Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Prins Friso (44) overleden

  •  
12-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
friso_300.jpg
Koninklijk Huis opent online condoleanceregister ... RVD: Friso overleden aan complicaties  ... Premier Rutte: "Overlijden een schok. Heel Nederland leeft mee met de Koninklijke familie"
Prins Friso is maandag overleden. Dat heeft de RVD bekendgemaakt. Friso is 44 jaar oud geworden. Hij overleed aan de complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging die hij opliep bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk. Volgens bronnen komt het overlijden onverwacht.
Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst
Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.
Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.   Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (“minimal consciousness”), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.   De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.
Na het ongeluk is Friso op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck behandeld. In maart werd hij overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in Londen, de woonplaats van het prinselijk paar. Begin juli 2013 werd Friso uiteindelijk overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, alwaar hij verdere behandeling kreeg.
Zondag vierde prinses Mabel nog haar 45ste verjaardag op Paleis Huis ten Bosch, aan de zijde van de prins. Friso laat achter zijn echtgenote en twee dochters, Luana en Zaria.
Koning Willem-Alexander en koning Máxima zijn op vakantie in Griekenland. Zij komen terug.
NOS schrijft over het leven van de prins:
Friso stond bekend als de introverte prins die graag een zo normaal mogelijk leven leidde, buiten de schijnwerpers. Mensen die hem van dichtbij kenden, noemden hem buitengewoon slim, sportief, bescheiden, vriendelijk en sociaal.  In Londen leidde hij een leven in betrekkelijke anonimiteit. Hij werkte er in alle rust aan zijn carrière, waarin hij zijn intellectuele capaciteiten kon ontplooien. Ook kon hij er zonder opdringerige pers genieten van zijn twee dochters: Luana (2005) en Zaria (2006). In zijn vrije tijd hield hij behalve van skiën ook van duiken en golfen. Tijdens bijzondere familie-aangelegenheden en bij de viering van Koninginnedag was Friso bijna altijd aanwezig, maar hij trad niet graag op de voorgrond.
Het overlijden van prins Friso kwam ook voor de leden van de Koninklijke Familie onverwacht. Koninklijk huis-verslaggever Kysia Hekster leidt dat onder meer af uit het feit dat koning Willem-Alexander terug moet komen van vakantie.
Premier Mark Rutte onderbreekt zijn vakantie en keert morgen terug naar Nederland. In een eerste verklaring via de RVD stelt de premier:
Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.
Ook voor prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag.
Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de prins, tegen prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.
Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken prins Friso met het diepste respect.
Politici in Den Haag reageren allen bedroefd op het nieuws van het overlijden en wensen de Koninklijke familie veel sterkte. Zo twittert SP-leider Emile Roemer: “Ik wens de Koninklijke familie heel veel kracht en sterkte voor de komende tijd met het verwerken van dit grote verlies” . VVD-leider Halbe Zijlstra zegt in een verklaring: “Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de Koninklijke familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor hen ligt.”
Het Koninklijk Huis heeft een condoleanceregister geopend waar burgers hun medeleven kunnen betuigen.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

freaky33
freaky3312 aug. 2013 - 13:18

Triest. Toch wel onverwacht. Maar heel nuchter bekeken, misschien maar beter ook zo. Het had toch een kasplantje gebleven anders. RIP voor de koninklijke familie, zijn vrouw en kinderen.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder12 aug. 2013 - 13:18

Heel erg voor de familie. Vandaag Radio1, Radio2, Ned 1, 2, 3. Rtl4, SBS6 maar vermijden. Ik weet ondertussen zo goed als alles al van Prins Friso.

opgeheven
opgeheven12 aug. 2013 - 13:18

Ik gun het de man van harte. Leven als een kasplant lijkt me verschrikkelijk en dat wens ik niemand toe. Ik vermoed dat dit beter is voor zowel hemzelf als voor zijn familieleden.

BasVV
BasVV12 aug. 2013 - 13:18

Iemand heeft het besluit genomen dat Friso niet meer te redden was. De medici. Of de familie. Maakt niet uit. Hij is dood. Natuurlijk hoort hij in het familiegraf. Alsof het kabinet bepaald wie er in een familiegraf mag. Je bent biologisch in lijn met een familie. Ik hoop dat hij een eervolle begrafenis krijgt. En ik hoop voor hem dat hij rust heeft. Ook voor Mabel en de kinderen.

tinekea2
tinekea212 aug. 2013 - 13:18

Tragisch dat iemand meent zelfs van deze gelegenheid gebruik te moeten maken om "kritisch "te zijn.

Bakoe
Bakoe12 aug. 2013 - 13:18

Rust in vrede, en mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden.

meijerlahn
meijerlahn12 aug. 2013 - 13:18

Als ouder je kind overleven is het ergste wat een mens kan overkomen. Het is zo tegennatuurlijk.

Lejoo
Lejoo12 aug. 2013 - 13:18

Veel sterkte bij het grote verlies voor de familie. In het bijzonder prinses Beatrix, prinses Mabel en haar dochters.

MarjoleinS2
MarjoleinS212 aug. 2013 - 13:18

Héél erg verdrietig voor zijn vrouw, twee dochters, zijn moeder, twee broers en alle andere naasten als familie, vrienden, collega's etc.... Sterkte gewenst !! R.I.P. Prins Friso

msj_meijerink
msj_meijerink12 aug. 2013 - 13:18

Hoe je het ook wendt of keert, het is goed zo. Zo'n leven is geen waardevol leven meer. Aan de familie en iedere andere meelevende: sterkte en veel wijsheid toegewenst.

boswachter2
boswachter212 aug. 2013 - 13:18

Dit is geen onderwerp om er een discussiepunt van te maken op een forum.

Canelle
Canelle12 aug. 2013 - 13:18

Tjonge, nogal een ophef hier en in de media. Valt me wat tegen op dit forum, zo in tranen over het verlies van een aristocraat. Het lijkt hier wel een oranje vereninging. Hij heeft het wel aan zich zelf te danken dacht ik. Daarom is het niet minder tragisch als elk ander ski ongeval van bv een bouwvakkerszoon, een bakkersknecht....

Roti1863
Roti186312 aug. 2013 - 13:18

Beseffende dat hij nu niet meer in ons midden is, vraag ik mij stilletjes toch af, wat de reanimatie na 50 minuten voor goeds heeft gebracht voor de koninklijke familie? Terwijl ik vandaag naar het nieuws luisterde over zijn dood, bekroop mij het angstige gevoel dat zijn reanimatie het lijden van zijn moeder en de rest van zijn familie verder heeft verdiept, en verlengt. Niet dat Friso dat zelf heeft gewild, maar misschien is het voor hen die iets soortgelijks zullen meemaken een wijze les om te beseffen dat een acute verlies niet per definitie slecht hoeft te zijn.

RobGeurtsen
RobGeurtsen12 aug. 2013 - 13:18

Mijn deelneming gaat vooral uit naar de kinderen. Kinderen hebben recht op een vader die er is, die hen helpt het leven te begrijpen, en leert met de praktijk van het leven om te gaan. Hun is dat recht ontnomen. Hun vader maakte voor het genot van maagdelijke sneeuw een andere keuze. Is het pech? Triest is de uitkomst zeker. De kinderen hebben mazzel, zijn beter af dan menig ander kind, er is een krachtige moeder en een liefhebbende oma die letterlijk en figuurlijk aanwezig kan en zal zijn. Een schrale troost maar wel belangrijk.

Klungel2
Klungel212 aug. 2013 - 13:18

Ik wens de familie en iedereen die diep geraakt is door dit tragische verlies veel sterkte de komende moeilijke tijd.

rodewulp
rodewulp12 aug. 2013 - 13:18

ik wens de koninklijke familie en hun naasten heel veel sterkte, wijsheid en kracht. voor nu maar ook voor de toekomst.

Lucyfer
Lucyfer12 aug. 2013 - 13:18

Triest Beter voor hem en ook voor zijn gezin. Ze moeten ook verder met hun leven. Duidelijk wel waarom hij naar het Nederland en naar het Paleis is gehaald.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen12 aug. 2013 - 13:18

Duidelijk waarom naar Nederland gehaald? Euthanasie, bedoel je?

JAWEH
JAWEH12 aug. 2013 - 13:18

Zou het nu zo zijn dat vanwege het feit dat hij tot de koninklijke familie hoorde, ze niet mogen zeggen dat men euthanasie heeft gepleegd?

1 Reactie
freaky33
freaky3312 aug. 2013 - 13:18

Lijkt me sterk. De koninklijke familie was op het moment van overlijden op vakantie in het buitenland.

jaapvos
jaapvos12 aug. 2013 - 13:18

Triest nieuws & veel sterkte toegewenst aan de familie. In Engeland is euthenasie illegaal & in Nederland wel toegestaan onder strikte voorwaarden & die zullen zeker volgens de wensen van de oranjes (een van de rijkste families ter wereld !!) zijn ingevuld....... Maar het gepeupel mag dit pas over enkele decennia weten van de rvd......

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant12 aug. 2013 - 13:18

Friso had een zelfstandige hart-en ademhalingsfunctie. Dus misschien is hij wel aan heel andere complicaties overleden. Maar ja, ik kan me voorstellen dat dat minder sensationeel en een minder bevredigend denkpatroon is voor sommigen.

Jantje68
Jantje6812 aug. 2013 - 13:18

Triest en verdrietig voor de familie ondanks dat er weinig hoop was. Wat me stoort is de door euthanasie fanaten wordt gesuggereerd dat ‘de stekker er uit getrokken is’ terwijl de omstandigheden aantonen dat dit pertinent onwaar is (Beatrix en Koning op vakantie). Maar men wil dit gewoon zoo ontzettend graag horen. Het blijkt gewoon dat dood gaan een natuurlijk proces is in de meeste gevallen wat je niet hoeft te forceren. In de media wordt continue een beeld geschapen van dat mensen alleen maar na eindeloos creperen aan hun einde moeten komen en artsen hun ook nog eens euthenasie weigeren. Uit cijfers blijkt ook dat van het euthanasie fanatisme bij leven en welzijn weinig meer over blijft als het moment daar is. Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

2 Reacties
IJsbrant
IJsbrant12 aug. 2013 - 13:18

[..Wat me stoort is de door euthanasie fanaten wordt gesuggereerd dat ‘de stekker er uit getrokken is’ ..] Temeer daar Friso een zelfstandige adem- en hartfunctie had. Dus welke stekker deze sensatiedieren dan bedoelen is mij ook niet duidelijk.

EricDonkaew
EricDonkaew12 aug. 2013 - 13:18

Nou nou, euthanasiefanaten, euthanasiefanatisme... Mag het misschien een onsje minder? Klinkt een beetje als SGP en Teaparty en dan misschien nog wel erger. Mijn moeder, terminaal kankerpatiënte, koos vrijwillig voor euthanasie. Ik ben altijd achter haar blijven staan.

JoopSchouten
JoopSchouten12 aug. 2013 - 13:18

Het is vanzelfsprekend dieptriest voor de naasten. Maar zo zijn er vele anderen zonder titel of adellijke afkomst, waaronder mensen die ik persoonlijk kende. Die blijven in mijn gedachte. Velen verdiende diep respect en waren mensen waar ik in gedachte van blijf houden. ... Frisowas was al weg (...) en ik kende hem niet persoonlijk.

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant12 aug. 2013 - 13:18

Het gaat nu niet om jou of je dierbare nabestaanden. Het gaat om iemand anders en die iemand heeft/had voor 100-duizenden een gezicht....krijgt dus ook veel breder aandacht. Maar ja, je zou geen echte linkschmensch zijn als je niet een poging zou wagen een stukje van die aandacht te kapen door te bagatelliseren. Sneu hoor Joop

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 aug. 2013 - 13:18

Zo twittert SP-leider Emile Roemer: "" Moet dat nu echt? Roemer zal toch wel toegang hebben tot een kanaal om naar de koninklijke familie een persoonlijke condoleance over te brengen zonder er publiekelijk goede sier mee te maken? Publiekelijke condoleances kunnen we wat mij betreft prima uitsluitend aan de premier overlaten. Dit vind in nu echt smakeloos. Hij zal vrees ik niet de enige politicus zijn.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe12 aug. 2013 - 13:18

Zeur niet zo, het is 2013, en twitter is een gewoon medium waarop mensen zich mogen uiten. Wat ik dan weer smakeloos vind is dat tal van hotemetoten al de hele avond op de kwelbuis hun zogenaamde medeleven uiten, en dat er een colonne aan koningshuis deskundigen voorbij trekt. Wat is uw beroep? Ik heb een graad in koningshuiskunde. En wat is uw beroep? Ik ben senior royalty watcher maar ben me aan het omscholen naar oranje socioloog. meh Om melig van te worden.

Jantje68
Jantje6812 aug. 2013 - 13:18

Helemaal mee eens. Ik denk dat je in tijden van nood meer hebt aan Roemer die ongetwijfeld oprecht zijn medeleven betoond op zijn manier buiten de publiciteit. Dit in tegenstelling tot zijn twitterende collega's vanuit hun strandstoel die vooral voor zich zelf goede sier willen maken. Condoleance over brengen doe je persoonlijk en niet via de media muv de premier idd die hier een formele functie in heeft.