'Teksten met kritiek op kledingindustrie komen niet van fabrieksarbeiders'
Het gaat er in de kledingindustrie lang niet altijd even mensvriendelijk aan toe. Bijvoorbeeld in fabrieken in Bangladesh werken medewerkers soms uren achter elkaar, zonder pauzes, voor een schamel uurloontje om ons in het Westen te kunnen voorzien van goedkope kleding. Onlangs was er ophef over kledingketen Primark, nadat iemand een foto van een kledinglabel uit een kledingstuk van Primark had verspreid, waarin stond ‘degrading sweatshop conditions’. Al snel dook er nog een foto op van een label met een soortgelijke boodschap. De labels zijn een hoax, laat Primark nu na intern onderzoek weten.
Primark stelt:
Het is bijna onmogelijk voor te stellen dat labels die zo veel op elkaar lijken in de kleding zijn genaaid in de fabriek waar de kleding is geproduceerd. Dit gezien het feit dat de kledingstukken zijn geproduceerd door verschillende leveranciers, in verschillende fabrieken op verschillende continenten.
De labels zijn gevonden in van elkaar afzonderlijk gekochte kledingstukken in Swansea Wales en zouden volgens Primark afkomstig zijn van dezelfde bron. Wel zegt de kledingketen door te gaan met het onderzoek naar de noodkreet in een andere broek, gevonden in Noord-Ierland. In een broek werd een briefje met een identiteitskaart gevonden uit een Chinese gevangenis. Op het briefje stond dat de gevangenen gedwongen worden 15 uur per dag te werken.