Joop

Principiële ambtenaren hoeven niet bang te zijn voor de PVV

  •    •  
26-02-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als in dit land de vierde macht het voor het zeggen zou hebben, was de PVV een splinterpartij.
Uit een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur naar het stemgedrag van ambtenaren, dat vanavond wordt gepresenteerd in het programma De Ombudsman (Ned. 2, 21.20 uur) blijkt namelijk dat maar 4% van plan is om op de PVV te stemmen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een meerderheid van de ambtenaren er moeite mee heeft als hun politieke baas een PVV’er zou zijn.
De cijfers: 30% van de ambtenaren heeft er een beetje moeite mee, 29% heeft er grote moeite mee. Maar wat doe je als ambtenaar als je moeite hebt met de politieke stroming van je baas? Volgens de politicoloog André Krouwel staan ambtenaren met gewetensbezwaren drie wegen open. Het meest principiële standpunt is om dan maar ontslag te nemen. Een op de acht ambtenaren uit de enquête zegt dat te zullen doen. Vooral aanhangers van GroenLinks en van de Partij voor de Dieren zeggen voor zo’n principiële opstelling te zullen kiezen (resp. 19 en 20 %).
Maar Krouwel laat weten dat er ook een iets minder principiële manier is om van je politiek onwelgevallige baas af te komen. Ambtenaren maken zich dan zo onmogelijk dat ze ontslagen worden. Het voordeel voor hen is dat ze dan gewoon recht hebben op een uitkering. Sterker nog. Als ze een beetje geluk hebben dan krijgen ze zelfs een ontslagvergoeding. Dat is principieel zijn op kosten van een ander.
Nog minder prettig is de derde manier die Krouwel noemt om je teweer te stellen tegen een PVV’er als politieke baas. De ambtenaar neemt geen ontslag. Hij laat zich niet ontslaan. Nee hij gaat al zijn invloed gebruiken om zijn politieke baas dwars te zitten. Traineren als politiek protest. Hier gedragen ambtenaren zich als sir Humphrey Appleby uit de serie Yes Minister. Het verschil is alleen dat ze het gluiperige gedrag van de sluwe secretaris generaal die op een geniale manier zijn minister steeds onderuit haalt,  overladen met een politiek correct sausje. Dat klinkt stoer, maar het ondermijnt de essentie van de bureaucratie. Ambtenaren moeten loyaal zijn. Als ze dat niet kunnen dan moeten ze vertrekken. De enige koninklijke weg is dus ontslag nemen.
Het bijzondere aan de enquête is niet dat een op de acht ambtenaren die koninklijke weg zegt te bewandelen, maar dat er veel ambtenaren zijn die wel bekennen moeite te hebben met een PVV’er als politieke baas, maar toch geen ontslag zullen nemen. Zij gaan dus of tegen hun geweten in meewaaien met de politieke wind of lekker dwarsliggen. Dat is allebei onwenselijk.
Maar op wat voor moment zou een ambtenaar de eer aan zichzelf moeten houden? Geert Wilders heeft gisteren gezegd dat het belangrijkste onderhandelingspunt voor de PVV in Almere en Den Haag in eventuele collegeonderhandelingen een verbod zal zijn voor het dragen van een hoofddoek in gemeentelijke instellingen en in instellingen die gemeentelijke subsidie krijgen. Het is een maatregel die pijnlijk illustreert dat voor de PVV het vernederen van moslims belangrijker is dan het oplossen van maatschappelijke problemen. Want de veiligheid van Almere en Den Haag, waar de PVV zich zo druk om zegt te maken, wordt door zo’n maatregel niet bevorderd. Het lijkt een poging om de maatschappelijke participatie van moslims de nek om te draaien. Maar mocht zo’n maatregel onverhoopt daadwerkelijk worden ingevoerd in Den Haag of Almere, dan hoop ik dat meer dan 12 % van de ambtenaren hun ontslag zullen indienen.
Maar juist dit voorstel laat zien dat de principiële ambtenaren uit de Almere en Den Haag zich helemaal geen zorgen hoeven te maken. De PVV is helemaal niet van plan om deel te nemen aan het college. Ze willen liever schreeuwen en problemen benoemen, dan problemen oplossen. En dus zal geen enkele ambtenaar uit Almere of Den Haag zich gedwongen hoeven te voelen om ontslag te nemen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JoopSchouten
JoopSchouten26 feb. 2010 - 8:02

Ik vroeg me dit al af. Het doet me aan de 2e wereldoorlog denken. Ambtenaren die gewillig meewerkte met de bezetter. Lijsten met gegevens van Nederlanders van Joodse komaf overhandigden etcetera. Het was een andere tijd met een andere 'grondhouding', maar toch... Ik hoop dat dit onderzoek klopt. Het (eventueel) aan de macht komen van de PVV zal voor mij aanvoelen als een bezetting. Maar wees gerust. Ik haat geweld en zal dit nooit gebruiken. Maar verzet zal er komen. Reken maar. Ik ben tenslotte een trotse SP-er.

Xavio
Xavio26 feb. 2010 - 8:02

Het is inherent aan het systeem dat je ,als ambtenaar, op een dag tegen een baas aanloopt waar je het helemaal niet mee eens bent. Je zult dan inderdaad moeten nagaan in hoeverre dit jouw functioneren binnen de organisatie belemmert.Daar zul je dan ook je consequenties aan moeten verbinden, of je nou ambtenaar of gewoon werknemer bent.

doeidoei
doeidoei26 feb. 2010 - 8:02

Ik ben heel benieuwd naar het realiteitsgehalte van dit soort enquêtes. Kenmerkend voor ambtenaren is nou juist dat ze géén ontslag nemen, zeg ik er met een kwinkslag bij. Trouwens, die 1 op de 8 ambtenaren (plm 12%) zouden de doelstelling van de PVV al voor een flink deel dichterbij brengen. Zoals zo vaak spelen de tegenstanders van de PVV diezelfde partij nou juist in de kaart, zo ook hier weer. Zo heel rouwig hoeven we daar overigens ook niet om te zijn, want wanneer deze groepering zo sterk reageert op sympathie en antipathie, dan hou ik mijn hart vast over de kwaliteit c.q. de bias in de ondersteuning van politici die ze wél steunden. Een heel slechte zaak.

ErnsTT2
ErnsTT226 feb. 2010 - 8:02

"Je zou bijna een een-tweetje vermoeden van rechts. Wilders leidt de aandacht af met voorstellen die het toch niet gaan halen, en in de tussentijd schuiven in alle stilte CDA en VVD fors op naar rechts terwijl het hele linkse kippenhok aan het kakelen is over de ballonetjes van Wilders." Ehm, kunnen VVD en CDA dan nog verder naar rechts, zonder echt extremistisch over te gaan komen? Dat lijkt me godsonmogelijk als je ziet dat ze nu al voor strafkampen en deportatie beginnen te ijveren. Dat het een slinks politiek spel lijkt van de VVD, daar ben ik het geheel mee eens. In mijn ogen is de enorme steun die Rita en Geert krijgen vanuit VVD huize eens te meer teken dat ze slechts de Sunil en Omo (wast witter dan wit) zijn van de Unilever (TON en PVV van de VVD)

BATikker
BATikker26 feb. 2010 - 8:02

Ik probeer me voor te stellen hoe ik me zou voelen als ik ambtenaar zou zijn en bijvoorbeeld SP of GL zou gaan regeren. Zou ik ontslag nemen? Of lekker dwars gaan liggen? Ik denk (hoop!) dat ik me zou realiseren dat dit erbij hoort als je ervoor kiest ambtenaar te worden en dat er elke (maximaal) 4 jaar wel een partij kan gaan regeren waar je de standpunten niet mee deelt.

dooper
dooper26 feb. 2010 - 8:02

Ik reageerde gisteren bij het horen van het kopvoddenverbod terstond met de gedachte als nedelandse man een hoofddoek te gaan dragen, of een Talibantulband, of helemaal in Alqaida shalwaar-qamees. Een vierde mogeijkheid in Hilhorsts rijtje: een groot deel van het ambtenaren apparaat zit als cultuurtravestiet voor het scherm. Voor PVDD-ers heb ik een Pakistaanse 'topi' van ongeboren lammetjeswol in de aanbieding, dat is zo'n ding als Karzai altijd draagt en dat is toch in westerse ogen een zeer respectabel en zuiver gekozen president, met een politieke partij om zich heen, waar Wilders trots op kan zijn. Jammer dat ik niet in Den haag of Almere werk. Ik ga verhuizen tegen die tijd. Tot dan ga ik met hoofddoek op voetballen bij mijn gesubsidieerde club.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten26 feb. 2010 - 8:02

Ha, ha, ha,. Goed en leuk idee Bauke! Allemaal dagelijks met een Tulipan op je hoofd de straat op. Hollandser bestaat niet. Straten vol kleurrijke tulpenkoppen. Gezellig. Het hele jaar door carnaval! En alleen met carnaval 'gewone' kleding dragen. Ha, ha, ha...

SirCharles
SirCharles26 feb. 2010 - 8:02

Of gewoon een hoed. :)

fjacobse
fjacobse26 feb. 2010 - 8:02

Ten onrechte wordt aangenomen dat maar weinig ambtenaren PVV stemmen omdat de politieke kleur van de PVV niet bevalt. Er wordt dan wel even een hele andere belangrijke drijfveer over het hoofd gezien. Het allerlaatste waar een ambtenaar op zit te wachten is "verandering:. Dat zorgt voor onrust. Hypotheek en schoolgaande kinderen moeten wel betaald worden. Dat is de reden dat ambtenaren per definitie dwars liggen bij elke verandering. Dat is een gegeven. Dat speelt ook hier bewust of onbewust mee. Verder geef ik u gelijk in uw inhoudelijke kritiek op het hoofddoek-voorstel van de PVV. Ook stelt u terecht dat ambtenaren die hier principiele bezwaren tegen hebben de Koninklijke weg moeten kiezen en ontslag moeten indienen. De 2 alternatieven vind ik zeer, zeer dubieus. Het zou goed zijn als ambtenaren-organisaties hier heel duidelijk afstand van nemen. Het schept namelijk een precedent. Want je kunt er zeker van zijn als er 4-jaar later een linkse regenboog aan het roer komt, dat dan de tijd van de PVV-VVD of CDA-ambtenaren is aangebroken. Als ambtenaren meer invloed mogen uitoefenen dan 1 keer per 4 jaar naar de stembus, dan begeven we ons met onze democratische rechtstaat op een hellend vlak. Een democratie werkt alleen als iedereen zich neerlegt bij de uitkomst van het democratisch proces. Als we bij regeringsdeelname van de PVV een uitzondering gaan maken, dan scheppen we een precedent. De essentie van de democratie is dat de kiezer altijd gelijk heeft. Ik zou niet weten waarom we "de mening van de ambtenaar" ineens extra zwaar moeten gaan meewegen. Dat er gefrustreerde individuen dwars gaan liggen soit, maar als belangenorganisaties hiertoe gaan oproepen "in het belang van de democratie or whatever" dan is men gevaarlijk bezig. En wie de bal kaatst,.... Niet doen, niet alleen in naam pal staan voor onze democratie. Ook in daad. En dat is je een goed verliezer tonen als de uitkomst van het democratische proces je niet bevalt. Het alternatief is Joegoslavie 2.0.

1 Reactie
Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

-[De essentie van de democratie is dat de kiezer altijd gelijk heeft.]- Je wilt Hitler toch geen democraat noemen omdat hij democratisch aan de macht is gekomen? De essentie van democratie is ingewikkelder dan jij stelt. Een essentie van democratie is dat je mensen niet de toegang tot openbare gebouwen weigert op basis van een hoofddoekje of gele ster op de jas. Zie je paul dijkhuis, het kan ook beknopt.

objectivist
objectivist26 feb. 2010 - 8:02

Ik heb nog veel beter nieuws: NIEMAND hoeft bang te zijn voor de peroxideprins want in een coalitie zal hij water bij de wijn moeten doen. En niet weinig ook. Bovendien zal hij aansturen op een oppositieplek en niet op regeren. Net als in Almere.

2 Reacties
fjacobse
fjacobse26 feb. 2010 - 8:02

Precies, de hoofddoekjes gaan pas af als het CDA of de VVD er hun handtekening onderzetten. Dus als u wilt weten hoe erg het straks allemaal niet gaat worden lees dan de programma's van CDA en VVD. Dat is het worst case scenario, niet het programma van de PVV. En het ironische is dat niemand dit schijnt door te hebben (of wil hebben) op links. Je zou bijna een een-tweetje vermoeden van rechts. Wilders leidt de aandacht af met voorstellen die het toch niet gaan halen, en in de tussentijd schuiven in alle stilte CDA en VVD fors op naar rechts terwijl het hele linkse kippenhok aan het kakelen is over de ballonetjes van Wilders. En het mooiste van alles is dat D'66 en Groen Links graag willen aanschuiven bij een Kabinet CDA-VVD terwijl er nauwelijks licht zit tussen Frits Sietsma en Paul de Krom. De een legt de focus op de verpakking, de ander op de inhoud. Maar men heeft nauwelijks een verschil in opvattingen. Tja.

Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

Zijn verbale diarree heeft een legitimerende invloed op extremisme die verder gaan dan de PVV. Wildrs maakt racisme salonfähig, en dat is een kwalijk gevolg van zijn voortdurende stroom beledigingen. Zijn aanhang is te groot om te negeren als dorpsgekken.

ErnsTT2
ErnsTT226 feb. 2010 - 8:02

Het gaat er toch niet om of je andere prioriteiten stelt, maar dat je onder een PVV bewind gedwongen wordt medemensen te discrimineren op basis van geloof, terwijl er nota bene in de grondwet vastgelegd is dat eeinieder vrij is zijn geloof te beleiden ! Daar gaat het om, de standpunten van de PVV zijn ondemocratisch, maar vooral ongrondwettelijk...

1 Reactie
objectivist
objectivist26 feb. 2010 - 8:02

Is echt iedereen in staat zijn geloof te belijden? De RK kerk niet hoor deze week. Dus dat klopt niet.

Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

Gisteren iemand "rondom tien" gezien? Over de vrijwillige stadscommando's in Almere die mensen bedreigen die andere dan de PVV verkiezingsposters ophangen, een winkelier werd door 4 mannen gedwongen om de poster voor zijn eigen partij af te halen. "Almere wordt een PVV-bolwerk", werd er ter verklaring geroepen. Ook plakken PVV-vrijwilligers posters over posters van andere partijen heen plakt. Dit lijkt klein bier, maar is in feite hondsbrutaal en een regelrechte ontkenning van alle fatsoensnormen die functioneren van de democratie mogelijk maken. Er worden fundamentele rechten van alle burgers aangetast. Krijg echt zo'n "SA marchiert"-gevoel bij dit soort berichten. Er wordt ook niet meer getracht de koppeling met de PVV te ontkennen, evenals bij bedreigingen. Alleen de PVV zelf staat formeel boven dit gepeupel, want de PVV heeft geen leden. Het is wel de PVV die met haar praatjes dit soort daden impliciet goedkeurt. We hebben het altijd geweten, maar nu is het moment aangekomen. De PVV-aanhang gaat veel verder dan de grote leider zelf zal toegeven. Het is heel gebruikelijk dat extreme politici de misdaden die namens hun worden gepleegd zolang mogelijk ontkennen, Geert Wilders is niet anders. De Islam is inmiddels ook al ingeruild voor Marokkanen, ook bij de grote leider zelf, waarmee de PVV een echte racistische partij aan het worden is. Kwalijk, kwalijk, wie het nu nog ontkend, is ziende blind of wil eigenlijk gewoon een extreemrechts nazi-bewind voor ons land. Het spreekt dat op de laatsten een enorme verantwoordelijkheid rust. Ooit komt er een bijltjes dag, die komt er altijd, ook daarin herhaalt de geschiedenis zich.

1 Reactie
Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6162969/__PVV-aanhang_bedreigt_winkeliers__.html

Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

VRAAG: -[overigens wat is het verschil tussen verboden voor joden en verboden voor moslimvrouwen met hoofddoekje? ]- ANTWOORD: -[Een Jood is een mens en een hoofddoekje is slechts een hoofddoekje. Dat verschil lijkt me bijzonder groot. ]- Een moslimvrouw met een hoofddoekje is slechts een hoofddoekje? is dat de juiste interpretatie van jouw woorden, meneer de Libertarier?

2 Reacties
Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

Deze reactie hierboven had hieronder moeten staan: Aert Willem d'HoIbach, vr 26 februari 2010 16:14 in reactie op Sasha Berkman

Klaas2
Klaas226 feb. 2010 - 8:02

Wilders wil niet dat lokale partijen meeliften op succes PVV http://www.nu.nl/politiek/2194829/wilders-wil-niet-lokale-partijen-meeliften-succes-pvv.html Citaat: Diverse lokale 'vrijheidspartijen' die woensdag meedoen aan de verkiezingen hebben het woord 'vrijheid' prominent in de naam staan en een meeuw of een op een meeuw gelijkende vogel in het logo. Zoals deze: http://www.historischnieuwsblad.nl/upload/nieuws/hn/meeuwNSB.gif