Joop

Prikstraten te leeg, ministerie niet blij met prullenbakvaccins van huisartsen

  •  
11-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
ANP-430477970

© LEIDEN - Huisarts Sylvia van den Berg van GGZ Rivierduinen bereidt in Rijksmuseum Boerhaave de eerste prikken met het Janssen-vaccin voor. Janssen pauzeerde de levering van het vaccin aan Eur

Deze week worden er 250.000 extra vaccinatie-uitnodigingen verstuurd. Dat komt doordat er te weinig afspraken zijn ingepland, de vaccinatiestraten te leeg zijn en er dus te veel coronavaccins ongebruikt op de plank blijven liggen. Of erger, in de prullenbak belanden. In totaal valt de uitnodiging deze week bij een miljoen mensen op de mat.
De GGD laat weten dat van de mensen die zijn uitgenodigd voor een vaccinatie, maar één op de drie daadwerkelijk contact heeft opgenomen om een afspraak in te plannen. Waarom dat is, is niet duidelijk. Een woordvoerder laat weten dat het misschien komt doordat de uitnodigingen in de vakantieperiode zijn verstuurd. Maar om nu te voorkomen dat de prikstraten leeg blijven, worden mensen met een medische indicatie die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn, nu vervroegd uitgenodigd. Dit zijn mensen die normaal via de huisarts een uitnodiging voor een griepprik krijgen en nu in sommige gevallen vanwege gezondheidsrisico’s al een jaar hun huis niet of nauwelijks uitkomen. Deze mensen krijgen het Pfizer of Moderna vaccin.
Begin deze week ging de website prullenbakvaccin.nl al online. Een initiatief van artsen die niet konden aanzien dat vaccins werden weggegooid, simpelweg omdat er niet genoeg mensen kwamen opdagen die volgens de routekaart van het kabinet aan de beurt waren. Daarnaast gaat het om AstraZeneca dat eigenlijk alleen aan mensen boven de 60 wordt toegediend. Huisartsen kunnen overgebleven vaccin nu ook toedienen aan mensen jonger dan 60, op voorwaarden dat iemand daar na goede voorlichting bewust voor kiest. Vooralsnog hebben nog maar enkele huisartsen zich bij het prullenbakvaccin-initiatief aangesloten, maar de verwachting is dat hun aantal snel zal groeien.
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is niet blij met de website. Volgens een woordvoerder lijkt de site wellicht sympathiek, maar is het ‘geen verstandig idee’. Dat is omdat volgens VWS de vaccins eigendom van het RIVM zijn en het daarom niet aan de artsen zelf is om te bepalen wat er mee gebeurt. Restvoorraden moeten via zogenoemde vaccinatiemakelaars van het RIVM worden herverdeeld. Een van de initiatiefnemers van prullenbakvaccin, Marco Blanker, zegt dat daar helemaal geen sprake van is:
"We maken restjes op, die zijn er altijd en die kunnen niet naar de groep die door het minsterie genoemd worden. Wat wij doen conflicteert niet, maar steunt juist het beleid van het ministerie. In die zin dat we willen voorkomen dat er ook maar één spuit wordt weggegooid. Dus wij gaan ermee door."
Verantwoordelijk demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat via twitter ondertussen trots weten dat hij herkend werd in de supermarkt.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 mei 2021 - 11:58

kom maar op met dat vaccin maar ik zal wel weer geen uitnodiging krijgen

1 Reactie
adriek
adriek12 mei 2021 - 9:29

Afgezien van een klein foutje(?) rond geboortejaar 1963 lijkt het niet mogelijk om flexibeler te plannen dan domweg jaartallen aftellen. De teller staat voor zover ik weet op 1962, sterkte. Gelukkig daalt de kans om met ernstige klachten in het ziekenhuis te komen of te overlijden aan corona snel, dus houd moed!

LHTJ
LHTJ11 mei 2021 - 11:37

"ministerie niet blij met prullenbakvaccins van huisartsen" "Dat is omdat volgens VWS de vaccins eigendom van het RIVM zijn en het daarom niet aan de artsen zelf is om te bepalen wat er mee gebeurt. Restvoorraden moeten via zogenoemde vaccinatiemakelaars van het RIVM worden herverdeeld." Wat een bureaucratische bananenrepubliek. We hebben dat eerder gezien bij de wachtlijst van de GGD in Limburg. Is er iemand bij het RIVM op de pik getrapt omdat de mensen met de poten in de klei praktische slimme oplossingen aandragen waar ze zelf niet op gekomen zijn of wat is precies het probleem? Er zijn prikken over en de praktijk mensen kunnen er armen bij zoeken, het alternatief is de prullenbak. Het RIVM en VWS zijn logge instituten die heel ver van de samenleving verwijderd zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mei 2021 - 10:56

"Verantwoordelijk demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat via twitter ondertussen trots weten dat hij herkend werd in de supermarkt." ----------------------------------------------- De houding van die man staat mij al tijden niet aan. Op Twitter wordt overigens gesuggereerd dat De Jonge een 'Dotannetje' deed en dat het in die supermarkt helemaal niet is gebeurd. Die klant wordt opgeroepen zich te melden via Twitter. Ik ben benieuwd. Ondertussen vindt De Jonge dat hij gewoon een leuke baan heeft.

Klein zonnetje
Klein zonnetje11 mei 2021 - 9:47

Ik moet nog even wachten, maar ik wil 'm wel eerder komen halen. Denk dat de successen in het VK en Israël (samenleving open, weinig corona doden en vrijwel geen bijwerkingen) toch voldoende zouden moeten zijn om mensen te overtuigen. Dus de komende weken in het journaal aub geen Nederlandse politici, maar alleen maar beelden van Engelsen in de pub, het stadion of het theater.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 mei 2021 - 12:07

inderdaad en als de pers haar werk had gedaan was dat al veel eerder gebeurd in china hebben ze geen tweede en derde golf gehad tenslotte

adriek
adriek12 mei 2021 - 9:19

@Griezel dus de tweede en derde golf zijn de schuld van 'de pers' (als in kranten? wie leest er nog gedrukte media??), en dankzij de (niet zo heel vrije) pers in China was daar geen sprake een tweede golf??? Ik zie het toch anders, maar misschien kun je je commentaar toelichten.

adriek
adriek12 mei 2021 - 9:26

@Klein zonnetje: 'weinig coronadoden' ... VK: 1872 coronadoden per miljoen inwoners, NL: 1013 per miljoen. In het VK dus bijna twee keer zoveel doden dan in Nederland, en dat vindt jij dus weinig... Israel doet het relatief goed met 672 doden per miljoen inwoners, maar de aantallen zitten in dezelfde ordegrootte. Er zijn landen die (ver) onder de honderd doden per miljoen zitten: die doen het echt goed - wat dat betreft.

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 9:34

Wat ik zo om me heen hoor staan veel mensen, vooral jongeren, niet te juichen om een prik te gaan halen. Veel van hen doen het uit een soort burgerplicht maar anderen willen helemaal niet. Er waren nogal wat samenzweringstheorieën rond, waaronder de antipropaganda van Viruswaarheid en Moederhart. Maar ook de problemen rond de vaccins van AZ en Janssen hebben de bereidwilligheid op z'n zachtst gezegd, niet vergroot. Momenteel is het nog graag of helemaal niet en kunnen kwetsbare mensen, die nog niet aan de beurt zijn, die plaatsen innnemen. Maar als door gebrek aan interesse op termijn de noodzakelijke minimale vaccinatiegraad niet bereikt wordt, hebben we echt een probleem.

3 Reacties
JasDon
JasDon11 mei 2021 - 9:44

Mensen die zich niet laten prikken kan je ook gewoon meer belasting laten betalen, dan wordt het vanzelf urgent. Ik ben wel klaar met die zachte behandeling van idioten.

adriek
adriek11 mei 2021 - 10:58

"...hebben de bereidwilligheid op z’n zachtst gezegd, niet vergroot." Waaruit je dus kunt concluderen dat een ontstellend groot aantal mensen zich voornamelijk door emoties en hun Facebook-bubbel laten leiden en niet door hun verstand. Schokkend!

EenMening
EenMening12 mei 2021 - 22:26

@Eirda Dat is inderdaad zo. Baudet, Viruswaanzin en al die andere samenzweerders hebben heel wat op hun geweten door eerst de corona-maatregelen te saboteren en nu wantrouwen te kweken tegen het vaccineren. Het enige wat erop zit is "wantrouwen wieden en vertrouwen kweken" (vrij naar Peter Paul J. Doodkorte).

RainB
RainB11 mei 2021 - 8:43

Hmmm voor kwaal 1 had ik volgens de site van het RIVM halverwege februari al een uitnodiging moeten krijgen en voor kwaal 2 halverwege maart. Misschien dat ze de uitnodigingen ook zouden moet versturen en er niet alleen maar over na moeten denken?

2 Reacties
adriek
adriek11 mei 2021 - 10:59

Misschien weet het RIVM niet wat je voor kwalen hebt?

RainB
RainB11 mei 2021 - 12:32

@Eirda, Dat heb ik begin februari nog nagevraagd bij de dokter en dat was wel zo. Nu krijg ik deze maand ook een uitnodiging omdat mensen die voor een griepprik worden uitgenodigd nu ook aan de beurt zijn, maar het komt allemaal wel knullig over. Vooral als ze gaan klagen dat te weinig mensen komen terwijl ze eigenlijk ook wel te weinig mensen uinodigen.

adriek
adriek11 mei 2021 - 8:39

"Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is niet blij met de website." Ze begrijpen het niet. Als ze meer dan de kopregels gelezen hadden wisten ze dat het gaat om een handjevol vaccins in aangebroken flesjes en reeds gevulde spuiten. Die kunnen niet ingezameld en herverdeeld worden, noch ingepland, die worden gewoon bij het (chemisch) afval gedumpt.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot11 mei 2021 - 10:13

precies want het gaat toch om ongeveer 5% verspilling - dus lop 1M vaccins per week (naa 100+ dagen vaccineren nog steeds niet gehaald..) zijn dat toch mooi ff 50K !! mensen die je blij kan maken...

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -11 mei 2021 - 8:34

bericht in Volkskrant: 30% (en in realiteit meer?) van volwassenen weigert de vaccinatie. Vraag is : wachten ze tot er een vaccin tegen Covid-21 beschikbaar is , of geloven ze er uberhaupt niet in. Er schort nog steeds veel aan de communicatie; teveel jubel verhalen maakt de nuchtere Hollander argwanend.

2 Reacties
JasDon
JasDon11 mei 2021 - 9:48

Het zijn geen nuchtere Nederlanders, twijfel is bv. mede het gevolg van de systemische kwakzalverij en bijhorende beroepsidioten die in Nederland aanwezig zijn.

adriek
adriek11 mei 2021 - 11:02

Als mensen er voor kiezen om viruswaarheid wel, en de wetenschap niet te geloven mogen ze wat mij betreft fijn in lockdown blijven zitten. Een week geleden dacht ik nog dat vaccinatiebewijzen en -paspoorten, met name in Nederland, zinloos waren omdat binnenkort voldoende mensen immuun zullen zijn, maar als daadwerkelijk dertig procent of meer vaccinatie weigert om een of ander krankzinnig bijgeloof ben ik ineens voor invoering en strenge controles.