en elf, als ze ooit zouden willen/moeten trouwen samen zien we het dan wel weer. Hopelijk is dan de monarchie al lang verleden tijd, leve de Republiek!

1 Reactie
WendyB2
WendyB211 sep. 2014 - 19:58

Willem Alexander en Beatrix hebben meer steun van de bevolking dan welke 'gekozen' vertegenwoordiger in Den Haag ook. Bovendien is het huis van Oranje misschien wel het enige koningshuis ter wereld wat door de bevolking zelf verkozen is. Een Republiek, prima, maar dan wel met de Oranjes als stadhouders. Die 19e-eeuwse constitutionele monarchie is ook maar een staatsrechtelijk gedrocht en achterhaald.